Ce este o aplicație Windows? Ce este o aplicație desktop? Cum sunt diferite?

Ce este o aplicație Windows? Ce este o aplicație desktop? Cum sunt diferite?

Înainte de Windows 8 și Windows 10, auzeam termenul app (aplicație) doar atunci când ne refeream la smartphone-uri și tablete cu Android și iOS, niciodată la PC-urile tradiționale. Acum avem aplicații (apps) și pentru Windows. Ce este o aplicație din Microsoft Store? Dar o aplicație universală Windows? Ori o aplicație desktop? Cu ce sunt ele diferite de programele tradiționale? Citește acest articol și înțelege diferențele între acești termeni și concepte:

Reclamă

Ce au în comun aplicațiile și programele? Sunt software!

Dacă te uiți în ansamblu, aceste concepte sunt de fapt același lucru: software care transmite instrucțiuni calculatorului sau dispozitivului pe care este instalat, să facă ceea ce dezvoltatorul său l-a creat să facă. De asemenea, acest software spune dispozitivului pe care se află și cum să facă ce are de făcut.

Ce sunt programele sau aplicațiile desktop (desktop apps)?

Când vine vorba de Windows 10, profesioniștii din IT și publicații de tehnologie folosesc termeni precum programe, aplicații, sau aplicații desktop (desktop apps) și comută între aceștia. Asta pentru că sunt același lucru: aplicații tradiționale pentru Windows, pe care le instalezi și le folosești cu un mouse și o tastatură, de la primele versiuni de Windows încoace. În sistemele de operare Windows, lista aplicațiilor desktop instalate se găsește în Panoul de Control. Deschide Panoul de Control și mergi la "Programe -> Programe și Caracteristici" sau mai vechiul Adăugare sau Eliminare Programe

Lista programelor instalate în Windows
Lista programelor instalate în Windows

Iată cele mai importante caracteristici ale aplicațiilor desktop, sau programelor:

 • Aplicațiile desktop tind să aibă mai multe caracteristici și să realizeze sarcini multiple. Uneori ele pot efectua un set foarte mare de sarcini.
 • Merg foarte bine doar atunci când sunt utilizate cu un mouse și o tastatură și mai puțin bine pe un ecran tactil.
 • În Windows 10 și în Windows 8.1 sunt executate cu permisiuni limitate dar pot primi drepturi de administrator de la utilizator. Unele aplicații desktop, precum programele de securitate, nu pot funcționa corect fără permisiuni de administrator. Atunci când primesc drepturi de administrator, programele pot schimba sistemul de operare și aspecte ale funcționării acestuia.
 • Programele pot rula în instanțe multiple, în paralel. De exemplu, poți deschide aceeași aplicație desktop de două, trei sau mai multe ori și poți lucra cu fiecare instanță separate de celelalte. Pe un calculator cu mai multe monitoare, poți afișa orice instanță pe orice monitor sau toate instanțele programului pe toate monitoarele.
 • Aplicațiile desktop pot fi folosite în orice versiune de Windows: Windows 10, Windows 8.1 sau Windows 7. Dar, unele s-ar putea să nu fie compatibile cu versiuni vechi de Windows, în funcție de cum au fost programate.
 • Pot instala servicii de Windows care le oferă acces la diferite resurse de sistem și execută sarcini complexe de lucru în beneficiul utilizatorului. Programele VPN și antivirușii sunt cele mai comune exemple de tipuri de aplicații care instalează servicii în Windows.
 • Pe parcursul instalării lor, acestea pot instala bloatware - programe nedorite, în funcție de cum le-a programat dezvoltatorul lor, pentru a face bani de pe urma lor.
 • Aplicațiile desktop pot avea orice fel de conținut. Ele nu sunt moderate și aprobate de Microsoft decât dacă sunt distribuite prin Magazinul Microsoft.
 • Programele pot fi distribuite așa cum dorește dezvoltatorul lor, inclusiv prin Magazinul Microsoft. De asemenea, ele pot fi instalate din orice sursă: saituri web, discuri de instalare, stick-uri USB și alte medii de instalare.
 • Aplicațiile desktop instalate sunt listate mereu în "Panoul de Control->Programe -> Programe și Caracteristici" și pot fi dezinstalate din această locație.
 • Programele pot fi actualizate manual de către utilizator ori automat, prin servicii de actualizare create pentru acest scop de dezvoltatorii lor sau prin aplicații din terțe părți. Dacă un program este distribuit prin Magazinul Microsoft acesta este actualizat automat de către Magazinul Microsoft.
 • Actualizările aplicațiilor desktop nu sunt mereu gratuite. Dezvoltatorul unei aplicații desktop poate cere o taxă pentru actualizarea la cea mai nouă versiune.
 • Atunci când cumperi un program, banii se duc direct la dezvoltator. Dacă este distribuit prin Magazinul Microsoft, Microsoft primește un comision, iar restul se duce la dezvoltator.
 • Aplicațiile desktop pot avea orice model de licențiere: de la modele proprietare la licențe open-source gratuite.
 • Programele nu trebuie să îndeplinească anumite cerințe care vin din partea Microsoft, exceptând scenariul în care sunt distribuite prin Magazinul Microsoft. Singurele cerințe pe care trebuie să le respecte sunt cele impuse de dezvoltator.
 • Acestea funcționează pe sisteme cu procesoare Intel și AMD, care folosesc arhitectura x86. Nu pot funcționa nativ pe procesoare mobile ARM, cum sunt cele de pe smartphone-uri, decât dacă se folosește o formă de virtualizare.
Reclamă

Ce sunt aplicațiile universale Windows (UWP) ori aplicațiile din Microsoft Store?

Când auzi de aplicații Windows (apps), fără termenul desktop, înseamnă că se face referință la aplicațiile distribuite prin Magazinul Microsoft. Acestea tind să fie software-uri mai puțin complexe decât aplicațiile desktop.

Aplicații în Microsoft Store
Aplicații în Microsoft Store

Iată cele mai importante caracteristici ale aplicațiilor Windows (apps):

 • Tind să aibă un număr mai redus de caracteristici și facilități. Multe dintre ele execută doar o anumită sarcină ori câteva sarcini complementare.
 • Sunt create să funcționeze cu un număr mare de dispozitive de intrare: ecrane tactile, mouse, tastatură, etc.
 • Se execută într-o singură instanță la un moment dat, pe un singur ecran. Pe un calculator cu mai multe monitoare, poți afișa o aplicație doar pe unul dintre monitoare.
 • Acestea sunt executate mereu cu drepturi limitate și nu pot primi permisiuni de administrator din partea utilizatorului. Asta înseamnă că nu pot modifica niciun aspect ori fișier al sistemului de operare, ori al altor aplicații.
 • Aplicațiile de acest tip pot fi instalate doar în Windows 10 și în Windows 8.1. Nu pot fi folosite pe versiuni mai vechi de Windows.
 • Nu pot instala servicii Windows.
 • Aplicațiile din Magazinul Microsoft nu pot instala bloatware (software nedorit). Nu ar fi aprobate de către Microsoft dacă ar face asta.
 • Conținutul pentru adulți nu este permis, deoarece sunt distribuite prin Magazinul Microsoft, care impune această limitare.
 • Aplicațiile pot fi descărcare și instalate doar din Magazinul Microsoft. Asta este singura metodă oficială de distribuție. Dar, dezvoltatorii de software și utilizatorii cunoscători, pot să activeze procesul de "sideloading" ca în Android, adică să le instaleze și din alte surse.
 • Aplicațiile (apps) din Magazinul Microsoft nu sunt listate în "Panoul de Control->Programe -> Programe și Caracteristici". Acestea pot fi dezinstalate din Meniul Start (în Windows 10), din ecranul Start (în Windows 8.1), din Magazinul Microsoft și din aplicația Setări. Găsești mai multe informații despre acest subiect, aici: 9 metode prin care dezinstalezi aplicații și programe din Windows.
 • Sunt actualizate automat prin Magazinul Microsoft.
 • Odată ce ai cumpărat și instalat o aplicație de acest gen, actualizările sunt mereu gratuite pentru toți utilizatorii săi.
 • Aplicațiile trebuie să urmeze un anumit model de licențiere, creat de Microsoft. Mai multe detalii găsești aici: App Developer Agreement.
 • Trebuie să îndeplinească anumite cerințe impuse de Microsoft, altfel nu pot fi distribuite prin Magazinul Microsoft. Mai multe detalii găsești aici: Windows App Certification Kit.
 • Pot funcționa pe arhitecturile de sistem x86 și ARM, fiind mai flexibile în ceea ce privește numărul și tipul platformelor hardware pe care pot funcționa.
Reclamă

Ce sunt aplicațiile universale Windows (UWP)?

Aplicațiile universale Windows sau UWP (Universal Windows Platform) sunt la fel ca aplicațiile menționate în secțiunea precedentă, cu o diferență importantă: sunt create să funcționeze la fel pe mai multe tipuri de dispozitive, cu diferite dimensiuni. Sunt aplicații care funcționează la fel pe dispozitive cu ecrane foarte mici ori foarte mari. Acestea arată și funcționează la fel pe tablete cu Windows 10, laptopuri, calculatoare desktop cu Windows 10, console Xbox One ori smartphone-uri cu Windows 10 Mobile. Poți afla mai multe de aici: Ce sunt aplicațiile Windows universale (UWP)?

Aplicația UWP Microsoft Word
Aplicația UWP Microsoft Word

Povestea cu aplicațiile din Magazinul Microsoft se complică

În era Windows 8, aplicațiile din Magazinul Windows erau același lucru cu aplicațiile tactile ori cu termenul de apps. Diferența consta doar în modul în care doreai să le numești. În Windows 10, Magazinul Microsoft acceptă atât aplicații tactile cât și aplicații desktop. De exemplu, avem o aplicație tactilă Evernote în Magazinul Windows pentru Windows 8.1 și o aplicație desktop Evernote în Magazinul Microsoft pentru Windows 10.

Un alt exemplu: aplicația OneDrive din Magazinul Microsoft și aplicația desktop OneDrive pentru Windows. Acestea oferă acces la același serviciu de stocare în cloud, dar modul în care arată și funcționează este diferit.

Magazinul Microsoft
Magazinul Microsoft

Pentru a simplifica lucrurile, reține o regulă: dacă aplicația este distribuită prin Magazinul Microsoft și este optimizată pentru ecrane tactile, atunci cel mai potrivit termen este acela de app (aplicație). Dacă nu este optimizată pentru ecran tactile, ci pentru laptopuri și PC-uri cu mouse și tastatură, atunci cel mai potrivit nume este aplicație desktop. Suficient de simplu?

Ce tip de aplicații preferi să folosești: aplicații desktop ori aplicații universale Windows?

Acum știi diferența dintre toate tipurile de aplicații Windows. Sperăm că am făcut o treabă bună în a explica totul și a clarifica întrebările pe care le aveai. Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce tip de aplicații Windows folosești mai des și ce tip de aplicații sunt: aplicații desktop sau aplicații (apps)?

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Windows