Coșul de reciclare din Windows 10 și Windows 11

Coșul de reciclare din Windows 10 și Windows 11

Indiferent dacă sistemul tău de operare este Windows 11 sau Windows 10, nu poți evita folosirea Coșului de reciclare. Dacă ștergi ceva, intenționat sau accidental, de pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows, îl poți recupera cu ușurință din Coșul de reciclare. Acest tutorial îți arată tot ce trebuie să știi despre Coșul de reciclare din Windows 11 și Windows 10, răspunzând la întrebări precum „Ce este Coșul de reciclare?” sau „Unde este Coșul de reciclare în Windows 10 sau Windows 11?”. Îți arătăm, de asemenea, cum ascunzi Coșul de reciclare, cum scapi de Coșul de reciclare de pe desktop, cum golești Coșul de reciclare și altele:

Reclamă

Ce este Coșul de reciclare?

Este ușor să definești Coșul de reciclare din Windows ca pe un folder special cu o pictogramă unică, care stochează fișierele și folderele șterse. Când ștergi fișiere și foldere de pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows, acestea nu sunt eliminate definitiv; sunt mutate mai întâi în acest folder. Windows face asta ca o măsură de precauție, în caz că ștergi ceva din greșeală sau dacă descoperi că încă mai ai nevoie de un fișier sau un folder aruncat.

Pictograma Coș de reciclare arată că folderul stochează elemente șterse

Pictograma Coș de reciclare arată că folderul stochează elemente șterse

Fizic, fișierele șterse ocupă același spațiu pe unitățile tale de stocare. Însă, odată ce un element este șters, nu îl mai poți vedea în aceeași locație pe sistemul tău, iar Windows îl afișează acum în folderul Coș de reciclare. Ca să simplificăm: Coșul de reciclare este locul unde sunt păstrate referințe către fișierele și folderele șterse, până când elementele sunt eliminate permanent de pe sistemul tău. Pentru a afla mai multe despre ștergerea de fișiere, citește 5 moduri de a șterge fișiere (temporar ori definitiv).

Unde este Coșul de reciclare în Windows 10 și Windows 11?

În mod implicit, atât în Windows 11, cât și în Windows 10, ar trebui să găsești Coșul de reciclare în colțul din stânga sus al desktopului tău. Toate fișierele pe care le ștergi apar în acest folder. Pictograma Coșului de reciclare se schimbă pentru a indica dacă sunt fișiere stocate în el sau dacă este gol în acest moment.

Pictograma Coșului de reciclare când folderul este gol

Pictograma Coșului de reciclare când folderul este gol

Fiecare hard drive are un Coș de reciclare, dar toate fișierele pe care le ștergi sunt afișate în folderul de pe desktop. Dacă folderul lipsește, explicăm mai jos cum îl recuperezi, dar există 9 moduri de a accesa Coșul de reciclare în Windows 10 și Windows 11.

Reclamă

Cum ascunzi Coșul de reciclare în Windows 10 și Windows 11

Dar dacă vrei să ascunzi Coșul de reciclare din Windows 10 și Windows 11 pentru a te bucura de noul tău wallpaper? Ei bine, dacă vrei să scapi de el temporar, cel mai ușor este să ascunzi toate pictogramele desktop. Dă clic dreapta sau menține apăsat pe o zonă liberă de pe desktopul tău și accesează Vizualizare, prima opțiune din meniul contextual. Scoate bifa din dreptul opțiunii „Afișare pictograme desktop” apăsând pe ea.

Ascunde toate pictogramele desktop scoțând bifa din dreptul opțiunii

Ascunde toate pictogramele desktop scoțând bifa din dreptul opțiunii

Cum elimini Coșul de reciclare de pe desktop în Windows 10 sau Windows 11

Dacă nu te interesează fișierele șterse sau ai ales un alt mod de a accesa folderul, poți și elimina pictograma Coș de reciclare din Windows 10 ori Windows 11. Pictograma Coș de reciclare, pe care o vezi pe desktopul tău din Windows, face parte din setul predefinit de pictograme de desktop. Deși nu o poți șterge ca pe orice alt fișier, poți afla cum o elimina în ambele sisteme de operare citind Cum elimini sau adaugi scurtături pe desktop în Windows.

Elimină Coș de reciclare de pe desktop

Elimină Coș de reciclare de pe desktop

Cum recuperezi Coș de reciclare în Windows 11 și Windows 10

În cazul în care Coșul de reciclare lipsește de pe desktopul tău din Windows 10 sau Windows 11 , este ușor să-l recuperezi. Poți recupera Coșul de reciclare ca pe oricare altă pictogramă standard și îl poți întoarce la aspectul său original. Pentru a afla pașii necesari, citește ghidul nostru despre cum recuperezi pictogramele pentru desktop în Windows 10 și Windows 11.

Readu Coșul de reciclare pe desktop

Readu Coșul de reciclare pe desktop

NOTĂ: Dacă folosești Windows 10 și tot nu poți recupera pictograma Coș de reciclare, asigură-te că dispozitivul tău nu este în Modul tabletă. Pictogramele de pe desktop nu sunt afișate când dispozitivul tău cu Windows 10 folosește acest mod. Pentru mai multe detalii, citește ghidul nostru despre Modul tabletă din Windows 10.

Reclamă

Cum recuperezi fișierele șterse din Coșul de reciclare în Windows 10 și Windows 11

Există mai multe moduri de a recupera fișiere șterse din Coșul de reciclare și a le returna la locația lor originală în Windows 10 și Windows 11. Poți afla mai multe despre asta din ghidul nostru despre 5 moduri de a recupera fișiere șterse din Coșul de reciclare din Windows 10, pe care îl poți folosi și pentru Windows 11.

Restaurează un fișier șters din Coșul de reciclare

Restaurează un fișier șters din Coșul de reciclare

Cum golești Coșul de reciclare din Windows 10 și Windows 11

Înainte de a vedea cum golești Coșul de reciclare din Windows, ține cont că, dacă vrei, poți șterge doar o parte din fișiere și le poți păstra pe restul, în caz că ai nevoie de ele mai târziu. Atât în Coșul de reciclare din Windows 11, cât și în cel din Windows 10, poți să selectezi elementele pe care vrei să le ștergi permanent și să apeși tasta Delete sau să folosești combinația de taste Ctrl + D. Alternativ, poți să dai clic-dreapta sau să apeși și să menții apăsat pe selecția ta pentru a deschide un meniu contextual, iar apoi să apeși pe Ștergere.

Apasă Ștergere din meniul contextual

Apasă Ștergere din meniul contextual

În Windows 10, ai opțiunea să accesezi fila Pornire din panglica de sus și să apeși pe butonul Ștergere pentru a elimina de tot fișierele selectate.

Apasă Ștergere din panglică pentru a elimina permanent elemente din Coșul de reciclare

Apasă Ștergere din panglică pentru a elimina permanent elemente din Coșul de reciclare

În Windows 11, avem un buton mai simplu Ștergere în partea de sus a ferestrei Coș de reciclare.

Folosește butonul Ștergere aflat în folderul Coș de reciclare din Windows 11

Folosește butonul Ștergere aflat în folderul Coș de reciclare din Windows 11

Dacă ești sigur că vrei să scapi permanent de toate elementele pe care le-ai șters, poți alege să golești Coșul de reciclare. Atât în Windows 10, cât și în Windows 11, dă clic dreapta sau menține apăsat pe orice scurtătură sau folder Coș de reciclare, iar apoi, apasă pe „Golire Coș de reciclare” din meniul contextual.

Golește Coșul de reciclare din Windows 11 și Windows 10 folosind meniul său contextual

Golește Coșul de reciclare din Windows 11 și Windows 10 folosind meniul său contextual

În Windows 10, poți de asemenea, să deschizi Coșul de reciclare și să apeși pe butonul „Golire Coș de reciclare” din fila “Instrumente Coș de reciclare”.

Golire Coș de reciclare în Windows 10

Golire Coș de reciclare în Windows 10

În Windows 11, poți găsi butonul „Golire Coș de reciclare” în partea de sus a ferestrei.

Golire Coș de reciclare în Windows 11

Golire Coș de reciclare în Windows 11

Indiferent de cum alegi să ștergi permanent fișierele din Coșul de reciclare, trebuie să-ți confirmi decizia. Apasă pe Da și toate elementele sunt șterse permanent.

Apasă Da pentru a-ți confirma alegerea

Apasă Da pentru a-ți confirma alegerea

PONT: Dacă rămâi fără spațiu pe hard drive sau SSD, ori ajungi la limita de stocare a Coșului de reciclare, fișierele și folderele șterse ar putea fi îndepărtate permanent de pe dispozitivul tău. Îți recomandăm să golești în mod regulat Coșul de reciclare din Windows 10 sau Windows 11 și să nu-l folosești pentru stocare.

Cum recuperezi fișiere eliminate din Coșul de reciclare în Windows

Dacă realizezi că ai șters permanent din Coșul de reciclare fișiere și foldere de care mai ai nevoie, există pași pe care îi poți face pentru a le recupera. Mai întâi, ar fi o idee să citești Ce se întâmplă cu fișierele șterse? De ce poți să le recuperezi?. Dacă este activată, poți să folosești File History (Istoric fișiere). Altfel, încearcă o aplicație gratuită de recuperare, precum Recuva.

Cât de des folosești Coșul de reciclare din Windows?

Poți privi Coșul de reciclare ca pe un pas intermediar înainte de ștergerea permanentă. Noi îl folosim pentru a stoca imaginile pe care le vezi în tutorialele noastre în timp ce articolele noastre sunt revizuite și publicate. Unele poze sunt recuperate câteodată, dacă trebuie să clarificăm anumite detalii. Dar tu? Cât de des ștergi fișiere, realizezi că ai nevoie de ele și trebuie să le recuperezi din Coșul de reciclare? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows