Oprește telefoanele Huawei din a închide aplicații atunci când închizi ecranul

Smartphone-urile Huawei sunt foarte populare și utilizate de milioane de oameni din toată lumea. Din păcate, toate au o "facilitate" enervantă: închid în mod agresiv aplicații atunci când se stinge ecranul telefonului, pentru a economisi baterie. Asta include chiar și aplicații de care ai nevoie să funcționeze în fundal, precum antivirusul pe care l-ai instalat pentru a te proteja, controlul parental pentru copilul tău, sau aplicația de fitness ori de navigare GPS pe care o folosești. Iată cum oprești toate smartphone-urile Huawei din a închide aplicațiile care vrei să funcționeze în fundal chiar și atunci când închizi ecranul:

"Protected apps" sau de ce Huawei închide forțat aplicațiile care funcționează în fundal

Pe scurt, pentru a economisi baterie. Sistemul EMUI dezvoltat de Huawei pentru Android, a avut mereu algoritmi agresivi de economisire a bateriei. Huawei gândește că, atunci când stingi ecranul, nu ai nevoie ca toate aplicațiile tale să se execute în fundal și smartphone-ul tău le închide pe unele dintre ele, pentru ca acestea să nu consume energie. Asta înseamnă că telefoanele Huawei au autonomie foarte bună, dar cu prețul unor probleme enervante. Pentru a-i ajuta pe utilizatori, smartphone-urile Huawei cu Android 7 Nougat aveau o facilitate numită Protected Apps (Aplicații Protejate). Aceasta le permitea utilizatorilor și dezvoltatorilor de aplicații să seteze anumite aplicații drept "protejate", astfel încât să poată funcționa în fundal și atunci când este închis ecranul. Din păcate, începând cu Android 8 Oreo și EMUI 8, această funcție a fost redenumită în App launch (Lansare aplicație), iar utilizatorii care știau de Protected Apps (Aplicații Protejate) nu mai știu unde să se uite.

Ce aplicații au probleme cu algoritmii Huawei de economisire a bateriei?

Nu toate aplicațiile sunt afectate de această problemă. Huawei are o listă cu aplicații populare care nu sunt blocate din a-și oferi serviciile în fundal. De asemenea, unii dezvoltatori de aplicații pentru Android și-au integrat bine aplicațiile cu smartphone-urile Huawei și nu au probleme.

Cu toate acestea, există și o listă lungă de aplicații pentru care utilizatorii întâmpină probleme. În primul rând, aplicațiile antivirus pot fi afectate, precum AVG Antivirus, Avast Antivirus, Kaspersky Mobile Antivirus, ESET Mobile Security & Antivirus și Bitdefender Mobile Security. O altă categorie importantă este reprezentată de aplicațiile de tip control parental, precum ESET Parental Control, Kaspersky Parental Control și Kids Place. O mare problemă este că acest tip de aplicații pot fi dezactivate complet și astfel încetează să-ți mai protejeze copilul, făcându-le inutile.

Alte aplicații care pot avea probleme sunt aplicațiile de fitness: Fitbit, Garmin, Endomondo, Runkeeper, Strava, Under Armour Record și multe altele. Să zicem că ieși la o tură de alergare sau te antrenezi pentru sportul tău favorit. După ce închizi ecranul telefonului, este posibil ca algoritmii Huawei să închidă aplicația folosită pentru logarea activității tale sau funcția de "connected GPS" și antrenamentul tău nu este înregistrat.

Funcția de Connected GPS de la Fitbit este închisă de Huawei

Aplicațiile de transport și navigare pot fi și ele afectate de abordarea Huawei. Să zicem că ai nevoie să te deplasezi și utilizezi Uber, Bolt sau Yango pentru a ajunge undeva. Setezi destinația în aplicație și comanzi o cursă. Închizi ecranul smartphone-ului Huawei și bagi telefonul în buzunar. Te aștepți ca aplicația să-ți găsească șofer, să îți trimită notificări despre când ajunge la tine etc. Algoritmii Huawei pot închide aplicația pentru a economisi baterie deoarece ai închis ecranul telefonului.

Alte tipuri de aplicații care pot avea probleme sunt aplicațiile VPN, înregistratoarele de voce, aplicațiile de chat, aplicațiile de știri (Biziday este un exemplu), aplicațiile bazate pe locația ta și diverse aplicații care-ți urmăresc activitatea. Pentru a rezolva această problemă pentru toate aplicațiile, urmează pașii din ghidul nostru:

Pasul 1. Configurează smartphone-ul tău Huawei să lase aplicațiile să funcționeze în fundal

Deblochează-ți telefonul Huawei și mergi la Setări. Acolo, apasă pe secțiunea Baterie.

Accesează setările de baterie pe smartphone-ul Huawei

Vezi mai multe setări legate de baterie și câteva comutatoare. Apasă pe Lansare aplicație.

Accesează setările de Lansare aplicație pe smartphone-ul Huawei

Vezi o listă cu toate aplicațiile instalate pe dispozitivul tău Huawei. Cu câteva excepții controlate de Huawei, toate aplicațiile ar trebui să fie setate pe "Gestionare automată", la fel ca în captura de ecran de mai jos.

Administrarea lansărilor automate ale aplicațiilor

Asta înseamnă că smartphone-ul tău Huawei poate închide orice aplicație dorește, conform algoritmilor săi, de fiecare dată când închizi ecranul. Găsește aplicația pe care vrei să o configurezi și mută-i comutatorul pe poziția "Gestionare manuală" (apeși pe el pentru a se întâmpla asta). Ești întrebat(ă) ce fel de activități vrei să-i permiți aplicației respective:

  • "Lansare automată" - îi permiți aplicației să pornească automat atunci când pornești telefonul sau când are nevoie să funcționeze în fundal
  • "Lansare secundară" - poate să fie lansată de alte aplicații care au nevoie de ea.
  • "Rulare pe fundal" - îi permiți aplicației să funcționeze în fundal cât timp are nevoie, oricând are nevoie.
Gestionarea manuală a lansării aplicațiilor

Găsește toate aplicațiile de care ai nevoie și repetă aceiași pași și aceleași setări. Pe măsură ce faci asta, observi cum comutatoarele lor devin dezactivate și, sub numele lor, vezi textul "Gestionare manuală". Asta este bine, deoarece înseamnă că Huawei nu le va mai închide de fiecare dată când închizi ecranul smartphone-ului tău.

Aplicație care se poate auto-lansa în fundal

Dacă ești frustrat(ă) de modul în care Huawei gestionează aplicațiile care se execută în fundal atunci când închizi ecranul, poți dezactiva complet această "facilitate", pentru TOATE aplicațiile. Pentru a face asta, pe ecranul Lansare aplicație, apasă pe comutatorul "Gestionare automată integrală" și dezactivează-l. Asta oprește complet gestionarea automatizată de Huawei a aplicațiilor care funcționează în fundal și lasă aplicațiile să facă ce doresc. Poate părea o idee grozavă, dar ține cont și de faptul că bateria telefonului rezistă mai puțin timp la o încărcare. Cel mai bun echilibru se obține atunci când configurezi aplicațiile manual.

Dezactivează gestionarea automată a aplicațiilor

După ce dezactivezi gestionarea automată pentru una sau mai multe aplicații, este disponibilă o nouă opțiune. Atât în EMUI 9 (Android 9), cât și în EMUI 10 (Android 10), apasă pe cele trei puncte din colțul dreapta sus și apoi pe "Gestionare manuală".

Gestionarea manuală a aplicațiilor

Vezi lista cu aplicațiile pentru care ai activat gestionarea manuală și poți să schimbi rapid ce fel de permisiuni au, pentru toate tipurile de activități: "Lansare automată", "Lansare secundară" și "Rulare pe fundal".

Configurează permisiunile pentru fiecare aplicație

Din păcate, munca ta nu se oprește aici. Pentru a te asigura că telefonul tău nu închide niciodată o anumită aplicație care funcționează în fundal, trebui să dezactivezi și Optimizarea bateriei pentru aceeași aplicație pe care ai configurat-o mai devreme.

Pasul 2. Dezactivează Optimizarea bateriei pentru aceleași aplicații

Deschide Setări încă o dată. Apoi, apasă pe categoria de setări pentru Aplicații, deasupra la Baterie.

În Setări, mergi la Aplicații

Vezi un ecran cu o listă de categorii și setări pentru aplicații. Apasă încă o dată pe Aplicații.

Apasă tot pe Aplicații

Se afișează o listă cu toate aplicațiile instalate pe telefonul tău Huawei. Apasă pe cele trei puncte din colțul dreapta sus, iar apoi pe Acces special.

Apasă pe trei puncte și apoi pe Acces special

Vezi mai multe categorii cu setări avansate. Apasă pe Optimizarea bateriei.

Accesează setările pentru Optimizarea bateriei

Vezi o listă cu aplicațiile Nepermise. Asta înseamnă aplicațiile pe care Huawei nu le oprește niciodată, nici măcar atunci când este activată funcția Optimizarea bateriei. Lista este scurtă și include aplicații create de Huawei și încă câteva, precum Facebook sau Camera. Apasă pe Nepermis și apoi pe Toate aplicațiile.

Vezi toate aplicațiile de pe telefonul tău Huawei

Acum vezi toate aplicațiile de pe telefonul tău. Apasă pe o aplicație pe care nu o vrei închisă niciodată, alege Nu permiteți și apasă OK. Poate suna ilogică această alegere Nu permiteți, dar această setare înseamnă "Nu permite optimizării bateriei să închidă aplicația". De aceea ți se și spune sub setare că bateria se poate descărca mai repede.

Alege Nu permiteți pentru a opri optimizarea bateriei

Repetă această procedură pentru toate aplicațiile ce nu vrei să fie închise de telefonul tău Huawei.

Pe ce smartphone-uri Huawei merge această procedură?

Acest tutorial a fost creat pe un smartphone Huawei P30 și confirmat pe un Huawei P20 și un Huawei P30 lite. Ar trebui să funcționeze pe TOATE smartphone-urile Huawei care au EMUI versiunea 9 cu Android 9 Pie sau ceva mai nou. Asta include toate modelele din seriile Huawei P20, P30 și P40, inclusiv telefoanele din seria Huawei Mate. Spune-ne dacă totul a mers bine în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează