Linia de comandă - Află informații de sistem și administrează procese

Cea mai ușoară metodă de a vedea informații despre calculatorul tău este să folosești instrumentele grafice Manager de activități sau Informații de sistem. Totuși, unii utilizatori s-ar putea să prefere să folosească Linia de comandă pentru aproape orice. De aceea, în acest articol, ne-am gândit că ar putea fi util să îți arătăm cum poți să vezi informații complete despre sistemul tău direct din Linia de comandă , dar și cum poți să gestionezi procesele aflate în derulare, totul cu doar câteva comenzi de Windows puțin mai avansate. Citește acest articol și fii puțin mai geek:

NOTĂ: Informațiile pe care le vom prezenta în acest tutorial se aplică în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Pentru simplitate, vom folosi capturi de ecran din Windows 10.

1. Cum vezi informații despre sistem

Linia de comandă îți dă posibilitatea de a vizualiza informații de sistem folosind o comandă numită systeminfo. Deschide Linia de comandă , tastează systeminfo și apasă pe Enter. Vezi ce se întâmplă? La fel ca în captura de ecran de mai jos, este afișată o listă completă cu informații despre sistemul tău de operare și componentele hardware și software din calculatorul tău.

Vei vedea detalii precum versiunea sistemului de operare instalat pe calculator, starea memoriei RAM sau procesorul pe care îl ai. De asemenea, vei găsi informații despre rețea, cum ar fi adresele IP și MAC.

2. Afișează lista cu procesele aflate în derulare

Pentru a vedea lista de procese aflate în derulare, trebuie să folosești comanda tasklist. Tastează tasklist și apasă pe Enter. Linia de comandă ar trebui să afișeze o listă similară cele de mai jos, unde vei vedea detalii despre numele proceselor aflate în execuție, PID-urile lor (Process identifier - Identificatoare proces) și memoria pe care o folosesc ele.

3. Oprește un proces folosind Taskkill

Pentru a opri un proces aflat în executare, trebuie să folosești comanda taskkill. Să presupunem că vrei să oprești aplicația Instrument de decupare deschisă pe calculatorul tău. Procesul ei se numește SnippingTool.exe. Pentru a o închide, ar trebui să folosești Linia de comandă pentru a executa comanda "taskkill /im snippingtool.exe". Parametrul /im este folosit pentru a identifica și opri procesul după numele său.

Există și situații când trebuie să deschizi un program de două sau chiar de mai multe ori. Fiecare nouă fereastră a unui anumit program (de exemplu, Internet Explorer ) creează un proces separat numit instanță, care are atașat un PID (identificator proces) unic.

Pentru a opri doar o instanță a unui anumit proces, trebuie să îi specifici PID-ul. Să presupunem că ai două instanțe de Internet Explorer deschise pe calculator. Numele procesului este iexplore.exe , iar tu vrei să închizi doar una dintre cele două instanțe ale sale.

Dacă vrei să oprești procesul cu PID-ul 6900, vei tasta taskkill /PID 6900 și apoi vei apăsa pe tasta Enter.

Un alt parametru interesant pe care îl poți folosi împreună cu comanda taskkill este /t. Acest argument îți dă posibilitatea de a termina un anumit proces, împreună cu toate procesele sale copii (procese ce au fost pornite de către el). De exemplu: procesul Internet Explorer. Să presupunem că ai trei procese deschise și vrei să le oprești pe toate folosind parametrul /t. Ar trebui să scrii comanda "taskkill /t /im iexplore.exe" și apoi să apeși pe Enter. În captura de ecran de mai jos poți să vezi confirmarea acestei comenzi.

Ai grijă totuși la cum folosești comenzile din acest articol, deoarece ele pot să ducă la pierderea datelor deschise în procesele aflate în execuție. Este important să fii atent și să ai un backup la datele tale. Ca urmare, folosește comenzile cu precauție - noi te-am avertizat. :)

De asemenea, reține că, pentru a opri procesele în derulare, trebuie să ai drepturi administrative și trebuie să rulezi Linia de comandă ca administrator. Citește articolul nostru 7 metode de a rula programe ca administrator, în Windows , pentru a vedea cum să rulezi Linia de comandă ca administrator.

Concluzie

Sperăm că ți-a plăcut acest ghid care continuă seria noastră de comenzi avansate pe care le poți rula în Linia de comandă. Acum știi cum să afișezi informații despre sistem și știi cum să oprești procese, totul cu ajutorul a doar câteva comenzi text în Linia de comandă. Nu te simți mai geek, acum? :) Nu uita că, dacă ai întrebări despre comenzile din acest articol, poți să ne lași oricând un comentariu mai jos.