Deși numele său poate crea confuzie căci, în funcție de unde te uiți, este numit TP-LINK Archer C3200 sau TP-LINK AC3200, acest router cu trei benzi wireless este impresionant în ceea ce privește configurația hardware și raza de acoperire oferită. De asemenea, este și mai compact decât alte routere AC3200 și arată foarte bine. L-am testat timp de o săptămână și acum vrem să împărtășim cu voi rezultatele testelor și măsurătorilor noastre. Înainte de a te decide dacă vrei să cumperi sau nu acest router wireless, citește acest review:
Despachetarea routerului tri-band TP-LINK Archer C3200 AC3200
Cutia în care vine TP-LINK Archer C3200 folosește mult culoarea verde, specifică brandului TP-LINK. Pe partea din față avem o poză cu routerul precum și o listă cu cele mai importante caracteristici ale sale.
Pe partea din spate ai informații despre tehnologia tri-band folosită, alături de o comparație cu alte routere wireless TP-LINK. Ne-a mirat faptul că nu avem și o comparație cu TP-LINK Archer C2600, model testat de noi aici.
În cutie se găsesc următoarele elemente: routerul wireless, alimentatorul, un cablu de rețea Ethernet, ghidul pentru instalarea rapidă, informații despre serviciul de suport tehnic, licența GNU General Public License Notice folosită de firmware-ul acestui router și garanția.
Acum că știi ce găsești în cutia acestui router wireless, hai să vedem ce are de oferit din punct de vedere hardware:
Design și caracteristici hardware
TP-LINK Archer C3200 are un procesor cu două nuclee Broadcom BCM4709A la 1 GHz, 256 MO de memorie RAM și 128 MO spațiu de stocare pentru firmware și aplicații. Are șase antene externe: trei care se ocupă de spectrurile wireless la 2.4 și 5GHz, pe un radio comun, și alte trei care se ocupă doar de spectrul wireless la 5 GHz, pe un radio separat. Acest router oferă trei benzi wireless: una la frecvența de 2.4 GHz și două la frecvența de 5 GHz. Pe partea din față se află câteva LED-uri care indică statusul funcționării routerului, a rețelelor wireless emise de el, a conexiunii la internet, statusul celor două porturi USB și butoane pentru a porni și a opri rețeaua wireless, facilitatea WPS precum și LED-urile din față. Cei care nu vor beculețe aprinse tot timpul, vor aprecia butonul pentru oprirea LED-urilor.
După cum ne sugerează și numele routerului, acesta oferă suport pentru toate standardele wireless moderne până la 802.11ac. Lățimea de bandă maximă teoretică totală este de 3200 Mpbs, împărțiți astfel: 600 Mbps pentru rețeaua wireless la frecvența de 2.4 GHz și câte 1300 Mpbs pentru fiecare din cele două rețele wireless emise la frecvența de 5 GHz. Pe partea din spate a routerul se găsesc două porturi USB (unul USB 2.0 și unul USB 3.0), un buton pentru resetarea routerului, un port Ethernet pentru conectarea routerului la internet și patru porturi Gigabit pentru a conecta prin cablu alte dispozitive la rețeaua administrată de router. De asemenea, avem și butonul pentru pornirea și oprirea routerului precum și mufa de alimentare.
TP-LINK Archer C3200 este un router care arată foarte bine și, în același timp, este mai mic și mai compact decât alte routere AC3200. Dimensiunile sale sunt de 20 x 20 x 3.9 cm în lungime, lățime și înălțime. Greutatea sa este de 1.61 kg. Grilele de ventilare de sus și de jos asigură o răcire eficientă chiar și în medii ceva mai călduroase.
O caracteristică utilă o reprezintă sloturile pentru montarea pe pereți, de pe partea dorsală a routerului.
Dacă vrei să afli toate specificațiile oficiale ale acestui router wireless, citește această pagină: TP-LINK Archer C3200 - Specificații tehnice.
Configurarea și utilizarea TP-LINK Archer C3200
Atunci când configurezi pentru prima dată routerul TP-LINK Archer C3200, deschide un browser web și mergi la http://192.168.0.1 sau http://tplinkwifi.net. Folosește admin/admin pentru contul de utilizator și parolă. Pe parcursul expertului pentru configurarea rapidă ( Quick Setup Wizard ) începe prin a schimba utilizatorul și parola implicite, conform recomandării primite. Este o precauție de securitate foarte bună, care te asigură că routerul tău nu poate fi spart ușor.
Apoi, ești rugat(ă) să alegi regiunea în care te afli. După aceea, trebuie să selectezi tipul conexiunii tale la internet ori poți ruga routerul să o detecteze pentru tine.
La pasul următor trebuie să introduci detaliile de conectare pentru conexiunea ta la internet. După ce le introduci, poți configura cele trei rețele wireless care sunt emise de TP-LINK AC3200. Un sumar este oferit pentru setările realizate și, după ce apeși pe Save (Salvează) , conexiunea ta la internet este testată.
Odată ce ai trecut de configurarea inițială, poți vedea interfața pentru administrarea routerului și poți configura totul în detaliu. După cum vezi, interfața cu utilizatorul folosește culori plăcute și este destul de minimalistă. Un neajuns este faptul că este disponibilă doar în limba engleză. Nu există suport pentru alte limbi. Considerăm că TP-LINK ar trebui să facă efortul de a-și oferi interfața cu utilizatorul în mai multe limbi, inclusiv româna, cum fac alți producători de routere wireless.
În mod implicit, doar setările de bază sunt încărcate și afișate pentru TP-LINK Archer C3200. Sunt puține la număr și unii utilizatori vor aprecia faptul că documentația de Ajutor (Help) este disponibilă cu un singur clic pe semnul întrebării afișat în colțul din dreapta-sus al interfeței de administrare. Dacă apeși pe el, se încarcă informații despre setările afișate pe ecran. Din păcate, pentru unele setări, limbajul folosit este ceva mai tehnic și unii utilizatori vor avea dificultăți în a le înțelege, mai ales atunci când ajung în secțiunea Advanced (Avansat).
Pentru că tot vorbim despre secțiunea Advanced (Avansat) - acolo trebuie să mergi dacă vrei control complet asupra ceea ce are de oferit acest router wireless. Aici sunt toate setările existente, organizate pe secțiuni și sub-secțiuni. Navigarea prin ele se realizează fără probleme, deși unele setări sunt ceva mai greu de înțeles din cauza limbajului mai tehnic folosit.
Când testăm un routere wireless primit în teste, mai întâi ne uităm la cele mai noi actualizări de firmware și le instalăm înainte de a ne face măsurătorilor. La fel am făcut și în cazul acestui router și vă recomandăm și vouă să ne urmați exemplu. Odată finalizată configurarea rețelei și actualizarea firmware-ului, am trecut la partea de măsuratori și teste, nu înainte de a ne conecta toate dispozitivele la rețea. Nu am avut probleme în realizarea conexiunilor și nici probleme de performanță ori stabilitate.
Dacă vrei să afli ce performanțe oferă TP-LINK Archer C3200 mergi la următoarea pagină a acestui review, pentru a vedea rezultatele testelor noastre.