Vezi procesele în execuție și închide-le pe cele care consumă multe resurse

Task Manager sau Manager de activități este o unealtă frecvent folosită în Windows. Această unealtă oferă multe informații utile în filele sale, însă cea mai folosita filă este cea numită Procese. Aici se găsesc informații despre procesele și aplicațiile aflate în execuție și câte resurse hardware folosește fiecare. Aceste informații sunt foarte utile atunci când vrei să-ți dai seama de ce sistemul tău se mișcă mai greu decât de obicei ori când vrei să închizi procesele care nu funcționează corect. Citește acest ghid pentru a învăța cum afli ce aplicații și procese sunt aflate în execuție, ce resurse consumă fiecare, cine "mănâncă" cele mai multe resurse și cum gestionezi aplicațiile care-ți încetinesc calculatorul cu Windows:

Cum vezi aplicațiile și procesele aflate în execuție, folosind Manager de activități

Mai întâi trebuie să pornești Task Manager (Manager de activități). Există mai multe metode pentru a face asta, cea mai rapidă fiind apăsarea tastelor Ctrl + Shift + Esc. Pentru a afla toate celelalte metode pentru deschiderea acestei aplicații, citește acest ghid.

Dacă se deschide Managerul de activități folosind vizualizarea compactă , extinde-l apăsând pe legătura "Mai multe detalii ".

Când se deschide fereastra detaliată a Managerului de activități , se încarcă în mod implicit fila Procese. Aceasta este diferită de versiunea sa din Windows 7. Prima schimbare este faptul că noua filă Procese listează fiecare proces folosind un nume de proces descriptiv, în loc de un nume de fișier obscur. Asta te ajută să indentifici mai ușor fiecare proces și fiecare aplicație aflată în execuție. Dacă apeși sau dai clic pe numele fiecărei coloane, vei ordona lista după nume, consumul unei anumite resurse ori după alte criterii.

Vei vedea că lista de procese este grupată logic după tipul de procese aflate în execuție. Vei găsi grupurile: Aplicații , Procese pe fundal și Procese Windows. Suntem fani al acestui mod de grupare deși nu toată lumea îl va considera util. Dacă vrei să treci înapoi la o listă ordonată alfabetic, citește acest ghid.

Apasă pe coloana nume pentru a organiza toate procesele după numele lor. Un clic ori o apăsare ordonează lista în ordine descrescătoare, pentru fiecare dintre cele trei categorii: Aplicații , Procese pe fundal și Procese Windows.

Apasă din nou pe coloana Nume și Task Manager organizează lista în ordine crescătoare alfabetic.

Dă clic ori apasă pe săgeata din stânga numelui unui proces sau fă clic dreapta (ori apasă și ține apăsat) pe numele său și apoi alege Extindere din meniul contextual.

Se afișează o listă cu subprocesele pornite de procesul principal. Această listă de subprocese poate fi orice de la filele încărcate în browser-ul tău web, ferestrele multiple deschise într-o aplicație Office, ori suprocesele unui serviciu Windows.

De asemenea, așa poți vedea și cum sunt organizate procesele din fundal ori procesele Windows, precum și modul în care ele consumă resurse.

Cum identifici ce procese îți încetinesc calculatorul sau dispozitivul cu Windows

Un mod de utilizare al filei Procese din Manager de activități este pentru rezolvarea problemelor cu încetinirea sistemului. Dacă dintr-odată vezi că Windows-ul tău răspunde foarte greu, încarcă lent un browser web ori o altă aplicație, mergi la această filă pentru a vedea ce se întâmplă.

Prima ta privire trebuie să se îndrepte către colțul din dreapta sus al filei Procese din Manager de activități. Acolo vezi procentul consumat din fiecare resursă importantă de sistem. Dacă vezi că o resursă are un grad ridicat de utilizare, cel mai probabil acolo este sursa problemelor tale. În captura de ecran de mai jos se vede foarte clar că procesorul este zona problematică.

Dacă apeși sau dai clic pe resursa cu gradul ridicat de utilizare, lista de procese este ordonată descrescător în funcție de gradul de utilizare al acelei resurse. În cazul nostru am aflat imediat ce aplicații folosesc cel mai mult din procesor (CPU).

Dacă procesul sau aplicația respectivă care consumă cel mai mult din resursa respectivă nu-ți este cunoscut(ă), fă clic dreapta ori apasă și ține apăsat pe numele său. Apoi, în meniul contextual, apasă pe Căutare online. Se deschide navigatorul tău web implicit și se face o căutare folosind motorul de căutare Bing, cu numele procesului respectiv. Astfel, poți afla mai multe informații.

În cazul nostru, aplicația "năstrușnică" folosea 72,7% din procesor iar lansarea unui browser web ar fi fost lentă. Am fi putut apăsa pe opțiunea Proprietăți în meniul de clic dreapta, pentru a afla mai multe informații de acolo dar, era mai important să eliberăm resursele. Pentru a face asta mai întâi, am selectat aplicația respectivă apăsând pe numele ei și apoi pe butonul Închideți activitatea din colțul dreapta jos al Manager de activități.

Fii atent(ă) când închizi procese Windows, deoarece închiderea unui proces important îți poate face Windows-ul inutilizabil și vei pierde date ori informații nesalvate pe disc. Un aspect pozitiv este faptul că Windows te avertizează înainte de a îți permite să închizi un proces fără de care sistemul nu ar mai fi stabil. Când vezi un astfel de mesaj, nu-l ignora.

Te va scăpa de probleme și, înainte de închide procese Windows, asigură-te că ai închis și salvat fișierele deschise și munca pe care o ai de făcut.

Ce înseamnă culorile din coloanele de resurse hardware?

Este foarte probabil să fi observat că fiecare coloană de resurse din fila Procese a Managerului de activități este colorată. Culorile folosite nu sunt acolo doar pentru a arăta frumos ci pentru a oferi informații vizuale utile. Procesele și aplicațiile care au un grad mai mare de utilizare al unei resurse au o culoare oranj mai închisă decât cele cu un grad de utilizare redus. Nuanțele de oranj folosit îți oferă sugestii vizuale despre ce anume folosește foarte multe resurse hardware.

Concluzie

După cum vezi din acest ghid, aplicația Task Manager sau Manager de activități din Windows 10 și Windows 8.1 oferă o filă Procese mult mai utilă decât cea din Windows 7. Lista de aplicații și procese aflate în execuție este mult mai bine organizată, folosește un sistem de culori care-ți arată rapid cine consumă foarte multe resurse și identificarea acelor aplicații și procese care-ți încetinesc sistemul este foarte rapidă. Experimentează cu opțiunile demonstrate în acest ghid și, dacă ai întrebări sau comentarii, nu ezita să folosești formularul de mai jos.