Întrebări simple: Ce sunt Cotele de disc & Cum le setăm în Windows?

În cazul în care calculatorul tău este folosit de mai multe persoane, este posibil să vrei să limitezi spațiul de stocare pe care are dreptul să-l folosească fiecare utilizator. Astfel, te-ai asigura că un anumit disc sau partiție nu va fi umplut de un singur utilizator. Haideți să vedem cum se setează limitele de cotă de disc în Windows 7 și Windows 8.1:

Ce sunt cotele de disc?

Primul lucru pe care ar trebui să îl știi este ce sunt cotele de disc: sunt o metodă de a controla spațiul de stocare disponibil pe un disc sau o partiție NTFS. Prin setarea de cote, un administrator poate selecta cantitatea de informație pe care un utilizator o poate stoca pe acel disc sau partiție.

Un administrator poate aplica limite pentru cotele de disc, astfel ca niciun utilizator să nu le poată depăși. Asta înseamnă că, ori de câte ori un utilizator își va depăși cota de disc, el sau ea nu va mai putea să stocheze noi date. Mai mult, administratorul poate să seteze niveluri de avertizare, astfel încât să știe dinainte când un utilizator se apropie de limita sa de cotă de disc.

Ce are trebui să știi despre administrarea cotelor de disc

Sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre modul în care cotele de disc funcționează în Windows:

  • Pentru a putea seta cote de disc și pentru a le aplica limite, trebuie să folosești un cont cu drepturi de administrator. Utilizatorii standard nu pot seta cote.
  • Hard-disk-urile (sau SSD-urile) tale trebuie să folosească sistemul de fișiere NTFS. Pe discurile formatate în FAT32, nu poți seta cote de disc.
  • Poți seta cote pentru discuri și partiții. Nu poți seta cote pentru foldere.
  • Dacă ai mai multe discuri sau partiții pe calculatorul tău, va trebui să setezi limite de cote pentru fiecare din ele, individual. Nu poți seta cote pentru mai multe discuri și partiții simultan.

Cum setezi și cum aplici limite pentru cotele de disc, pentru toți utilizatorii

NOTĂ: Deoarece toți pașii necesari pentru a seta cote de disc și a aplica limite pentru ele sunt aceiași atât în Windows 7 cât și în Windows 8.1, capturile de ecran pe care le vom folosi în continuare sunt realizate în Windows 8.1.

În primul rând, deschide Explorer. Apoi, selectează discul pe care vrei să aplici limite pentru cotele de disc, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe el. Apoi, apasă pe Proprietăți.

În Proprietățile discului, apasă pe fila Cotă și apoi pe butonul Afișare setări cotă.

Acum, se va deschide o fereastră numită Setări de cotă. Acesta este locul unde va trebui să faci toate setările necesare pentru a aplica limite de cotă pentru toți utilizatorii de pe calculatorul tău cu Windows 7 sau Windows 8.1.

Primul și cel mai important lucru este să bifezi opțiunea "Activare gestionare cote".

Odată ce cotele de disc au fost activate, poți merge mai departe și să aplici limite pentru cote. Pentru a face acest lucru, bifează opțiunea "Refuz spațiu-disc pentru utilizatorii care depășesc limita de cotă". Apoi, selectează "Limitare spațiu-disc la" și scrie valoarea pentru limita de cotă.

Dacă vrei ca sistemul de operare să înregistreze un eveniment ori de câte ori un utilizator se apropie de limita sa, trebuie să setezi o valoare și pentru câmpul "Setare nivel de avertizare la".

Ce se întâmplă atunci când un utilizator atinge limita sa de cotă de disc?

Acum că am aplicat limite pentru cotele de disc, de fiecare dată când un utilizator își depășește limita sa, el sau ea va primi un mesaj de "spațiu-disc insuficient" și nu va putea să mai scrie date noi pe acel disc. Totuși, utilizatorii poț recupera spațiu pe acel disc prin golirea Coșului de reciclare, prin ștergerea unor fișiere de care nu mai au nevoie sau prin dezinstalarea unor programe sau aplicații.

Cum înregistrezi evenimente despre cotele de disc?

Dacă vrei ca sistemul de operare să și înregistreze un eveniment ori de câte ori o cotă de disc este atinsă sau aproape de a fi atinsă, activează opțiunile de înregistrare în jurnal. În fereastra Setări de cotă, bifează opțiunile: "Se înregistrează evenimentul în jurnal când un utilizator depășește cota limită" și "Se înregistrează evenimentul în jurnal când un utilizator depășește nivelul de avertizare".

Apoi, de fiecare dată când un eveniment are loc, îl vei găsi listat în Event Viewer.

În final, pentru a activa toate setările pe care le-ai făcut, apasă butonul aplică. Windows îți va cere să confirmi din nou că vrei să activezi cotele de disc. Apasă OK și ai terminat.

Poate ai observat că am sărit peste explicarea butonul Intrări cote… Acesta este punctul de intrare către niște setări ceva mai avansate pentru cotele de disc, precum setarea de cote special pentru anumiți utilizatori, administrarea fișierelor utilizatorilor ș.a.m.d. De aceea, am luat decizia să scriem un alt tutorial doar pentru asta.

Concluzie

Activarea gestiunii cotelor de disc și aplicarea limitelor de cotă pentru toți utilizatorii de pe un calculator poate fi foarte utilă. Desigur, asta e adevărat doar dacă mai multe persoane folosesc același calculator. Procesul este simplu și nu necesită prea mult efort. Credeți că aceste cote de disc sunt utile chiar și pe calculatorul de acasă, sau sunt utile numai pentru calculatoarele de la birou? Împărtășiți părerea voastră folosind formularul de comentarii de mai jos.