Laptopurile de gaming sunt disponibile în configurații hardware multiple. Utilizatorii care doresc ecea mai bună performanță, tind să prioritizeze procesorul faţă de alte componente, cum ar fi placa video ori spațiul de stocare. Unii pasionați de jocuri își doresc un sistem cu procesor Intel Core i7 în loc de Intel Core i5. Acum mulți ani, o astfel de alegere ar fi făcut sens dar astăzi, mai este oare o alegere înțeleaptă? Am realizat un experiment cu două laptopuri de gaming și am aflat că, pentru gaming, să cumperi un sistem cu un procesor Intel Core i7 nu este cea mai bună alegere pe care o poți face. Iată de ce spunem asta și în ce direcţie ar trebui să-ți îndrepți prioritățile:
Laptopurile folosite pentru teste: Lenovo Legion Y520
Am avut la dispoziție două laptopuri Lenovo Legion Y520. Y520 este un model de gaming foarte bun, cu un preț decent, o calitate bună a construcției, un sistem de răcire eficient și tastatură cu iluminare. Dacă vrei să afli mai multe despre acest laptop de gaming, atuurile și slăbiciunile sale, citește această recenzie.
Cele două laptopuri sunt aproape identice, cu puține diferențe între ele. Pentru a fi mai ușor să le deosebim, unul este roșu iar celălalt este negru. Ambele au un ecran de 15,6" IPS LED, cu o rezoluție Full HD de 1920x1080 pixeli.
Ambele au Windows 10 Home preinstalat, un SSD NVMe de 256 GO produs de Samsung, o placă video integrată Intel Graphics 630 și o placă video dedicată NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, cu 4 GO de RAM. Singurele diferențe sunt că laptopul negru are un procesor Intel Core i7 7700HQ și 16 GO de RAM, iar cel roșu are un procesor Intel Core i5 7300HQ și 8 GO de RAM. Ambele fac parte din familia Kaby Lake și au fost lansate în același interval de timp. Puținele îmbunătățiri tehnice aduse de Core i7 față de Core i5 sunt prezența tehnologiei Hyper-Threading și frecvența de funcționare mai ridicată cu 0,3 GHz.
Restul este la fel pe ambele laptopuri, de la placa de rețea wireless la placa de sunet integrată, la cipul Bluetooth ș.a.m.d. De asemenea, și aproape toate driverele sunt la fel. Am instalat cele mai recente actualizări pentru Windows 10 și cele mai noi versiuni de drivere, pe ambele laptopuri. Apoi, am făcut câteva teste și măsurători pentru a compara cele două laptopuri. Hai să vedem fiecare test și concluziile trase:
Testul de gaming 3DMark: O îmbunătățire de doar 1% adusă de Intel Core i7 7700HQ față de Intel Core i5 7300HQ
Pentru început, am folosit programul de testare 3DMark de la Futuremark și testul Time Spy cu setările sale implicite. Laptopul negru, cu procesorul Intel Core i7 7700HQ, a avut un scor de 2436 puncte, iar cel roșu, cu procesorul Intel Core i5 7300HQ, a avut un scor de 2406 puncte. Asta înseamnă o diferență de doar 1 procent între cele două procesoare.
Diferențele în cadrele pe secundă randate în acest test, au fost sub un cadru pe secundă, făcându-le insignifiante.
Tomb Raider: Intel Core i7 7700HQ este cu doar 1% mai bun decât Intel Core i5 7300HQ
După aceea am trecut la jocuri reale pentru a vedea care este diferența de performanță între cele două procesoare. Am pornit jocul Tomb Raider - un titlu puțin mai vechi dar care arată foarte bine și pentru standardele acestui an. Am folosit setările grafice pe care le vezi în captura de ecran de mai jos, pe ambele laptopuri.
Am observat o îmbunătățire minoră în numărul mediu de cadre pe secundă, oferită de procesorul Core i7 7700HQ, față de Core i5 7300HQ.
Asta înseamnă că nu vei observa o diferență notabilă între cele două procesoare, atunci când te joci Tomb Raider.
Metro Last Light: nicio îmbunățățire între Intel Core i7 7700HQ și Core i5 7300HQ
Am trecut la un alt joc foarte bun: Metro: Last Light. Este un shooter post-apocaliptic cu o poveste excelentă, iubită de foarte mulți pasionați de jocuri. Pe ambele laptopuri, am folosit setările grafice din captura de ecran de mai jos.
De această dată nu am văzut nicio diferență în numărul mediu de cadre generate pe secundă.
Intel Core i7 7700HQ nu a adus un plus de performanță față de Intel Core i5 7300HQ.
Hitman: o îmbunățățire de 7% între Intel Core i7 7700HQ și Core i5 7300HQ
Am trecut la un titlul mai nou: Hitman - un joc foarte popular în care primești rolul unul asasin plătit. Am folosit setările grafice din captura de ecran de mai jos, pe ambele laptopuri.
De data asta am măsurat o îmbunătățire de 7% în numărul mediu de cadre pe secundă, oferite de procesorul Core i7 7700HQ.
Ne-a amuzat să vedem că procesorul Intel Core i5 7300HQ a reușit să ofere un cadru în plus pe secundă, în ceea ce privește numărul maxim de cadre generate pe secundă.
Timpul de pornire al sistemului: nicio îmbunățățire între Intel Core i7 7700HQ și Core i5 7300HQ
Destul despre gaming. Am vrut să vedem și alte metrici importante pentru un pasionat de jocuri. De exemplu, orice utilizator dorește ca sistemul său să pornească cât mai repede. Am folosit aplicația Bootracer pentru a măsura timpul mediu de pornire al celor două laptopuri. Ne-a surprins faptul că laptopul cu Intel Core i5 7300HQ a reușit să pornească, în medie, cu două secunde mai repede decât cel cu Intel Core i7 7700HQ.
Este destul de clar din acest test faptul că procesorul nu e factorul principal când vine vorba de viteza cu care-ți pornește sistemul. Cel mai probabil, laptopul cu Intel Core i7 7700HQ a pornit puțin mai lent din cauza unui driver mai leneș la pornire.
Autonomia bateriei: Ai cu 30% mai puțină autonomie atunci când folosești Intel Core i7 7700HQ vs. Intel Core i5 7300HQ
O altă metrică importantă este autonomia pe care o primești de la laptop-ul tău de gaming. Am setat Windows 10 să folosească doar placa video dedicată NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti în locul celei integrate. Apoi, am folosit PowerMark și testul său Entertainment, care include scenarii de utilizare pentru gaming și lucrul cu conținut video. Laptopul cu Intel Core i7 7700HQ a rezistat mult mai puțin decât cel cu Intel Core i5 7300HQ: cu 34 de minute mai puțin ori 30 de procente.
PCMark 10: o îmbunătățire de 14% oferită de Intel Core i7 7700HQ vs. Intel Core i5 7300HQ
Unii pasionați de jocuri fac și alte lucruri pe sistemelor lor. De exemplu, folosesc servicii de videoconferință, editare foto și video, creează documente, prezentări, etc. Pentru a evalua diferența dintre cele două procesoare pentru astfel de activități, am folosit benchmark-ul PCMark 10 de la Futuremark. De această dată, procesorul Intel Core i7 7700HQ a fost capabil să ne ofere un scor mediu mai bun cu 14% decât Intel Core i5 7300HQ.
Comparația noastră cu PCMark 10 ne arată că procesorul Intel Core i7 7700HQ oferă multă valoare adăugată atunci când execuți sarcini care nu sunt din zona jocurilor, precum munca cu aplicații office.
De ce nu este capabil procesorul Intel Core i7 să ofere îmbunătățiri semnificative în jocuri?
Principala diferență între Intel Core i7 7700HQ și Intel Core i5 7300HQ este faptul că procesorul Intel Core i7 include Hyper-Threading. Este o tehnologie care oferă două fire de procesare pentru fiecare nucleu fizic, ceea ce înseamnă că aplicațiile pot realiza mai multă muncă în paralel, să termine sarcini mai devreme, folosind patru opt de execuție în loc de patru nuclee fizice de procesor. Din păcate, jocurile tind să nu profite de această tehnologie. Când acestea folosesc mai mult de un nucleu de procesor, ele nu folosesc mai multe fire de execuție, doar mai multe nuclee fizice. Astfel, jocurile folosesc aceleași patru nuclee fizice pe Intel Core i7 ca și pe Core i5. Nu folosesc cele opt fire paralele de execuție disponibile pe Intel Core i7. Rezultatul final este că jocurile beneficiază doar de o mică creștere în frecvența de funcționare a procesorului, oferită de Intel Core i7 în plus față de Core i5. Dar, această diferență este de multe ori prea mică pentru a oferi diferențe semnificative de performanță.
Concluzie: dacă vrei gaming, cumpără un laptop cu procesor Intel Core i5 și o placă video cât mai bună
Testele noastre arată faptul că achiziționarea aceluiași laptop de gaming cu procesor Intel Core i7 în loc de Intel Core i5, nu este o idee inspirată pentru jocuri. Dacă vrei să te joci jocuri cât mai fluent pe laptopul tău, este mai înțelept să-ți investești banii în altă componentă hardware:
- În loc de un laptop cu o placă video NVIDIA GeForce GTX 1050, ia unul cu o placă video NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti. Diferența de performanță va fi mult mai notabilă în jocuri decât atunci când cumperi un procesor Intel Core i7 în loc de Intel Core i5.
- Dacă-ți permiți să faci un upgrade de la o placă video NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti la NVIDIA GeForce GTX 1060, diferența de performanță va fi și mai mare. În plus, vei avea acces și la experiențe de realitate virtuală (VR), nu doar la gaming tradițional. Procesorul Intel Core i7 nu este capabil să ofere astfel de îmbunătățiri.
- Îmbunătățește spațiul de stocare pe care îl ai și ia un SSD în loc de un HDD. Te vei bucura de un impact pozitiv foarte mare, atât în jocuri cât și în aplicații de productivitate. La noi pe piață se vând multe laptopuri cu procesoare Intel Core i7 și un HDD clasic. În această situație îți irosești banii pe un procesor scump, din cauza HDD-ul care trage viteza generală a sistemului în jos. Pentru gaming, dar și alte sarcini unde performanța este importantă, a avea un SSD este o prioritate.
Când este o investiție bună un procesor Intel Core i7? Așa cum ne-a arătat benchmark-ul PCMark 10, acest procesor este potrivit pentru cei care au nevoie de aplicații de productivitate, editare video, virtualizare și alte sarcini potrivite unui utilizator de business. Pentru experiențe de divertisment, alege un procesor Intel Core i5 și investește mai mult în placa video și în viteza spațiului de stocare.
Ești de acord cu noi?
Sperăm că experimentul nostru este util și că ești de acord cu concluziile pe care le-am sumarizat. Înainte de a închide acest articol, spune-ne părerea ta. Preferi un procesor Intel Core i7 pentru gaming? Planifici să investești mai mult în placa video? Comentează mai jos și hai să discutăm.