Recenzie TP-LINK Archer C5400 - Cum să-ți pregătești rețeaua wireless pentru viitor?

Rating

Performanța wireless

Înainte de a oferi rezultatele testelor noastre, hai să ne uităm la o diagramă cu apartamentul în care am testat totul, care are o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați. Routerul a fost așezat în sufragerie, ceea ce, de obicei, se traduce printr-un semnal mai slab și o viteză mai redusă în Bucătărie și în Balconul mediu.

TP-LINK Archer C5400, router

Testele noastre au fost efectuate folosind o conexiune rapidă de internet de la RDS - Digi Net Fiberlink 1000. Viteza maximă pentru încărcarea datelor (upload) este de 500 Mbps.

Pentru măsurătorile noastre am folosit un Microsoft Surface Pro 3 și câteva unelte software. Pentru a avea o perspectivă mai bună asupra performanțelor oferite de TP-LINK Archer C5400 l-am comparat cu ASUS RT-AC5300 și TP-LINK Archer C3200.

Am început prin a evalua performanțele rețelei wireless la frecvența de 2.4 GHz și am folosit aplicația inSSIDer pentru a vedea cum evoluează puterea semnalului wireless în fiecare cameră din apartament. În graficul de mai jos, se vede că TP-LINK Archer C5400 oferă o bună putere a semnalului wireless, dar este depășit de concurentul său direct ASUS RT-AC5300.

TP-LINK Archer C5400, router

Puterea semnalului nu ne spune cât de rapidă este o conexiune wireless. De aceea, pentru a vedea asta, am folosit SpeedTest, pentru a măsura viteza conexiunii la internet în toate camerele. TP-LINK Archer C5400 ne-a oferit performanțe bune când am măsurat viteza de descărcare a datelor, dar a fost depășit de routerele cu care l-am comparat.

TP-LINK Archer C5400, router

Am fost plăcut surprinși să vedem căt de rapide sunt upload-urile (încărcările de date) oferite de TP-LINK Archer C5400 pe frecvența wireless de 2.4 GHz.

TP-LINK Archer C5400, router

Pentru următorul set de măsurători, am folosit aplicația LAN Speed Test Lite pentru a vedea cât de rapid se transferă prin rețea un fișier de 350 MO, între două calculatoare conectate la rețea. Când ne-am uitat la viteza de descărcare a datelor, TP-LINK Archer C5400 a fost rapid dar a fost depășit de routerele cu care l-am comparat.

TP-LINK Archer C5400, router

Din nou, situația s-a echilibrat când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor prin rețeaua wireless la 2.4 GHz.

TP-LINK Archer C5400, router

Frecvența wireless de 2.4 GHz emisă de routerul TP-LINK Archer C5400 este rapidă dar nu și cea mai rapidă pe care am testat-o până acum. Fratele său mai mic și mai ieftin, Archer C3200 tinde să-l depășească.

Am trecut la frecvența wireless de 5 GHz și am măsurat evoluția puterii semnalului wireless în fiecare cameră din apartament. Din nou, TP-LINK Archer C5400 ne-a oferit o putere bună a semnalului dar a fost depășit de ASUS RT-AC5300.

TP-LINK Archer C5400, router

Am folosit și SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet pe această frecvență wireless. TP-LINK Archer C5400 a oferit rezultate foarte bune dar a fost depășit de fratele său Archer C3200, mai ales în camerele cele mai depărtate de router.

TP-LINK Archer C5400, router

Când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor, TP-LINK Archer C5400 a fost extraordinar de rapid, bătând competiția în aproape toate camerele.

TP-LINK Archer C5400, router

După aceea, am măsurat viteza la care a fost transferat un fișier de 350 MO prin rețeaua wireless la 5 GHz. În ceea ce privește viteza de descărcare a datelor, TP-LINK Archer C5400 ne-a oferit viteze foarte bune dar a fost mai mereu depășit de fratele său mai mic, Archer C3200.

TP-LINK Archer C5400, router

Aceeași poveste am observat-o și când ne-am uitat la viteza de încărcare a datelor prin rețeaua wireless la 5 GHz.

TP-LINK Archer C5400, router

TP-LINK Archer C5400 este un router wireless foarte rapid dar, pentru a putea profita de cele mai avansate caracteristici de rețelistică wireless, este nevoie de calculatoare și dispozitive noi și scumpe, care includ suportul necesar pentru tehnologiile din acest router. Altfel, routere mai ieftine, precum TP-LINK Archer C3200, tind să-l depășească atunci când folosești hardware mai puțin "la zi".

Performanţa pentru reţelele cu fir

Pentru a testa calitatea rețelei prin cablu Ethernet, am folosit un PC desktop echipat cu un procesor Intel Core i5 4460 la frecvența de 3,20 GHz, 16 GO de memorie RAM și un SSD foarte rapid Samsung 850 Pro de 512 GO, plus un Microsoft Surface Pro 3 cu un procesor Intel Core i5-4300U, la frecvența de 1,9 GHz, 8 GO de memorie RAM și un SSD rapid de 256 GO de la Samsung.

La început, am măsurat vitezele de download și upload pe internet, folosind SpeedTest. TP-LINK Archer C5400 a oferit viteze de transfer foarte mari, puțin peste routerele cu care l-am comparat.

TP-LINK Archer C5400, router

În graficul de mai sus, TP-LINK Archer C3200 și ASUS RT-AC5300 au atins viteze de upload de doar 200 Mbps deoarece, la momentul la care le-am testat, conexiunea noastră de internet era limitată la 200 Mbps. Între timp, viteza oferită de Digi a crescut la 500 Mbps.

După aceea, am transferat un fișier de 883 MO prin rețeaua cu fir. Din nou, TP-LINK Archer C5400 a fost foarte rapid.

TP-LINK Archer C5400, router

Routerul TP-LINK Archer C5400 este foarte capabil să ofere conexiuni de rețea prin cablu Ethernet, apropiate de 1 Gbps.

 

Caracteristici suplimentare

TP-LINK Archer C5400 ne oferă următoarele caracteristici suplimentare:

TP-LINK Archer C5400, router
 • Wireless schedule (Program wireless) - poți configura un program săptămânal sau zilnic, pentru emiterea rețelei wireless.
 • Guest network (Rețea vizitatori) - poți activa până la trei rețele pentru vizitatori, câte una pe fiecare frecvență emisă de router. Te sfătuim să izolezi accesul oaspeților doar la conexiunea de internet, nu și la rețeaua locală.
 • Smart Connect - un serviciu care are rolul de a echilibra încărcarea rețelei și de a conecta clienții wireless la cea mai rapidă frecvență disponibilă, pentru a reduce încetinirile și întreruperile.
 • QoS - un serviciu simplu de Quality of Service care îți permite să controlezi cum este alocată lățimea de bandă disponibilă între dispozitive și aplicații. Din păcate, acest serviciu nu poate funcționa simultan cu NAT Boost. Trebuie să dezactivezi NAT Boost pentru a putea folosi QoS. Din păcate, în documentația produsului, TP-LINK nu explică ce este NAT Boost și de ce este activat în mod implicit.
 • USB applications (Aplicații USB) - îți permit să conectezi la router dispozitive USB precum un hard-disk extern ori o imprimantă, dispozitive pe care le poți partaja apoi în rețea.
 • Parental Controls (Control parental) - acest modul îți permite să controlezi accesul la internet pentru dispozitivele din rețea și să blochezi accesul la anumite saituri, folosind cuvinte cheie. Este un modul destul de simplist, cu o utilitate relativ redusă.
 • Dynamic DNS - îți permite să aloci un nume de domeniu fix unei adrese IP dinamice. Este foarte util pentru cei care au conexiuni de internet de la Digi și vor să-și acceseze routerul de oriunde de pe internet. Routerul poate folosi serviciile oferite de No-IP și DynDNS.
 • VPN Server - poți configura routerul să funcționeze ca un server VPN, folosind protocoalele OpenVPN și PPTP. Acest router permite și conexiuni VPN ale clienților din rețea către servicii externe de VPN.
 • IPv6 - suport pentru adresele IP care folosesc protocolul IPv6.
 • System Tools (Unelte de sistem) - o colecție de jurnale, statistici și unelte de diagnostic care îți permit să rezolvi probleme de rețea.
 • TP-LINK Tether App - o aplicație de Android și iOS care îți permite să-ți administrezi routerul de pe smartphone. Aplicația este destul de simplistă și nu îți permite să configurezi aspectele mai avansate ale routerului.
TP-LINK Archer C5400, router

Routerul wireless TP-LINK AC5400 oferă câteva facilități suplimentare care sunt utile. Dar, numărul caracteristicilor oferite și utilitatea lor este mai redusă decât ce oferă routere similare de la alți producători. Caracteristica suplimentară pe care o considerăm cea mai utilă este capacitatea de a configura acest router drept server VPN, pentru a-ți putea accesa rețeaua atunci când călătorești.

Pro și contra

TP-LINK Archer C5400 are câteva atuuri foarte importante:

 • Este un router pregătit pentru viitor, care oferă suport pentru cele mai noi tehnologii wireless
 • Are hardware foarte puternic și este capabil să ofere conexiuni rapide și stabile
 • Oferă conexiuni Ethernet de 1 Gbps
 • Firmware-ul său are un suport lingvistic excelent, fiind disponibil în 25 de limbi, inclusiv limba română. Acest fapt reprezintă o schimbare pozitivă din partea companiei TP-LINK.
 • Este ușor de configurat și utilizat
 • Poate fi montat pe pereți

Totuși, există și câteva aspecte mai puțin pozitive:

 • Pentru a putea profita de cele mai avansate caracteristici ale TP-LINK Archer C5400, este nevoie să investești în calculatoare și dispozitive foarte noi, cu suport pentru cele mai noi tehnologii wireless. Asta ridică costul total al rețelei.
 • Dacă folosești hardware de rețelistică obișnuit, atunci routere mai accesibile la preț, precum TP-LINK Archer C3200, tind să performeze mai bine
 • Alte routere AC5300 sau AC5400 tind să ofere și mai multe facilități și unelte suplimentare în firmware-ul lor
Notă produs 4/5

Verdict

Routerele wireless cu o lățime maximă de bandă de 5300 Mbps sau mai mult, au o mare problemă: sunt prea avansate pentru anul 2017 și ceea ce există pe piață în materie de echipamente de rețelistică. Calculatoarele, laptop-urile, tabletele, consolele și smartphone-urile de astăzi nu se pot bucura de vitezele amețitoare de care sunt capabile aceste routere. TP-LINK Archer C5400 nu este o excepție de la această "regulă". Este un router wireless rapid, cu hardware excelent, facilități avansate și suport lingvistic foarte bun. Dar, majoritatea dispozitivelor de astăzi nu sunt capabile să profite de ce are de oferit TP-LINK Archer C5400. De aceea, routere ușor mai ieftine, precum fratele său TP-LINK Archer C3200, tind să performeze mai bine, deoarece sunt "mai puțin avansate". Un router atât de complex precum TP-LINK Archer C5400 reprezintă o investiție pentru viitor, nu pentru prezent. Dacă-ți permiți să-l cumperi, vei fi "în top" mulți ani de aici înainte și nu vei regreta decizia de cumpărare.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează