Review TP-Link Archer C3150 v2: Este noua versiune o actualizare importantă?

Review TP-Link Archer C3150 v2: Este noua versiune o actualizare importantă?
Rating

TP-Link Archer C3150 este un model de router mai vechi, care a primit recent o actualizare. Am testat versiunea 2 și am fost impresionați de configurația sa hardware și de aspectul său plăcut. De asemenea, TP-Link a venit cu îmbunătățiri serioase în materie de firmware, iar acum include unelte avansate de securitate,create în colaborare cu Trend Micro. Vrei să afli dacă TP-Link Archer C3150 este o achiziție inspirată pentru tine și nevoile tale? Citește această recenzie:

Reclamă

Acest router wireless este o alegere bună pentru:

 • Apartamente de dimensiuni medii și spații de birouri fără mulți pereți groși
 • Utilizatorii care doresc unelte de securitate în routerul lor
 • Familiile cu copii care au nevoie de control parental avansat
 • Utilizatorii care vor o rețea wireless rapidă
 • Rețelele casnice cu multe dispozitive care au nevoie de un router wireless cu hardware puternic

Pro și contra

TP-Link Archer C3150 v2 are următoarele aspecte pozitive:

 • Firmware-ul a fost îmbunătățit astfel încât să includă unelte avansate de securitate și control parental
 • Acoperire și viteză excelente pe banda wireless de 2,4 GHz
 • Viteză excelentă pe banda wireless de 5 GHz
 • Are un design plăcut
 • Poate fi controlat de la distanță folosind o aplicație mobilă
 • Poate fi montat pe pereți
 • Portul USB 3.0 este foarte rapid

Acest router wireless are și câteva neajunsuri:

 • După trei ani de utilizare, trebuie să plătești pentru antivirusul din router
 • Contul TP-Link Cloud nu este protejat prin verificarea în doi pași sau alte măsuri de securitate
 • Acoperirea wireless pe banda de 5 GHz poate fi mai bună
 • Am întâlnit mici probleme de stabilitatea cu rețeaua wireless, pe smartphone-urile noastre
Notă produs 4/5

Verdict

A doua versiune a routerului TP-Link Archer C3150 vine cu hardware actualizat, suport pentru cele mai noi standarde wireless și viteze foarte bune pe ambele benzi WiFi. Ne-a impresionat cu potențialul său de viteză pe frecvența de 5 GHz. Firmware-ul a primit multe îmbunătățiri și acum include unelte avansate de securitate și control parental, create împreună cu Trend Micro. Aplicația mobilă este ușor de folosit și-ți permite să-ți administrezi routerul wireless chiar și atunci când nu ești acasă. Dacă nu ai un apartament mare, cu pereți groși, atunci TP-Link Archer C3150 este o alegere bună pentru următorul tău router wireless.

TP-Link Archer C3150 vine într-o cutie arătoasă, cu elementele vizuale noi ale brandului TP-Link. Pe partea de sus, este o poză cu routerul și sunt enumerate câteva dintre caracteristicile sale cele mai importante.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Pe spate este o prezentare mai detaliată a ceea ce face acest model special. Deschide cutia și prima dată vei vedea routerul wireless și încărcătorul.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

După ce despachetezi totul, găsești următoarele: router-ul, un cablu de rețea scurt, un alimentator mare precum cele pentru laptopuri, patru antene externe care pot fi detașate, informații despre serviciul de suport tehnic, ghidul pentru instalarea rapidă și alte câteva pliante.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Experiența de despachetare este rapidă și plăcută. În pachet găsești toate elementele de care ai nevoie pentru a configura și folosi acest router wireless.

Caracteristici hardware și design

TP-Link Archer C3150 este un model mai vechi, care a fost lansat inițial în 2015. Acum a fost actualizat și noi am testat versiunea 2.0, care vine cu hardware nou și caracteristici moderne. Versiunea 2.0 are un procesor cu două nuclee Broadcom BCM4709C0, la frecvența de 1,4 GHz, 32 MO spațiu de stocare pentru firmware și 256 MO de RAM. TP-Link se laudă și cu faptul că oferă două coprocesoare separare, câte unul pentru fiecare bandă/frecvență wireless: Broadcom BCM4366 pentru banda de 5 GHz și Broadcom BCM4366 pentru banda de 2.4 GHz.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Cele patru antene externe sunt detașabile și îl ajută să ofere o lățime de bandă maximă totală teoretică, de 2167 Mbps pentru banda wireless de 5 GHz și de 1000 Mbps pentru banda de 2,4 GHz. Din moment ce este un model actualizat, vine și cu suport pentru standardul 802.11ac Wave 2 și transferuri wireless 4x4 MU-MIMO. De asemenea, oferă suport și pentru standardele wireless 802.11b/g/n.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Acest router arată bine și are un design elegant, cu leduri discrete care sunt abia vizibile. Jumătate din partea de sus este lucioasă iar cealaltă este acoperită de găuri de ventilare, pentru răcirea routerului. Partea lucioasă este un magnet pentru amprente. Dedesubt, sunt două găuri pentru montarea routerului pe perete și alte găuri de ventilare.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Pe spate sunt următoarele elemente: portul pentru conexiunea la internet, patru porturi Ethernet de 1 Gbps, mufa pentru alimentare și butonul pentru pornirea și oprirea router-ului.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Pe partea stângă este un buton pentru pornirea sau oprirea semnalului WiFi, mufa Reset, butonul WPS, un port USB 2.0 și altul USB 3.0.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Routerul este relativ mare, având o mărime de 263,8 x 197,8 x 37,3 mm în lungime, lățime și înălțime. De asemenea, acesta cântărește 2035 grame.

Dacă vrei să citești toate caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: TP-Link Archer C3150 - Caracteristici hardware.

Reclamă

Expertul de configurare a routerului TP-Link Archer C3150 este unul prietenos. Începi prin a schimba numele și parola implicite, pentru administrarea routerului, ceea ce reprezintă o precauție de securitate binevenită. Apoi, setezi fusul orar și alegi tipul de conexiune la internet pe care o ai.

 

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Introdu detaliile necesare pentru conectarea la internet (dacă sunt cerute) și apoi setează numele și parola pentru rețelele wireless emise de router. La final, este afișat un sumar ale setărilor tale și poți testa dacă funcționează conexiunea la internet.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

După ce ai terminat de lucrat cu expertul pentru configurarea rapidă, este o idee grozavă să accesezi interfața de administrare a acestui router, pentru a schimba lucrurile în detaliu. Interfața de administrare arată grozav și este împărțită în setări Basic (De bază) și Advanced (Avansate). Majoritatea utilizatorilor vor lucra doar cu setările de bază, în timp ce utilizatorii mai experimentați vor sări direct la setările avansate.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Toate setările sunt organizate logic și este ușor să găsești ceea ce cauți. Setările avansate sunt multe și-ți permit sa configurezi orice ține de operarea acestui router.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Deși limbajul folosit pentru setări nu este foarte complex, unele setări mai avansate sunt complicat de înțeles. Dacă ai nevoie, documentația de ajutor este la îndemână. Apasă pe semnul întrebării afișat în colțul dreapta-sus și vei vedea o descriere a setărilor de pe ecran. Astfel, este mai ușor de înțeles ce trebuie să faci.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Suportul lingvistic este bun, iar interfața de administrare este disponibilă în 15 limbi de circulație internațională. Din păcate, limba română nu este printre limbile disponibile.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Un trend pozitiv cu routerele mid-range și high-end de la TP-Link este că acum includ unelte avansate de securitate de la Trend Micro: un filtru pentru conținutul malițios, un sistem pentru prevenția intruziunilor și carantină pentru dispozitivele infectate. Am încercat să accesăm câteva saituri malițioase pe dispozitive care nu erau protejate de un antivirus tradițional și routerul a făcut o treabă bună în a le bloca. Din păcate, protecția oferită expiră după trei ani, după care trebuie să cumperi un abonament separat pentru acest serviciu. Nu este clar acum care vor fi costurile unui astfel de abonament.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

După ce ai terminat de configurat routerul, începe să conectezi dispozitive la rețea. Nu am avut probleme în a conecta multe tipuri de gadget-uri: smartphone-uri, tablete, laptopuri, prize inteligente, o imprimantă wireless, o cameră wireless și o consolă Xbox One.

Ne-am bucurat de transferuri rapid, mai ales pe banda wireless de 5 GHz. În camerele care erau aproape de router, transferurile prin WiFi au fost foarte stabile. Se poate vedea mai jos un grafic realizat în timpul unui transfer prin rețea, pe un router amplasat într-o cameră care era separată doar de un perete, de router. Așa cum se vede, viteza nu a variat mult în timpul transferului, ceea ce este foarte bine.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

Dar, atunci când ne-am mutat în Balconul Mediu, care este separat prin doi pereți de router, semnalul WiFi nu mai era utilizabil. Nu am putut executa unele teste iar altele au mers, dar cu variații semnificative, precum cele din captura de ecran de mai jos.

TP-Link Archer C3150 v2
TP-Link Archer C3150 v2

O altă problemă minoră pe care am întâlnit-o în săptămâna în care am testat routerul, este că, în două ocazii, conexiunea wireless a picat pe smartphone-urile noastre. Laptopurile și consola Xbox One erau în continuare capabile să folosească rețeaua, dar smartphone-urile nu. Am repornit routerul și totul a revenit la normal. O astfel de problemă ar trebuie rezolvată de TP-Link într-o viitoare actualizare de firmware.

TP-Link și-a îmbunătățit firmware-ul pentru a include unelte de securitate utile. Ne plac îmbunătățirile făcute și mai ales rapiditatea transferurile prin rețea. Dar, am avut și câteva probleme minore de stabilitate, care ar trebui rezolvate prin actualizări de firmware.

Dacă vrei să știi detalii despre performanța wireless a acestui router, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless