Coșul de reciclare din Windows 10: Tot ce trebuie să știi

Nu poți evita folosirea Coșului de reciclare din Windows 10. Dacă ștergi ceva, intenționat sau accidental, de pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, îl poți recupera din Coșul de reciclare. Acest tutorial îți arată tot ce trebuie să știi despre Coșul de reciclare din Windows 10, răspunzând la întrebări ca "Ce este Coșul de reciclare?" sau "Unde este Coșul de reciclare în Windows 10?". Îți arătăm, de asemenea, cum ascunzi Coșul de reciclare, cum scapi de Coșul de reciclare de pe desktop, cum golești Coșul de reciclare și altele:

Ce este Coșul de reciclare?

Este ușor să definești Coșul de reciclare din Windows ca pe un folder special cu o pictogramă unică, care stochează fișierele și folderele șterse. Când ștergi fișiere și foldere de pe calculatorul sau dispozitivul tău, acestea nu sunt eliminate definitiv; sunt mutate mai întâi în acest folder. Windows face asta ca o măsură de precauție, în caz că ștergi ceva din greșeală sau dacă descoperi că încă mai ai nevoie de un fișier sau un folder aruncat.

Pictograma Coșului de reciclare când sunt fișiere stocate în el

Fizic, fișierele șterse ocupă același spațiu pe hard drive(urile) tale. Însă, odată ce un element este șters, nu îl mai poți vedea în aceeași locație pe sistemul tău, iar Windows îl afișează acum în folderul Coș de reciclare. Ca să simplificăm: Coșul de reciclare este locul unde sunt păstrate referințe către fișierele și folderele șterse, până când elementelele sunt eliminate permanent de pe sistemul tău. Pentru a afla mai multe despre ștergerea de fișiere, citește 5 moduri de a șterge fișiere (temporar ori definitiv) în Windows 10.

Unde este Coșul de reciclare în Windows 10?

În mod implicit, ar trebui să găsești Coșul de reciclare din Windows 10 în colțul din stânga sus al desktopului tău. Toate fișierele pe care le ștergi apar în acest folder. Pictograma Coșului de reciclare se schimbă reflectând dacă sunt fișiere stocate în el sau dacă este gol în acest moment.

Pictograma Coșului de reciclare când nu sunt stocate fișiere în el

Fiecare hard drive are un Coș de reciclare, dar toate fișierele pe care le ștergi sunt afișate în folderul de pe desktop. Dacă folderul lipsește, poți continua să citești cum îl recuperezi (trei secțiuni mai jos) sau poți accesa Coșul de reciclare în alt mod.

Pentru a schimba pictograma Coșului de reciclare, citește Cum schimbi pictograma oricărei scurtături în Windows 10.

Cum ascunzi Coșul de reciclare în Windows 10

Pentru a ascunde Coșul de reciclare din Windows 10, cel mai ușor este să ascunzi toate pictogramele desktop. Dă clic dreapta sau menține apăsat pe o zonă liberă de pe desktopul tău și accesează Vizualizare din meniul contextual. Scoate bifa din dreptul opțiunii "Afișare pictograme desktop" apăsând pe ea.

Ascunde toate pictogramele desktop scoțând bifa din dreptul opțiunii

Cum elimini Coșul de reciclare de pe desktop în Windows 10

În Windows 10, poți alege să elimini numai Coșul de reciclare de pe calculatorul sau dispozitivul tău. Pictograma Coș de reciclare, pe care o vezi pe desktopul tău din Windows 10, face parte din setul predefinit de pictograme de desktop. Află cum o poți elimina citind Cum elimini sau adaugi scurtături pe desktop în Windows 10.

Elimină Coș de reciclare de pe desktop

Cum recuperezi Coș de reciclare în Windows 10

În cazul în care Coșul de reciclare din Windows 10 lipsește de pe desktopul tău, este ușor să-l recuperezi. Poți recupera Coșul de reciclare ca pe oricare altă pictogramă standard și îl poți întoarce la aspectul său original. Află cum faci asta în Windows 10 citind Cum recuperezi scurtăturile Windows implicite și pictogramele lor.

Readu Coșul de reciclare pe desktop

NOTĂ: Dacă tot nu poți recupera pictograma Coș de reciclare, asigură-te că dispozitivul tău nu este în Modul tabletă. Pictogramele de pe desktop nu sunt afișate pe dispozitivul tău cu Windows 10 când ești în Modul tabletă. Pentru a afla mai multe, citește Modul tabletă din Windows 10: Învață totul despre el și cum îl folosești!.

Cum recuperezi fișierele șterse din Coșul de reciclare din Windows 10

În Windows 10, există mai multe moduri de a recupera fișiere șterse din Coșul de reciclare și a le returna la locația lor originală. Află mai multe despre asta din tutorialul nostru 5 moduri de a recupera fișiere șterse din Coșul de reciclare din Windows 10.

Restaurează un fișier șters

Cum golești Coșul de reciclare din Windows 10

În Coșul de reciclare din Windows 10, poți selecta fișierele și folderele pe care vrei să le ștergi permanent și să apeși tasta Delete sau să folosești combinația de taste Ctrl + D. Poți, de asemenea, să dai clic dreapta sau să menții apăsat pe selecția ta pentru a deschide un meniu contextual. Apoi, apasă pe Ștergere.

Apasă Ștergere din meniul contextual

Alternativ, du-te la fila Pornire a panglicii și apasă butonul Ștergere. Astfel, poți șterge unele fișiere din Coșul de reciclare și păstra altele.

Apasă Ștergere pentru a elimina permanent elemente din Coșul de reciclare

Dacă ești sigur că vrei să scapi permanent de toate elementele pe care le-ai șters, poți alege să golești Coșul de reciclare. Dă clic dreapta sau menține apăsat pe orice scurtătură sau folder Coș de reciclare. Apoi, apasă pe "Golire Coș de reciclare" din meniul contextual.

Apasă pe Golire Coș de reciclare

Poți, de asemenea, să deschizi Coșul de reciclare și să apeși pe butonul "Golire Coș de reciclare" din fila "Instrumente Coș de reciclare".

Apasă pe Golire Coș de reciclare

Indiferent de cum alegi să ștergi permanent fișierele din Coșul de reciclare, trebuie să-ți confirmi decizia. Apasă pe Da și toate elementele sunt șterse permanent.

Apasă Da pentru a-ți confirma alegerea

Dacă îți place să folosești Cortana, asistentul virtual Microsoft, o poți ruga să golească Coșul de reciclare din Windows 10. Cortana nu este disponibilă în limba română, dar poate interacționa cu tine în alte limbi. Asigură-te că te poate auzi și spune "empty recycle bin". Cortana îți cere să confirmi acțiunea.

Golește Coșul de reciclare folosind Cortana

Spune "Yes" și Cortana elimină conținutul Coșului de reciclare pentru tine.

Cortana îți spune că a golit Coșul de reciclare

PONT: Dacă rămâi fără spațiu pe hard drive sau ajungi la limita de stocare a Coșului de reciclare, fișierele și folderele șterse ar putea fi îndepărtate permanent de pe dispozitivul tău. Îți recomandăm să golești în mod regulat Coșul de reciclare din Windows 10 și să nu-l folosești pentru stocare.

Cum recuperezi fișiere eliminate din Coșul de reciclare în Windows 10

Dacă realizezi că ai șters permanent fișiere și foldere de care mai ai nevoie din Coșul de reciclare, există pași pe care îi poți face pentru a le recupera. Mai întâi, ar fi o idee să citești Ce se întâmplă cu fișierele șterse? De ce poți să le recuperezi?. Dacă este activată, poți să folosești File History (Istoric fișiere). Altfel, încearcă o aplicație gratuită de recuperare, cum ar fi Recuva.

Cât de des folosești Coșul de reciclare din Windows 10?

Poți privi Coșul de reciclare ca pe un pas intermediar înainte de ștergerea permanentă. Noi îl folosim pentru a stoca imaginile pe care le vezi în tutorialele noastre în timp ce articolele noastre sunt revizuite și publicate. Unele poze sunt recuperate câteodată, dacă trebuie să clarificăm anumite detalii. Dar tu? Cât de des ștergi fișiere, realizezi că ai nevoie de ele și trebuie să le recuperezi din Coșul de reciclare? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează