Întrebări simple: Ce se întâmplă cu fișierele șterse? De ce pot fi recuperate?

Probabil că ai auzit că fișierele pe care le-ai șters din greșeală pot fi recuperate. Pe Internet, sunt multe aplicații care te pot ajuta să faci asta. Poate chiar ai încercat câteva. Dar te-ai întrebat de ce este posibil acest lucru? De ce mai pot fi recuperate fișierele șterse? Citește acest ghid pentru a afla răspunsul:

Cum este șters un fișier?

Atunci când ștergi un fișier de pe hard-disk, el nu este șters fizic. Fiecare fișier este construit din mulți biți de informație. Ai fi tentat să crezi că atunci când un fișier este șters, toți acei biți sunt șterși și nu mai conțin niciun fel de informație. Însă lucrurile nu merg așa.

În loc să șteargă fizic un fișier, sistemul de operare doar marchează acel fișier ca fiind spațiu liber. Cum face Windows asta? Răspunsul este simplu: ca să știe unde se află un fișier, Windows îi alocă un pointer (indicator). Atunci când ștergi fișierul, de fapt acel pointer este eliminat. Astfel, Windows nu va mai "vedea" fișierul și va considera spațiul ocupat de el ca fiind gol.

De ce și cum pot fi recuperate fișierele?

Acum știm că un fișier șters nu este de fapt șters, ci este doar marcat ca fiind șters. Recuperarea fișierelor pe care le-ai pierdut sau șters din greșeală este posibilă. Pentru asta, va trebui să folosești un software specializat. Dacă folosești un astfel de software, atunci poți găsi conținutul fișierului șters și îi poți realoca pointerul, astfel încât Windows să știe unde să îl găsească.

Când nu mai este posibilă recuperarea fișierelor șterse?

Recuperarea fișierelor pierdute nu este întotdeauna posibilă: dacă Windows a rescris spațiul ocupat de un fișier șters, atunci fișierul original nu mai poate fi recuperat. De ce? Deoarece conținutul fișierului original pur și simplu nu mai există. Informații noi au fost scrise peste conținutul lui. Asta înseamnă că informațiile vechi au fost distruse și nu mai pot fi recuperate.

Concluzie

Acum știm că fișierele șterse nu sunt de fapt eliminate de pe hard-disk, cel puțin până când informația lor nu este rescrisă cu alte fișiere. Știm și că aceasta este cauza pentru care ele pot fi recuperate. Dacă vreți să aflați mai multe despre recuperarea fișierelor șterse, cițiți și articolele recomandate mai jos.