Întrebări simple: Ce este Local Group Policy Editor și cum îl foloseşti?

Local Group Policy sau politicile locale de grup în română, reprezintă una dintre facilitățile Windows folosite de administratorii de rețele. Este o aplicație necunoscută pentru majoritatea utilizatorilor obișnuiți de Windows. Local Group Policy Editor îți oferă posibilitatea de a controla procesele de autentificare și închidere, setările și aplicațiile pe care au voie utilizatorii să le acceseze în Windows. Este de folos dacă vrei să gestionezi reguli pentru ceilalți utilizatori ai calculatorului tău. Citește acest ghid pentru a afla ce anume este Local Group Policy și cum poți să lucrezi cu Local Group Policy Editor:

Ce este Local Group Policy Editor?

Prin definiție, politicile de grup reprezintă o caracteristică Windows care îți oferă un punct central pentru administrarea și configurarea sistemului de operare Windows, a programelor și setărilor de utilizator de pe calculatoarele care sunt înregistrate într-un domeniu. Politicile de grup sunt utile atunci când ești un administrator de rețea și ai nevoie să impui anumite reguli sau setări pentru calculatoarele sau utilizatorii de pe rețeaua pe care o administrezi.

Politicile locale de grup sunt o variantă a politicilor de grup care îți permit și controlul calculatoarelor individuale, nu doar a celor înregistrate într-un domeniu. Un exemplu este calculatorul tău de acasă cu Windows 10, Windows 8.1 sau Windows 7. Acest lucru înseamnă că acest instrument poate fi foarte folositor și utilizatorilor de acasă, la fel ca și administratorilor de rețea. În termeni mai simpli, ar trebui să te gândești la politicile de grup locale ca la un set de reguli care guvernează modul de funcționare al Windows.

Pot să folosesc Local Group Policy Editor?

Deoarece Local Group Policy Editor este un instrument destul de avansat, nu este disponibil în edițiile Home sau Starter de Windows. Îl poți accesa și folosi doar în:

 • Windows 10 Pro și Windows 10 Enterprise
 • Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate și Windows 7 Enterprise
 • Windows 8.1 Professional și Windows 8.1 Enterprise

Câteva exemple despre ce poţi face în Local Group Policy Editor

Hai să listăm câteva exemple cu ce poți face în Local Group Policy Editor. Poți să configurezi setări Windows și le poți impune astfel încât utilizatorii de pe calculatorul tău să nu le poată schimba mai târziu. Iată doar câteva exemple:

 • Permite utilizatorilor să folosească doar anumite aplicații de pe calculatorul tău.
 • Blochează accesul utilizatorilor la dispozitivele externe (de exemplu, la stick-urile de memorie USB) conectate la calculator.
 • Blochează accesul utilizatorilor la Panoul de control sau la aplicația Setări.
 • Ascunde anumite elemente din Panoul de control.
 • Specifică fundalul utilizat pentru Desktop și blochează posibilitatea utilizatorilor de a-l schimba.
 • Blochează posibilitatea utilizatorilor de a activa sau dezactiva conexiunile de rețea sau blochează-le accesul la proprietățile conexiunilor de rețea de pe calculatorul tău.
 • Interzice utilizatorilor să scrie sau să citească date de pe CD-uri, DVD-uri sau unități externe de memorie etc.
 • Dezactivează toate combinațiile de taste care încep cu tasta Windows. De exemplu, Windows + R (care deschide fereastra Executare) și Windows + X (care deschide meniul WinX) vor înceta să mai funcționeze.

Acestea sunt doar câteva exemple, Local Group Policy Editor din Windows îți permite să configurezi mult mai multe setări.

Cum porneşti Local Group Policy Editor în Windows

În Windows, o metodă ușoară de a deschide Local Group Policy Editor este să foloseşti funcția de căutare. Folosește "gpedit.msc" ca text de căutare și apoi dă clic pe rezultatul "Editare politică de grup".

Caută Editorul de Politici Locale de Grup în Windows 10

Pentru toate metodele de a deschide editorul, citește 11 metode de a deschide Editorul de Politici Locale de Grup în Windows.

NOTĂ: Local Group Policy Editor arată și oferă aceleași opțiuni, setări și caracteristici indiferent că foloseşti Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10. De aceea, pentru simplitate, de aici înainte vom folosi doar capturi de ecran realizate în Windows 10.

Cum lucrezi cu Local Group Policy Editor

Local Group Policy Editor este împărțit în două panouri: panoul din stânga conține setările de Local Group Policy afișate în categorii, iar panoul din dreapta afișează conținutul categoriei active. Vei observa că politicile de grup locale sunt organizate în două secțiuni majore:

 • Configurație computer - conține setările de politică de grup locală care sunt aplicate pentru calculator la nivel global, indiferent de utilizatorul sau utilizatorii conectați la el.
 • Configurație utilizator - conține setările de politică de grup locală pentru utilizatori. Aceste politici sunt aplicate doar pentru utilizatori, nu pentru întregul calculator. Deși nu face parte din scopul acestui ghid, ar fi bine să știi că politicile de utilizatori sunt aplicate utilizatorilor indiferent de calculatorul din rețea la care se conectează.
Categoriile Local Group Policy Editor

Atât categoria Configurație computer cât și Configurație utilizator sunt împărțite în trei secțiuni:

 • Setări software - conține politici de software și, în mod implicit, această secțiune ar trebui să fie goală.
 • Setări Windows - conține setări de securitate Windows. De asemenea, este locul unde vei putea găsi sau adăuga scripturile care ar trebui să fie rulate la pornirea sau oprirea Windows.
 • Administrative Templates (Șabloane administrative) - conține o mulțime de setări care controlează multe aspecte de funcționare ale calculatorului tău. Acesta este locul unde poți să vezi, să modifici și chiar să impui tot felul de setări și reguli. Ca să menționăm doar câteva exemple, poți să administrezi modul în care funcționează și ce setări au voie să facă utilizatorii în Panoul de control, Rețea, Meniul Start și bara de activități.
Administrative Templates în Local Group Policy Editor

Cum editezi politicile Windows folosind Local Group Policy Editor

Pentru a înțelege mai ușor procesul implicat de editarea politicilor, vom folosi un exemplu. Hai să spunem că vrei să setezi un fundal specific pentru Desktop-ul tău, unul care să fie folosit pentru fiecare utilizator existent și pentru fiecare utilizator care ar putea fi activat pe calculatorul tău cu Windows.

Pentru a ajunge la setările de Desktop, va trebui să navighezi la categoria Configurație utilizator din panoul din stânga. Apoi, mergi la Administrative Templates (Șabloane administrative), deschide Desktop și selectează setările Desktop. În panoul din dreapta, vei vedea toate setările pe care le poți configura pentru șablonul administrativ selectat. Pentru fiecare setare disponibilă, în partea sa dreaptă, sunt afișate două coloane:

 • coloana State (Stare) îți spune ce setări sunt neconfigurate (Not configured) și care sunt activate (Enabled) sau dezactivate (Disabled).
 • coloana Comment (Comentarii) îți arată comentariile pe care tu sau un alt administrator le-a adăugat la acea setare.

Partea din stânga a acestui panou îți arată și informații detaliate despre ce anume face o anumită setare și care sunt efectele sale în Windows. Aceste informații sunt afișate în stânga panoului, ori de câte ori selectezi o setare. De exemplu, dacă selectezi Desktop Wallpaper (Fundal Desktop), în stânga vei vedea că setarea poate fi aplicată în versiunile Windows de la Windows 2000 și mai noi, și îi poți citi descrierea care îți spune că poți să specifici fundalul ce va fi folosit pe Desktop-ul tuturor utilizatorilor. Din păcate, aceste informații sunt afișate în limba engleză.

Dacă vrei să editezi o setare, în cazul nostru Desktop Wallpaper, dă dublu clic sau apasă de două ori pe ea, sau dă clic dreapta și apoi selectează opțiunea Edit din meniul contextual.

Desktop Wallpaper în Local Group Policy Editor

Se afișează o nouă fereastră care poartă numele setării pe care tocmai ai selectat-o. În fereastră, poți alege să activezi (Enable) sau să dezactivezi (Disable) setarea, sau poți alege să o lași neconfigurată (Not configured). Dacă vrei să activezi setarea, mai întâi trebuie să o selectezi ca Enabled (Activată). Apoi, citește secțiunea de Help (Ajutor) și, dacă ai și o secțiune de Options (Opțiuni), asigură-te că ai completat detaliile care ţi se cer. Notează faptul că această fereastră poate să conțină opțiuni diferite, în funcție de setarea pe care ai ales să o editezi. De exemplu, în scenariul nostru în care vrem să specificăm un Desktop Wallpaper, trebuie să spunem care este calea către imaginea pe care o vrem folosită ca fundal de Desktop și trebuie să selectăm cum o vrem poziționată. Apoi, putem adăuga un comentariu (dacă vrem - aceasta este o alegere complet opțională) și, în final, trebuie să apăsăm pe butonul Apply (Aplică) sau OK pentru a activa setarea.

Setează Desktop Wallpaper în Local Group Policy Editor

Dezactivarea unei setări sau modificarea stării ei în neconfigurată ("Not Configured") implică doar simpla selecție a uneia dintre aceste opțiuni.

Așa cum am menționat mai devreme, setări diferite pot avea opțiuni diferite. De exemplu, scripturile pe care le poți seta să fie rulate de Windows atunci când pornește sau când se închide, pot arăta complet diferit.

Apasă pe Configurație computer, apoi pe Setări Windows și Scripts (Startup/Shutdown). Alege Startup sau Shutdown în panoul din dreapta și apasă legătura Properties. Alternativa este să faci clic dublu pe Startup sau Shutdown.

Startup și Shutdown Scripts în Local Group Policy Editor

Apasă pe "Add…" pentru a adăuga scripturi noi la procesul ales.

Adaugă scripturi la Startup în Local Group Policy Editor

În acest caz, nu vei activa sau dezactiva nimic. În schimb, poți să adaugi sau să elimini diverse scripturi din lista care este rulată la pornirea sau oprirea Windows.

Adaugă un script la Startup în Local Group Policy Editor

Atunci când termini, apasă OK. Navighează prin Local Group Policy Editor și vezi ce setări îți oferă, deoarece sunt foarte multe. Consideră-l locul tău de joacă pentru un timp, deoarece sunt multe lucruri cu care să experimentezi.

Ce fel de schimbări vrei să faci în Local Group Policy Editor?

Local Group Policy Editor este un instrument complex care, în mod ironic, face să îți fie ușor să setezi tot felul de politici și reguli pentru calculatoarele tale și pentru utilizatorii lor. Să detaliem fiecare aspect în parte și fiecare setare disponibilă este mult mai mult decât ce putem acoperi într-un singur tutorial, dar avem speranța că acum știi principiile de bază și cum să navighezi prin acest instrument. Ce schimbări vrei să faci în Local Group Policy Editor? Lasă-ne un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează