Review ASUS Prime X670E-Pro WiFi: Echilibrată și cu funcții excelente

Review ASUS Prime X670E-Pro WiFi: Echilibrată și cu funcții excelente
Rating

Deși asamblarea unui calculator desktop bazat pe un procesor AMD Ryzen 7000 nou-nouț este costisitoare, unele opțiuni sunt mai bune decât altele. De exemplu, ASUS are o placă de bază dezvoltată pe baza chipsetului de top X670E, numită ASUS Prime X670E-Pro WiFi, care ar putea fi clasificată în categoria mid-range spre high-end. După cum vei afla din această recenzie, aceasta arată superb și oferă compatibilitate extinsă pentru PCI Express 5.0, dar și alte caracteristici excelente, precum conectivitate Wi-Fi 6E. Vrei să știi ce poate face ASUS Prime X670E-Pro WiFi? Atunci, nu ezita să citești mai departe:

Reclamă

ASUS Prime X670E-Pro WiFi: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS Prime X670E-Pro WiFi este placa de bază pe care ar trebui s-o achiziționezi dacă:

 • Cauți o placă de bază AM5 bazată pe chipsetul X670E
 • Vrei o compatibilitate cât mai mare cu PCI Express 5.0
 • Ești creator de conținut sau un gamer care are nevoie de o placă de bază foarte performantă

Pro și contra

Cele mai pozitive aspecte ale plăcii de bază ASUS Prime X670E-Pro WiFi sunt:

Vezi prețul:
 • Prețul său este mai accesibil decât cel al plăcilor de bază AM5 din gama superioară
 • Arată excelent cu designul său gri și alb
 • Compatibilitate extinsă cu PCI Express 5.0, inclusiv pentru slotul grafic x16
 • Include un cip Wi-Fi 6E
 • Pregătită pentru overclocking datorită modulelor sale robuste de reglare a tensiunii (Voltage Regulator Modules - VRM) și a radiatoarelor de mari dimensiuni
 • Include conectori USB Type-C cu USB 3.2 Gen 2x2 extrem de rapid (până la 20 Gbps)

Din ce am observat, nu pot spune că există vreun dezavantaj la această placă de bază.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

După ce am testat câteva plăci de bază AM5 diferite și am verificat specificațiile și detaliile mai multor plăci de bază, pot spune că ASUS Prime X670E-Pro WiFi este preferata mea până acum. Este una dintre cele mai echilibrate plăci de bază pe care le poți achiziționa pentru procesoarele AMD Ryzen 7000. Bazată pe chipsetul de top AMD X670E, aceasta oferă conectivitate PCI Express 5.0 extinsă, inclusiv pentru slotul grafic x16 și pentru unitățile SSD, precum și conexiuni Ethernet de 2,5 Gbps și WiFi 6. Deși performanța oferită de procesor pe această placă de bază este similară cu cea a unui chipset B650 mid-range, celelalte caracteristici ale plăcii fac o mare diferență. În general, ASUS Prime X670E-Pro WiFi este o placă de bază fantastică de nivel mid-range spre premium, care primește cinci stele, cu recomandare călduroasă din partea mea și verdictul „Alegerea Editorului”.

Despachetarea plăcii de bază ASUS Prime X670E-Pro WiFi

Placa de bază Prime X670E-Pro WiFi sosește într-o cutie aspectuoasă, cu un design mai degrabă conservator. Aceasta este confecționată din carton premium și folosește în principal nuanțe de gri. Pe capacul superior, poți vedea cum arată placa de bază, precum și câteva detalii despre aceasta. Poți găsi informații suplimentare (mai tehnice) pe partea din spate.

Cutia plăcii de bază ASUS Prime X670E-Pro WiFi

Cutia plăcii de bază ASUS Prime X670E-Pro WiFi

Conținutul cutiei este generos: două cabluri SATA 6Gb/s, un kit de antene Wi-Fi ASUS, șuruburi M.2 și manșoane de cauciuc (pentru unitățile SSD), un Q-Connector (util pentru conectarea panoului frontal al carcasei PC-ului), un DVD cu drivere, garanția și manualul de utilizare.

ASUS Prime X670E-Pro WiFi: Ce găsești în cutie

ASUS Prime X670E-Pro WiFi: Ce găsești în cutie

Despachetarea lui ASUS Prime X670E-Pro WiFi este o experiență satisfăcătoare: ambalajul arată bine, iar conținutul cutiei este generos.

Reclamă

Specificații hardware și design

ASUS Prime X670E-Pro WiFi are formatul standard ATX, măsurând 30,5 cm lungime și 24,4 cm lățime. Se bazează pe chipsetul de top AMD X670E, care este proiectat pentru a oferi atât performanțe ridicate pentru procesoarele AMD Ryzen 7000, dar și cât mai multe lane-uri PCI Express 5.0. Evident, placa de bază are un socket AM5 și este compatibilă doar cu memorii DDR5, la fel ca toate celelalte plăci de bază care au la bază cele mai recente chipseturi AMD (X670, B650E, B650).

ASUS Prime X670E-Pro WiFi se bazează pe chipsetul AMD X670E

ASUS Prime X670E-Pro WiFi se bazează pe chipsetul AMD X670E

La fel ca în cazul tuturor plăcilor de bază din seria Prime de la ASUS, designul lui ASUS Prime X670E-Pro WiFi este relativ conservator. Această placă de bază este colorată în nuanțe de gri și alb, iar aspectul său este profesional și elegant. Tot ce are pe ea pare a fi de înaltă calitate, de la condensatori la sloturi și radiatoare. Atât VRM-ul procesorului, cât și unitățile M.2 (SSD) și chipsetul sunt acoperite de radiatoare masive. Acestea par să facă o treabă foarte bună în ceea ce privește termoreglarea și, în plus, contrastul de alb/gri deschis pe placa de circuite (PCB - Printed Circuit Board) mai închisă la culoare arată excelent.

ASUS Prime X670E-Pro WiFi are un design elegant în culorile gri și alb

ASUS Prime X670E-Pro WiFi are un design elegant în culorile gri și alb

Având în vedere radiatoarele mari de pe VRM și faptul că ASUS Prime X670E-Pro WiFi are 14+2 faze de alimentare, capabile să gestioneze 70 de amperi fiecare, această placă de bază ar trebui să fie excelentă pentru overclocking. Apropo, energia electrică necesară procesorului este furnizată prin intermediul a doi conectori de alimentare standard EPS cu 8 pini (12 volți).

VRM-urile masive sunt acoperite de radiatoare mari

VRM-urile masive sunt acoperite de radiatoare mari

Conectorul principal de alimentare ATX cu 24 de pini se găsește în colțul din dreapta sus. În apropiere, se află patru sloturi DIMM, ce pot găzdui patru module de memorie DDR5 cu o capacitate maximă de 128 GB. Placa de bază poate funcționa cu DDR5 care rulează la 4800 MT/s (megatransferuri pe secundă) sau mai mult. Deși ai putea achiziționa chiar și memorie RAM cu o viteză de 6400 MT/s sau și mai rapidă (tot ce depășește 5200 MT/s va funcționa în modul overclocking), punctul optim pentru procesoarele AMD Ryzen 7000 este de 6000 MT/s. Acesta oferă cel mai bun raport preț-performanță.

ASUS Prime X670E-Pro WiFi funcționează cu DDR5

ASUS Prime X670E-Pro WiFi funcționează cu DDR5

În ceea ce privește sloturile de expansiune și de stocare, placa de bază este mai mult decât generoasă. Utilizând benzile PCI Express ale procesorului, ai la dispoziție:

 • un slot PCIe 5.0 (mod x16) pentru placa video
 • un slot M.2 PCIe 5.0 (mod x4) rapid pentru o unitate SSD (tip 2242/2260/2280)
 • un slot M.2 PCIe 4.0 (mod x4) rapid pentru o unitate SSD (tip 2242/2260/2280)
Reclamă

Conectate la benzile PCI Express ale chipsetului AMD X670E, se găsesc:

 • un slot PCIe 4.0 x16 (mod x4)
 • un slot PCIe 4.0 x4
 • un slot PCIe 4.0 M.2 (mod x4, tip 2242/2260/2280)
 • un slot PCIe 3.0 M.2 (moduri x4 și SATA, tip 2242/2260/2280/22110)
 • patru porturi SATA 6Gb/s

ASUS Prime X670E-Pro WiFi are compatibilitate extinsă cu PCI Express 5.0

ASUS Prime X670E-Pro WiFi are compatibilitate extinsă cu PCI Express 5.0

Zona de conectivitate este, de asemenea, premium: placa de bază este dotată cu un cip Realtek Ethernet de 2,5 Gbps și un cip MediaTek RZ608 Wi-Fi 6E. Acesta din urmă dispune de 2x2 MIMO, compatibilitate cu standardele 802.11 a/b/g/n/ac/ax pe benzile de frecvență de 2,4, 5 și 6 GHz și Bluetooth 5.2. Partea audio este asigurată de un codec audio Realtek S1220A 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC, care acceptă redarea până la 32-Bit/192kHz.

ASUS Prime X670E-Pro WiFi dispune de un codec audio de înaltă calitate

ASUS Prime X670E-Pro WiFi dispune de un codec audio de înaltă calitate

Panoul I/O (intrare/ieșire), care ajunge pe partea din spate a carcasei calculatorului, include un port USB 3.2 Gen 2x2 (Type-C), patru porturi USB 3.2 Gen 2 (trei sunt Type-A, unul este Type-C), cinci porturi USB 3.2 Gen 1 (patru sunt Type-A, unul este Type-C), un DisplayPort și un port HDMI, un modul de antenă Wi-Fi cu doi conectori, un port Ethernet de 2,5 Gbps, cinci mufe audio și un buton BIOS FlashBack.

Panoul I/O de pe ASUS Prime X670E-Pro WiFi

Panoul I/O de pe ASUS Prime X670E-Pro WiFi

Conectorii I/O interni disponibili pe placa de bază includ headere pentru ventilatoarele procesorului și ale carcasei, headere pentru AIO și pompa de apă și headere RGB. Primești, de asemenea, un conector USB 3.2 Gen 2 (acceptă USB Type-C) și un header USB 3.2 Gen 1, care acceptă două porturi USB 3.2 Gen 1 suplimentare, precum și trei headere USB 2.0, pe care le poți folosi pentru a adăuga alte șase porturi USB 2.0. În plus, există un header COM Port (util pentru cei care folosesc încă dispozitive vechi), un header audio pentru panoul frontal, un buton de alimentare și un buton Clear CMOS și chiar și un header Thunderbolt.

Headere și porturi interne pe ASUS Prime X670E-Pro WiFi

Headere și porturi interne pe ASUS Prime X670E-Pro WiFi

Nu am intrat în detalii despre toate specificațiile tehnice, așa că, dacă vrei să vezi tot ceea ce oferă această placă de bază, ar trebui să accesezi pagina sa oficială: ASUS Prime X670E-Pro WiFi.

ASUS Prime X670E-Pro WiFi este o placă de bază de nivel mid-range spre high-end. Bazată pe chipsetul bogat în caracteristici AMD X670E, aceasta oferă tot ce ți-ai putea dori de la o placă de bază modernă și nu numai. Împreună cu unitățile PCI Express 5.0, memoria DDR5, o placă video rapidă și un procesor AMD Ryzen 7000, obții un calculator foarte puternic.

Întoarce pagina pentru a vedea ce poate face în benchmarkuri și jocuri un calculator de teste bazat pe placa de bază ASUS Prime X670E-Pro WiFi.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows