Întrebări simple: Ce este BIOS-ul și care este rolul lui?

Dacă sunteți un utilizator cu cunoștițe peste medie, ați auzit despre BIOS, erori de BIOS sau plăci de bază cu Dual - BIOS, dar poate nu ați înțeles foarte bine toți acești termeni. Ce este BIOS-ul în afară de un acronim care sună ciudat? Ce face acesta și de ce este important? Citiți acest articol pentru a afla răspunsurile la aceste întrebari, plus multe alte informații utile.

Ce este BIOS-ul?

BIOS-ul este un software de nivel scăzut, fiind primul program ce rulează atunci când porniți calculatorul. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă software de nivel scăzut, ar trebui să știți că programele instalate pe sistemul dvs, cum ar fi navigatorul de Internet, programele de redare media sau programele din suita Office sunt programe de nivel înalt, deoarece interacționează cu sistemul de operare. Sistemul de operare este un software de nivel mediu, deoarece interacționează cu resursele sistemului prin drivere și prin BIOS. BIOS-ul este un software de nivel scăzut deoarece controlează în mod direct modul în care funcționează componentele calculatorului.

BIOS-ul oferă anumite servicii care permit utilizatorilor și programelor de nivel mai înalt să configureze setările componentelor calculatorului și să primească informații de la acele componente. De exemplu, atât utilizatorul cât și programele instalate pot afla viteza de rotație a ventilatoarelor care se găsesc în calculator sau temperatura diverselor componente, incluzând procesorul și placa video.

Termenul BIOS este un acronim de la Basic Input/Output System, care s-ar traduce astfel: Sistem de Intrare/Ieșire de Bază. Puteți să îl percepeți ca pe un program care se ocupă de transferul de date dintre componentele hardware ale sistemului și utilizator sau programele instalate pe sistemul respectiv.

Cum funcționează BIOS-ul și cum putem interacționa cu el?

BIOS-ul este, în general, un program cu dimensiuni relativ mici, cu o mărime de cel mult 16 MO. BIOS-urile moderne au o interfață pentru utilizator, numită Setup Utility (utilitar de configurare), unde utilizatorul poate configura anumite setări hardware.

Pe laptopuri si tablete există versiuni mai simple de BIOS, unde utilizatorul poate seta doar timpul curent și alte setări minore, cum ar fi ordinea de încarcare a dispozitivelor de stocare.

Pe plăcile de bază mai avansate, cum sunt cele din calculatoarele desktop, BIOS-ul oferă mai multe opțiuni, cum ar fi modificarea frecvenței sau a voltajului procesorului, cantitatea de memorie partajată între procesor și placa video, latența memoriei RAM și altele.

Configurarea unui BIOS avansat poate fi periculoasă dacă utilizatorul nu știe exact efectul fiecărei setări și alege valori greșite pentru acestea, deoarece componentele unui sistem au anumite limite. De exemplu, setarea frecvenței procesorului la o valoare foarte mare poate să îl facă să se supraîncălzească, provocând astfel calculatorul să se repornească fără oprire. Pentru a vă asigura că modificările pe care le faceți sunt sigure, configurați setările BIOS-ului doar după consultarea manualului sistemului și asigurați-vă că sunteți familiar cu setările hardware pe care le modificați dar și limitele fiecărei componente.

O altă sarcină ce cade în grija BIOS-ului este memorarea acestor setări atunci când sistemul este oprit. Pentru a face acest lucru, BIOS-ul dispune de o memorie volatilă CMOS de capacitate mică, ce obține energie de la o baterie ca cea din imaginea de jos. Termenul CMOS este acronimul de la Complementary Metal–Oxide–Semiconductor (semiconductor complementar de oxid metalic), reprezentând procesul tehnologic folosit pentru a fabrica această memorie.

Atunci când ne referim la calculatoare, CMOS este acel cip de memorie care reține setările hardware ale calculatorului.

Dacă bateria memoriei CMOS rămâne fără energie, BIOS-ul va utiliza setările implicite și nu pe cele setate de utilizator.

