Review ASUS VivoMini UN65U - Un calculator mic, cu o inimă mare

Review ASUS VivoMini UN65U - Un calculator mic, cu o inimă mare
Rating

Sunt oameni pentru care un spațiu de lucru curat, ordonat și simplu este foarte important. Dacă ești unul dintre ei și majoritatea muncii o faci la același birou, zi de zi, folosind un PC de desktop de dimensiuni mari, s-ar putea să ți se pară interesantă ideea de a cumpăra un all-in-one sau un mini PC, astfel încât să ai spațiul de muncă mai liber. Vestea bună este că ai multe opțiuni dintre care să alegi. Unul dintre cele mai mici dispozitive de acest gen se numește ASUS VivoMini UN65U. Este un mini PC care nu face compromisuri în ceea ce privește performanța, design-ul sau opțiunile de conectivitate. Noi l-am folosit o săptămână întreagă și astăzi vrem să îți spunem ce impresii ne-a lăsat și ce părere avem despre el. Citește recenzia noastră și vei ști dacă ți se potrivește:

Reclamă

Despachetarea lui ASUS VivoMini UN65U

ASUS VivoMini UN65U vine într-o cutie premium, neagră, realizată dintr-un carton de calitate. Pe una din laterale vei găsi un mic mâner pentru transportul ușor, similar cu o servietă. Nu sunt multe informații imprimate pe cutie: doar logo-ul ASUS și motto-ul companiei.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

În cutie, vei găsi calculatorul ASUS VivoMini UN65U, alimentatorul său, un sistem de montare VESA și toate documentele obișnuite: manualul de utilizator și cardul de garanție.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

ASUS VivoMini UN65U vine într-un pachet cu un design minimalist, care arată bine și îți face plăcere să îl deschizi.

Caracteristici hardware

Mini PC-ul ASUS VivoMini UN65U este disponibil în mai multe configurații hardware. Pentru început, poți alege între trei procesoare diferite, toate bazate pe chipset-ul Intel Kaby Lake, generația 7. De la scump la ieftin, poți să cumperi acest mini PC cu un procesor Intel Core i7-7500U, un procesor Intel Core i5-7200U, sau cu un procesor Intel Core i3-7100U. Versiunea pe care am testat-o noi a venit cu cel mai puternic dintre ele - procesorul Intel Core i7-7500U, care merge la o frecvență de 2,70 GHz și până la 3,50 GHz în modul turbo. Merită menționat că acest procesor are două nuclee fizice și patru fire de execuție.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

Toate procesoarele disponibile pentru ASUS VivoMini UN65U includ același cip grafic: Intel HD Graphics 620, care oferă suport pentru rezoluții 4K, până la un maxim de 4096 x 2304 de pixeli și o rată de reîmprospătare de maxim 60 Hz. Acest cip nu te va ajuta dacă vrei să te joci jocuri video cu cerințe mari, dar acest mini PC nu a fost contruit în acest scop.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

Din punct de vedere al memoriei, ASUS VivoMini UN65U poate fi echipat cu minim 4 GO și maxim 32 GO de memorie RAM DDR4, în Dual Channel, la o frecvență de 2133 MHz. Modelul pe care l-am testat noi a venit cu 16 GO de memorie RAM.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

Cât despre opțiunile de stocare, pe ASUS VivoMini UN65U poți să montezi un hard disk de 2,5 inci de 500 GO până la 1 TO, precum și un SSD M.2 de 32 GO până la 256 GO. Le poți monta pe ambele simultan. Deși ASUS VivoMini UN65U este foarte mic, are destul spațiu pentru a monta atât un hard disk cât și un SSD. Modelul pe care l-am testat noi a venit cu un SSD de 256 GO de la Intel și un hard-disk de 1TO de la HGST, o companie subsidiară a Western Digital.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

Pentru a te conecta internet, ASUS VivoMini UN65U îți oferă o placă de rețea Ethernet cu fir, precum și o placă de rețea wireless. Nu poți să alegi placa de rețea cu fir, dar poți să alegi placa de rețea wireless: o placă Wi-Fi cu suport pentru 802.11 a/b/g/n/ac și Bluetooth V4.1, sau o placă de rețea wireless cu suport pentru 802.11 b/g/n și Bluetooth V4.0. Recomandarea noastră este să alegi varianta cu suport pentru standardul 802.11ac deoarece îți va oferi viteze mai mari. Modelul pe care l-am testat noi a venit cu această variantă.

Deși este un dispozitiv mic, ASUS VivoMini UN65U îți oferă și o mulțime de porturi. Are patru porturi USB 3.0 cu încărcare rapidă, un port HDMI și un DisplayPort, un port RJ45 LAN pentru conexiunile la rețelele cu fir, un jack audio, un Kensington și un cititor de carduri SD 4-în-1. Un alt plus este faptul că acest dispozitiv include și un cip TPM pentru criptarea cu BitLocker.

ASUS VivoMini UN65U este un PC mic, creat pentru mediile de afaceri unde spațiul de lucru contează, dar și pentru oamenii care vor să lucreze pe calculator într-un mediu ordonat, organizat și liniștit. Are doar 131 de milimetri în lățime și adâncime și doar 52 de milimetri în înălțime. Cântărește doar 0,7 kg.

Din punct de vedere al sistemului de operare, poți să cumperi mini PC-ul ASUS VivoMini UN65U cu Windows 10 Home sau Windows 10 Pro. Modelul pe care l-am testat noi a avut Windows 10 Home instalat pe el.

Poți să găsești specificațiile hardware oficiale, aici: VivoMini UN65U (commercial) - Specifications.

Reclamă

Experiența de utilizare a ASUS VivoMini UN65U

ASUS VivoMini UN65U este creat să fie cât mai mic posibil, dar în același timp să poată să îți ofere hardware serios. În timpul testelor noastre, l-am folosit zilnic pentru tot felul de activități. De exemplu, acest review a fost scris pe ASUS VivoMini UN65U. De asemenea, l-am folosit pentru nagivarea pe internet, pentru editarea de documente, conversații pe Slack și pe Skype, vizionarea de clipuri video și filme. De asemenea, ne-am și jucat o serie de jocuri video fără prea mari pretenții hardware.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

Performanța pe care o primești de la procesorul Intel Core i7 este impresionantă. Cu atât mai mult cu cât adaugi cei 16 GO de memorie RAM care fac ca multi-tasking-ul să fie ceva foarte ușor, iar SSD-ul vine și el cu timpi de acces și rate de citire rapide. Rezultatul este un calculator mic dar puternic, care nu va avea nicio problemă în a face aproape orice îi ceri. Totuși, nu te aștepta să te joci cine știe ce jocuri noi la setări mari. Pentru a își face treaba, acest mini PC se bazează doar pe cipul grafic integrat. Este destul de puternic pentru a putea juca niște jocuri mai nepretențioase la setări normale sau joase, dar nu va putea rula jocuri noi într-un mod decent. Din curiozitate, am jucat League of Legends pe el la setări medii-înalte, fără întreruperi. Este un rezultat destul de impresionant pentru un cip grafic integrat dar nici acest joc nu este dintre cele mai pretențioase.

Un alt lucru care m-a impresionat destul de mult a fost cât de frumos este design-ul lui ASUS VivoMini UN65U. Este un dispozitiv mic, simplu, fără colțuri ascuțite, doar rotunjite, un capac texturat cu logo-ul companiei reliefat în centru și cu porturi așezate bine pe toate lateralele. Dacă te uiți la el din față, vei vedea ledul pentru unitățile de stocare, butonul de pornire și două porturi USB 3.0 pentru acces rapid.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

Pe partea dreaptă, găsești un Kensington Lock, iar pe pe partea stângă cititorul de carduri SD. Majoritatea porturilor se găsesc pe spate: portul de alimentare, porturile HDMI și DisplayPort, celelalte două porturi USB 3.0, portul Ethernet și jack-ul audio.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

ASUS VivoMini UN65U este o alegere excelentă acolo unde spațiul de lucru contează mult și este perfect pentru birourile mici.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

ASUS VivoMini UN65U este compatibil și cu sistemul de montare VESA. Adică îl poți fixa pe spatele unui monitor și astfel îți poți crea propriul PC all-in-one. Înseamnă și că poți să îți alegi tu monitorul și poți să îl schimbi oricând vrei. Acest lucru nu este posibil la un PC all-in-one standard. Iată cum arată ASUS VivoMini UN65U pe spatele unuia dintre monitoarele noastre.

ASUS VivoMini UN65U
ASUS VivoMini UN65U

Apropo, poți să montezi acest mini PC și pe spatele unui televizor. Având în vedere că este destul de puternic pentru a reda conținut 4K, îți dai seama imediat că acesta este o alegere excelentă și dacă vrei să îți faci un sistem "home theater" acasă.

ASUS VivoMini UN65U este un mini PC care arată bine și funcționează excelent. A fost o plăcere să lucrăm pe el, reușind să ne impresioneze din mai multe puncte de vedere. Performanțele sale ridicate, dimensiunile mici, design-ul și calitatea construcției, poziționarea porturilor și faptul că îl poți monta pe spatele unui ecran, sunt toate lucruri care merită apreciate.

Pe pagina următoare a acestui review, poți să afli ce aplicații vin preinstalate pe ASUS VivoMini UN65U, performanțele pe care le-am măsurat în diferite benchmark-uri și verdictul nostru final.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Windows