Recenzie Netgear Nighthawk X10: Merită investiția în standardul 802.11ad?

Recenzie Netgear Nighthawk X10: Merită investiția în standardul 802.11ad?
Rating

NETGEAR Nighthawk X10 nu este un router wireless nou, deși este unul dintre puținele de pe piață care oferă suport pentru standardul wireless 802.11ad. Însă, este un router nou pentru echipa noastră, fiind prima dată când testăm un produs marca Netgear. Nighthawk X10 este un router wireless masiv, cu hardware de top și o mărime și greutate impozante. Dacă vrei să afli despre performanțele pe care le oferă și dacă acest model ți se potrivește, citește acest review:

Reclamă

NETGEAR Nighthawk X10: Pentru cine este o alegere potrivită?

NETGEAR Nighthawk X10 este o alegere excelentă pentru următoarele tipuri de utilizatori:

 • Persoanele care-și doresc un router cu hardware puternic, capabil să gestioneze un număr ridicat de clienți
 • Utilizatorii interesați de standardul 802.11ad și dispuși să învestească în el
 • Persoanele care au nevoie să conecteze soluții rapide de stocare la routerul lor

Pro și contra

Sunt multe aspecte pozitive la routerul wireless NETGEAR Nighthawk X10:

 • Hardware foarte puternic care poate gestiona mulți clienți simultan
 • Are porturi USB 3.0 foarte rapide
 • Performanța pe WiFi este asemănătoare cu a altor routere high-end
 • Partajarea de dispozitive USB este cu adevărat plug-and-play, datorită funcției ReadySHARE
 • Are un port 10 Gigabit LAN SFP+ pentru conectarea de soluții rapide de tip NAS (Network Attached Storage)
 • Funcțiile de bază pot fi controlate de la distanță, de pe un smartphone sau tabletă
 • Poți seta routerul să-și actualizeze firmware-ul în mod automat, fără intervenția ta
 • Poate fi montat pe pereți
 • Introduce standardul wireless 802.11ad în piață
 • Interfață de utilizare în multe limbi, inclusiv în română

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Prețul ridicat
 • Prea multe luminițe și leduri
 • Ecosistemul de aplicații mobile NETGEAR creează confuzie și trebuie simplificat
 • Integrarea cu antivirusul Bitdefender lipsește pentru acest model, deși prețul său este ridicat
Notă produs 4/5

Verdict

Piața de routere wireless high-end include și modele care introduc suport pentru noile standarde wireless. Netgear Nighthawk X10 este unul dintre puținele routere care oferă suport pentru standardul 802.11ad, care oferă transferuri WiFi incredibil de rapide, pe distanțe scurte. Dacă ești interesat de acest standard și ești dispus(ă) să investești în el, acest router este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face. Un alt atu al Nighthawk X10 este suportul său pentru soluții de stocare ultra rapide care pot fi conectate la routere și la rețea, pentru a fi folosite în partajarea de fișiere și streaming de conținut multimedia. Ambele porturi USB 3.0 de pe acest router sunt foarte rapide și, în plus, ai un port 10 Gigabit LAN SFP+ special pentru soluții NAS. Dacă vrei să-ți construiești un serviciu de cloud personal și rapid, Netgear Nighthawk X10 este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face.

Despachetarea routerului wireless NETGEAR Nighthawk X10

Routerul Netgear R9000 Nighthawk X10 vine într-o cutie foarte mare. Pe partea de sus avem o poză cu routerul și o listă a celor mai importante caracteristici ale sale. Pe laterale, sunt liste cu configurația hardware a routerului și toate facilitățile sale.

Pachetul în care vine Netgear Nighthawk X10
Pachetul în care vine Netgear Nighthawk X10

În cutie, găsești următoarele: routerul, alimentarea, ghidul pentru configurare, un cablu Ethernet, garanția și un disc de resurse care include manualul de configurare în mai multe limbi, printre care se numără și limba română.

Ce găsești în cutia Netgear Nighthawk X10
Ce găsești în cutia Netgear Nighthawk X10

Experiența de despachetare oferită Nighthawk X10 este plăcută, deși routerul vine într-o cutie masivă. În pachet, primești tot ce ai nevoie pentru a configura și utiliza acest router.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Netgear Nighthawk X10 este un router wireless masiv cu patru antene externe nedetașabile. Are un aspect agresiv, care-ți dă impresia că ai de-a face cu un dispozitiv puternic. Această impresie este una adevărată, deoarece routerul are hardware puternic și modern: un procesor cu patru nuclee AL-514 creat de Annapurna Labs, la frecvența de 1,7 GHz, 1 GO de RAM DDR3 și 512 MO pentru spațiul de stocare al firmware-ului. Annapurna Labs este un startup din Israel, parte din Amazon Web Services, cu centre de dezvoltare amplasate în SUA și Israel.

Hardware-ul din Nighthawk X10 are nevoie de răcire, de aceea sunt prezente grile de răcire pe partea de sus, inclusiv un ventilator care stă deasupra procesorului. Din fericire, în cele două săptămâni în care am testat routerul, ventilatorul nu a pornit niciodată și nu am avut parte de zgomot.

Routerul wireless Netgear Nighthawk X10 R9000
Routerul wireless Netgear Nighthawk X10 R9000

Routerul are multe leduri pe partea de sus, care semnalează starea de funcționare a tuturor porturilor Ethernet precum și a facilităților de emisie wireless. Pe partea stângă sunt două porturi USB 3.0, ascunse vederii, dar ușor accesibile.

Porturile USB 3.0 ale Netgear Nighthawk X10
Porturile USB 3.0 ale Netgear Nighthawk X10

Pe spatele Nighthawk X10 sunt multe porturi: șase porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps, două dintre care oferă și agregarea lor, un port WAN, un port LAN SFP+ de 10 Gigabiți pentru conectarea de soluții Network Attached Storage, butonul pentru Pornire/Oprire, mufa de alimentare și un buton pentru pornirea/oprirea ledurilor.

Porturile de pe spatele Netgear Nighthawk X10
Porturile de pe spatele Netgear Nighthawk X10

Pe partea inferioară a lui Nighthawk X10 sunt găuri pentru montarea routerului pe pereți și grile de ventilare adiționale. De asemenea, găsești și abțibilduri cu informații utile precum numărul serial al routerului cumpărat, adresa MAC implicită și setările standard pentru WiFi, utile atunci când nu configurezi routerul tău wireless.

Partea inferioară a routerului Netgear Nighthawk X10
Partea inferioară a routerului Netgear Nighthawk X10

Netgear R9000 Nighthawk X10 este un router wireless cu trei benzi de frecvență:

 • O bandă de 2.4 GHz, cu suport pentru standardul wireless 802.11n și o lățime maximă teoretică de 800 Mbps.
 • O bandă de 5 GHz cu suport pentru standardul 802.11ac Wave 2 și o lățime maximă teoretică de 1733 Mbps.
 • O bandă de 60 GHz și suport pentru standardul 802.11ad și o lățime maximă teoretică de 4600 Mbps.

Adunate, se ajunge la un total teoretic de 7133 Mbps (de unde și aproximarea de 7200 Mbps folosită de Netgear). Deși aceste numere teoretice sună impresionant, realitatea este destul de diferită. Problema este că cei 4600 Mbps sunt doar pe frecvența de 60 GHz și sunt disponibili doar pentru clienți care folosesc standardul 802.11ad. Acest standard este doar pentru transmisii pe distanțe mici de până la 9 metri, fără obstacole ori pereți între router și clienți. Problema cea mai mare a standardului 802.11ad este faptul că nu are încă parte de adopție din partea industriei și nu avem dispozitive obișnuite care să-l folosească. De exemplu, nu există laptopuri sau Smart TV-uri ușor de găsit, care să ofere suport pentru el. Noi nu avem clienți de rețea cu suport pentru acest standard, așa că nu am putut testa această a treia bandă disponibilă, pentru a vă oferi măsurători concrete.

Ledurile de pe Netgear Nighthawk X10
Ledurile de pe Netgear Nighthawk X10

Dimensiunile Nighthawk X10 sunt impresionante: 224 x 168 x 74 mm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, acesta cântărește 1,8 kg, fiind unul dintre cele mai grele routere pe care le-am testat.

Dacă vrei să afli toate caracteristicile oficiale ale acestui router, vizitează această pagină: NETGEAR Nighthawk X10 - Specificații.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului wireless NETGEAR Nighthawk X10

Configurarea NETGEAR Nighthawk X10 este similară cu a altor routere. Expertul pentru configurare se numește NETGEAR genie și îți oferă chiar la început opțiunea ca el să-ți determine cele mai bune setări, fără ca tu să muncești la configurare mai deloc. Dar, chiar și așa tot trebuie să oferi câteva informații: detaliile conexiunii tale la internet, parola pentru utilizatorul admin (ne dorim ca Netgear să permită și personalizarea numelui contului de administrare, nu doar a parolei sale) și răspunsuri la două întrebări de securitate pe care le poți folosi pentru a-ți recupera parola contului admin, atunci când o uiți.

Configurează utilizatorul admin pentru Netgear Nighthawk X10
Configurează utilizatorul admin pentru Netgear Nighthawk X10

După aceea, ți se afișează un sumar al setărilor inițiale, inclusiv numele și parolele implicite create pentru WiFi. La următorul pas, expertul pentru configurarea rapidă te întreabă dacă vrei să folosești aplicația ReadySHARE Vault pentru Windows și verifică dacă există actualizări de firmware. Ne place această abordare proactivă și încurajăm utilizatorii să-și facă actualizarea, pentru a beneficia de rezolvarea problemelor de securitate și îmbunătățirea performanței routerului.

Netgear Nighthawk X10: Firmware Upgrade Assistant
Netgear Nighthawk X10: Firmware Upgrade Assistant

O altă precauție utilă din partea Netgear este faptul că le recomandă utilizatorilor să activeze opțiunea ca routerul să-și actualizeze singur firmware-ul. Îți recomandăm și noi să activezi această facilitate, pentru ca routerul tău să fie mereu la zi și să aibă partea de cea mai bună securitate.

După ce ai terminat configurarea inițială, poți să accesezi interfața web pentru administrare. Așa cum vezi mai jos, aceasta este împărțită în două file: Basic - cu cele mai importante setări de care au nevoie majoritatea utilizatorilor și Advanced, care oferă toate setările disponibile pentru acest router.

NETGEAR Genie de pe Nighthawk X10
NETGEAR Genie de pe Nighthawk X10

Interfața de utilizare are un aspect relativ învechit. Dar, este ușor de folosit și răspunde repede la comenzi, dacă folosești mai mult fila Basic. Documentația se găsește într-o bară în partea de jos. Dacă dai clic pe ea, ești dus(ă) la saitul Netgear, unde găsești ajutorul de care ai nevoie. Un aspect pozitiv este și faptul că interfața de utilizare este disponibilă în peste 20 de limbi, printre care se află și limba română. De asemenea, comutarea între limbile disponibile este o activitate ușor de realizat.

Limbile în care este disponibil firmware-ul routerului Netgear Nighthawk X10
Limbile în care este disponibil firmware-ul routerului Netgear Nighthawk X10

În fila Advanced sunt toate setările routerului. Din păcate, aceste nu sunt organizate foarte logic și uneori este mai dificil să găsești ceea ce cauți. De exemplu, nu înțelegem de ce USB Settings nu se află în categoriile ReadyShare ori Settings, ci în Advanced Setup. De asemenea, există două categorii de setări pentru rețeaua wireless, una în Setup și alta în Advanced Setup, ceea ce creează confuzie.

Setările avansate oferite de Netgear Nighthawk X10
Setările avansate oferite de Netgear Nighthawk X10

Netgear Nighthawk X10 poate fi controlat de la distanță folosind o aplicație mobilă pentru iOS și Android. Din păcate, abordarea Netgear în ceea ce privește aplicațiile mobile este relativ confuză: se recomandă două aplicații diferite, în funcție de locul unde te uiți. De exemplu, pe pagina oficială a acestui router, Netgear ne recomandă Nighthawk App. Am încercat-o și am găsit-o atât ușor de folosit cât și foarte simplistă ca număr de facilități disponibile. Această aplicație oferă prea puține funcții pentru a fi demnă de un router wireless high-end. Utilizatorii vor dori mai multe pentru ca să le fie cu adevărat utilă.

Aplicația Nighthawk
Aplicația Nighthawk

Dacă te uiți în paginile de documentație despre Parental Controls, vezi că Neatgear îți recomandă să folosești aplicația NETGEAR Genie. Aceasta oferă mai multe funcții utile, inclusiv singurul mod de a activa și folosi Parental Controls, dar este mai lentă și cu bug-uri, ducând la o experiență de utilizare care nu este demnă de un produs atât de scump.

Aplicația NETGEAR Genie
Aplicația NETGEAR Genie

Un aspect pozitiv este faptul că Netgear permite protecția conturilor de administrare la distanță prin verificarea în doi pași. Asta te ajută să te asiguri că nu va fi ușor nimănui să-ți spargă contul de administrare de la distanță și să-ți controleze rețeaua. Alți producători de routere ar trebuie să ofere și ei această facilitate de securitate.

Una dintre funcțiile pe care ne așteptam să le vedem pe un router atât de scump, este NETGEAR Armor, creat în colaborare cu Bitdefender, care oferă securitate avansată împotriva amenințărilor cibernetice. Din păcate nu este cazul. Această funcție este disponibilă pentru modele ceva mai ieftine: Nighthawk AC2300 și Nighthawk AC1900.

NETGEAR Armor
NETGEAR Armor

După ce am terminat de configurat în detaliu routerul Netgear Nighthawk X10, am conectat mai multe dispozitive la rețea: două PC-uri desktop, câteva laptopuri, o tabletă, câteva smartphone-uri, o consolă Xbox One, două prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă wireless. Toate s-au conectat fără probleme și am partajat ușor și simplu media și fișiere în rețea. Partea de streaming media a mers foarte bine, inclusiv pe un PC desktop cu un monitor cu rezoluția Quad HD.

Atunci când am transferat date prin rețea, ne-am uitat și la variabilitatea transferurilor. Am folosit un laptop în aceeași cameră cu routerul cât și în alte camere, separate de un perete. Transferurile au arătat bine, cu ceva variabilitate care tinde să fie inevitabilă.

Netgear Nighthawk X10 - transfer wireless pe banda de 5 GHz
Netgear Nighthawk X10 - transfer wireless pe banda de 5 GHz

Aceasta a crescut puțin atunci când am folosit laptopul într-o cameră separată de router prin doi pereți, fără a deveni însă o problemă.

Netgear Nighthawk X10 - transfer wireless pe banda de 5 GHz
Netgear Nighthawk X10 - transfer wireless pe banda de 5 GHz

Performanțele oferite de Netgear Nighthawk X10 a fost satisfăcătoare în cele două săptămâni de utilizare. Dar, dacă vrei măsurători și comparații detaliate, mergi la următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless