Prezentare Windows 8.1: Cum Funcționează Căutarea & Cum o Folosim?

Prezentare Windows 8.1: Cum Funcționează Căutarea & Cum o Folosim?

În Windows 8.1, căutarea a fost complet rescrisă. Este atât de diferită față de Windows 8 și Windows 7 că unii utilizatori s-ar putea să aibe probleme în a înțelege cum funcționează. De aceea am decis să creez acest ghid complet despre Căutare, cu capturi de ecran și exemple. După cum veți vedea, integrarea Bing în Windows 8.1 este puternică dar în același timp și înfricoșătoare. Iată cum funcționează:

Reclamă

Cum Pornești o Căutare cu Butonul Special Căutare?

Când te afli pe ecranul Start, poți căuta tastând pur și simplu un cuvânt (sau mai multe). Imediat ce apeși o tastă, butonul special Căutare se deschide și afișează rezultatele găsite pentru ce ai tastat.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Dacă te afli pe Desktop sau dacă vrei să fie întâi afișat ecranul Căutare, apasă Windows + S pe tastatură sau trage ecranul dinspre dreapta și apasă Căutare. Apoi, scrie termenii de căutare.

Ce Rezultate sunt Afișate de Windows 8.1?

În mod implicit, Windows 8.1 afișează rezultate într-o manieră prioritizată. Prima dată afișează aplicațiile (din Magazinul Windows) pe care le găsește, apoi setările Windows ce corespund termenilor de căutare introduși și apoi fișierele descoperite. În funcție de termenii de căutare folosiți, este posibil să vedeți numai unele aplicații și setări Windows afișate, și nici un fișier. Acest lucru se poate întâmpla datorită spațiului insuficient din fereastra Căutare, pentru afișarea tuturor rezultatelor.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Sub setul inițial de rezultate, veți găsi o linie de delimitare și câteva sugestii pentru termeni similari de căutare. Aceste sugestii sunt oferite de Bing și reprezintă sugestii bazate pe datele disponibile de utilizator și pe propriul tău istoric de căutare.

Dacă realizezi o căutare ce nu returnează nici o aplicație ori setare Windows, vei vedea o listă cu toate fișierele găsite și apoi lista cu sugestiile de termeni de căutare oferite Bing. În captura de mai jos am folosit știri pentru căutarea mea. Sugestiile de căutare afișate sunt căutările populare realizate de utilizatorii Bing după știri.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

O diferență importantă între rezultatele căutărilor locale și sugestiile de termeni de căutare este faptul că rezultatele locale au întotdeauna asociată o pictogramă. Aplicațiile au pictograma lor implicită, fișierele au pictograma tipului lor ș.a.m.d. Sugestiile de termeni de căutare nu au niciodată o pictogramă asociată.

Cum Filtrezi Căutările În Windows 8.1?

În Windows 8, căutările sunt filtrate automat după categorii. În Windows 8.1 nu sunt. Dar, poți filtra cu ușurință rezultatele.

Pentru a filtra rezultatele unei căutări, dă clic sau apasă pe filtrul Oriunde din partea de sus. Vor fi afișate mai multe filtre/categorii: Oriunde, Setări, Fișiere, Imagini web și Videoclipuri web.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Filtrul implicit aplicat este Oriunde. Dacă dai clic sau apeși pe Setări, vor fi afișate numai legături către setările Windows, din Setări PC sau Panoul de Control.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Dacă dai clic sau apeși Fișiere, doar fișiere vor fi afișate.

Când alegi să folosești Imagini web sau Videoclipuri web ca filtru, Căutarea va afișa doar sugestii de cuvinte cheie, pe baza datelor Bing pentru căutarea ta specifică.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceste filtre, trebuie să experimentați.

Cum Folosim Rezultatele Căutărilor Din Windows 8.1?

Acum, haideți să vedem cum folosim rezultatele căutărilor noastre. Când efectuăm o căutare, avem patru elemente importante pe care le putem folosi:

  • Filtrele de căutare – am vorbit despre ele în secțiunea precedentă.
  • Butonul de căutare – dacă dai clic sau apeși pe el, toate rezultatele căutării vor fi afișate într-o fereastră pe tot ecranul. Această fereastră afișează atât rezultatele locale cât și rezultatele web, oferite prin Bing.
  • Rezultatele căutării – un clic sau o apăsare pe oricare din ele și ele se vor deschide.
  • Sugestii de termeni de căutare – un clic sau o apăsare pe oricare din cuvintele cheie sugerate deschide o fereastră pe întreg ecranul cu rezultatele corespunzătoare căutării. Lista rezultatelor le include atât pe cele locale cât și pe cele web, oferite de Bing.
cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Când apeși butonul Căutare (sau când apeși Enter pe tastatură), se deschide o fereastră pe tot ecranul. Ea conține toate rezultatele locale, dar și toate rezultatele web.

Această pagină de căutare pe tot ecranul va afișa mai întâi toate rezultatele locale. Ele pot fi fișiere, aplicații, setări, date ale aplicațiilor, etc.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Derulați spre dreapta pentru a vedea rezultatele din Magazinul Windows, situri web, videoclipuri web, imagini de pe Internet și căutări pe web.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Veți observa imediat că derularea nu se termină niciodată și că Bing continuă să încarce rezultate pentru căutare, până când găsești ceea ce vrei. O caracteristică interesantă a acestui ecran este că poți da clic dreapta sau ține apăsat pe un rezultat al căutării și un meniu contectual va fi afișat în partea de jos. Pentru rezultatele web, poți copia adresa (URL).

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Pentru fișiere, poți copia fișierul selectat sau poți deschide locația sa.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Când dai clic dreapta pe o imagine web, ai acces la tot felul de criterii de filtrare precum dimensiunea, culoarea ș.a.m.d.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

La clic dreapta pe videoclipurile de pe web, alte filtre sunt oferite: lungime și rezoluție.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

Experimentați cu fiecare tip de rezultat al căutărilor pentru a descoperi opțiunile contextuale disponibile.

În partea stânga sus a ferestrei de căutare, întotdeauna veți vedea un dreptunghi colorat ce afișează informații despre căutarea pe care ați realizat-o. După filtrarea rezultatelor, o săgeată Înapoi devine disponibilă.

cautare, search, Bing
cautare, search, Bing

O puteți folosi pentru a vă întoarce la rezultatele anterioare de căutare. De asemenea, un clic sau o apăsare pe acest dreptunghi va afișa butonul special de căutare, cu ajutorul căruia puteți filtra din nou rezultatele.

Concluzie

După cum ați putut vedea, căutarea în Windows 8.1 este mult mai puternică decât obișnuia să fie în Windows 8. Integrarea cu Bing deschide multe posibilități și puteți găsi rapid ceea ce căutați, direct din ecranul Start. Nu mai este nevoie să deschizi întâi un browser. Sunt curios dacă utilizatorii Windows 8.1 vor aprecia acest lucru și dacă acest nivel de integrare va avea un impact pozitiv asupra cotei de piață a motorului de căutare Bing.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Programe Windows