
Piața routerelor wireless a început să fie invadată de dispozitive cu suport pentru noul standard Wi-Fi 6 sau 802.11ax. Fiind însă la început de drum, aceste dispozitive sunt scumpe și, dacă nu ai o conexiune foarte rapidă la internet, cu viteze de peste 500 Mbps, nu îți vor oferi un plus de valoare. De aceea, echipa Digital Citizen este cât se poate de interesată de un router precum TP-Link Archer C5400X, care folosește un standard foarte matur precum Wi-Fi 5(802.11ac Wave 2). Citește acest review și vezi ce părere avem despre acest router și ce are el de oferit utilizatorilor săi:
TP-Link Archer C5400X: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest router wireless este o alegere bună pentru:
- Pasionații de jocuri care se joacă mult online
- Utilizatorii care vor streaming 4K fără sacadări
- Persoanele care vor să-și controleze routerul de oriunde
- Utilizatorii care vor o rețea sigură, cu antivirus și firewall de calitate
- Părinții care-și doresc controale parentale eficiente, pentru copiii lor
- Persoanele care vor să folosească serviciul de automatizare IFTT (If This, Then That) pentru routerul lor
- Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua de acasă folosind Amazon Alexa
Pro și contra
Iată aspectele pozitive pe care le-am remarcat la TP-Link Archer C5400X:
- Performanță excelentă pe banda wireless de 5 GHz
- Are opt porturi Ethernet și funcția de Link Aggregation
- Unelte de securitate și control parental eficiente, bazate pe tehnologii în cloud
- Poate fi controlat de la distanță de oriunde de pe internet
- Aplicația mobilă este utilă și ușor de folosit
- Documentația de ajutor este ușor accesibilă și bine realizată
- Interfața de administrare este disponibilă inclusiv în limba română
- Poate fi montat pe pereți și pe alte suprafețe
- Este integrat cu Amazon Alexa și IFTTT (If This Then That)
Există și câteva aspecte mai puțin pozitive:
- După trei ani de utilizare trebuie să plătești pentru antivirusul inclus
- Variabilitatea și stabilitatea semnalului WiFi pe banda de 2.4 GHz merită îmbunătățită
- Porturile USB 3.0 nu sunt la fel de rapide ca pe alte routere premium
- TP-Link ar trebui să implementeze un sistem de autentificare în doi pași pentru conturile lor stocate în cloud
Verdict
TP-Link Archer C5400X este un router wireless puternic, care are potențialul de a deveni cel mai rapid router Wi-Fi 5 din piață. Performanța sa pe cele două benzi de 5 GHz este excelentă, perfectă pentru streaming video la rezoluție 4K și gaming online intens. De asemenea, acest router include unelte de securitate de foarte bună calitate și controale parentale eficiente, utile pentru casele inteligente și pentru familiile cu copii. Adaugă la aceste facilități și aplicația mobilă pentru managementul de la distanță al rețelei, și numărul generos de porturi și vei înțelege de ce ne place acest router. Din păcate, la data testării, am identificat și câteva bug-uri care merită rezolvate, pe banda de 2.4 GHz. Dacă TP-Link revine cu actualizări de firmware care le rezolvă, TP-Link Archer C5400X ar putea deveni cel mai rapid router bazat pe standardul Wi-Fi 5 pe care-l poți cumpăra.
Despachetarea routerului wireless TP-Link Archer C5400X
Cutia în care vine TP-Link Archer C5400X are un aspect agresiv, destinat pasionaților de jocuri, în comparație cu alte routere produse de aceiași companie. Pe partea din față, avem o poză cu dispozitivul cumpărat, iar pe laterale, informații despre caracteristicile lui Archer C5400x.
În cutie găsești următoarele: routerul, opt antene detașabile, alimentarea, un cablu Ethernet și un ghid pentru instalare rapidă.
Experiența de despachetare oferită de TP-Link Archer C5400X este rapidă și plăcută. Atât pachetul, cât și routerul în sine, au un aspect pe placul pasionaților de jocuri.
Caracteristici hardware și design
TP-Link Archer C5400X este un router wireless puternic, cu un procesor cu patru nuclee Broadcom BCM4908 la frecvența de 1,8 GHz și 1 GO de RAM. Oferă suport pentru standardul Wi-Fi 5 (802.11ac Wave 2) și transferuri 4x4 MU-MIMO. Routerul are opt antene externe mari, detașabile. Acestea pot fi introduse într-o singură poziție și nu sunt ajustabile, precum antenele altor routere. Drept urmare, nu le poți schimba unghiul și orientarea. Pe partea de sus a routerului, vezi grilele de ventilație și un led cu logoul TP-Link care se aprinde în diverse culori, pentru a semnala starea de funcționare a routerului.
Pe spate, avem portul pentru conexiunea la internet și opt porturi Ethernet, la viteza de 1 Gbps. Două dintre ele pot fi folosite pentru funcția de Link Aggregation, ceea ce le face utile atunci când vrei să conectezi un NAS (Network Attached Storage) la rețea. Poți agrega și un port LAN cu portul conexiunii la internet, pentru a-ți dubla viteza conexiunii la internet. Pe partea din spate a TP-Link Archer C5400X, mai avem și mufa pentru alimentare, precum și butoanele Power și Reset.
Pe o laterală sunt două porturi USB 3.0, utile pentru a conecta hard disk-uri externe ori imprimante.
Pe o altă laterală, ai trei butoane pentru a controla funcții precum WPS, emiterea semnalului WiFi și ledul din partea de sus a routerului.
Pe fundul lui Archer C5400X, există mai multe grile de ventilație, un abțibild cu detalii despre produsul cumpăra, patru piciorușe din cauciuc și găuri pentru montarea routerului pe pereți sau pe alte suprafețe.
TP-Link Archer C5400X este un router wireless cu trei benzi și o lățime de bandă maximă totală împărțită astfel:
- 1000 Mbps pentru banda de 2.4 GHz
- 2167 Mbps pentru fiecare din cele două benzi de 5 GHz emise de router
Este un router de dimensiuni mari, având 240,5 x 240,5 x 55,3 mm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, acesta cântărește 3,3 kg.
Dacă vrei să afli mai multe despre acest produs și despre caracteristicile sale, vizitează: Specificații TP-Link Archer C5400X.
Configurarea și utilizarea routerului TP-Link Archer C5400X
Configurarea routerului wireless TP-Link Archer C5400X poate fi realizată dintr-un browser web sau folosind aplicația sa mobilă. Noi am folosit un navigator web și expertul TP-Link pentru configurarea rapidă. Pașii prin care am trecut sunt similari cu alte routere: setezi parola pentru contul de administrator și fusul orar al locației tale, alegi tipul conexiunii la internet și introduci detaliile pentru conectare, iar apoi alegi numele și parola pentru rețeaua WiFi emisă de router.
De asemenea, poți conecta routerul la contul TP-Link bazat pe cloud, pentru a administra routerul de la distanță folosind aplicația TP-Link Tether app pentru iOS și Android. Un neajuns în ceea ce privește securitatea este faptul că TP-Link nu oferă autentificarea în doi pași pentru conturile în cloud, deși aceasta este o precauție necesară pe măsură ce tot mai multe dispozitive sunt conectate la cloud.
Interfața utilizată pentru administrarea routerului este împărțită în două file: Basic (De bază) și Advanced (Avansat). Prima este în stilul "Pentru to(n)ți" și include doar setările de bază, grupate logic. Oricine ar trebui să poată utiliza această filă ca să-și configureze rețeaua.
Fila Advanced este locul unde utilizatorii cunoscători își vor petrece timpul, mai ales atunci când vor să configureze toate funcțiile avansate ale acestui router. Documentația pentru ajutor este la un clic distanță, accesibilă cu ajutorul semnului întrebării din colțul dreapta-sus. Dacă dai clic pe el, vezi o descriere a setărilor de pe pagina curentă. Astfel, chiar dacă nu ești un utilizator tehnic, ar trebui să fii capabil să configurezi setările mai avansate ale TP-Link Archer C5400X.
Un alt aspect este suportul lingvistic: firmware-ul pentru TP-Link Archer C5400X este disponibil în peste zece limbi, printre care se numără și limba română. Comutarea între limbi este simplă, folosind lista din colțul din dreapta-sus.
Aplicația mobilă TP-Link Tether este ușor de folosit, dar oferă acces la un set limitat de opțiuni pentru configurare. Este mai degrabă o alternativă pentru fila Basic din interfața web pentru administrare, nu o alternativă pentru fila Advanced. Chiar și așa, este utilă atunci când vrei să-ți configurezi routerul de la distanță, să faci un diagnostic al rețelei, ori să partajezi accesul la WiFi cu oaspeții tăi.
Noi am conectat aproximativ douăzeci de dispozitive la rețeaua administrată de TP-Link Archer C5400X: două PC-uri desktop, laptopuri, tablete, mai multe smartphone-uri, o imprimantă wireless, două prize inteligente, un bec inteligent, un robot aspirator și o consolă Xbox One. Apoi, am început să partajăm date și să facem transferuri între ele. Banda wireless de 5 GHz a funcționat foarte bine și a fost mereu rapidă. Redarea de video la rezoluție 4K și gaming-ul online, sunt experiențe care merg bine. Dar, pe banda de 2.4 GHz, am avut unele probleme de stabilitate și variabilitate. Mai întâi, am măsurat cât de stabile sunt transferurile de date prin WiFi, pe această frecvență. Mai jos poți vedea un transfer realizat în aceeași cameră cu routerul.
Iată și un alt transfer, pe aceeași bandă wireless, într-o cameră separată de un perete de routerul nostru. Așa cum se vede, variabilitatea a crescut mult și am avut o cădere semnificativă a vitezei, spre finalul transferului. Astfel de probleme pot fi rezolvate prin actualizări de firmware.
O altă problemă este că, uneori, clienții din rețea nu mai aveau conexiune la internet pe banda de 2.4 GHz, pentru câteva secunde ori câteva minute, iar apoi totul revenea la normal de la sine. Această problemă nu a fost întâlnită pe banda de 5 GHz și poate fi rezolvată printr-o actualizare de firmware. Noi am trimis feedback-ul nostru către TP-Link și sperăm că vor fi oferite curând actualizări de firmware care vor rezolva problemele respective.
Dacă vrei detalii exacte despre performanțele acestui router, citește următoarea pagină a acestui review.