Cum ascunzi aplicații din Meniul Start al Windows 10

Cum ascunzi aplicații din Meniul Start al Windows 10

Vrei să-ți organizezi Meniul Start de pe calculatorul tău cu Windows 10 și îți dorești să știi o metodă de a elimina sau ascunde anumite aplicații care îl aglomerează? Ai vrea să poți face acest lucru fără a instala un înlocuitor pentru Meniul Start, adică o aplicație provenită dintr-o terță parte? Dacă ești interesat, citește acest ghid pentru a afla cum să ascunzi aplicații din Meniul Start al Windows 10:

Reclamă

NOTĂ: Windows 10 îți permite să elimini aplicații din Meniul Start fără a le dezinstala, dar numai dacă acele aplicații sunt programe de desktop tradiționale. Nu poți ascunde aplicații UWP pentru Windows 10, distribuite prin Microsoft Store. Dacă vrei să știi mai multe despre tipurile diferite de aplicații pe care le poți folosi în Windows 10, citește Ce este o aplicație Windows? Ce este o aplicație desktop? Cum sunt diferite?.

Cum ascunzi aplicații din Meniul Start al Windows 10

Pentru a ascunde o aplicație din lista de aplicații a Meniului Start fără a o dezinstala, în primul rând trebuie să dai clic dreapta sau să apeși și să ții apăsat pe ea. În meniul contextual, mergi la Mai multe și apasă pe “Deschidere locație fișier”.

Cum deschizi locația fișierului unui program din Meniul Start

Cum deschizi locația fișierului unui program din Meniul Start

Aceasta face ca Windows 10 să deschidă Explorer și te duce la scurtătura acelei aplicații, aflată în folderul Programs din Start Menu.

Folderul Start Menu Programs din Windows 10

Folderul Start Menu Programs din Windows 10

Pentru a elimina acea aplicație din Meniul Start, tot ce trebuie să mai faci este să ștergi scurtătura sa din folderul Start Menu.

Ștergerea scurtăturii unei aplicații din Meniul Start al Windows 10

Ștergerea scurtăturii unei aplicații din Meniul Start al Windows 10

Gata! Acum aplicația nu mai are o scurtătură în Meniul Start.

Reclamă

După cum poți vedea în următoarea captură de ecran, aplicația pe care am folosit-o drept exemplu - Google Chrome - este acum ascunsă din Meniul Start al Windows 10.

O aplicație a fost ascunsă în Meniul Start din Windows 10

O aplicație a fost ascunsă în Meniul Start din Windows 10

Reține că folderul Programs este un folder de sistem și îl poți găsi nu doar în una, ci în două locuri diferite pe calculatorul tău. Nu-ți face griji, procedura pe care ți-am arătat-o te duce întotdeauna la locul potrivit. Însă, dacă preferi să navighezi manual către folderul Programs, pentru a găsi scurtăturile aplicațiilor pe care vrei să le ștergi, asigură-te că verifici ambele locații din folderul Start Menu Programs:

  • “%AppData%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs” - aici găsești programele care sunt instalat și disponibile pentru utilizatorul curent. Eliminarea aplicațiilor din acest loc face ca ele să nu mai fie afișate în Meniul Start al contului tău de utilizator.
  • “C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs” - aici găsești programele care sunt instalate și disponibile pentru toți utilizatorii de pe PC-ul tău cu Windows 10.

Locația folderului Start Menu Programs al unui cont de utilizator

Locația folderului Start Menu Programs al unui cont de utilizator

Deși lucrul în folderul per utilizator Start Menu Programs menționat mai devreme nu necesită permisiuni speciale, lucrul în folderul Start Menu pentru toți utilizatorii (cea de-a doua locație) necesită privilegii administrative, deoarece modificările pe care le faci aici au efect pentru toate conturile de utilizatori.

NOTĂ: În cazul în care ascunderea unei singure aplicații din Meniul Start nu este îndeajuns pentru idealurile tale de personalizare, poate te vor mulțumi ascunderea aplicațiilor recent adăugate și des folosite sau chiar și ascunderea întregii liste de aplicații.

Știi și alte metode de a ascunde aplicații din Meniul Start al Windows 10?

Aceasta este singura metodă pe care o cunoaștem pentru a elimina o aplicație din Meniul Start al Windows 10. Tu știi și altele? Dacă da, sau dacă ai alte întrebări pe marginea acestui subiect, nu ezita să ne spui în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Ghiduri Windows