Recenzie pentru mouse-ul ASUS RoG Gladius II și mouse pad-ul RoG Strix Edge

Recenzie pentru mouse-ul ASUS RoG Gladius II și mouse pad-ul RoG Strix Edge
Rating

Mouse-ul ASUS RoG Gladius II a fost lansat de curând și aduce câteva îmbunătățiri notabile față de predecesorul său: iluminare Aura RGB care poate fi sincronizată cu alte dispozitive ASUS care au același sistem, un senzor optic cu senzitivitate dublă și un buton în plus. Ne-a plăcut modelul original și am fost tare curioși să-i testăm fratele recent lansat. Împreună cu el, am primit în teste și mouse pad-ul ASUS RoG Strix Edge. Citește acest review pentru a afla cum s-au comportat aceste două accesorii de gaming în testele noastre:

Reclamă

IMPORTANT: Vrem să menționăm faptul că mouse pad-ul ASUS RoG Strix Edge nu este vândut împreună cu mouse-ul ASUS RoG Gladius II. Le-am testat împreună pentru că le-am primit astfel și nu avea sens pentru noi să facem două recenzii diferite. De asemenea, le-am folosit împreună pentru evaluare.

La ce este bun mouse-ul ASUS RoG Gladius II?

Mouse-ul ASUS RoG Gladius II este foarte bun pentru următoarele tipuri de utilizatori:

  • Pasionații de jocuri care vor precizie și senzitivitate maximă în jocuri
  • Utilizatorii cu ecrane mari, la rezoluții 4K și care au nevoie de viteză și precizie în utilizarea mouse-ului
  • Persoanele care vor un mouse pe care-l pot personaliza cu ușurință

La ce este bun mouse pad-ul ASUS RoG Strix Edge?

Mouse pad-ul ASUS RoG Strix Edge este destinat pasionaților de jocuri și arată ca un accesoriu de gaming, destinat celor care iubesc brand-ul Republic of Gamers. Cu toate astea, el reprezintă o alegere foarte bună pentru oricine își dorește un mouse pad mare, plăcut la atingere și performant.

Aspecte pro și contra

Mouse-ul ASUS RoG Gladius II are următoarele puncte forte:

  • Include accesorii utile, inclusiv două cabluri USB și comutatoare Omron de rezervă
  • Arată bine și are o formă ergonimică care este potrivită pentru mâini de dimensiuni diferite și toate tipurile de grip-uri
  • Este rapid și precis în orice situație, de la gaming profesionist la editarea de video și imagine
  • Este confortabil de folosit perioade lungi de timp
  • Funcția de iluminare Aura RGB este pe placul tinerilor și adolescenților. De asemenea, poate fi sincronizată cu alte accesorii pentru efecte spectaculoase de lumină

Există și câteva aspecte mai puțin pozitive:

  • Prețul este mai mare decât al concurenței, comparat cu alți mauși similari
  • Aplicația RoG Armoury are nevoie de mici îmbunătățiri pentru a fi la fel de bună cu ceea ce oferă competiția în materie de software de personalizare

ASUS RoG Strix Edge este un mouse pad de foarte bună calitate. Singura lui problemă este că este foarte greu de găsit în magazine. La momentul scrierii acestei recenzii, era aproape imposibil de cumpărat din magazinele online românești.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS RoG Gladius II este un mouse de gaming foarte bun, cu un preț premium care tinde să-și depășească competiția. El compensează diferența de preț prin includerea de accesorii în plus: primești comutatoare Omron de rezervă (pentru atunci când butonul de clic stânga sau clic dreapta devine prea uzat) și două cabluri USB, astfel încât să-l folosești pe cel care are lungimea cea mai convenabilă, în funcție de contextul în care te afli. ASUS RoG Gladius II performează foarte bine în orice sarcină îi dai, de la gaming, la muncă de birou, la editare video sau de imagini. Chiar dacă este promovat în rândul pasionaților de jocuri, orice fel de utilizator se va bucura de ce are de oferit. Singurul neajuns care-i știrbește ușor din perfecțiune este faptul că aplicația RoG Armoury nu este la fel de stabilă și avansată precum aplicații similare oferite de concurență. Mouse pad-ul ASUS RoG Strix Edge este o alegere excelentă pentru orice utilizatori de mouse-uri marca Republic of Gamers. Vizual vorbind, este o completare perfectă pentru accesoriile acestui brand iar performanța sa este foarte bună. Îl recomandăm oricui este în căutarea unui mouse pad mare și confortabil.

Despachetarea ASUS RoG Gladius II și RoG Strix Edge

Să începem cu mouse pad-ul ASUS RoG Strix Edge. Acesta vine într-o cutie foarte simplă, cu numele produsului scris pe ea și logo-ul Republic of Gamers. Când o deschizi, ai înăuntru mouse pad-ul, rulat astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu cu putință.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

Despachetarea mouse-ului ASUS RoG Gladius II este o experiență mai satisfăcătoare și interesantă. Cutia în care vine folosește liniile de design clasice accesoriilor de gaming marca ASUS. Vezi o poză cu dispozitivul pe partea de sus și numele său. Pe partea din spate vei găsi listate majoritatea caracteristicilor acestui mouse.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

Deschide cutia așa cum deschizi o carte și poți vedea mouse-ul cumpărat.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

După ce despachetezi totul, vei găsi înăuntru următoarele elemente: mouse-ul, două cabluri USB, manualul de utilizare, precum și un săculeț pentru transportarea lor la petreceri de gaming și în alte locuri.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

În săculeț sunt două comutatoare Omron de rezervă și un abțibild cu logo-ul Republic of Gamers.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

Pasionații de jocuri vor aprecia experiența de despachetare oferită de ASUS RoG Gladius II, precum și accesoriile incluse în pachet și calitatea lor.

Caracteristici hardware

ASUS ROG Gladius II este un mouse cu fir, ce se conectează prin USB. El include și un sistem de iluminat numit Aura Sync RGB, în trei zone: partea de jos a mouse-ului, rotița de scroll (derulare) și logo-ul Republic of Gamers de pe spate. Lumina poate fi în orice culoare dorești din spectrul RGB și poate avea șase efecte diferite: static, respirație, ciclu de culoare, val, cometă și reactiv. Sistemul de lumină poate fi sincronizat cu alte componente hardware ASUS care au și ele sistemul Aura Sync RGB. De exemplu, îți poți sincroniza mouse-ul cu tastatura, placa video, placa de bază sau laptopul tău de gaming ASUS. Este o facilitate foarte interesantă pentru pasionații de modding.

Reclamă

ASUS ROG Gladius II are o formă ergonomică care este creată pentru o utilizare cât mai confortabilă în toate tipurile de prindere (grip): palmă, gheare și deget (palm, claw, fingertip). Acest mouse include comutatoare foarte durabile marca Omron, pentru butoanele de clic stânga și clic dreapta. Acestea sunt create să reziste la 50 de milioane de clicuri. Cât se traduce asta în ani de utilizare? Citește acest articol: Cât înseamnă milioane de apăsări de taste și de clicuri, în ani?.

ASUS ROG Gladius II are un senzor optic cu o sensibilitate de 12000 DPI (puncte per inci), o accelerație gravitațională de 50g și o viteză maximă de 250 inci pe secundă.

Mouse-ul are șapte butoane: clic dreapta și stânga, rotița de derulare (care poate fi și apăsată precum un buton), un buton pentru DPI lângă rotiță și trei butoane laterale. Toate butoanele pot fi programate să facă orice dorești.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

ASUS ROG Gladius II este un mouse de mărime medie care ar trebui să fie confortabil pentru majoritatea utilizatorilor, indiferent de mărimea mâinilor. Dimensiunile sale exacte sunt de 126 x 67 x 45 mm în lungime, lățime și înălțime. Greutatea sa este de 110 grame.

Mouse-ul acesta vine cu două cabluri USB care pot fi detașate și schimbate între ele. Unul dintre ele este un cablu împletit de 2 metri (perfect pentru sistemele desktop) și celălalt are 1 metru și este din plastic, fiind potrivit pentru laptopuri. În ceea ce privește sistemele de operare, ASUS ROG Gladius II are suport oficial pentru Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10. Alte sisteme de operare nu primesc software și drivere oficiale. Dacă vrei să afli caracteristicile oficiale ale acestui mouse, mergi la această pagină: ASUS RoG Gladius II Specificații.

Mouse pad-ul ASUS RoG Strix Edge are o mărime de 400 x 450 cm și o grosime de 2 mm. Este foarte ușor pentru mărimea sa, cântărind doar 260 de grame. Acest mousepad este creat pentru orientarea verticală și are un logo mare și arătos Republic of Gamers, chiar în mijloc. Fanii acestui brand vor aprecia cum arată.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

ASUS RoG Strix Edge folosește o suprafață de pânză, optimizată astfel încât să meargă foarte bine împreună cu mauși cu senzor laser ori optic. Pe partea din spate, are o suprafață anti-alunecare din cauciuc, care are o aderență bună pe multe tipuri de suprafețe. Dacă vrei să-i afli caracteristicile oficiale, mergi la această pagină: ASUS ROG Strix Edge Vertical Gaming Mousepad.

Experiența de utilizare a mouse-ului ASUS RoG Gladius II și mouse pad-ului RoG Strix Edge

ASUS RoG Gladius II este un mouse pentru dreptaci și nu am văzut să existe o versiune a lui și pentru stângaci. Ai trei butoane laterale pe partea stângă, pe care le poți vedea mai jos. În mod implicit, cele două mai subțiri, din stânga-sus, funcționează ca butoane de Înapoi și Înainte. Ele sunt utile când navighezi pe internet. Al treilea buton din partea stângă este pentru schimbarea temporară a nivelului de sensibilitate DPI. Este util în jocuri: dacă-l apeși și îl ții apăsat, se trece într-un mod de precizie ridicată. Asta este util când te joci un shooter și vrei să fii un lunetist cât mai bun, să-ți ucizi țintele cu maxim de precizie. Imediat ce ridici degetul de pe acest buton, sensibilitatea DPI revine la nivelul precedent. Toate butoanele acestui mouse pot fi personalizate pentru a face orice dorești. De asemenea, poți crea trei profiluri diferite pentru ASUS RoG Gladius II și să schimbi între ele așa cum dorești.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

Pe partea dreaptă a ASUS RoG Gladius II nu sunt butoane. De asemenea, poți conecta și deconecta foarte ușor cablul USB. Apreciem faptul că ASUS a inclus două cabluri cu mărimi diferite. Astfel, poți folosi cablul cu lungimea cea mai potrivită pentru contextul în care te afli.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

Mouse pad-ul ASUS RoG Strix Edge este o plăcere să-l folosești și să-l privești, mai ales când ai la dispoziție un mouse cu iluminare RGB precum ASUS RoG Gladius II. Aruncă o privire peste imaginea de mai jos pentru a înțelege de ce spunem asta. Completează foarte bine un mouse Republic of Gamers. Experiența de utilizare este foarte confortabilă, indiferent de nivelul de sensibilitate al mouse-ului pe care-l folosești împreună cu mouse pad-ul. Singurul lucru care poate fi mai puțin pe placul unor utilizatori, este mărimea. Unele persoane preferă un mouse pad mai mic iar altele unul și mai mare, pe care pot așeza atât tastatura cât și mouse-ul. Alegerea este o chestiune de gusturi personale.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

Am folosit mouse-ul ASUS RoG Gladius II și mouse pad-ul RoG Strix Edge pentru a lucra la birou, naviga pe internet, juca jocuri precum Metro 2003, League of Legends și Age of Empires, dar și pentru câteva sesiuni scurte de editare de imagine și de video. Ambele s-au comportat foarte bine în toate sarcinile și nu am avut probleme. Sensibilitatea și precizia au fost mereu la înălțime, iar experiența de utilizare a fost una confortabilă, care nu-ți obosește repede mâna dreaptă cu care ții mouse-ul. Singura întrebare pe care o poți avea este: cine are nevoie de un nivel de DPI de 12000? Este o sensibilitate uriașă pentru mulți utilizatori. Un astfel de nivel este util celor cu ecrane mari, premium, cu rezoluții peste medie. De exemplu, dacă ai un ecran de 30 de inci cu o rezoluție 4K, te joci mult ori faci editare video și de imagine care au nevoie de un nivel de precizie ridicat, atunci un nivel DPI foarte mare pe mouse-ul tău are sens. Pentru ecrane normale Full HD, astfel de niveluri sunt prea mult, chiar și pentru pasionații de jocuri. Pe calculatorul nostru de test, nu avem nevoie de mai mult de 5000 DPI iar mulți utilizatori vor fi perfect mulțumiți cu 3000 DPI.

ASUS RoG Gladius II este un mouse plug-and-play și-l poți folosi pe orice calculator cu Windows. Dar dacă vrei să-l personalizezi, să-l folosești la un anumit nivel de DPI, să te joci cu sistemul Aura RGB Sync, trebuie să instalezi aplicația RoG Armoury. Când o pornești pentru prima dată, aceasta verifică după actualizări de firmware și le instalează, ceea ce este foarte bine.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

După ce instalezi noul firmware, trebuie să repornești calculatorul pentru a utiliza RoG Armoury. În această aplicație poți configura orice de la nivelul de sensibilitate la acuratețea mouse-ului. Încearcă mai multe niveluri de DPI, vezi cât de confortabile îți sunt în utilizare și alege-le pe cele care ți se potrivesc.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

O altă caracteristică utilă este calibrarea mouse-ului cu mouse pad-uri ASUS. Din păcate, RoG Armoury trebuie actualizată pentru a oferi suport pentru mouse pad-ul RoG Strix Edge, care nu este afișat în lista de opțiuni. Până atunci, noi am constatat că merge foarte bine dacă alegi profilul RoG Sheath pentru mouse pad-ul RoG Strix Edge.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

Programarea tuturor butoanelor mouse-ului este ușoară și poți să le configurezi să execute funcții de mouse, funcții de tastatură, funcții macro, scurtături Windows ori comenzi multimedia.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

Efectele de lumină pot fi și ele configurate rapid, în mod individual, pentru fiecare dintre cele trei zone: baza mouse-ului, rotița de derulare și spatele său. Poți experimenta cu orice culoare dorești și poți activa oricare dintre cele șase efecte disponibile. Dacă vrei o demonstrație, vezi clipul de mai jos cu efectul de tip val care trece prin spectrul RGB în mod aleator.

Din păcate, calitatea experienței de utilizare a aplicației este mai puțin grozavă decât ar putea fi deoarece RoG Armoury nu este mereu stabilă și primește actualizări mai rar decât aplicații similare de la alte branduri. Noi am avut câteva episoade în care RoG Armoury a înghețat și nu mai răspundea la comenzi. Problemele au fost rezolvate închizând forțat aplicația din Task Manager și repornind-o. De asemenea, numărul de facilități și calitatea lor este ușor mai slabă decât la alte aplicații de acest gen. ASUS ar trebui să investească puțin mai mult în îmbunătățirea aplicației RoG Armoury.

Exceptând aplicația software care vine cu mouse-ul (care are mici probleme de stabilitate), mouse-ul ASUS RoG Gladius II și mouse pad-ul RoG Strix Edge oferă o experiență de utilizare de foarte bună calitate, care va fi pe placul oricui, inclusiv al celor care nu sunt pasionați de jocuri.

Înlocuirea comutatoarelor Omron de pe ASUS RoG Gladius II

Procesul pentru înlocuirea comutatoarelor Omron de pe ASUS RoG Gladius II nu este foarte dificil, deși merită să citești înainte manualul de utilizare, pentru a ști exact cum se face. Trebuie să începi prin a scoate cele patru căpăcele de cauciuc de pe fundul mouse-ului, iar apoi să scoți cele patru șuruburi de sub ele. După ce faci asta, poți demonta coperta mouse-ului pentru a avea acces la comutatoare. Înlocuiește comutatoarele, pune la loc coperta și prinde-o cu cele patru șuruburi. Apoi, pune la loc căpăcelele pe fundul mouse-ului ASUS RoG Gladius II.

ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge
ASUS RoG Gladius II, RoG Strix Edge

Comutatoarele de pe ASUS RoG Gladius II sunt foarte durabile și dacă ești un gamer înrăit și le uzezi mai repede, le poți înlocui singur, fără să fie nevoie să apelezi la un service ori la garanția produsului. Dacă ții cont și de faptul că butonul clic dreapta este folosit mult mai puțin decât cel pentru clic stânga, cel mai probabil poți folosi ambele comutatoare de rezervă doar pentru clic stânga. Astfel, acest buton te va ține pentru mai mult de 100 de milioane de clicuri.

Care părerea ta despre mouse-ul ASUS RoG Gladius II și mouse pad-ul RoG Strix Edge?

Acum știi mai multe despre calitatea experienței de utilizare oferite de mouse-ul ASUS RoG Gladius II și de mouse pad-ul RoG Strix Edge, cât și părerea noastră despre ele. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta. Îți place mouse-ul ASUS RoG Gladius II? Vrei să-l cumperi? Dar mouse pad-ul RoG Strix Edge? Comentează folosind formularul accesibil mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows