Întrebări simple: Ce este Microsoft Sway?

Întrebări simple: Ce este Microsoft Sway?

Microsoft Sway este o aplicație care reflectă modul în care interacționăm cu informația în era internetului și a dispozitivelor mobile. În timp ce Microsoft Word a fost creat pentru documente pe suport de hârtie, iar PowerPoint pentru ecrane de proiecție, Sway abordează transmiterea informației în mod similar cu paginile web sau cu narațiunile digitale. Microsoft speră ca Sway să poată replica în publicarea digitală, succesul pe care l-a avut Word în editarea pe desktop sau PowerPoint în prezentări de afaceri. Hai să vedem ce poate Sway și la ce este util:

Reclamă

Ce este Microsoft Sway?

Microsoft Sway a fost inițial lansat ca aplicație universală pe 5 august 2015. Azi, poți accesa Sway app în Microsoft Store, sau online la sway.office.com. Tot ceea ce îți trebuie pentru a porni este un cont Microsoft. Experiența utilizării acestei aplicații sau accesării serviciului online este aproape identică.

Sway este identic ca aplicație universală (stânga) sau ca aplicație web (dreapta)
Sway este identic ca aplicație universală (stânga) sau ca aplicație web (dreapta)

Conținutul creat în aplicație devine imediat disponibil online și reversul este adevărat. De fapt, fără o conexiune la internet, aplicația Sway nu pornește.

Microsoft Sway are nevoie de o conexiune la internet pentru a poni
Microsoft Sway are nevoie de o conexiune la internet pentru a poni

Documentele create de Sway se numesc Swayuri. După ce ai creat cel puțin un document, Sway afișează o zonă numită Swayurile mele.

Swayurile mele în Microsoft Sway
Swayurile mele în Microsoft Sway

Sway este conceput să te ajute să creezi narațiuni digitale în care să împărtășești idei, concepte sau relatări.

Reclamă

Microsoft a încercat în trecut să ofere un program de editare a paginilor web similar cu FrontPage. Uneltele erau complicate și reflectau caracterul dificil al editării de pagini web de atunci. Cu Sway, Microsoft dorește să introducă editarea ușoară și intuitivă care poate produce rezultate uimitoare pentru fiecare utilizator, fără a necesita cunoștințe tehnice sau de proiectare.

Exemplu de Sway - Universul
Exemplu de Sway - Universul

Poți de exemplu să împărtășești vacanța ta de vară cu rudele tale sau să faci o prezentare rapidă pentru colegi, sau să creezi un tutorial de Windows bun pentru bunica ta. 🙂

Exemplu de Sway - Titlu Poveste de vacanță
Exemplu de Sway - Titlu Poveste de vacanță

Fiind mai orientat către ecrane față de Power Point, Sway poate fi partajat cu ușurință pe email, pe aplicații de mesagerie sau pe rețele sociale, cu un link către sway.office.com. Poți de asemenea să exporți codul pentru documentul Sway pe care l-ai creat și să-l încorporezi pe o pagină web. Acest lucru face ca Sway să fie o alegere excelentă atunci când vrei să partajezi ceva online cu alte persoane.

Caracteristica cea mai evidentă a aplicației Sway față de Word sau de PowerPoint este capacitatea de a răspunde la ecranul digital pe care este afișat. Termenul tehnic este responsive design și este încorporat implicit în fiecare Sway creat. Acest fapt înseamnă că poți să partajezi Sway-ul tău pe rețelele sociale, iar alte persoane pot să-l afișeze pe orice dispozitiv precum smartphone-uri, tablete, desktop-uri sau laptopuri.

Sway este o aplicație ușor de utilizat. Crearea propriei tale povestiri digitale este un proces rapid. Pe de altă parte, Microsoft a simplificat procesul de editare cu costul eliminării multor detalii. Povestirile pe care le creezi sunt foarte bine afișate, dar le lipsește controlul granular. Sway este limitat când vine vorba de adăugarea de detalii subtile la modul în care arată un antet, de exemplu.

Cum funcţionează editarea prezentărilor în Microsoft Sway

Întregul proces de editare al unei prezentări Sway este simplu. Aplicația însăși se va ocupa de stilul și detaliile modului în care va arăta prezentarea ta. Tot ce trebuie să faci de fapt tu este să adaugi conținut. Când deschizi un Sway, vei intra în editorul Scenariu. În acest editor, orice Sway pe care îl creezi este axat în jurul unei narațiuni împărțite în fișe care pot fi puse împreună în grupuri. Aceste fișe pot fi de diferite feluri, în funcție de conținutul pe care îl vor avea. De exemplu, poți să adaugi fișe text (ce pot conține titluri, descrieri sau orice alt fel de text) și fișe media (ce pot conține imagini, clipuri video, tweet-uri sau alte tipuri de media).

Editor scenariu în Microsoft Sway
Editor scenariu în Microsoft Sway

Adăugarea conținutului la povestirea ta este simplă, deși puțin limitată. În loc de a crea conținutul în sine, Sway preferă să încorporeze conținutul (în engleză, să facă "embed"). Când apeși butonul de Inserare din colțul din dreapta sus, Sway afișează sugestii pentru căutare de conținut.

Inserare de conținut în Microsoft Sway
Inserare de conținut în Microsoft Sway

În exemplul nostru, apăsăm prima opțiune, "Mâncăruri". Sway va aduce în conținut sugestii de pe internet într-un panou din partea dreapta, pe care le poți trage și adăuga în Sway-ul tău.

Inserează conținutul de căutare pe internet în Microsoft Sway
Inserează conținutul de căutare pe internet în Microsoft Sway

Pentru a schimba imaginea întregului conținut al povestirii tale digitale, poți selecta diferite teme pentru Sway-ul tău, în funcție de ce îți place și ce se potrivește cu ideea sau conceptul povestirii tale. Pentru a face asta, apeși opțiunea Proiectare din colțul din stânga sus. Sway deschide un panou în dreapta care îți dă opțiuni de a reproiecta rapid Sway-ul tău.

Editor Proiectare în Microsoft Sway
Editor Proiectare în Microsoft Sway

Cum partajezi un Sway?

Când Sway-ul tău este gata pentru a ieși în lume, poți fie să îl rulezi local, fie să îl partajezi cu alte persoane online folosind link-ul la sway.office.com.

Reclamă

În colțul din dreapta sus, apasă butonul Partajare și o fereastră va apărea unde vei putea alege opțiunea ta de partajare.

Partajează un Sway
Partajează un Sway

Unde pot să găsesc Microsoft Sway?

Microsoft a lansat inițial Sway ca o aplicaţie universală și ulterior a adăugat o versiune iOS care a funcționat pe iPhone-uri și iPad-uri. Strategia lui Microsoft din acest moment pare a fi de a promova Sway ca o experiență online care poate fi accesată ca un serviciu prin orice fel de browser. Aplicația iOS este retrasă în această lună (Decembrie 2018) și Microsoft a sugerat că utilizatorii de iOS pot tranziționa la sway.office.com. În Windows 10 poți accesa aceeași pagină web sau poți descărca Sway din Microsoft Store.

Sway în Microsoft Store
Sway în Microsoft Store

Ai încercat Sway?

Sway este o aplicaţie utilă care face foarte ușor pentru oricine să creeze povestiri digitale, în doar câteva minute. Seamănă puțin cu PowerPoint, dar se concentrează mai mult pe narațiunea povestirii tale decât pe detaliile de finețe. Ai putea să o consideri un instrument de prezentare pe internet. Ai încercat să foloseşti Sway? Ți-a plăcut? Spune-ne părerea ta în comentariile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Microsoft Office Programe Recomandate Windows