Noile aplicații Windows 8 sunt aplicații care rulează numai în ecran complet. În funcție de cum au fost create, ele pot oferi funcționalități simple sau avansate. Dar, cel puțin până acum, acestea oferă numai funcționalități simple, la fel ca aplicațiile pe care le folosim pe iOS sau Android. Deși utilizarea lor pe un dispozitiv mobil este ceva familiar și chiar confortabil, includerea acestora pe un sistem de operare folosit pentru un calculator desktop poate fi destul de șocant pentru mulți utilizatori. Ele ocupă tot ecranul, fără a lăsa măcar bara de activități și fără a oferi butoane de minimizare, maximizare sau închidere, butoane pe care orice utilizator de Windows se așteaptă să le vadă disponibile. Deși acest fapt poate fi o notă discordantă la prima vedere, aceste aplicații sunt foarte ușor de folosit. Dacă te simți derutat de această nouă formă a aplicațiilor Windows, citește mai departe câteva sfaturi pentru modul în care poți lucra cu ele.
Cum lansezi aplicațiile Windows 8
Ca să putem începe, trebuie să găsești o aplicație și să o lansezi. Poți face acest lucru de pe noul ecran Start din windows 8. Ca să ajungi aici, ține cursorul deasupra colțului stânga jos al ecranului până când apare o miniatură a ecranului Start. Dă clic sau atinge-o pentru a deschide ecranul. Alternativ, poți apăsa pe tasta Windows.
O dată ce ecranul Start este lansat vei vedea afișate dale pentru fiecare din aplicațiile instalate pe calculatorul tău. Unele afișează numai un nume iar altele informații dinamice din aplicații.
Dă clic sau atinge o dală pentru a lansa aplicația ei.
Pentru a afla mai multe despre dalele din Windows 8, nu ezita să citești și acest tutorial: Prezentare Windows 8: Ce sunt Dalele?
Cum accesezi meniul contextual al unei aplicații Windows 8
Lucrând cu aplicațiile Windows 8, vei vedea că ele au, de obicei, interfețe foarte simple. Nu au butoanele și meniurile specifice aplicațiilor Desktop. Pentru a accesa caracteristicile adiționale ale unei aplicații, dă clic dreapta oriunde în fereastra ei sau glisează din partea de sus sau de jos a ecranului.
În exemplu, meniul aplicației Meteo, incluse implicit în Windows 8, ne permite reîmprospătarea ecranului, schimbarea gradației din Fahrenheit în Celsius și modificarea locației. Alte aplicații vor avea funcții diferite, meniul contextual fiind astfel, de fiecare dată un pas nou pentru cunoașterea unei aplicații.
Cum accesezi butoanele speciale pentru o aplicație Windows 8
Dacă vrei să modifici setările într-o aplicație standard, ai merge direct la bara de unelte. Dar aplicațiile Windows 8 nu au bare de unelte :). Pentru modificarea setărilor, trebuie să te folosești de butoanele speciale. Dacă vrei să afli mai multe despre ele, am publicat un articol detaliat: Prezentare Windows 8: Ce sunt Charm-urile/Butoanele Speciale? .
Pentru a le deschide, mută cursorul în colțul dreapta sus (sau dreapta jos) al ecranului până apare o serie de pictograme ce glisează dinspre marginea ecranului. Mergi în jos (sau în sus) pentru a activa butoanele speciale și dă clic sau atinge "Setări".
Astfel se va deschide o serie de legături rapide pe care le poți folosi pentru a schimba setările. Va trebui să mergi aici pentru a adăuga conturi la aplicația Mail, pentru a schimba Opțiunile din aplicația Calendar sau pentru a modifica setările de confidențialitate din aplicația Bing. Toate opțiunile configurabile ale aplicațiilor tale sunt accesibile prin acest meniu.
În mod similar, poți folosi butonul special Partajare pentru a partaja conținut din aplicație cu alți utilizatori, via e-mail sau rețele sociale. Butonul special Dispozitive poate fi folosit pentru a interacționa cu dispozitivele legate la calculatorul tău, precum imprimanta, pentru a lista conținut din aplicație.
Cum cauți într-o aplicație Windows 8
În lucrul cu aplicații precum Wikipedia, de exemplu, vei vedea că bara de căutare nu se găsește în fereastra principală a aplicației. Poate părea ciudat până te obișnuiești cu caracteristica integrată de căutare din butoanele speciale. Aceeași unealtă de căutare pe care o vei folosi pentru a găsi un fișier, un folder sau o aplicație poate efectua căutări și în interiorul aplicațiilor.
Pentru a o folosi, ține cursorul deasupra colțului dreapta jos și apoi mută-l în sus. Dă clic sau apasă pe "Căutare". Tastează termenul de căutare în câmpul oferit și apasă Enter pentru a vedea rezultatele.
Unele aplicații, incluzând Magazinul Windows 8, permit pornirea unei căutări direct prin începerea tastării unui cuvânt. Unealta de căutare va fi deschisă automat.
Cum comuți între aplicațiile Windows 8
Deși poate îți plac aceste aplicații, probabil că la un moment dat vei vrea să deschizi o altă aplicație. Fără butoanele standard de minimizare/maximizare sau bara de activități este posibil să nu știi ce să faci. Prima opțiune este să dai clic sau să atingi colțul stânga jos pentru a te întoarce la ecranul Start. Aplicația ta va dispărea în fundal și va rămâne în stare de repaus, pentru a utiliza câtmai puține resurse. Din ecranul Start poți deschide o altă aplicație sau poți trece pe Desktop.
Următoarea opțiune este să comuți înapoi la ultimul ecran pe care te-ai aflat. Pentru aceasta, ține mausul deasupra colțului stânga sus al ecranului până apare o miniatură. Dă clic sau apasă pe ea pentru a deschide fereastra respectivă.
Dacă vrei să comuți la o altă aplicație pe care o ai deschisă, mută cursorul în colțul stânga sus al ecranului și glisează în jos pentru a deschide un comutator de aplicații. Acesta este un meniu ce arată pictogramele pentru toate alicațiile pe care le ai deschise, plus Desktop și ecranul Start. Dacă ai un ecran tactil, poți face acest lucru pur și simplu trăgând de marginea stângă cu degetul.
Dacă vrei să folosești tastatura pentru a-l lansa, apasă Windows + D. Apoi, dă clic sau apasă aplicația pe care vrei să o selectezi.
Și nu în ultimul rând, vechiul ALT + TAB funcționează la fel și în Windows 8.
Cum închizi o aplicație Windows 8
Când ai terminat lucrul cu o aplicație poți, pur și simplu, să comuți la altceva și să o trimiți în fundal. Deși va consuma foarte puține resurse, va umple inutil meniul de comutare. Pentru o organizare mai bună și pentru a preveni risipa de resurse, ai opțiunea de a închide definitiv aplicația respectivă. Pentru a închide o aplicație activă, mută cursorul în partea de sus a ferestrei. Când se schimbă într-o mână, dă clic sau atinge și ține apăsat pentru a prinde aplicația și apoi trage-o în josul ecranului și dă-i drumul.
Pentru a închide o aplicație inactivă, activează întâi comutatorul, dă clic dreapta sau apasă lung pe miniatura aplicației și dă clic sau atinge "Închidere".
Evident, poți închide o aplicație și folosind Managerul de activități ori scurtătura ALT+F4.
Cum aliniezi o aplicație Windows 8 pe marginea ecranului
Unul din marile neajunsuri ale aplicațiilor Windows 8 este lipsa de flexibilitate atunci când vine vorba de rularea mai multor aplicații pe același ecran, în mod similar cu aplicațiile pentru Desktop. În lucrul normal, o singură aplicație Windows 8 va ocupa tot ecranul și nu poate fi redimensionată. Totuși, dacă ai un monitor cu o rezoluție mai mare de 1366x768, ai posibilitatea să aliniezi o aplicație pe marginea ecranului și să rulezi o alta lângă ea.
Pentru a alinia o aplicație, trebuie ca ea să fie deschisă dar nu activă. Accesează comutatorul de aplicații și dă clic sau atinge și ține apăsat pe aplicația pe care vrei să o aliniezi. Trage cursorul în afara comutatorului și ține-l deasupra părții din stânga sau dreapta ecranului până când apare o bară cu trei puncte la mijloc.
Oprește apăsarea pentru a alinia aplicația ce va rămâne acum activă pe marginea ecranului în timp ce comuți prin alte aplicații în partea mai mare a spațiului disponibil pe ecran. Fiecare aplicație are diferite funcții în modul aliniere, așa că nu strică să le încerci. Una din aplicațiile ceva mai utile în acest mod este Mail, lăsându-te să vezi mesajele recepționate în timp ce stai pe Internet sau lucrezi.
De asemenea, e posibil să vrei să păstrezi deschisă aplicația Muzică în timp ce stai pe net sau lucrezi.
Încheiere
Deși aplicațiile Windows 8 cer puțin timp pentru obișnuință, ele sunt fără îndoială o caracteristică interesantă. Vei găsi o mulțime de exemple interesante ce merită încercate, incluse implicit în Windows 8, din care menționăm Mail, Oameni, Calendar, Meteo și Știri. Vei avea acces și la Magazin, unde poți merge pentru a găsi și descărca alte aplicații. Deși selecția de aplicații Windows 8 disponibile în acest moment pălește în comparație cu Magazinul Play sau cu Apple App Store, oferta cu siguranță va crește o dată cu popularitatea Windows 8.
Ce părere ai despre aplicațiile Windows 8? Ai descărcat vreuna pe care ai vrea să o recomanzi? Dacă ai întrebări sau comentarii, mai jos găsești formularul.