Recenzie ASUS VivoPC X - Experiențe din alte lumi, pe cel mai mic PC de gaming VR

Recenzie ASUS VivoPC X - Experiențe din alte lumi, pe cel mai mic PC de gaming VR
Rating

Recent, ASUS și-au lansat primul PC desktop compact creat pentru Realitate Virtuală (VR). Se numește ASUS VivoPC X și este un calculator de dimensiunile unei console de gaming, cu puterea unui PC de gaming desktop. Are un procesor puternic, o placă grafică high-end și un SSD rapid. Evident, este și pregătit pentru VR, adică are și o certificare pentru Oculus Rift, așa că promite să funcționeze perfect cu acest dispozitiv. După cum îți poți imagina, curiozitatea noastră a fost destul de mare atunci când l-am primit în teste. Citește acest review și află ce are de oferit acest mic PC de gaming:

Reclamă

Despachetarea ASUS VivoPC X

ASUS VivoPC X vine într-o cutie de culoare neagră, destul de mare, realizată din carton de calitate. Pe părțile sale mai mari, poți să vezi o imagine a dispozitivului și numele său, iar pe una dintre marginile mai mici vei găsi o etichetă cu detaliile componentelor sale hardware.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

În interiorul cutiei îl vei găsi pe ASUS VivoPC X, alimentatorul său și toată documentația obișnuită: un ghid de pornire rapidă și garanția dispozitivului. Suplimentar, ASUS a inclus și un mouse și o tastatură, fiecare dintre aceste dispozitive fiind ambalate separat în alte cutii de carton.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

ASUS VivoPC X vine într-o cutie premium, cu design simplu. Conținutul cutiei include și un mouse și o tastatură, astfel că poți să îți pornești rapid noul PC. Tot ce îți mai trebuie este un monitor.

Specificații hardware

ASUS VivoPC X își trage puterea de la un procesor cu patru nuclee Intel Core i5 7300HQ care rulează la o frecvență de 2,50 GHz în mod normal și poate urca până la 3,50 GHz în modul turbo. Este un procesor puternic care a fost lansat la începutul lui 2017. Are patru nuclee, o memorie cache de 6 MO și un TDP de 45 de wați.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

Procesorul este însoțit de până la 16 GO de memorie RAM DDR4 care rulează la frecvența de 2400 MHz. Ai două opțiuni din acest punct de vedere: poți să cumperi ASUS VivoPC X cu 16 GO de memorie RAM ori cu 8 GO. Dacă îți cumperi versiunea cu 8 GO, vei putea să mai adaugi RAM mai târziu, deoarece vei avea la dispoziție un slot liber în PC. Modelul pe care l-am testat noi a venit cu 16 GO de RAM. Poți să vezi specificațiile memoriei în captura de ecran de mai jos.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

Deoarece acest PC a fost creat să ofere suport pentru VR (realitate virtuală) și este certificat Oculus Ready, partea grafică este foarte importantă. VivoPC X este echipat cu o placă video Nvidia GeForce GTX 1060, cu 3 GO de memorie video GDDR5 și suport DirectX12. Acest PC mic suportă rezoluții 4K UHD de până la 3840 x 2160 de pixeli și poate să folosească până la trei ecrane Full HD simultan.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

La capitolul stocare, implicit primești un hard-disk de 1 TO produs de Toshiba, cu o viteză de rotație de 5400 RPM.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

Pe lângă hard-disk, poți să adaugi și un SSD mult mai rapid, folosind slotul M.2. ASUS nu specifică exact ce opțiuni ai, dar putem să îți spunem că modelul pe care l-am testat noi a venit cu un SSD de 512GO de la Micron.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

ASUS VivoPC X este generos cu porturile și opțiunile de conectivitate pe care le oferă. Pentru a se conecta la internet sau la rețeaua ta locală, oferă o placă de rețea cu fir capabilă de transferuri de date la 10/100/1000/Gigabit și o placă wireless cu suport pentru standardul 802.11ac, cât și Bluetooth 4.1. Cât despre porturi, ASUS VivoPC X vine cu patru porturi USB3.1 Gen 1, două porturi USB2.0, un jack audio, un port RJ45 pentru conexiunile la rețelele cu fir, două porturi HDMI și un DisplayPort.

Reclamă

ASUS a creat VivoPC X să fie un calculator de gaming solid, dar la dimensiunile unei console de jocuri. Cu alte cuvinte, acesta este un dispozitiv foarte mic pentru cât de puternic este. VivoPC X are o înălțime de 260 de mm, o lățime de 76 mm și o adâncime de 280 mm. Cântărește doar 2,2 kg. Poți să găsești toate specificațiile hardware oficiale aici: ASUS VivoPC X - Tech Specs.

Experiența de utilizare a lui ASUS VivoPC X

Am folosit ASUS VivoPC X pentru o săptămână, atât în activități obișnuite precum navigarea pe internet sau scrisul de documente precum acest review, cât și pentru activități mai solicitante precum jocuri. Procesorul, SSD-ul și memoria RAM sunt mai mult decât destul pentru orice tip de activitate de office și pot susține multitasking-ul cu aplicații pretențioase, de orice tip, inclusiv cele pentru editarea foto sau video. Dacă adaugi în discuție și placa video puternică, vei obține o mașină care poate să ruleze orice joc video modern la detalii înalte, pe un ecran Full HD.

Noi ne-am jucat jocuri precum DOOM, Vikings - Wolves of Midgard, Metro 2033 Redux, GRID 2, și The Witcher 3: Wild Hunt pe ASUS VivoPC X. Am putut să jucăm toate aceste jocuri la detalii înalte sau chiar ultra, fără întreruperi sau scăderi semnificative ale numărului de cadre pe secundă.

Ar trebui să știi și că eu am un birou mic, fără prea mult spațiu liber pe el. De aceea, întotdeauna apreciez dispozitivele de dimensiuni reduse, cu un design minimalist. Ele sunt singurele care se potrivesc în spațiul meu de lucru. ASUS VivoPC X face parte din această categorie - iată cum arată pe biroul meu:

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

Partea frontală a lui ASUS VivoPC X este foarte simplă: o suprafață plană cu o linie roșie care merge dintr-o parte în alta. În partea de sus, ai un buton de pornire cu un led roșu, iar în partea de jos, logo-ul ASUS.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

Partea stângă a lui ASUS VivoPC X nu este întreruptă de nimic, singurele lucruri importante de pe ea fiind câteva piciorușe de cauciuc, utile dacă vrei să ții calculatorul în poziție orizontală. Pe partea dreaptă a PC-ului vei găsi un model repetitiv cu multe linii diagonale. O parte dintre aceste linii sunt de fapt mici găuri care formează două zone de ventilare necesare sistemului de răcire.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

Răcirea funcționează prin tragerea aerului din exterior prin aceste două zone de ventilare de pe partea dreaptă a lui ASUS VivoPC X. Apoi, aerul tras este eliminat prin zonele de ventilare de pe marginile mici ale carcasei. Pe lângă răcirea eficientă oferită de acest sistem, am apreciat și faptul că aerul nu este ventilat spre mine, utilizatorul. Aerul se duce în sus, în jos și spre spatele calculatorului.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

Un ultim lucru pe care trebuie să îl menționăm despre ASUS VivoPC X este numărul mare de porturi pe care îl oferă. Toate se află pe spatele lui și includ patru porturi USB 3.1 Gen 1 și două porturi USB 2.0. Ai la dispoziție și un jack audio, un port RJ45 pentru rețelele cu fir, două porturi HDMI și un port DisplayPort. Acestea ar trebui să fie destul pentru a conecta tot ce îți trebuie într-un mediu VR: casca VR, tracker-ul, controller-ul, tastatura și mouse-ul.

ASUS VivoPC X
ASUS VivoPC X

La începutul acestui review, am menționat că ASUS VivoPC X include și un mouse și o tastatură în pachet. Este un detaliu plăcut și binevenit, dar noi suspectăm că, dacă vei cumpăra acest PC, probabil ești un gamer. Dacă așa este, probabil vei vrea să scapi de mouse și de tastatură și să folosești altele mai bune. Mouse-ul este un ASUS MOEWUOB, iar tastatura este ASUS model AW211. Ele sunt dispozitive simple, realizate din plastic cu calități modeste.

ASUS VivoPC X a reușit să ne impresioneze cu dimensiunile sale mici, prin faptul că arată foarte bine și prin hardware-ul său puternic. Este un calculator care poate să meargă oriunde și să facă orice. Nu contează dacă vrei să-l folosești pe biroul tău ori în sufragerie, că vrei să scrii documente pe el, să te joci ultimele jocuri apărute sau să experimentezi realitatea virtuală.

Pe pagina următoare a acestui reviw, vei găsi detalii despre aplicațiile preinstalate pe ASUS VivoPC X, performanțele sale în diferite benchmark-uri și verdictul nostru final.

Descoperă: Divertisment Recenzii Windows