Recenzie ASUS ROG Strix GS-AX5400: Wi-Fi 6 pentru gameri!

Recenzie ASUS ROG Strix GS-AX5400: Wi-Fi 6 pentru gameri!
Rating

ASUS are mai multe modele de routere wireless AX5400, majoritatea fiind routere de gaming cu iluminare RGB. Unul dintre cele mai noi modele este ASUS ROG Strix GS-AX5400. Acest router oferă conectivitate Wi-Fi 6, multe funcții pentru gaming și hardware puternic, la un preț ușor mai mare decât competiția. Dacă vrei să afli detalii despre performanțele oferite de ASUS GS-AX5400 în lumea reală, citește acest review detaliat:

Reclamă

ASUS GS-AX5400: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router wireless este o alegere bună pentru:

 • Utilizatorii care vor să migreze la Wi-Fi 6
 • Pasionații de jocuri online
 • Părinții care-și doresc unelte de control parental eficiente pentru rețeaua casei lor
 • Utilizatorii care vor o rețea sigură cu firewall și protecție antivirus
 • Persoanele care vor să-și administreze routerul printr-o aplicație mobilă
 • Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua prin comenzi vocale către Amazon Alexa ori Google Assistant
 • Persoanele care vor funcții de automatizare pentru routerul lor prin IFTTT (If This, Then That)

Pro și contra

Iată ce ne place la ASUS GS-AX5400:

 • Oferă Wi-Fi 6 prin canale cu o lățime de 160 MHz și criptare WPA3
 • Performanță wireless foarte bună
 • Hardware puternic care poate gestiona multe dispozitive în rețea
 • Funcții utile pentru pasionații de gaming
 • Port USB 3.2 rapid
 • Funcția de Link Aggregation
 • Unelte de securitate și control parental
 • Aplicație VPN care-ți conectează dispozitivele mobile la rețeaua de acasă
 • Poți să-l controlezi de oriunde de pe internet printr-o aplicație mobilă

Aspectele mai puțin pozitive sunt:

 • Design plictisitor
 • Sunt disponibile și alte routere AX5400 de la ASUS cu funcții și prețuri asemănătoare. Este dificil să le diferențiezi între ele
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS GS-AX5400 este un router de gaming interesant într-o nișă de piață destul de aglomerată. Sunt multe alternative la acest model, inclusiv unele de la ASUS, care au prețuri ușor mai mici. Deși nu este cel mai accesibil router AX5400 cu Wi-Fi 6, este totuși unul dintre cele mai bune din nișa sa. Dacă-l cumperi, primești o listă lungă de funcții și unelte utile, inclusive unele dedicate jocurilor, performanță și acoperire Wi-Fi foarte bune, precum și unelte de securitate de top. Acest model este o alegere foarte bună, mai ales pentru pasionații de jocuri.

Despachetarea routerului ASUS GS-AX5400 cu Wi-Fi 6

Acest router Wi-Fi 6 cu două benzi vine într-o cutie de carton care folosește culorile și brandul Republic of Gamers. Informațiile de pe cutie prezintă multe dintre cele mai interesante funcții orientate către pasionații de jocuri.

Cutia în care vine ASUS GS-AX5400

Cutia în care vine ASUS GS-AX5400

În cutie găsești următoarele: routerul, alimentarea, un cablu de rețea, ghidul de configurare, un pliant cu informații de depanare, garanția și alte broșuri.

Despachetarea ASUS GS-AX5400

Despachetarea ASUS GS-AX5400

Despachetarea routerului wireless ASUS ROG Strix GS-AX5400 este rapidă și eficientă. În cutie găsești tot ce ai nevoie să treci la treabă. Dar, dacă acesta este primul tău router cu Wi-Fi 6, îți recomandăm să citești instrucțiunile de configurare și depanare înainte de a-l porni.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

ASUS GS-AX5400 are un design destul de plictisitor și conservator, cu patru antene externe. Pe partea de sus, se află logoul Republic of Gamers realizat dintr-un material reflectorizant. Cel mai probabil vei presupune că acesta are și iluminare RGB, dar nu este adevărat. Doar banda de lumină din partea de jos a routerului poate fi configurată din firmware să se coloreze cum dorești. De asemenea, o poți opri dacă nu-ți place.

ASUS GS-AX5400 are iluminare RGB

ASUS GS-AX5400 are iluminare RGB

Pe partea stângă, vezi patru leduri. Două sunt pentru starea rețelei Wi-Fi (unul pentru banda de 2.4 GHz, iar celălalt pentru 5 GHz), iar celelalte două sunt pentru starea conexiunii la internet și pentru starea de funcționare a routerului. Sub ele, vezi și brandul ROG Strix, tipărit într-un mod discret.

Ledurile sunt pe partea de sus

Ledurile sunt pe partea de sus

Carcasa routerului este din plastic și reprezintă un magnet pentru praf, ce trebuie curățat în mod regulat. ASUS ROG Strix GS-AX5400 are dimensiuni medii (268 x 180 x 160 mm în lungime x lățime x înălțime) și cântărește aproximativ 700 de grame.

Dacă-l întorci invers, vezi sistemul de ventilație și un abțibild cu informații despre modelul pe care l-ai cumpărat. Sunt și două piciorușe din plastic, care ajută routerul să nu alunece, și două găuri pentru montarea pe perete. Unii utilizatori vor aprecia prezența lor.

Sistemul de ventilație de pe ASUS GS-AX5400

Sistemul de ventilație de pe ASUS GS-AX5400

Pe partea din spate, ai portul pentru alimentare, butonul pentru pornire, un port USB 3.2 Gen 1, patru porturi LAN de 1 Gbps, două dintre care oferă funcția de Link aggregation. De asemenea, unul dintre aceste porturi este un port de gaming prioritizat în rețea. Lista continuă cu un port WAN (tot la 1 Gbps) și butoanele WPS și Reset.

Porturile și butoanele de pe spatele routerului

Porturile și butoanele de pe spatele routerului

Asemeni ASUS RT-AX82U, ASUS ROG Strix GS-AX5400 este un router AX5400 cu două benzi și o lățime maximă de bandă de 574 Mbps pentru frecvența de 2.4 GHz si 4804 Mbps pentru cea de 5 GHz. Similitudinile nu se opresc aici, deoarece și acest router folosește tot un SoC (System on a Chip) Broadcom BCM6750 la frecvența de 1.5 GHz, 512 MB de RAM și 256 MB spațiu de stocare pentru firmware. Folosește 4x4 MU-MIMO pentru transferurile wireless prin banda de 5 GHz și 2x2 MU-MIMO pentru cea de 2.4 GHz. Un aspect pozitiv al acestui router este că oferă suport pentru criptarea prin WPA3 și Wi-Fi 6 pe un canal cu o lățime de 160 MHz.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre specificațiile oficiale ale acestui router, vizitează această pagină: ASUS ROG Strix GS-AX5400.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului ASUS GS-AX5400 cu Wi-Fi 6

Configurarea inițială a acestui router poate fi realizată folosind un PC conectat la router ori un smartphone cu aplicația ASUS Router pentru Android ori iOS. Procesul implică detectarea tipului de conexiune la internet, introducerea detaliilor de conectare, alegerea unui nume și a unei parole pentru Wi-Fi și decizia de a activa sau nu Wi-Fi 6. De asemenea, routerul verifică dacă există actualizări de firmware la finalul procesului de configurare inițială. Este o idee bună să instalezi cel mai nou firmware, pentru a beneficia de cele mai recente îmbunătățiri.

Configurarea ASUS GS-AX5400 se efectuează rapid

Configurarea ASUS GS-AX5400 se efectuează rapid

După aceea, îți poți conecta calculatoarele și dispozitivele la rețea și poți accesa software-ul routerului pentru a realiza setări de finețe. Interfața de administrare este ușor de folosit, organizată în secțiuni logice și disponibilă în 25 de limbi, inclusiv română. Poți controla o multitudine de setări, iar atât utilizatorii novici, cât și cei avansați vor fi mulțumiți de opțiunile oferite. Așa cum se observă mai jos, peste interfața standard, oferită de ASUS pe majoritatea routerelor sale, este aplicat un skin Republic of Gamers.

Interfața de administrare

Interfața de administrare

Documentația de ajutor este ușor accesibilă: este afișat un semn de întrebare atunci când îți muți cursorul peste o setare pe care nu o înțelegi. Dacă dai clic pe semnul întrebării, vezi informații care-ți explică setarea respectivă. Din păcate, documentația de ajutor nu include informații despre toate funcțiile din cel mai nou firmware ASUS, așa că acest truc nu merge pentru toate setările.

Documentația de ajutor este ușor accesibilă

Documentația de ajutor este ușor accesibilă

Firmware-ul de pe ASUS ROG Strix GS-AX5400 oferă tot ai nevoie și tot ce ți-ai putea dori, de la unelte pentru gaming, la suport pentru AiMesh, care-ți permite să-ți creezi propriul tău sistem mesh Wi-Fi.

Un atu este și faptul că-ți poți controla de la distanța routerul de pe smartphone ori tabletă, prin intermediul aplicației ASUS Router, chiar și atunci când nu ești acasă. Acest router este un dispozitiv ROG și până și această aplicație folosește un skin diferit, bazat pe culorile și limbajul de design al acestui brand pentru gameri.

Aplicația ASUS Router are un skin ROG

Aplicația ASUS Router are un skin ROG

Aplicația mobilă ASUS Router are multe opțiuni de configurare, inclusiv pentru funcții de gaming, cum ar fi activarea Mobile Game Mode ori controlul iluminării RGB de pe router. Nouă ni se pare ușor de folosit chiar și pentru utilizatorii care nu știu prea multe despre rețelistică.

Pentru a verifica calitatea rețelei Wi-Fi emisă de ASUS ROG Strix GS-AX5400, am luat un laptop și ne-am mutat într-o cameră separată de router printr-un perete. Apoi, am făcut mai multe transferuri prin rețea folosind o aplicație specializată, care măsoară și variabilitatea transferurilor. Viteza medie de download a fost bună pe banda de 2.4 GHz atunci când am folosit standardul Wi-Fi 4, dar variabilitatea transferurilor necesită ușoare îmbunătățiri. Dar, considerând că acest router oferă 2x2 MU-MIMO pe această bandă și nu 4x4 MU-MIMO asemenzi benzii de 5 GHz, nu ne surprind rezultatele obținute.

ASUS GS-AX5400 - un transfer prin Wi-Fi 4

ASUS GS-AX5400 - un transfer prin Wi-Fi 4

Am observat o îmbunătățire semnificativă de viteză atunci când am trecut la banda de 5 GHz și Wi-Fi 5 în aceeași cameră. Viteza medie de descărcare a datelor a fost mult mai mare, iar variabilitatea transferului a scăzut simțitor.

ASUS GS-AX5400 - un transfer prin Wi-Fi 5

ASUS GS-AX5400 - un transfer prin Wi-Fi 5

Atunci când am trecut la Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz, ASUS ROG Strix GS-AX5400 a avut o performanță excelentă. Ne-am bucurat de un transfer foarte rapid și o conexiune foarte stabilă.

ASUS GS-AX5400 - un transfer prin Wi-Fi 6

ASUS GS-AX5400 - un transfer prin Wi-Fi 6

Această comparație ne arată un focus clar din partea companiei ASUS în livrarea unei experiențe foarte bune pe banda de 5 GHz, folosind Wi-Fi 6 sau Wi-Fi 5. Mai vechiul standard Wi-Fi 4 merge și el bine, dar variabilitatea transferurilor poate fi îmbunătățită.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele oferite de ASUS GS-AX5400 în lumea reală, inclusiv comparații cu alte routere wireless, citește următoarea pagină a acestui review.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless