Cum tipărești o listă cu procesele aflate în execuție pe PC-ul tău cu Windows

Un cititor ne-a întrebat cum se poate printa lista proceselor aflate în execuție, folosind Managerul de activități ( Task Manager ) din Windows. Răspunsul este că nu se poate tipări această listă din Managerul de activități , dar se pot folosi comenzi executate în Linia de comandă sau PowerShell pentru a genera lista de procese aflate în execuție, listă ce poate fi scoasă la imprimantă precum un document obișnuit. Iată cum se face:

NOTĂ: Acest ghid funcționează în Windows 10, Windows 8.1 și în Windows 7.

Cum tipărești la imprimantă lista proceselor active, folosind Linia de comandă

Deschide Linia de comandă și introdu următoarea comandă: tasklist > "cale către fișier". Comanda tasklist afișează o listă cu toate procesele aflate în execuție la momentul introducerii comenzii. Parametrul specificat menționează fișierul în care va fi stocată această listă. De exemplu, dacă dorești să salvezi această listă într-un fișier numit procese.txt , aflat pe partiția D, trebuie să tastezi următoarea comandă: tasklist > "D:procese.txt". Când alegi calea unde salvezi acest fișier, ai grijă să fie un folder la care contul tău de utilizator are acces.

Windows, tipareste, imprimanta, procese, executie, aplicatii

Dacă ai nevoie de ajutor ca să-ți dai seama cum se deschide Linia de comandă, citește acest ghid: 7 Metode pentru a deschide Linia de comandă în Windows.

Când deschizi fișierul generat în Notepad , îl vei vedea organizat precum în captura de ecran de mai jos. Datele sunt salvate într-un tabel cu următoarele coloane: Image Name (numele procesului , PID (ID-ul procesului), Session Name (numele sesiunii) , Session# (# reprezintă numărul sesiunii) și Mem Usage (cantitatea de memorie utilizată).

Windows, tipareste, imprimanta, procese, executie, aplicatii

În mod evident, comanda tasklist are parametrii care permit personalizarea acestui tabel și a informațiilor stocate în el. Mai multe detalii găsești la această pagină: Tasklist. Nu ezita să citești documentația disponibilă și să realizezi propriile tale experimente.

Cum tipărești la imprimantă lista proceselor aflate în execuție, folosind PowerShell

PowerShell este o unealtă mai complexă, care permite o customizare foarte detaliată a listei rezultate. Comanda de bază este get-process sau gps (versiunea scurtă a comenzii).

Pentru a specifica un fișier unde se stochează lista de procese, trebuie tastată următoarea comandă: get-process | out-file "cale către fișier" sau gps | out-file "cale către fișier". De exemplu, dacă dorești să salvezi această listă într-un fișier numit procese.txt , aflat pe partiția D, trebuie să tastezi următoarea comandă: get-process | out-file "D:procese.txt". Poți să vezi această comandă precum și versiunea sa scurtă, în captura de ecran de mai jos. Când alegi calea unde salvezi acest fișier, ai grijă să fie un folder la care contul tău de utilizator are acces.

Windows, tipareste, imprimanta, procese, executie, aplicatii

Dacă ai nevoie de ajutor în a deschide PowerShell, citește acest articol: Ce este Windows PowerShell și ce puteți face cu el?.

Fișierul rezultat va conține un tabel cu următoarele coloane:

  • Handles - Numărul de resurse deschise de procesul respectiv
  • NPM(K) - Cantitatea de memorie nepaginată folosită de proces, în kilobiți
  • PM(K) - Cantitatea de memorie paginată folosită de proces, în kilobiți
  • WS(K) - Dimensiunea setului de lucru al procesului, în kilobiți. Setul de lucru este format din paginile de memorie care au fost adresate recent de către proces.
  • CPU(s) - Cantitatea de timp a procesorului, folosită de proces, în secunde.
  • Id - Numărul de identificare al procesului care se execută
  • SI - Din păcate nu am găsit documentație despre ce reprezintă această coloană și datele incluse în ea.
  • ProcessName - Numele procesului care se execută
Windows, tipareste, imprimanta, procese, executie, aplicatii

După cum vezi, datele oferite de PowerShell sunt mai complexe decât cele oferite de Linia de comandă. De asemenea, există și multe opțiuni pentru personalizarea datelor oferite de această comandă. Dacă vrei să afli mai multe, citește documentația disponibilă despre: Get-Process (oferă lista proceselor care se execută pe sistem), Out-File (stochează datele într-un fișier) și Out-Printer (trimite datele la imprimantă).

Concluzie

Sperăm că acest ghid îți va fi util. Dacă știi alte metode prin care poți tipări la imprimantă o listă cu procesele care se execută într-un anumite moment pe sistemul tău cu Windows, nu ezita să lași un comentariu în care le împărtășești cu noi.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Linia de comandă PowerShell Programe Recomandate Windows