Review ASUS ROG Rapture GT-AC5300: Cel mai rapid router din 2017!

Review ASUS ROG Rapture GT-AC5300: Cel mai rapid router din 2017!
Rating

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 este primul router wireless din lume creat pentru gameri. De asemenea, este primul dispozitiv de rețelistică care face parte din familia Republic of Gamers și este o bestie din toate punctele de vedere: mărime, design și hardware. Până acum, nu am văzut și testat un router cu procesor cu patru nuclee la frecvența de 1.8 GHz și 1 GO de RAM. Dar, toate aceste caracteristici impresionante se traduc oare într-o experiență de utilizare excelentă? Dacă vrei să afli ce are de oferit acest router, ca performanțe și facilități, citește această recenzie și află părerea noastră:

Reclamă

La ce este bun routerul ASUS ROG Rapture GT-AC5300?

ASUS GT-AC5300 este grozav la multe lucruri:

 • Cea mai rapidă rețea wireless posibilă la ora actuală, pe frecvența de 5 GHz, folosind standardul 802.11ac
 • O super alegere pentru pasionații de jocuri online care vor cea mai mică latență posibilă
 • Perfect pentru link aggregation, astfel încât să ai conexiuni Ethernet de 2 Gbps pentru sisteme de stocare de tip NAS
 • Ideal pentru securizarea casei tale
 • O alegere excelentă pentru utilizatorii care au nevoie de VPN
 • Hardware-ul său foarte puternic îi permite să administreze rețele casnice cu multe dispozitive
 • O alegere excelentă pentru utilizatorii avansați care vor control complet asupra rețelei lor

Pro și contra

ASUS GT-AC5300 are o listă lungă de avantaje:

 • Oferă cea mai rapidă rețea WiFi la frecvența de 5 GHz
 • Vine cu hardware impresionant, care poate lucra cu un număr ridicat de clienți
 • Include caracteristici utile pentru gameri, astfel încât să se joace online la cea mai mică latență posibilă
 • Oferă cea mai bună securitate pe care o poți avea pe un router
 • Multe opțiuni de configurare avansate, pentru a-l configura în detaliu
 • Suport lingvistic excelent și documentație de Ajutor ușor accesibilă
 • Unelte foarte bune pentru lucrul cu servicii VPN
 • Poți controla routerul de pe smartphone
 • Uneltele de analiză și troubleshooting incluse sunt foarte utile pentru depanarea problemelor de rețelistică

Există și câteva dezavantaje:

 • Routerul este masiv și nu poate fi montat pe pereți
 • Design-ul routerului și interfața de utilizare nu sunt pe gustul tuturor. Acest dispozitiv este creat în primul rând pentru pasionații de jocuri care iubesc brandul Republic of Gamers
 • Prețul său nu este pentru oricine
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS are o lungă experiență în livrarea de echipamente de rețelistică de foarte bună calitate. Compania iese în evidență mai ales când vine vorba de routere premium cu facilități foarte avansate. ASUS ROG Rapture GT-AC5300 este succesorul modelului ASUS RT-AC5300. Deși arată similar, când vine vorba de performanță, hardware și facilități, ASUS ROG Rapture GT-AC5300 își depăsește foarte mult predecesorul. Ne-a surprins plăcut să vedem că acest nou model este o actualizare excelentă, mult peste vârful de gamă al generației precedente. Nu ne așteptam să vedem atât de multe îmbunătățiri. Dacă vrei cel mai rapid WiFi cu putință și îți permiți să îl cumperi, ASUS ROG Rapture GT-AC5300 este cel mai bun router pe care îl poți cumpăra, cel puțin în anul 2017.

Despachetarea routerului ASUS ROG Rapture GT-AC5300

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 vine într-o cutie neagră și mare, cu logoul Republic of Gamers pe partea de sus, alături de numele și poza produsului.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Pe partea din spate, găsești descrierea unor facilități pentru pasionații de jocuri: porturile accelerate pentru gaming, Game Boost și rețeaua privată WTFast. De asemenea, sunt oferite și câteva detalii despre hardware-ul impresionant al acestui router.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Când deschizi cutia, vezi imediat routerul, împachetat frumos și logoul RoG pe partea de sus, uitându-se la tine. Toate accesoriile sunt împachetate și ascunse sub router.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Când despachetezi totul, vei găsi următoarele elemente: routerul ASUS ROG Rapture GT-AC5300 și opt antene externe, alimentarea, un cablu de rețea, ghidul pentru configurarea rapidă, informații despre serviciul WTFast și garanția.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Experiența de despachetare oferită de ASUS ROG Rapture GT-AC5300 este foarte plăcută, demnă de un dispozitiv premium cu caracteristici de top.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Când citești caracteristicile hardware ale acestui router, nu ai cum să nu fii impresionat. În primul rând, el vine cu un procesor cu patru nuclee Broadcom BCM4908 la frecvența de 1,8 GHz. De asemenea, are și 1 GO de RAM DDR3 și 256 MO spațiu de stocare pentru firmware. Un astfel de hardware este o premieră în lumea routerelor wireless. Primim suport pentru toate standardele moderne, inclusiv 802.11ac Wave 2. Așa cum ne-am așteptat, ASUS ROG Rapture GT-AC5300 oferă 4x4 MU-MIMO.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Este un router tri-band, ceea ce înseamnă că oferă o rețea wireless la frecvența de 2.4 GHz și două la cea de 5 GHz. ASUS ne recomandă să folosim una dintre cele două frecvențe de 5 GHz exclusiv pentru conectarea de dispozitive și PC-uri de gaming.

Pe partea din față a routerului, sunt câteva leduri, pentru următoarele lucruri: alimentare, banda de 2.4 GHZ, benzile de 5 GHz, conexiunea la internet, conexiunea LAN și WPS.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Pe partea din spate, sunt următoarele: butonul de Pornire, alimentarea, două porturi USB 3.0, portul WAN, opt porturi LAN la 1 Gbps, și butonul Reset. Primele două porturi LAN au denumirea de "Gaming ports" și sunt prioritizate atunci când se aglomerează rețeaua și traficul din aceasta. Drept urmare, dacă vrei să te joci jocuri online cât mai rapid și stabil cu putință, ar trebui să le folosești.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Pe partea stângă a routerului, sunt trei butoane pentru pornirea și oprirea următoarelor caracteristici: ledurile, WPS și semnalul WiFi.

De asemenea, alte două porturi LAN oferă Link Aggregation for NAS (Network Attached Storage), ceea ce înseamnă că utilizatorii de sisteme de stocare NAS pot beneficia de o conexiune de 2 Gbps. Dar, pentru ca asta să meargă, este nevoie de un client NAS cu suport pentru 802.3ad (un standard destul de comun pentru link aggregation).

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 este un router wireless masiv. Aspectul său este foarte agresiv și destinat gamerilor. Asta înseamnă că unele persoane nu-l vor gusta și vor prefera ceva mai discret. În ceea ce privește mărimea, este unul dintre cele mai mari routere care pot fi cumpărate: are o dimensiune de 245 x 245 x 65 mm în lățime x lungime x înălțime. De asemenea, este și foarte greu, având 1,88 kg.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Un neajuns este faptul că acest router nu poate fi montat pe pereți și are nevoie de mult spațiu pentru stocare. Nu-l poți amplasa undeva discret, astfel încât să nu fie observat.

Dacă vrei să afli toate caracteristicile oficiale ale acestui model, îți recomandăm pagina sa de produs: Specificații ASUS ROG Rapture GT-AC5300.

Configurarea și utilizarea routerului ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Configurarea routerului ASUS ROG Rapture GT-AC5300 se face așa cum te-ai aștepta: montezi routerul acolo unde vrei să-l folosești, îl conectezi la internet și la un calculator, iar apoi apeși butonul Pornire. După aceea, pornești un browser web și încarci expertul de configurare.

Mai întâi, ai nevoie să configurezi contul de utilizator și parola pentru administrarea routerului. Îți recomandăm să nu folosești valorile standard "admin/admin". Este o idee bună să schimbi și numele contului implicit, pentru a face routerul și mai greu de spart.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Apoi, routerul detectează tipul de conexiune de internet și-ți cere detaliile de conectare. Introduce-le și apoi poți să configurezi numele și parola rețelelor wireless emise de router.

Înainte de a închide expertul pentru configurarea rapidă, ți se arată o prezentare cu toate caracteristicile destinate gamerilor, care sunt incluse pe ASUS ROG Rapture GT-AC5300. Este o idee bună să citești tot, pentru a înțelege bine ce facilități oferă acest router.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

La final, ți se arată un sumar al setărilor tale rapide și se încarcă interfața pentru administrarea routerului. Așa cum vezi mai jos, ASUS vine cu o temă cu culori noi pe ROG Rapture GT-AC5300. Aceasta folosește mult culoarea roșu și arată ca un centru de control creat de un gamer. S-ar putea să nu fie pe gustul tuturor utilizatorilor iar nouă ne place mai mult interfața standard oferită de ASUS pe alte routere. Dar, totul este la fel de bine organizat ca pe alte routere ASUS și nu vei avea probleme în a găsi setările care te interesează.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Este bine să te familiarizezi cu toate opțiunile disponibile și să navighezi toate categoriile de setări. Vei descoperi multe unelte "ascunse" care-ți vor fi foarte utile în anumite scenarii. De exemplu, am descoperit că ASUS ROG Rapture GT-AC5300 oferă unelte de scanare foarte utile pentru hard disk-urile externe, care te ajută să repari datele corupte de pe ele.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Așa cum îi stă bine unui dispozitiv premium, ASUS ROG Rapture GT-AC5300 include foarte multe detalii care pot fi personalizate, unelte și setări avansate. Utilizatorii cunoscători vor fi foarte mulțumiți de ce oferă acest router și vor putea schimba orice detaliu de funcționare. Pasionații de jocuri se vor bucura și ei de uneltele construite pentru ei, pentru a se juca online la maximul posibil de viteză.

Interfața de utilizare este disponibilă în 19 limbi, printre care se numără și limba română. Poți vedea lista cu toate limbile disponibile, în captura de ecran de mai jos.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

În ceea ce privește documentația de Ajutor, este disponibilă la un clic distanță. Dacă nu înțelegi ce face o setare, mută cursorul mouse-ului peste numele ei și, dacă vezi un semn de întrebare afișat, dă clic. Se deschide apoi o casetă text care descrie în detaliu ce face setarea respectivă.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300
ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Când termini de configurat totul, începe să-ți conectezi toate dispozitivele la rețea. Noi am conectat multe tipuri de dispozitive: calculatoare, dispozitive hibride, console, prize inteligente, becuri inteligente, o interfață wireless, smartphone-uri, tablete, etc. Toate dispozitivele s-au conectat cu ușurință și ne-am bucurat de o viteză și stabilitate foarte bune. Dar, mai multe detalii despre acest subiect, în secțiunile următoare ale acestui review.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 este un router wireless masiv, cu o lista foarte lungă de facilități și unelte, precum și o interfață de configurare foarte diferită. Arată ca un tablou de bord creat pentru gameri. Asta s-ar putea să fie pe gustul gamerilor dar nu și pe al altor tipuri de utilizatori. Firmware-ul inclus oferă facilități foarte avansate, care-ți permit să-l configurezi exact așa cum vrei să meargă. Este o idee bună să navighezi toate secțiunile cu setări, pentru a descoperi tot ce poate face acest router. Cu siguranță vei fi surprins într-un mod foarte plăcut.

Dacă vrei să afli performanțele din lumea reală ale acestui router, precum și o comparație cu alte routere AC5300, mergi la a doua pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless