Schimbă locația unei rețele din Windows 10, în privat (sau public)

Atunci când te conectezi la o nouă rețea, necunoscută pentru Windows 10, sistemul de operare o setează drept Publică. Asta înseamnă că Windows 10 îți oferă protecția maximă de care este capabil, față de alte dispozitive din acea rețea, deoarece nu o consideră ca fiind "de încredere". Astfel, PC-ul tău cu Windows 10 nu poate fi descoperit în rețea și nu poate partaja foldere sau imprimante cu rețeaua respectivă. Poate vrei să setezi conexiunea ta la rețea drept Privată. Iată cele mai rapide metode pentru schimbarea profilului de rețea, în Windows 10:

IMPORTANT: Pentru a putea efectua cu succes pașii din acest ghid, trebuie să te autentifici pe PC-ul tău cu Windows 10 folosind un cont de utilizator care are drepturi de administrator. Dacă vrei să afli mai multe despre locațiile de rețea din Windows și rolul lor, citește acest ghid: Ce sunt locațiile de rețea în Windows?. Procedura pentru schimbarea profilului de rețea este ușor diferită, în funcție de cum ești conectat(ă) la rețea: prin cablu ori wireless. În acest tutorial acoperim ambele scenarii, fiecare într-o secțiune separată.

Schimbă profilul de rețea în Windows 10, în Privat, atunci când te conectezi prin WiFi

Dacă folosești un laptop, o tabletă ori un Surface Pro cu Windows 10 și te-ai conectat la o rețea wireless, mai întâi apasă pe pictograma WiFi, din zona de notificare (colțul dreapta-jos al ecranului). Apoi, apasă pe legătura Proprietăți de sub numele rețelei wireless la care te-ai conectat.

Dă clic pe proprietățile rețelei WiFi

Se deschide fereastra Setări, cu setări pentru rețeaua wireless la care ești conectat(ă). În secțiunea "Profil de rețea", alege opțiunea Privat, iar locația rețelei este schimbată.

Alege profilul de rețea, în Windows 10, pentru conexiunea WiFi

Ca alternativă, dacă vrei să schimbi locația din Privat în Public, fă alegerea opusă. Acum poți închide fereastra Setări, iar schimbarea este aplicată imediat de Windows 10.

Schimbă profilul de rețea în Windows 10, în Privat, atunci când te conectezi prin cablu de rețea

Dacă ai un PC desktop cu Windows 10, care se conectează la rețea printr-un cablu Ethernet, procedura este diferită. Mai întâi, dă clic pe pictograma rețelei din zona de notificare (colțul dreapta-jos al ecranului). Apoi, dă clic pe numele rețelei la care ești conectat(ă).

Dă clic pe numele conexiunii Ethernet

Se deschide fereastra Setări, cu setările pentru conexiunea ta Ethernet. Dă clic din nou, pe numele rețelei la care ești conectat(ă).

Dă clic pe numele conexiunii Ethernet

Se încarcă o altă listă de setări, pentru conexiunea activă la rețea. În secțiunea "Profil de rețea", alege Privat și locația rețelei este schimbată. Dacă vrei să faci schimbarea inversă, alege Public.

Alege profilul de rețea în Windows 10, pentru conexiunea Ethernet

Închide fereastra Setări și ai terminat. Schimbarea este efectuată imediat de Windows 10.

Schimbă profilul de rețea din Windows 10, folosind aplicația Setări

Metodele de mai sus sunt cele mai rapide. Există însă și altă modalitate pentru a efectua această schimbare, folosind aplicația Setări. În Windows 10, deschide Setări și mergi la Rețea și internet. Dacă ești conectat(ă) la o rețea wireless, apasă pe Wi-Fi în coloana din stânga și vezi rețeaua la care ești conectat(ă). Apoi, apasă pe numele rețelei WiFi și alege profilul de rețea dorit: Public sau Privat.

Dă clic pe numele rețelei WiFi

Dacă ești conectat(ă) la o rețea cu fir, în coloana din stânga, alege Ethernet, dă clic pe numele rețelei și schimbă profilul de rețea.

Schimbă locația rețelei din Windows 10, folosind Linia de Comandă sau PowerShell

Dacă-ți place linia de comandă, poți porni PowerShell sau deschide CMD, cu drepturi de administrator. Apoi, introdu comanda Get-NetConnectionProfile și apasă Enter. Sunt afișate informații despre conexiunea activă la rețea. Vezi câmpul Name și ține minte valoarea sa. Este numele pe care-l folosește Windows pentru rețeaua ta. De asemenea, în câmpul NetworkCategory vezi locația de rețea curentă.

După aceea, tastează comanda Set-NetConnectionProfile -Name "NumeRețea" -NetworkCategory Private. Înlocuiește NumeRețea cu valoarea câmpului Name de la precedenta comandă introdusă.

Schimbă profilul rețelei în PowerShell

Dacă vrei să schimbi locația rețelei în Public, introdu comanda Set-NetConnectionProfile -Name "NumeRețea" -NetworkCategory Public și înlocuiește NumeRețea cu valoarea câmpului Name de la precedenta comandă introdusă.

Pentru a verifica faptul că profilul de rețea s-a schimbat așa cum dorești, execută din nou comanda Get-NetConnectionProfile și vezi rezultatele. Câmpul NetworkCategory ar trebui să aibă acum altă valoare.

NOTĂ: Pentru mai multe informații despre comanda Get-NetConnectionProfile, verifică documentația oferită de Microsoft, aici.

De ce contează să alegi setarea corectă pentru profilul rețelei din Windows 10?

Windows 10 tratează conexiunea la rețea în funcție de locația aleasă pentru ea: Publică sau Privată. Rețelele publice sunt considerate a fi lipsite de încredere. Este bine să setezi astfel conexiunile la rețelele pe care nu le cunoști, cum sunt cele din locuri publice, aeroporturi, hoteluri, restaurante, ori cele ale companiilor pentru care nu lucrezi. Ar trebuie să setezi drept private, conexiunile la rețelele pe care le cunoști, precum cea de acasă ori de la serviciu. Atunci când alegi valoarea Privat, Windows 10 îi permite calculatorului să fie descoperit de altele din rețea, să partajeze date, foldere și dispozitive, inclusiv imprimante. De exemplu, nu poți instala o imprimantă wireless ori o imprimantă de rețea, dacă conexiunea ta la rețea nu este Privată.

Ai reușit să-ți schimbi setarea pentru profilul de rețea din Windows 10?

Daca urmezi pașii din acest ghid, este simplu să schimbi locația rețelei tale în Windows 10, din Public în Privat sau invers. Înainte de a închide, spune-ne dacă ți-a reușit procedura și dacă ai întâmpinat probleme.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows