Cum personalizezi schema de sunet folosită de Windows

Sistemul de operare Windows are un set de sunete care își face simțită prezența atunci când are loc un eveniment precum închiderea unui program, maximizarea sau minimizarea unei ferestre ori o atenționare a utilizatorului. Colecția de sunete se numește schemă de sunet și este asociată cu o temă pentru Windows. De exemplu, temele care vin la pachet cu sistemul de operare folosesc schemade sunet Windows Implicit. Atunci când schimbi tema de Windows, se schimbă și schema de sunet, conform noilor setări ale temei. Dacă nu ești mulțumit de o anumită shemă de sunet, poți cu ușuriță să o personalizezi astfel încât să folosească suntele tale preferate. Poți chiar să îți creezi propria schemă de sunet, așa că haide să vedem cum:

NOTĂ: Acest ghid funcționează în toate versiunile moderne de Windows: în Windows 10, Windows 8.1 și în Windows 7.

Cum deschizi fereastra Sunet în Windows 10

Dacă preferi să personalizezi schema de sunet, în primul rând trebuie să deschizi fereastra Sunet. Începe prin a deschide aplicația Setări, cu un clic sau o apăsare pe iconița sa din Meniul Start.

Windows, sunet, schema

În aplicația Setări, mergi la Personalizare și selectează Teme în meniul din stânga. Apoi, în dreapta ferestrei, apasă pe "Setări audio avansate".

Windows, sunet, schema

O a altă metodă de a deschide fereastra Sunet în Windows 10, este să folosești vechiul Panou de control. Pentru a îl deschide rapid, dă clic dreapta sau apasă lung pe iconița Meniului Start, după care apasă pe scurtătura Panou de control.

Windows, sunet, schema

În Panoul de control, mergi la Hardware și sunete și apasă pe legătura "Modificare sunete de sistem" din secțiunea Sunet.

Windows, sunet, schema

Iată cum arată fereastra Sunet în Windows 10:

Windows, sunet, schema

Cum deschizi fereastra Sunet în Windows 8.1

În Windows 8.1, mergi la ecranul Start și începe să scrii "sunet" pe el. După ce sunt afișate rezultatele căutării, apasă pe "Modificare sunete de sistem".

Windows, sunet, schema

Ori, dacă preferi, deschide Panoul de control. O metodă rapidă de a îl lansa este să dai clic dreapta sau să apeși lung pe iconița Windows din colțul stânga jos al ecranului, după care să apeși pe scurtătura Panou de control.

În Panoul de control, mergi la Hardware și sunete. Apoi, apasă pe "Modificare sunete de sistem", în secțiunea Sunet.

Windows, sunet, schema

Fereastra Sunet va arăta astfel:

Windows, sunet, schema

Cum deschizi fereastra Sunet în Windows 7

În Windows 7, începe să scrii cuvântul sunet în caseta de căutare din Meniul Start. Apoi, apasă pe rezultatul "Modificare sunete de sistem".

Windows, sunet, schema

Ori, dacă preferi calea lungă, deschide Panoul de control (apăsând pe scurtătura sa din Meniul Start), apoi mergi la Hardware și sunete, după care apasă pe legătura "Modificare sunete de sistem" din secțiunea Sunet.

Windows, sunet, schema

Fereastra Sunet din Windows 7 arată astfel:

Windows, sunet, schema

NOTĂ: De aici mai departe, totul arată și funcționează la fel, indiferent de sistemul de operare pe care îl folosești: Windows 10, Windows 8.1 sau Windows 7. Pentru simplitate, dar și pentru că este cel mai folosit sistem de operare din prezent, vom folosi capturi de ecran realizate numai în Windows 10.

Cum schimbi schema de sunet activă

Poți schimba schema de sunet folosită de tema curentă a sistemului de operare Windows, alegând alta din lista de scheme de sunet disponibile. Aici vei găsi o rubrică numită Schemă sunete și o listă derulantă. O apăsare sau un clic pe aceasta va afișa schemele de sunet instalate pe dispozitiv. Aici poți să selectezi noua schemă pe care vrei să o aplici.

Windows, sunet, schema

Dacă vrei ca Windows să rămână tăcut, întotdeauna ai la dispoziție schema "Fără sunete". Comută la ea dacă nu vrei să mai auzi niciun fel de sunet atunci când folosești Windows.

Windows, sunet, schema

O diferență importantă între Windows 7 și Windows 8.1 sau Windows 10 este că Windows 7 are mult mai multe scheme de sunete preinstalate, multe dintre ele existând și în versiunile anterioare de Windows, precum în Windows Vista sau în Windows XP. Windows 10 și Windows 8.1, pe de altă parte, au doar două scheme de sunete predefinite: Windows Implicit și Fără sunete.

Mergi la pagina următoare a acestui ghid pentru a vedea cum poți să personalizezi o schemă de sunet existentă, cum să creezi și să salvezi o schemă de sunet și cum să ștergi una, atunci când nu mai vrei să o folosești.

Descoperă: Divertisment Aspect și Personalizare Ghiduri Recomandate Windows