Review ASUS ROG Rapture GT6: Primul mesh Wi-Fi pentru gaming

Review ASUS ROG Rapture GT6: Primul mesh Wi-Fi pentru gaming
Rating

ASUS oferă numeroase dispozitive destinate gamerilor, de la plăci video la monitoare de gaming sau accesorii precum mouse-uri și tastaturi. În ultimii doi ani, au început să producă și routere pentru jocuri sub marca Republic of Gamers. Cu toate acestea, compania nu era prezentă în nișa sistemelor mesh wireless pentru gaming. Asta se schimbă odată cu lansarea lui ASUS ROG Rapture GT6: primul lor sistem mesh Wi-Fi pentru gaming. Sunt unul dintre primii oameni care l-au testat înainte de a fi distribuit în magazinele de pretutindeni, iar dacă ești curios să afli ce oferă și dacă este potrivit pentru tine, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS ROG Rapture GT6: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem mesh Wi-Fi pentru gaming este o alegere potrivită pentru:

 • Fanii mărcii Republic of Gamers
 • Utilizatorii cu abonamente la internet de 2,5 Gbps
 • Gamerii care joacă des jocuri online
 • Utilizatorii pricepuți, care vor multe funcții avansate (VPN, Dual-WAN etc.)
 • Oricine își dorește o rețea securizată cu o protecție antivirus și firewall excelentă
 • Părinții care au nevoie de controale parentale eficiente

Pro și contra

Iată aspectele care-mi plac la ASUS ROG Rapture GT6:

Vezi prețul:
 • Design frumos, destinat fanilor brandului Republic of Gamers
 • Calitatea construcției și răcirea excelente
 • Poate profita de conexiunile la internet de 2,5 Gbps
 • Include un port USB 3.2 Gen 1
 • Performanță bună atunci când folosești Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz
 • O mulțime de caracteristici pentru gameri și utilizatori avansați
 • Instrumente de securitate și controale parentale de top

Există și unele dezavantaje de luat în considerare:

 • În firmware-ul inițial, există probleme de stabilitate la capitolul backhaul wireless
 • Performanța pe banda de 2,4 GHz ar putea fi mai bună
 • Ar fi fost excelent să avem două porturi de 2,5 Gbps, nu doar unul singur
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS ROG Rapture GT6 este primul sistem mesh Wi-Fi pentru gameri și include o mulțime de instrumente și funcții dedicate jocurilor. Ca întotdeauna în cazul produselor ASUS, securitatea, controlul parental, VPN-ul și capacitățile Dual-WAN sunt, de asemenea, integrate, ceea ce face ca acest produs să fie potrivit pentru mai multe audiențe. Prin urmare, dacă-ți place ce oferă și ai o conexiune rapidă la internet de 1 Gbps sau 2,5 Gbps, este o alegere bună să pui ASUS ROG Rapture GT6 în coșul tău de cumpărături. Cu toate acestea, pentru o experiență complet pozitivă, așteaptă până când va fi lansată o nouă versiune de firmware, care să rezolve problemele de stabilitate de backhaul din versiunea inițială de firmware. Iată pagina de asistență unde poți urmări cele mai recente actualizări.

Despachetarea lui ASUS ROG Rapture GT6

ASUS ROG Rapture GT6 este disponibil în variantele alb și negru, în pachete de două unități. Noi am primit pentru testare modelul alb, care sosește într-o cutie mare de carton, după cum arată imaginea de mai jos. Pe cutie, poți vedea o imagine a unităților care compun acest sistem mesh Wi-Fi, numele produsului și o listă cu cele mai importante caracteristici ale sale.

Ambalajul pentru varianta albă

Ambalajul pentru varianta albă

Pe laturile și pe spatele cutiei, sunt prezentate detalii despre specificațiile hardware ale lui ROG Rapture GT6 și o descriere a celor mai importante caracteristici ale sale. Când deschizi cutia, vezi cele două unități frumos împachetate una lângă cealaltă și un pliant cu sfaturi de depanare pentru dispozitivele care ar putea să nu funcționeze excelent cu standardul Wi-Fi 6.

Despachetarea lui ASUS ROG Rapture GT6

Despachetarea lui ASUS ROG Rapture GT6

Când scoți totul din cutie, ai următoarele:

 • Cele două unități ROG Rapture GT6
 • Adaptoarele lor de alimentare
 • Un cablu de rețea CAT5e
 • Ghidul de configurare rapidă
 • Detalii despre garanție
 • Ghidul de depanare menționat mai devreme
 • Informații privind siguranța

După cum poți observa în imaginea de mai jos, versiunea europeană a ROG Rapture GT6 include două prize de alimentare: versiunile standard din UE și Marea Britanie. Prin urmare, chiar dacă achiziționezi acest router dintr-o altă țară europeană, acesta va funcționa sigur cu prizele de alimentare din țara ta.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Experiența de despachetare a sistemului mesh Wi-Fi ASUS ROG Rapture GT6 este plăcută și pe măsura unui produs premium. Primești toate elementele și informațiile necesare pentru a-l configura imediat.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Îmi place designul lui ASUS ROG Rapture GT6, care se inspiră din estetica brandului Republic of Gamers și are modele hexagonale distincte. Pe fiecare unitate, poți vedea imprimate logoul ROG, sloganul „For Those Who Dare” (Pentru cei care îndrăznesc) și „WiFi 6 Gaming Mesh Router”. Acest sistem este vândut atât în versiunea neagră, cât și în cea albă. Eu am primit-o pe cea albă, care arată bine, dar cred că versiunea neagră este și mai interesantă.

Îți plac modelele hexagonale?

Îți plac modelele hexagonale?

În partea de sus, poți vedea patru dintre cele nouă antene folosite de ROG Rapture GT6 pentru a-și emite semnalul wireless, protejate de plastic transparent, și grilele de ventilație, care sunt destul de mari și eficiente la răcirea hardware-ului din interiorul fiecărei unități. Acest sistem mesh Wi-Fi emite semnalul wireless pe trei benzi:

 • O bandă de 2,4 GHz cu o lățime de bandă maximă teoretică de 574 Mbps
 • Două benzi de 5 GHz, fiecare cu o lățime de bandă maximă teoretică de 4804 Mbps

Beneficiezi de transmisii wireless 2x2 MU-MIMO pe banda de 2,4 GHz și de transmisii 4x4 MU-MIMO pe cele două benzi de 5 GHz. În plus, este disponibilă criptarea cu parolă WPA3, precum și canale de 160 MHz pe benzile de 5 GHz. Însă acestea nu sunt activate în mod implicit, așa că trebuie să le activezi la configurarea sistemului mesh Wi-Fi.

Patru dintre cele nouă antene sunt amplasate pe partea superioară a fiecărei unități

Patru dintre cele nouă antene sunt amplasate pe partea superioară a fiecărei unități

Fiecare stație ASUS ROG Rapture GT6 este echipată cu un cip Broadcom BCM6753 cu trei nuclee, care funcționează la 1,5 GHz, 512 MB de memorie RAM și 256 MB de spațiu de stocare pentru firmware. Deși nu este la fel de puternic ca ceea ce oferă alte routere de gaming ASUS, este suficient de puternic pentru a face față unui număr rezonabil de dispozitive conectate simultan.

Detalii despre hardware-ul din interiorul fiecărui ASUS ROG Rapture GT6

Detalii despre hardware-ul din interiorul fiecărui ASUS ROG Rapture GT6

Pe spatele fiecărei unități, se află un port WAN de 2,5 Gbps, trei porturi LAN de 1 Gbps, un port USB 3.2 Gen 1, butonul de pornire și mufa de alimentare. Unul dintre porturile LAN este un port prioritar pentru jocuri. Primești, de asemenea, agregare LAN, dacă ai nevoie de ea.

Porturile de pe spatele fiecărui ASUS ROG Rapture GT6

Porturile de pe spatele fiecărui ASUS ROG Rapture GT6

Pe partea de jos, găsești butonul WPS, care poate fi personalizat din firmware pentru a efectua diferite acțiuni, butonul de resetare, un abțibild cu informații despre unitatea ta și alte grile de ventilație. Există, de asemenea, două piciorușe de cauciuc, utile pentru a menține dispozitivul la locul său pe o suprafață plană.

Butonul WPS și cel de resetare se află pe partea inferioară

Butonul WPS și cel de resetare se află pe partea inferioară

Folosind RGB, logoul ROG se aprinde în orice culoare vrei și poate comuta între mai multe efecte de iluminare. Arată foarte bine, mai ales în timpul nopții. Dacă te deranjează în timpul somnului, îl poți dezactiva din aplicația ASUS Router de pe smartphone sau din firmware-ul lui GT6.

ASUS ROG Rapture GT6 oferă iluminare RGB

ASUS ROG Rapture GT6 oferă iluminare RGB

Din punct de vedere al specificațiilor, acest sistem mesh Wi-Fi pentru gaming include tot ce-ți dorești, de la un port USB 3.2 și un port WAN de 2,5 Gbps până la compatibilitate pentru canale de 160 MHz pe Wi-Fi 6 și criptare WPA3. Dacă ai nevoie de și mai multe detalii tehnice, poți găsi toate specificațiile oficiale pe această pagină: ASUS ROG Rapture GT6.

Reclamă

Configurarea și utilizarea lui ASUS ROG Rapture GT6

Atunci când cumperi kitul de două unități ASUS ROG Rapture GT6, una este preconfigurată pentru a fi stația principală, iar cea de-a doua se va conecta automat la aceasta. Pentru a înțelege mai bine lucrurile, uită-te pe spatele lor. Una dintre ele va avea un abțibild pe care scrie: „Hi! I’m the Main Unit, start with me” (Bună! Eu sunt Unitatea Principală, începe cu mine). Urmează recomandarea și configureaz-o cu ajutorul aplicației ASUS Router de pe smartphone sau tabletă ori folosind browserul web de pe un laptop sau calculator conectat la rețeaua emisă de unitatea principală.

Una dintre cele două unități are un abțibild indicând că este cea principală

Una dintre cele două unități are un abțibild indicând că este cea principală

Indiferent de metoda aleasă (laptop vs. smartphone), pașii de configurare rapidă sunt în mare aceiași:

 • Introdu numele de utilizator și parola pentru conectarea rețelei mesh la internet (dacă conexiunea ta necesită una)
 • Creează-ți rețeaua Wi-Fi și precizează numele de rețea și parolele pentru toate benzile: o bandă de 2,4 GHz și două benzi de 5 GHz. ASUS SmartConnect este activat în mod implicit, dar îl poți dezactiva.
 • Setează numele de utilizator și parola de administrare pentru sistemul tău mesh Wi-Fi. Îți recomand să alegi o parolă diferită de cea folosită pentru conectarea la Wi-Fi.
 • La final, setările sunt aplicate și începe optimizarea rețelei. Nu ar trebui să dureze mai mult de un minut.

Configurarea lui ASUS ROG Rapture GT6 nu este dificilă

Configurarea lui ASUS ROG Rapture GT6 nu este dificilă

Când configurarea este gata, apare un rezumat al setărilor tale. După ce apeși pe Finish (Terminare), ești întrebat dacă vrei să activezi conexiunea la distanță (Enable Remote Connection), adică opțiunea de a controla ASUS ROG Rapture GT6 de la distanță, de oriunde de pe internet.

Aplicația ASUS Router este ușor de utilizat și oferă majoritatea instrumentelor și opțiunilor de configurare de care ai putea avea nevoie. Poți, de asemenea, să activezi și să configurezi unele dintre funcțiile de gaming disponibile, dar nu toate.

Aplicația ASUS Router are un skin Republic of Gamers

Aplicația ASUS Router are un skin Republic of Gamers

Dacă vrei să ai acces la tot ce oferă ASUS ROG Rapture GT6, trebuie să folosești un browser web și ca să te conectezi cu parola de administrator pe care ai setat-o. La fel ca aplicația mobilă, interfața web are și ea un skin Republic of Gamers, care promovează funcțiile de gaming ale acestui mesh Wi-Fi. Nivelul de control pe care-l primești este impresionant. Poți configura tot ce dorești, de la funcțiile VPN la profilurile de joc și redirecționarea porturilor și până la numeroșii parametri ai rețelei wireless.

Și interfața de administrare web are un skin Republic of Gamers

Și interfața de administrare web are un skin Republic of Gamers

Un aspect pe care-l apreciez mult este funcția de actualizare automată a firmware-ului. Îți recomand s-o activezi și să alegi o oră târzie pentru aceasta, când este probabil să dormi, pentru a evita să fii afectat în timp ce rețeaua Wi-Fi se repornește pentru a finaliza actualizarea. Și, apropo de firmware, versiunea inițială pare să aibă unele erori, care afectează negativ stabilitatea conexiunii backhaul wireless. Inițial, conexiunea backhaul a funcționat bine. M-am bucurat de o intensitate bună a semnalului între cele două stații și de viteze de transfer stabile peste tot în apartamentul meu. Apoi, după un timp, fără niciun motiv aparent, cele două stații s-au plâns de o conexiune slabă între ele, cu o calitate proastă a semnalului. A fost foarte ciudat, deoarece erau dispuse astfel încât să aibă vizibilitate maximă între ele, iar alte sisteme mesh Wi-Fi nu au semnalat probleme similare. În plus, după o anumită perioadă de timp, neregulile au dispărut de la sine, iar apoi au revenit, aparent aleatoriu. Am căutat primele recenzii ale utilizatorilor despre acest produs și am constatat că unii s-au plâns de probleme similare. Este o situație nefericită, iar următoarele actualizări de firmware ar trebui să rezolve această problemă.

Verifică întotdeauna dacă există actualizări de firmware

Verifică întotdeauna dacă există actualizări de firmware

Interfața de administrare este disponibilă în 25 de limbi (inclusiv română), iar documentația de asistență este ușor de accesat cu linkuri către manual în partea de jos a interfeței web. Gamerii nu ar trebui să ezite să se familiarizeze cu numeroasele funcții destinate lor. Ei vor aprecia, de asemenea, iluminarea RGB de pe ASUS ROG Rapture GT6, ce are câteva efecte reușite, care pot fi personalizate din interfața web de administrare și din aplicația mobilă.

Efectele de iluminare RGB sunt ușor de configurat

Efectele de iluminare RGB sunt ușor de configurat

Lucrurile au mers foarte bine atunci când nu am întâmpinat problemele de stabilitate backhaul menționate mai devreme. Am putut să-mi conectez toate dispozitivele la Wi-Fi și să le folosesc fără probleme, bucurându-mă în același timp de o putere bună a semnalului și de o viteză satisfăcătoare. Un alt aspect pe care l-am apreciat a fost cât de stabile au fost transferurile Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz. Iată cum a decurs un transfer de rețea într-o cameră separată printr-un perete de unitatea principală. Este aproape o linie dreaptă, ceea ce este chiar impresionant.

Transferurile Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz pot fi foarte stabile

Transferurile Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz pot fi foarte stabile

Cu excepția problemelor cu stabilitatea backhaul wireless, pe care le-am semnalat, am fost mulțumit de experiența de utilizare oferită de acest sistem mesh Wi-Fi pentru gaming. Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale ale lui ASUS ROG Rapture GT6, citește pagina următoare a acestei recenzii, unde prezint măsurători și comparații detaliate.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless