Deși mulți utilizatori de Windows știu ce este aplicația Linie de comandă, puțini au auzit de Windows PowerShell. PowerShell este un instrument mult mai puternic decât Linia de comandă. Este o aplicație menită să înlocuiască utilitarul Linie de comandă deoarece oferă mai multă putere și mai mult control asupra sistemului de operare. Tocmai din acest motiv am decis să aruncăm o privire asupra PowerShell și să explicăm ce este, de ce este atât de puternic și cine tinde să-l folosească în mod frecvent. Haideți să vedem ce este Windows PowerShell și ce poți face cu el:
Ce este PowerShell în Windows?
Pentru a înțelege mai ușor ce este Windows PowerShell, ar trebui să definim prima dată ce este un shell. În informatică, un shell este o interfață care oferă acces la diferite servicii ale unui sistem de operare. Un shell poate fi bazat pe linia de comandă sau poate include o interfață grafică.
Windows PowerShell este un shell dezvoltat la început doar de Microsoft cu scopul automatizării comenzilor și gestionării configurației sistemului Windows. PowerShell este acum un proiect open source și poate fi instalat în Windows, macOS și Linux. Acest shell puternic este bazat pe .NET framework și include atât o interfață tip linie de comandă cât și un limbaj de scriptare.
Prima versiune de Windows PowerShell a fost lansată în Noiembrie 2006 pentru Windows XP, Windows Server 2003 și Windows Vista. Cea mai recentă versiune este Windows PowerShell 5.1 și a fost distribuită ca parte din Windows 10 Anniversary Update și Windows Server 2016. Acum este disponibilă și pentru Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 și Windows Server 2012 R2, Windows 7 Service Pack 1 și Windows 8.1 (edițiile Pro și Enterprise).
Ce poți face cu PowerShell?
Microsoft a proiectat Windows PowerShell pentru a te ajuta să automatizezi și să rezolvi rapid diferite sarcini administrative care consumă timp și resurse. De exemplu, poți folosi Windows PowerShell pentru a afișa toate dispozitivele USB instalate pe unul sau mai multe calculatoare dintr-o rețea sau poți configura o sarcină care durează mult timp să ruleze în fundal în timp ce tu lucrezi la altceva. De asemenea, poți să identifici și să oprești procese care nu răspund la comenzi ori să filtrezi diferite informații despre calculatoarele dintr-o rețea și să le exporți în format HTML.Opțiunile oferite de Windows PowerShell îţi permit să simplifici și să automatizezi sarcini repetitive prin crearea de scripturi și combinarea mai multor comenzi.
Dacă ești un administrator de rețea, descoperi că Windows PowerShell este util în lucrul cu Active Directory. Deoarece conține sute de comenzi configurabile, gradul de productivitate oferit de PowerShell este foarte ridicat.
PowerShell îţi permite să faci mult mai multe lucruri decât pot fi dezbătute în acest articol. Dacă vrei să vezi câteva detalii despre ce este nou în ultima versiune de Windows PowerShell pentru Windows 10, deschide pagina oficială de la Microsoft: PowerShell Documentation.
PowerShell vs PowerShell ISE
Pe lângă shell-ul standard de linie de comandă, găsești și Windows PowerShell ISE. ISE este un mediu integrat de scripting (în engleză Integrated Scripting Environment) și este o interfață grafică care îți permite să execuți comenzi și să creezi, modifici și testezi scripturi fără a fi nevoie să tastezi toate comenzile din linia de comandă. Instrumentul permite dezvoltarea de scripturi care sunt colecții de comenzi unde poți adăuga o logică complexă pentru executarea lor. Instrumentul ISE este conceput pentru nevoile administratorilor de sisteme Windows care trebuie să ruleze secvențe de comenzi repetate, care manipulează configurația acestor sisteme.
Unde este PowerShell în Windows?
Cea mai rapidă cale de a deschide PowerShell în Windows este să folosești câmpul de căutare din bara de activități. Introdu textul "powershell" și apoi apasă pe rezultatul Windows PowerShell.
Pentru mai multe modalități de a porni PowerShell cu instrucțiuni pentru Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7, citește acest articol: 9 moduri de a lansa PowerShell în Windows (inclusiv ca admin).
Exemple de comenzi PowerShell
Comenzile PowerShell sunt numite cmdlets. Cea mai ușoară modalitate de a le găsi în PowerShell este să execuți "Get-Command -Type Cmdlet".
Aceasta produce lista completă de comenzi disponibile în PowerShell. Poți să derulezi prin listă pentru a o găsi pe cea potrivită. Numărul de comenzi în PowerShell este mare, așa că îți propunem articole dedicate unei sarcini care pot fi realizată folosind PowerShell (caută metoda PowerShell atunci când sunt prezentate mai multe):
- Dezinstalează aplicațiile Windows 10
- Reinstalează toate aplicațiile implicite Windows 10
- Utilizează PowerShell pentru a număra toate fișierele și folderele
- Găsește adresa IP în Windows
- Șterge o partiție din Windows
- Imprimă lista proceselor în execuție
- Găsește adresa MAC a oricărei plăci de rețea
În acest ghid de la Microsoft, poți găsi mostre de scripturi care îți oferă un început bun în utilizarea comenzilor PowerShell.
Pentru utilizatorii cu experiență anterioară în Command Prompt și Linux, PowerShell are o listă de pseudonime (alias) care asociază nume familiare acestor utilizatori cu comenzile PowerShell. Iată câteva exemple: cat, dir, mount, rm, chdir, erase, sort, cls, del. Pentru o listă completă ale acestor pseudonime, execută comanda "Get-Command -Type Alias".
Cine folosește frecvent PowerShell?
Fără îndoială, PowerShell este arma preferată a multor administratori IT deoarece poate simplifica mult eforturile de gestionare a rețelelor mari de corporație. De exemplu, să spunem că gestionezi o rețea mare cu peste cinci sute de servere și trebuie să implementezi o nouă soluție de securitate care este dependentă de un anumit serviciu care trebuie să ruleze pe acele servere. Ai putea, desigur, să te autentifici pe fiecare server și să vezi dacă acel serviciu este instalat și funcționează. Poți să faci asta dar îți vei irosi o grămadă de timp făcând acest lucru.
Dacă ai folosi PowerShell, ai putea rezolva această problemă în doar câteva minute, întreaga operațiune fiind posibilă printr-un singur script care adună informații despre serviciile de pe serverele respective și le scrie într-un fișier text, de exemplu. Asta da productivitate!
Cum te poate ajuta PowerShell?
După cum poți vedea din acest articol, Windows PowerShell este un instrument Windows foarte puternic și care este disponibil pe multe alte sisteme de operare. Acesta aduce multe beneficii utilizatorilor avansați și profesioniștilor IT. Însă utilizatorii obișnuiți pot să beneficieze și ei de PowerShell. Încearcă-l, citește tutorialele noastre și scrie-ne părerea ta despre PowerShell, într-un comentariu la sfârșitul acestui articol.