Întrebări simple: Ce este TRIM pentru SSD-uri & De ce este util?

În ultimii ani, unitățile solid state drive (SSD) au câștigat multă popularitate. De asemenea, este foarte probabil ca să fi citit sau cel puțin să fi auzit de la un prieten mai tehnic despre cât de rapid este un SSD în comparație cu hard-disk-urile tradiționale. Dacă deja folosești sau vrei să cumperi un SSD ca să îți crești performanța calculatorului, ar trebui să știi de ce este atât de important suportul TRIM. Ce este TRIM și de ce contează el pentru SSD-uri? Poți afla răspunsul la aceste întrebări în acest ghid:

Ce este TRIM & Ce face el?

Pentru a înțelege ce este TRIM și ce face el, trebuie mai întâi să știi cum funcționează SSD-urile și cum lucrează ele cu informația stocată pe ele.

Sursa imaginii: SSD Guide.

Un SSD nu este nici mai mult nici mai puțin decât un dispozitiv plin de cipuri de memorie flash. Sistemul de operare trebuie să poată citi și manipula datele de pe aceste cipuri. Pentru a face acest lucru, SSD-ul trebuie să aibă o metodă de a organiza aceste date. Informațiile stocate pe un SSD sunt împărțite în blocuri de date. Aceste blocuri sunt, la rândul lor, împărțite în pagini de date. Pentru a exemplifica puțin mai bine, imaginează-ți că SSD-ul este o bibliotecă. Biblioteca are multe rafturi și aceste rafturi sunt pline de cărți.

Ce se întâmplă atunci când nu mai vrei una din cărți? Să presupunem că vrei să o vinzi sau să o împrumuți unui prieten. Pare evident că trebuie doar să iei acea carte de pe raftul ei. Ei bine, dacă biblioteca ta ar fi un SSD, lucrurile nu ar funcționa așa. Pe un SSD, dacă decizi să ștergi informații, nu ar conta că ele ocupă doar o pagină dintr-un bloc. Tot blocul ar trebui șters! Toată informația de pe celelalte pagini ar fi mutate într-o memorie temporară, apoi puse înapoi la locul lor din blocul original. E ca și cum ai goli un raft întreg din bibliotecă ori de câte ori vrei să scoți o carte sau să o înlocuiești cu alta. Apoi, ar trebui să pui la loc și toate celelate cărți, fiecare la locul ei. Nu e chiar eficient, nu-i așa?

Pentru a trage o concluzie, pentru ca un SSD să scrie date noi pe un spațiu deja ocupat, el trebuie ca mai întâi să îl șteargă complet. Dacă acest lucru s-ar întâmpla ori de câte ori vrei să muți sau să ștergi date de pe SSD, ar rezulta o performanță foarte slabă în termeni de viteze de scriere.

Aici intră în scenă TRIM. TRIM este o comandă care ajută sistemul de operare să știe exact unde se află datele pe care vrei să le muți sau să le ștergi. Astfel, SSD-ul poate să acceseze doar paginile care stochează datele respective. Mai mult, ori de câte ori o comandă de ștergere este inițiată de utilizator sau de către sistemul de operare, comanda TRIM șterge imediat paginile sau blocurile unde sunt stocate fișierele în cauză. Asta înseamnă că, data viitoare când sistemul de operare va încerca să scrie informații noi în acel spațiu, nu va trebui să aștepți ca el mai întâi să îl golească.

De ce este TRIM util?

Deja știi că atunci când șterge sau rescrie date, un SSD fără TRIM trebuie să mute parțial cantități relativ mari de informație, să golească toate blocurile care le conțin și, la final, să scrie noua informație în acele blocuri. Pe de o parte, asta înseamnă că dispozitivul tău va fi slab din punct de vedere al performanței. De cealaltă parte înseamnă că SSD-ul va face multe acțiuni de ștergere și rescriere. Acestea se vor aduna rapid și va duce la o îmbătrânire foarte rapidă a cipurilor de memorie flash din SSD.

TRIM are grijă ca aceste probleme să fie prevenite, eliminând nevoia de a șterge și rescrie permanent cantități mari de memorie. În loc să administreze blocuri întregi, un SSD care suportă TRIM poate lucra cu sectoarele mai mici de memorie, numite pagini. În plus, de câte ori o comandă de ștergere este inițiată de sistemul de operare sau de utilizator, SSD-ul trimite automat și o comandă TRIM pentru golirea imediată a spațiului de stocare șters. Astfel vei obține o viteză mai mare de scriere atunci când înformații noi vor fi stocate în acel spațiu.

Concluzie

SSD-urile oferă un nivel înalt de performanță. Când vine vorba de vitezele lor de citire și de scriere, ele sunt mult mai rapide decât orice hard-disk tradițional. Totuși, datorită modului în care lucrează cu informația, SSD-urile trebuie să folosească comenzi firmware specifice pentru a preveni îmbătrânirea rapidă și degradarea performanței. Acum știi de ce este TRIM important și știi ce face. Așa că atunci când te vei decide să cumperi un SSD, nu uita să verifici dacă suportă comanda TRIM.