Recenzie smartwatch Vector Luna - Eleganță educată!

Rating

Experiența de utilizare a smartwatch-ului Vector Luna

Trebuie să menționăm că, după câteva zile de utilizare, am ajuns la concluzia că Vector Luna nu oferă atât de multe funcții precum alte gadget-uri similare precum Apple Watch sau Samsung Galaxy Gear. În opinia noastră acest smartwatch este mai mult un accesoriu elegant, sau chiar o bijuterie cu funcții inteligente care fac din el mai mult decât un simplu ceas. Este bine să reții aceste lucruri înainte de a cumpăra un Vector Luna.

Vector Luna, smartwatch, Rose Gold, review, performante, aplicatii, baterie

Cele trei funcții principale ale lui Vector Luna sunt afișarea notificărilor de pe smartphone, urmărirea diferitelor activități și accesul la diverse tipuri de conținut, cu ajutorul aplicațiilor. Desigur, el funcționează și ca un ceas normal, cu un ecran configurabil: diferitele stiluri de ceas sunt numite fețe (faces). Poți să alegi dintre o varietate de fețe analogice sau digitale și poți să activezi chiar și mai multe simultan, schimbarea între ele făcându-se foarte ușor, cu ajutorul butoanelor din partea dreaptă a ceasului.

Pe lângă afișarea timpului, unele fețe mai au și capacitatea de afișa informații adiționale, numite fluxuri (streams): acestea sunt locuri speciale aflate pe fețele ceasului, unde pot să apară informații precum numărul de pași făcuți, numărul caloriilor consumate, distanța parcursă de tine sau chiar și informațiile meteo din zonă.

Vector Luna, smartwatch, Rose Gold, review, performante, aplicatii, baterie

Printre diferitele opțiuni de fețe sunt și unele care au funcții de cronometrare sau de numărătoare inversă. Indiferent de ce față folosești, cea mai importantă funcție a smartwatch-ului - cea pe care probabil o vei folosi de cele mai multe ori - este afișarea notificărilor de pe smartphone.

Smartwatch-ul te avertizează cu o vibrație subtilă dacă se întâmplă ceva important: te notifică despre mesaje SMS, e-mailuri, evenimente din calendar, apeluri și multe altele. În experiența noastră această funcție merge foarte bine: eu am văzut absolut fiecare notificare primită pe smartphone. Vector Luna te va asigura să nu ratezi nimic. Smartwatch-ul oferă și notificări vizuale: un inel se va lumina atunci când ai notificări încă nevizualizate. Poți să faci o mișcare cu mâna ca să le citești sau poți să le revizuești mai târziu dacă apeși pe butonul din mijloc.

Vector Luna, smartwatch, Rose Gold, review, performante, aplicatii, baterie

Pe lângă notificări, smartwatch-ul poate să afișeze și alte informații prin fluxurile mai sus menționate: poți să vezi de exemplu vremea curentă, evenimentele viitoare, distanța parcursă de tine, informații financiare sau fusul orar. Sunt și diverse aplicații pentru Luna: de exemplu cu aplicația Music ( Muzică ) poți să vezi și să controlezi muzica redată pe smartphone, cu Nest poți să controlezi termostatul tău inteligent, iar aplicațiile BBS, The Economist și ESPN afișează conținuturi furnizate de aceste saituri web.

Din păcate, lista aplicațiilor nu este foarte lungă, dar Vector Watch a promis să deschidă platforma de aplicații pentru dezvoltatori în acest an, lucru ce va duce la apariția unor noi aplicații.

Deoarece smartwatch-ul nu are ecran tactil, ar fi imposibil să îl poți configura direct, folosindu-l doar pe el. Dar nici nu trebuie să faci așa ceva, deoarece există o aplicație pentru el, disponibilă pentru sistemele de operare Android, iOS și Windows Phone. Cu aceasta poți să activezi diferitele fețe și fluxuri disponibile, cu funcția Watch Maker ( Ceasornicar ): aici poți să configurezi smartwatch-ul prin simpla tragere și plasare a diferitelor elemente. Din magazinul Vector poți să descarci alte fețe și aplicații - lista acestora este destul de scurtă, dar măcar sunt toate gratuite.

Vector Luna, smartwatch, Rose Gold, review, performante, aplicatii, baterie

Pagina Activity ( Activități ) este un centralizator unde poți să vezi numărul pașilor făcuți, câte calorii ai consumat, distanța parcursă de tine și numărul orelor de somn.

Acestea sunt funcții plăcute, dar nu sunt foarte exacte: de exemplu, dacă stai într-un loc, după un anumit timp Luna ar putea să considere că ai adormit și începe să numere orele. Desigur, un smartwatch nu este un dispozitiv medical și nu ar trebui să te bazezi foarte mult pe datele furnizate de acesta.

Vector Luna, smartwatch, Rose Gold, review, performante, aplicatii, baterie

Pagina Alarms ( Alarme ) este locul unde poți să configurezi mai multe alarme, pentru ca smartwatch-ul să îți aducă aminte de ceva anume sau să te trezească dimineața cu niște vibrații blânde, în loc de soneria puternică pe care ți-ai setat-o pe smartphone.

Vector Luna, smartwatch, Rose Gold, review, performante, aplicatii, baterie

Pe pagina Settings ( Setări ) poți să configurezi funțiile smartwatch-ului, să alegi aplicațiile de la care vrei să primești notificări, să introduci informații biometrice care să facă mai exact calculul numărului de calorii consumate și, tot aici, poți să actualizezi software-ul ceasului.

Vector Luna, smartwatch, Rose Gold, review, performante, aplicatii, baterie

O altă funcție utilă a smartwatch-ului este posibilitatea de înregistrare a unui cont gratuit care va fi folosit pentru sincronizarea setărilor. Acesta este cel mai util atunci când cumperi un smartwatch Vector nou, dar va fi de folos și dacă trebuie să reinițializezi dispozitivul. Funcția de sincronizare stochează toate setările pe contul tău, deci este și un fel de copie de rezervă.

Smartwatch-ul comunică cu smartphone-ul prin Bluetooth: folosește tehnologia BLE (Bluetooth Low Energy) care reduce consumul de energie, astfel viața bateriei smartphone-ului tău nu va fi afectată foarte mult. Există și un dezavantaj: faptul că trebuie să ai întotdeauna aplicația Vector pornită pe smartphone și afișarea permanentă a unei notificări poate să te deranjeze la un moment dat.

Timpul de autonomie este greu de judecat cu precizie: motto-ul smartwatch-ului este "Smartwatch-ul cu o autonomie de 30 de zile" , ceea ce chiar poate să fie adevărat. Ecranul este alb-negru și nu are o iluminare foarte puternică, vibrațiile au o intensitate mică și nu ai prea multe funcții care să consume baterie. Am testat smartwatch-ul timp de o săptămână, deci nu putem să confirmăm dacă bateria chiar ține o lună, dar dacă extrapolăm utilizarea bateriei pe parcursul acestei săptămâni, rezultatul este într-adevăr în jur de 30 de zile.

Vector Luna oferă funcțiile de bază ale unui smartwatch, lucruri precum afișarea notificărilor, urmărirea activităților și suportul pentru aplicații. Aplicația Vector pentru smartphone-uri este o metodă foarte bună pentru configurarea dispozitivului și este disponibilă pe cele mai importante sisteme de operare mobile: iOS, Android și Windows Phone. Din păcate, nu sunt încă foarte multe aplicații pentru acest smartwatch, dar deschiderea platformei pentru dezvoltatori în acest an este un lucru promițător, deci există o șansă destul de mare pentru ca Vector Luna să devină și mai inteligent decât este acum.

Notă produs 4/5

Verdict

Folosirea smartwatch-ului Vector Luna este o experiență unică. Ne plac ceasurile de mână foarte mult, deoarece un ceas poate să fie un accesoriu elegant pentru oricine, iar mărimea neobișnuit de mare și culoarea acestui Luna l-au făcut să atragă priviri. A fost totuși evident că avem de a face mai mult cu un accesoriu de modă, de foarte bună calitate, care vine cu niște funcții inteligente suplimentare, Vector Luna nefiind un smartwatch în adevăratul sens al cuvântului.

Aceste trăsături fac din Vector Luna un dispozitiv unic între competitorii săi. Desigur, fiecare producător încearcă să vină cu un design special pentru gadget-ul lui, dar Luna este mult mai mult de atât: are ceva mai extravagant, ceva ce ai văzut până acum numai pe ceasuri clasice de lux.

Desigur, această calitate are și un cost: prețul mediu pentru Vector Luna este în intervalul 1300 - 1800 de lei, deci este unul dintre cele mai scumpe smartwatch-uri disponibile momentan. Este mult mai ieftin decât Apple Watch, dar costă mai mult decât un Motorola Moto 360 ori Samsung Gear 2.

Dacă vrei un accesoriu elegant care să vină în completarea stilului tău, care se potrivește cu caracterul tău și mai oferă și niște funcții care lipsesc la ceasurile clasice, atunci smartwatch-ul Vector Luna poate să fie alegerea perfectă pentru tine. Însă, dacă vrei un gadget cu multe funcții, multe aplicații compatibile și un ecran color, poate că ar trebui să te uiți și la alte ceasuri inteligente, de la alți producători.

Descoperă: Sănătate Recenzii
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează