Linia de comandă (CMD) - 8 comenzi de rețea pe care ar trebui să le știi

De-a lungul timpului, Linia de comandă s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune instrumente pentru executarea de comenzi simple ce îți permit să lucrezi cu fișiere și foldere din Windows. Însă Linia de comandă este mult mai puternică. Poți să duci lucrurile la următorul nivel folosind multe comenzi avansate, inclusiv o serie de comenzi de rețea care sunt utile. Astăzi vom învăța cum să folosim Linia de comandă pentru a verifica conexiunea la internet, conexiunile de rețea, pentru a vedea informații despre dispozitivele din rețea și pentru a urmări conexiunile dintre PC și alte dispozitive. Fără să mai pierdem timpul, hai să începem:

NOTĂ: Am scris acest ghid folosind Windows 10 cu November 2019 Update. Totuși, toate comenzile ilustrate funcționează la fel și în Windows 8.1 și în Windows 7. Înainte de a merge mai departe, dacă nu știi cum să deschizi Linia de comandă, citește: 11 metode pentru a deschide Linia de comandă în Windows.

1. Cum verifici conexiunea la internet în CMD

Pentru a verifica dacă îți merge conexiunea la internet, poți folosi Linia de comandă pentru a-ți testa conexiunea cu un anumit site sau locație de pe internet. Pentru a face acest lucru, poți folosi comanda de rețea ping, urmată de o adresă web sau IP. De exemplu, poți verifica dacă ai conexiune la Digital Citizen fără a deschide browser-ul web, tastând comanda "ping www.digitalcitizen.ro". Apoi, apasă pe tasta Enter.

ping www.digitalcitizen.ro

Dacă statisticile ping nu îți arată pierderi de pachete, atunci conexiunea ta la internet funcționează cum trebuie. Însă, dacă se pierd pachete, înseamnă fie că este o problemă la conexiunea de internet, fie că site-ul web la care ai trimis ping nu este online. Pentru a confirma că problema este legată de conexiunea ta de rețea, dă ping la cel puțin încă un alt site web, preferabil unul care este permanent online, precum www.google.ro.

ping www.google.ro

Comanda ping îți permite să folosești și utilul parametru "-t", care te lasă să dai ping la adresa pe care o specifici, continuu, până când oprești manual comanda. De exemplu, am tastat "ping -t www.digitalcitizen.ro". După un timp, am vrut să vedem care sunt statisticile conexiunii și am folosit combinația de taste "CTRL + Break". Această acțiune îți arată rezultatele medii ale comenzilor ping executate până la acest moment.

ping www.digitalcitizen.ro -t

La final, am terminat comanda folosind combinația de taste "CTRL + C". Aceasta oprește ciclul interminabil de comenzi ping către adresa specificată.

2. Cum pot să văd toate adaptoarele de rețea de pe calculatorul meu, folosind CMD?

Pentru a obține informații detaliate despre adaptoarele și conexiunile tale de rețea, folosește comanda ipconfig. Deschide Linia de comandă, tastează ipconfig și apasă pe tasta Enter. După cum vezi în captura de ecran de mai jos, atunci când rulezi această comandă, Windows afișează lista cu toate dispozitivele de rețea, indiferent că sunt conectate sau deconectate, precum și adresele lor IP. De asemenea, vezi și detalii precum adresele lor IP implicite de gateway, măștile de subrețele folosite și starea fiecărui adaptor.

cmd nic info (informații despre adaptoarele de rețea) oferite de ipconfig

Dacă adaugi și parametrul /all după comanda ipconfig, poți obține și mai multe detalii: informații despre DNS, MAC (Media Access Control) (în câmpul Physical Address) și alte informații despre fiecare componentă de rețea. Aruncă o privire la imaginea de mai jos ca să vezi cam ce primești de la comanda "ipconfig /all".

Executarea comenzii ipconfig /all pentru a obține informații detaliate despre adaptoarele de rețea

3. Cum îți verifici conexiunea de rețea în CMD

În cazul în care vrei să verifici dacă merge bine conexiunea de rețea cu router-ul tău, poți folosi o combinație a comenzilor ipconfig și ping. Prima dată, îți trebuie niște detalii despre adaptorul tău. Cu alte cuvinte, deschide Linia de comandă și rulează ipconfig. În lista de rezultate, identifică adaptorul de rețea folosit pentru a te conecta la rețeaua pe care vrei să o testezi. Apoi, în detaliile sale, găsește adresa IP a router-ului și noteaz-o undeva. De exemplu, dacă noi am vrea să verificăm conexiunea de rețea prin fir, am rula ipconfig și am vedea că adresa IP a router-ului este 192.168.50.1.

Executarea comenzii ipconfig pentru a identifica adresa IP a router-ului

Următorul pas este să verificăm dacă conexiunea de rețea dintre router și calculator este OK. Pentru asta, este de ajuns să rulezi comanda ping folosind adresa IP a routerului. În exemplu nostru, ar însemna că trebuie să rulăm această comandă: ping 192.168.50.1.

Executarea comenzii ping către router, pentru a verifica conexiunea la rețea

Dacă nu se pierd pachete, atunci conexiunea de rețea testată merge bine. Altfel, există o problemă undeva între calculatorul și router-ul tău, caz în care ar trebui să verifici dacă adaptorul tău de rețea este configurat corect, cablul de rețea Ethernet este OK (dacă folosești o conexiune prin fir) și dacă router-ul tău este configurat corect.

4. Cum reînnoiești adresa IP a plăcii tale de rețea

Atunci când conexiunea ta de rețea nu funcționează așa cum ar trebui, adaptorul tău de rețea s-ar putea să nu aibă adresa IP corectă. O metodă rapidă de a încerca să repari această problemă este să îi reînnoiești adresa IP și, din fericire, o poți face foarte rapid, direct din Linia de comandă. Deschide CMD și rulează următoarele comenzi: ipconfig /release și ipconfig /renew. Prima dintre ele (ipconfig /release) îți forțează adaptorul de rețea să renunțe la adresa IP asociată lui, iar cea de-a doua comandă (ipconfig /renew) îi reînnoiește adresa IP.

Rularea comenzilor ipconfig /release și ipconfig /renew pentru a reseta adresa IP

Reține și faptul că poți cere Liniei de comandă și să ruleze ambele comenzi pe un singur rând, tastând "ipconfig /release & ipconfig /renew", fără ghilimele. Dacă le tastezi astfel, Linia de comandă execută prima comandă și, când o termină, o rulează automat și pe a doua. Tare, nu-i așa? 🙂

Executarea ipconfig /release & ipconfig /renew scriind un singur rând în CMD

Parametrii release și renew sunt utili în rețelele care utilizează DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) pentru distribuirea automată a adreselor IP. Spus simplu, sistemul renunță la adresa sa curentă și cere una nouă de la serverul DHCP. Lucru care poate fi util la depanarea anumitor probleme de rețelistică.

5. Cum obții informații despre adresele MAC ale adaptoarelor tale de rețea

Una dintre cele mai rapide și mai ușoare metode de a afla adresele MAC ale adaptoarelor tale de rețea este oferită de comanda getmac. În Linia de comandă, tastează getmac și apasă pe Enter, ca în imaginea de mai jos.

Getmac afișează adresele fizice ale plăcilor tale de rețea

6. Cum pot să văd ce calculatoare și dispozitive sunt conectate la rețeaua mea, folosind CMD?

Uneori, s-ar putea să vrei să vezi ce calculatoare și dispozitive sunt conectate la aceeași rețea ca tine. Una dintre metodele ușoare și prietenoase de a afla acest lucru este folosirea comenzii net view. Deschide Linia de comandă și execută net view. După un timp, ar trebui să vezi o listă cu calculatoarele și dispozitivele din rețeaua ta.

Net view îți arată ce calculatoare și dispozitive sunt conectate la aceeași rețea

Totuși, există o problemă cu această comandă. Net view nu îți arată toate calculatoarele și dispozitivele din aceeași rețea cu tine. Deși funcționează destul de bine pentru rețelele private, aceasta nu reușește să identifice dispozitive precum smartphone-uri sau imprimante și are probleme și cu calculatoarele ce rulează sisteme de operare diferite. Dacă vrei să ai o imagine mai clară a ce este conectat la rețeaua ta, ar fi bine să citești și despre următoarea comandă.

7. Cum văd toate dispozitivele conectate la rețeaua mea, folosind CMD?

Cea mai bună metodă de a găsi toate dispozitivele conectate la aceeași rețea cu tine se bazează pe utilizarea comenzii arp. Deschide Linia de comandă și rulează arp -a. Prima adresă IP afișată, din dreptul Interface (Interfață), îți spune care este adresa ta IP. Apoi, vezi o listă de adrese IP și adrese MAC (Physical Address). Toate adresele IP care încep cu aceleași numere ca placa ta de rețea se află în aceeași rețea și/sau aceeași subrețea ca tine. Acestea sunt toate dispozitivele conectate la rețeaua ta.

Arp -a îți arată toate dispozitivele conectate la aceeași rețea ca tine

Cele care urmează după aceea nu sunt dispozitive reale, ci adrese IP folosite pentru multicasting. Ele sunt utilizate în mod obișnuit de dispozitivele tale reale pentru redarea de media în flux (streaming) în rețea. În exemplul nostru, dispozitivele conectate la aceeași rețea ca PC-ul nostru sunt cele care au adresele IP ce încep cu 192.168.50.

Dacă vrei să vezi care sunt acele dispozitive, într-o manieră mai inteligibilă, copiază adresele MAC și caută-le pe internet folosind Google sau site-uri care verifică ce producători alocă anumite adrese MAC, precum DNS Checker. De exemplu, când cauți adresa MAC 04-d9-f5-b5-b1-f0, afli că este un dispozitiv ASUS. În realitate, este un router ASUS ZenWifi.

8. Cum verifici care sunt conexiunile de rețea și porturile deschise pe calculatorul tău

Poți obține și alte informații utile despre rețea de la comanda netstat, aceasta oferindu-ți detalii despre conexiunile de rețea care sunt active între sistemul tău și alte sisteme din rețea sau de pe internet.

Netstat afișează conexiunile de rețea active și porturile deschise

Dacă adaugi și parametrul -a la comanda netstat, obții o listă cu toate conexiunile și porturile ascultate, ca în imaginea de mai jos.

Netstat -a afișează conexiunile de rețea active, porturile deschise și cele ascultate

Asta a fost tot!

Știi și alte metode utile de a obține informații despre rețea?

Comenzile de rețea pe care le poți executa în Linia de comandă pot fi utile atunci când îți trebuie informații despre dispozitivele conectate la rețeaua ta sau atunci când vrei să testezi starea conexiunilor tale la rețea. De asemenea, sunt foarte utile și atunci când ai probleme cu rețeaua și încerci să o depanezi singur. Dacă ai întrebări legate de aceste comenzi de rețea, dacă ai nevoie de ajutor cu vreuna dintre ele sau dacă vrei să adăugăm comenzi noi la listă, lasă un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Linia de comandă Programe Recomandate Rețea și Internet Windows