Meniul Start din Windows 10 nu merge? Avem patru soluții pentru tine!

Meniul Start din Windows 10 nu merge? Avem patru soluții pentru tine!

După ce instalezi Windows 10 sau îl actualizezi la o versiune nouă precum Creators Update, este posibil să întâlnești probleme cu Meniul Start. Este posibil să nu poți fixa noi aplicații pe el ori poate că nu mai poți muta dalele și scurtăturile într-o nouă poziție. Astfel de probleme sunt foarte enervante și soluția nu este una evidentă. Pentru a înrăutăți situația, multe din soluțiile găsite online sunt greu de urmat și multe nu merg, înrăutățindu-ți problemele. Unele ghiduri îți recomandă să schimbi setări în Windows Registry, altele să oprești servicii critice bunei funcționări a Windows ș.a.m.d. Aceste soluții sunt destul de periculoase de urmat de utilizatorii fără cunoștinte tehnice temeinice. Pentru a vă ajuta, am creat acest ghid care prezintă doar soluții testate personal și care nu-ți supun sistemul cu Windows 10 riscului. Iată cum să-ți rezolvi problemele cu Meniul Start:

Reclamă

Ce probleme poți întâlni cu Meniul Start din Windows 10

Acest ghid oferă soluții pentru următoarele posibile probleme pe care le poți avea cu Meniul Start:

  • Nu poți fixa noi aplicații la Meniul Start. Inițial, ele pot apărea dar, după ce le fixezi și închizi Meniul Start, ele dispar și nu vei putea extinde lista existentă de scurtături și dale.
  • Nu poți muta dalele și scurtăturile din Meniul Start, într-o nouă poziție. Le poți muta cu mouse-ul dar, când le dai drumul, ele revin automat la vechea lor poziție.
  • Nu poți schimba mărimea Meniului Start.

Poți întâlni toate aceste probleme simultan, ori doar o parte dintre ele. Acest ghid oferă soluții doar pentru problemele descrise mai sus.

Soluția 1: Dacă folosești o placă video NVIDIA, poate fi nevoie să instalezi un driver diferit

Dacă vei căuta pe Google ori pe Bing informații despre probleme cu Meniul Start care nu merge pe sisteme cu plăci video NVIDIA vei găsi multe comunități online unde se vorbește despre faptul că unele drivere NVIDIA GeForce fac Meniul Start să nu mai funcționeze corect în Windows 10. Există și știri despre această problemă. Dacă ai o placă video NVIDIA GeForce, urmează acești pași:

  • Mergi la pagina web cu drivere pentru plăci video NVIDIA;
  • Descarcă cel mai nou driver pentru Windows 10 și placa ta video
  • Instalează driverul respectiv și repornește Windows 10
  • Verifică dacă Meniul Start funcționează corect.

Dacă Meniul Start încă nu funcționează corect și ai cel mai nou driver disponibil, încearcă și un driver mai vechi. Vei găsi driverele vechi NVIDIA, aici.

Soluția 2: Execută depanatorul Microsoft pentru problemele cu Meniul Start

Microsoft au creat și un depanator specializat care poate fi descărcat și folosit în mod gratuit, de orice utilizator care are nevoie de ajutor. Din păcate, din experiența noastră, acest depanator ajută în puține cazuri. Totuși, merită încercat căci poate fi o soluție facilă. Mergi la această pagină și apasă pe "Încercați depanatorul" și descarcă-l pe calculator. Vei descărca un fișier numit "startmenu.diagcab". Execută-l si apasă pe legătura Complex.

Depanare, Start Menu, Windows 10
Depanare, Start Menu, Windows 10

Asigură-te că opțiunea "Se aplică automat reparările" este selectată și apasă Următorul.

Depanare, Start Menu, Windows 10
Depanare, Start Menu, Windows 10

Depanatorul face câteva verificări și, dacă găsește o problemă pe care o poate repara, o repară în mod automat. Când a terminat, îți spune dacă a găsit o problemă sau nu. Dacă vrei să afli mai multe despre verificările făcute și acțiunile executate, apasă pe legătura care spune: "Vizualizare informații detaliate".

Depanare, Start Menu, Windows 10
Depanare, Start Menu, Windows 10

Aici poți vedea că depanatorul Microsoft verifică dacă există aplicații instalate incorect, probleme de permisiuni la cheile de regiștri, dacă s-a deteriorat baza de date cu dalele din Meniul Start ori manifestul aplicației.

Depanare, Start Menu, Windows 10
Depanare, Start Menu, Windows 10

Când ai terminat de citit ce te interesează, apasă Următorul sau Închidere.

Reclamă

Soluția 3: Creează un cont nou de utilizator și șterge contul unde Meniul Start nu funcționează

Se poate întâmpla ca baza de date a Meniului Start să nu mai funcționeze ori setările sale să fie corupte doar pentru contul tău de utilizator. Pentru a verifica dacă este adevărat, creează un nou cont de utilizator în Windows 10 și vezi dacă acolo, Meniul Start funcționează corect. Dacă ai nevoie de ajutor în crearea unui nou cont de utilizator, citește aceste ghiduri:

De asemenea, dacă vrei să afli cum să comuți rapid între conturi, citește acest ghid: Cum se comută între utilizatori, în Windows 10.

Dacă Meniul Start merge corect pentru noul cont de utilizator, atunci ai noroc și trebuie să continui cu pașii următori:

Acum poți continua să folosești Windows 10 în noul cont de utilizator creat, unde Meniul Start funcționează corect ori, după ce repornești Windows 10, poți recrea vechiul cont de utilizator și apoi configura drept administrator. După ce recreezi vechiul cont de utilizator, acesta nu ar mai trebui să aibă probleme cu Meniul Start. Această soluție este cea mai bună din cele încercate de noi și ne-a ajutat întotdeauna să ne rezolvăm problemele cu Meniul Start. Singurul neajuns este că trebuie să faci o copie de siguranță a contului tău de utilizator, înainte de a-ți putea rezolva problemele. De asemenea, va trebui și să-ți reconfigurezi aplicațiile instalate, astfel încât să funcționeze conform preferințelor tale. Din păcate, în acest proces se pierd setările de utilizator si acestea trebuie refăcute.

Soluția 4: Resetează Windows 10 și reinstalează-ți aplicațiile

Această soluție trebuie folosită doar ca o ultimă încercare, când toate celelalte soluții din acest articol nu merg. Resetarea Windows 10 înseamnă că toate fișierele de sistem sunt șterse și restaurate la varianta lor originală. De asemenea, toate aplicațiile desktop sunt șterse și trebuie să le reinstalezi și să le reconfigurezi. Din fericire îți vei păstra fișierele personale din folderele de utilizator. Dacă vrei să afli cum se resetează un sistem cu Windows 10, citește acest ghid: Cum resetezi Windows 10 la setările sale din fabrică, dar îți păstrezi fișierele personale.

Ce soluție a mers pentru tine?

Dacă citești paginile Microosft despre cum se rezolvă problemele cu Meniul Start vei găsi că unele soluții propuse sunt hilare ori inutile. Ți se recomandă lucruri precum instalarea ultimelor actualizări de Windows 10 ori repornirea sistemului. De fiecare dată când noi am avut probleme cu Meniul Start, noi tocmai instalasem cea mai nouă actualizare majoră ori tocmai instalasem sistemul de operare. Aceste proceduri implică mai multe reporniri ale sistemului iar trucurile oferite de Microsoft nu te ajută. Soluțiile oferite de noi în acest ghid ne-au ajutat în mai multe situații și sperăm că te vor ajuta și pe tine. Încearcă-le și spune-ne care soluție a mers pentru tine.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Sistem și Securitate Windows