Calculatoarele și dispozitivele nu pot porni fără BIOS

Cea mai importantă sarcină pe care o îndeplinește BIOS-ul este să facă tranziția de la un gest mecanic, cum ar fi apăsarea butonului de pornire, la un nivel mai abstract, ca afișarea logo-ului sistemului de operare pe ecran. Asta înseamnă că atunci când porniți sistemul, BIOS-ul este întotdeauna primul program care rulează. Sarcina sa este să pornească ventilatoarele, să verifice nivelurile de tensiune electrică din sistem, să ruleze câteva teste rapide pentru a evalua starea componentelor sistemului și apoi să încarce driverele și să pornească procesul de încarcare a sistemului de operare. Dacă în timpul acestui proces apar anumite erori, BIOS-ul va afișa un mesaj pentru a vă informa despre ceea ce a mers prost. În imaginea de mai jos puteți vedea un exemplu de eroare posibilă.

Înainte ca BIOS-ul să fie inventat în 1975 de către Gary Arlen Kildall, sistemul de operare era primul program care se executa atunci când un sistem era pornit. Asta însemna că acel calculator putea rula doar sistemul de operare cu care era construit. De asemenea, în cazul în care sistemul de operare ceda, întregul calculator devenea inutilizabil, deoarece niciun alt program nu îl mai putea repara. Asta deoarece nu avea cum să ruleze înaintea sistemului de operare.

Utilizarea unui BIOS oferă un plus de flexibilitate, permițând utilizatorilor să instaleze orice sistem de operare doresc sau să repare sistemul de operare curent dacă apar erori.

Ce este Dual-BIOS?

BIOS-ul se află pe placa de bază sub forma unui cip de memorie Read-Only (memorie ce poate fi doar citită nu și suprascrisă). Programul stocat pe această memorie este creat de producătorul plăcii de bază. Puteți vedea cum arată acest cip în imaginea de mai jos.

Dacă acest cip de memorie se poate strica, BIOS-ul nu mai poate fi încarcat și placa de bază nu mai poate fi utilizată. De aceea, unii producători de plăci de bază folosesc un sistem Dual-BIOS pentru plăcile de bază moderne. Dual-BIOS înseamnă că există două cipuri de memorie care stochează BIOS-ul: unul stochează BIOS-ul principal și celălalt BIOS-ul de rezervă. În cazul în care BIOS-ul principal cedează, sunteți rugat să reporniți calculatorul și BIOS-ul de rezervă este folosit pentru a încărca sistemul.

Ce este UEFI și care este legătura dintre el și BIOS?

UEFI este un program ce poate fi privit ca un BIOS modern și mai puternic. Are același rol ca și BIOS-ul însă are și unele avantaje față de acesta, cum ar fi criptarea, diagnosticarea la distanță și repararea calculatorului, chiar dacă sistemul nu are un sistem de operare instalat. Acest tip de BIOS a fost inventat de Intel și a fost lansat în 2005.

UEFI a devenit popular după lansarea sistemului de operare Windows 8, deoarece a fost primul sistem de operare cu un număr mare de utilizatori care a oferit suport nativ pentru UEFI.

Ca orice BIOS tradițional, UEFI este personalizat de către producătorul plăcii de bază pe care o folosiți. În cazul tabletelor și al laptopurilor, UEFI va afișa un număr redus de setări. În imaginea de mai jos puteți vedea cum arată acesta pe tableta Surface Pro 2 de la Microsoft.

În cazul calculatoarelor, UEFI va afișa mai multe setări decât cele găsite pe un BIOS normal.

Concluzie

După cum puteți observa citind acest articol, BIOS-ul este o componentă de bază a fiecărui calculator și cunoașterea modului în care acesta poate fi folosit poate oferi un plus de flexibilitate și performanță.

Utilizatorii mai avansați și profesioniștii IT pot folosi BIOS-ul pentru a obține nivelul maxim de perfomanță pe care îl poate atinge un anumit calculator sau dispozitiv. Dacă nu sunteți un expert este în regulă. Setările implicite ale BIOS-ului satisfac nevoile utilizatorului obișnuit și sistemul dumneavoastră va funcționa corect chiar dacă nu ați modificat setările acestuia.

Sper că acest ghid v-a fost util. Dacă aveți întrebări sau anumite idei de agăugat, nu ezitați să folosiți secțiunea de comentarii de mai jos.