Review ASUS ROG Crosshair X670E Hero: Placa de bază high-end

Review ASUS ROG Crosshair X670E Hero: Placa de bază high-end
Rating

După recenta lansare a procesoarelor AMD Ryzen 7000, plăcile de bază compatibile apar încet dar sigur pe piață. Una dintre cele mai interesante este ASUS ROG Crosshair X670E Hero, o placă de bază high-end echipată cu porturi PCI Express 5.0 și USB 4, care include și o mulțime de accesorii. Deși prețul său de aproximativ 700 de dolari este destul de ridicat, performanțele și caracteristicile sale sunt foarte atractive. Ești curios în legătură cu această placă de bază și ce poate face? Citește această recenzie și află dacă merită să cumperi o ASUS ROG Crosshair X670E Hero pentru următorul tău PC:

Reclamă

ASUS ROG Crosshair X670E Hero: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS ROG Crosshair X670E Hero este placa de bază pe care ar trebui s-o cumperi dacă:

  • Faci upgrade la un procesor Ryzen 7000 și-ți dorești o placă de bază superbă
  • Vrei o placă de bază high-end cu porturi PCIe 5.0 și USB 4
  • Intenționezi să-ți pregătești calculatorul pentru viitor

Pro și contra

Acestea sunt cele mai bune lucruri despre ASUS ROG Crosshair X670E Hero:

  • Folosește noul și puternicul chipset X670E
  • Vine cu PCI Express 5.0 și USB4
  • Compatibil cu memoria RAM extrem de rapidă DDR5
  • O mulțime de porturi USB, M.2 și SATA
  • Conectivitate Ethernet de 2,5 gigabiți și Wi-Fi 6E
  • Calitate solidă a construcției și design frumos

Singurul dezavantaj al lui ASUS ROG Crosshair X670E Hero este că prețul său îți va face, probabil, o gaură măricică în portofel.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS ROG Crosshair X670E Hero este o placă de bază excelentă pentru orice procesor AMD Ryzen 7000. Dacă te gândești să construiești un calculator nou folosind un procesor Zen 4, vrei să ai parte de toate dotările posibile, inclusiv porturi PCI Express 5.0 și USB 4, și ai banii necesari, atunci îți recomand călduros această placă de bază. Vei primi performanțe de top, un design frumos și o calitate solidă a construcției. Pe de altă parte, dacă bugetul tău este limitat, poate că ar merita să aștepți să apară plăci de bază cu prețuri mai accesibile înainte de a face upgrade la cele mai recente procesoare AMD Ryzen.

Despachetarea plăcii de bază ASUS ROG Crosshair X670E Hero

Deoarece ROG Crosshair X670E Hero este o placă de bază high-end, ambalajul său are un aspect premium și este realizat din materiale de înaltă calitate. Vopsită în nuanțele de negru și gri specifice Republic of Gamers și folosind roșu și portocaliu pentru accente, cutia este plină de detalii despre caracteristicile plăcii de bază.

Ambalajul pentru ASUS ROG Crosshair X670E Hero arată foarte bine

Ambalajul pentru ASUS ROG Crosshair X670E Hero arată foarte bine

Primul lucru pe care-l vezi când deschizi cutia este frumoasa placă de bază. Iar sub ea, vei găsi un număr mare de componente și accesorii suplimentare.

Deschiderea pachetului este o experiență foarte plăcută

Deschiderea pachetului este o experiență foarte plăcută

Lista de accesorii și documente incluse în pachet este incredibil de lungă și impresionantă: cabluri (un cablu de extensie ARGB, un cablu de extensie RGB, patru cabluri SATA 6Gb/s), o placă PCIe 5.0 M.2 cu radiator împreună cu un pachet de șuruburi M.2, un pad termic pentru sloturile M.2, un kit de antene mobile ASUS Wi-Fi, trei pachete de cauciuc pentru suportul M.2, un pachet de cauciuc pentru M.2, un pachet M.2 Q-Latch, 1 conector Q, trei pachete M.2 Q-Latch pentru suportul M.2, un suport pentru placa video ROG, un breloc ROG, o unitate USB cu utilități și drivere, o felicitare de mulțumire ROG și ghidul de utilizare al plăcii de bază.

ASUS ROG Crosshair X670E Hero include numeroase accesorii

ASUS ROG Crosshair X670E Hero include numeroase accesorii

Datorită ambalajului de înaltă calitate și a pachetului bogat în accesorii, despachetarea lui ASUS ROG Crosshair X670E Hero este o experiență foarte satisfăcătoare.

Reclamă

Specificații hardware și design

Este evident încă de la început că ASUS ROG Crosshair X670E Hero este o placă de bază high-end. Este suficientă o singură privire aruncată asupra ei pentru a vedea atenția la detalii investită de inginerii și designerii hardware ai companiei. Există plăci mari și radiatoare, care acoperă toate părțile esențiale, iar acestea nu sunt acolo doar de frumusețe, ci și pentru a contribui la obținerea unor performanțe remarcabile.

Placa de bază arată grozav și are radiatoare mari

Placa de bază arată grozav și are radiatoare mari

Ceea ce m-a impresionat instantaneu când am despachetat această placă de bază au fost radiatoarele masive care acoperă modulul regulatorului de tensiune (VRM) și slotul principal pentru unitatea solid-state M.2 PCIe 5.0. Atât înălțimea, cât și greutatea lor este mai mare decât am văzut pe orice placă de bază AM4, iar acesta este un lucru extraordinar, deoarece înseamnă că ROG Crosshair X670E Hero este construită pentru a rezista chiar și celui mai puternic și mai flămând de energie procesor AMD Ryzen 7000. Asta include și vârful de gamă Ryzen 9 7950X, care poate consuma aproape 200 de wați fără a-i face overclocking!

VRM-ul este acoperit de radiatoare uriașe

VRM-ul este acoperit de radiatoare uriașe

Energia necesară plăcii de bază și procesorului este furnizată prin intermediul a trei conectori EPS: un conector de alimentare principal ATX standard cu 24 de pini lângă sloturile DIMM și doi conectori cu 8 pini poziționați în colțul din stânga sus al plăcii de bază. În plus, chiar sub conectorul de alimentare ATX cu 24 de pini, există un alt conector special cu 6 pini, pe care-l poți folosi pentru a furniza mai multă putere slotului PCIe x16 (până la 60 de wați).

Conectori de alimentare ai plăcii de bază

Conectori de alimentare ai plăcii de bază

Deoarece ASUS ROG Crosshair X670E Hero este proiectat pentru noile procesoare AMD Zen 4, acesta folosește socketul (de asemenea nou) AM5. Acest socket nu este compatibil cu procesoarele AMD mai vechi din familiile Ryzen 5000 sau Ryzen 3000. Singurele procesoare pe care le poți monta în prezent sunt AMD Ryzen 9 7950X, Ryzen 9 7900X, Ryzen 7 7700X și Ryzen 5 7600X.

Un AMD Ryzen 9 7950X montat pe un ASUS ROG Crosshair X670E Hero

Un AMD Ryzen 9 7950X montat pe un ASUS ROG Crosshair X670E Hero

În ceea ce privește compatibilitatea și opțiunile de memorie, ASUS ROG Crosshair X670E Hero acceptă doar DDR5 și este prevăzut cu patru sloturi DIMM, care pot găzdui maximum 128 GB de memorie RAM. În mod implicit, sloturile DIMM pot funcționa la frecvențe implicite de la 4800 până la 5600 MHz (în trepte de 200 MHz). Cu toate acestea, placa de bază poate utiliza și memorii AMD EXPO, care pot funcționa la 5800, 6000, 6200, 6400 MHz și chiar mai rapid.

ASUS ROG Crosshair X670E Hero acceptă AMD EXPO RAM

ASUS ROG Crosshair X670E Hero acceptă AMD EXPO RAM

În timp ce chipsetul X670E din interiorul plăcii de bază ROG Crosshair X670E Hero oferă compatibilitate cu PCI Express 4.0, primești și PCI Express 5.0 prin intermediul benzilor de procesare. Sloturile x16 (x16 sau x8/x8) plus două sloturi M.2 SSD (x4) funcționează pe PCI Express 5.0.

ASUS ROG Crosshair X670E Hero vine cu PCIe 5

ASUS ROG Crosshair X670E Hero vine cu PCIe 5

Apoi, există un slot x1 care utilizează PCIe 4.0, două sloturi SSD M.2 suplimentare (x4), care acceptă PCIe 4.0, și șase porturi SATA 6Gb/s.

Există mai multe sloturi SSD M.2 disponibile pe placa de bază

Există mai multe sloturi SSD M.2 disponibile pe placa de bază

Placa de bază include, de asemenea, o placă PCIe 5.0 M.2 pe care o poți folosi pentru a adăuga un al cincilea SSD PCIe 5.0 (x4); cu toate acestea, dacă-l conectezi la al doilea slot PCIe x16, primul va funcționa doar în x8.

Placa PCIe 5.0 M.2 inclusă în pachet cu placa de bază

Placa PCIe 5.0 M.2 inclusă în pachet cu placa de bază

Când vine vorba de conectivitate, placa de bază nu face compromisuri. Primești o placă Ethernet Intel de 2,5 Gb cu ASUS LANGuard (protecție împotriva variațiilor de tensiune și mai puține erori în transmisia de date). În plus, beneficiezi și de 2x2 Wi-Fi 6E care acceptă frecvențe de 2,4, 5 și 6 GHz, plus compatibilitate cu Bluetooth 5.3.

Reclamă

În ceea ce privește partea audio, ai la dispoziție ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC ALC4082 de la ASUS. Acesta acceptă redarea stereo la o frecvență de până la 32 biți/384 kHz și până la 120 dB SNR (Signal-To-Noise ratio), 113 dB SNR la input de înregistrare.

Pe lângă porturile de rețea și audio, pe panoul I/O, mai sunt disponibile două porturi USB4 Type-C (Intel JHL8540), un port USB 3.2 Gen 2x2 Type-C, nouă porturi USB 3.2 Gen 2 (8 sunt Type-A și unul Type-C) și un port HDMI. A, și mai ai și butoane pentru BIOS FlashBack și Clear CMOS.

Panoul I/O de pe ASUS ROG Crosshair X670E Hero

Panoul I/O de pe ASUS ROG Crosshair X670E Hero

În ceea ce privește ventilatoarele și răcirea, placa de bază include mulți conectori: un header cu 4 pini pentru ventilatorul procesorului, un header cu 4 pini pentru ventilatorul CPU OPT, un header cu 4 pini pentru pompa AIO, patru headere cu 4 pini pentru ventilatorul șasiului, un header W_PUMP+, un header cu 2 pini pentru Water In, un header cu 2 pini pentru Water Out și un header cu 3 pini pentru Water Flow. De asemenea, sunt disponibile și headere USB suplimentare: un conector USB 3.2 Gen 2x2 (suportă USB Type-C), două headere USB 3.2 Gen 1 (suportă patru porturi USB 3.2 Gen 1 suplimentare) și trei headere USB 2.0 (suportă șase porturi USB 2.0 suplimentare).

Ansamblul de headere este generos

Ansamblul de headere este generos

Dacă ești fan al efectelor de iluminare RGB, pe lângă efectele Polymo Lighting de pe placa de bază, primești și un header Aura RGB și trei headere adresabile Gen 2.

Ai o mulțime de headere USB, porturi SATA și conectori pentru ventilatoare

Ai o mulțime de headere USB, porturi SATA și conectori pentru ventilatoare

Dacă vrei mai multe detalii despre designul și specificațiile plăcii de bază, vizitează pagina oficială a acesteia: ASUS ROG Crosshair X670E Hero.

ASUS ROG Crosshair X670E Hero este o placă de bază high-end cu o construcție solidă. Și, pe lângă faptul că arată bine și masiv, oferă toate calitățile la care te-ai aștepta de la următoarea generație de tehnologie: compatibilitate cu PCI Express 5.0, USB 4 și o mulțime de sloturi de expansiune.

Treci la pagina următoare pentru a afla ce poate face placa de bază ASUS ROG Crosshair X670E Hero în benchmarkuri, împreună cu procesoarele AMD Ryzen 9 7950X și AMD Ryzen 7 7700X.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows