Review Synology RT6600ax: Excepțional în multe moduri!

Review Synology RT6600ax: Excepțional în multe moduri!
Rating

Synology este o marcă mai puțin cunoscută în lumea produselor electronice de consum, iar unii oameni cunosc compania doar pentru soluțiile sale avansate de stocare în rețea (NAS). Dar, compania Synology produce și routere wireless pentru utilizatorii casnici și întreprinderi mici. Are câteva modele, cu firmware și software remarcabil, și tocmai a lansat primul său router cu Wi-Fi 6 - Synology RT6600ax. Da, a apărut târziu, deoarece piața este deja plină de modele de la alte companii. Dar asta nu înseamnă că Synology RT6600ax trebuie ignorat. Dimpotrivă, RT6600ax poate oferi multe lucruri pe care nu le obții de la alte branduri. Citește această recenzie pentru a afla de ce este un router cu Wi-Fi 6 impresionant:

Reclamă

Synology RT6600ax: Pentru cine este o alegere bună?

Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:

 • Utilizatorii care dispun de conexiuni la internet de 2,5 Gbps
 • Persoanele care vor Wi-Fi rapid în casele sau în firmele lor mici
 • Utilizatorii care doresc o securitate eficientă, control parental, VPN și alte funcții avansate pe routerul lor
 • Cei care doresc opțiuni avansate de control pe aplicația mobilă a routerului lor
 • Rețele Wi-Fi cu multe dispozitive conectate
 • Persoanele care doresc un router cu un port USB rapid pentru a-l transforma într-un NAS ori server media

Pro și contra

Iată lucrurile care îmi plac la Synology RT6600ax:

 • Hardware excelent care poate gestiona multe dispozitive de rețea
 • Wi-Fi rapid pe toate cele trei benzi
 • Suport pentru criptare WPA3
 • Lățime de bandă de 160 MHz
 • Firmware modular cu multe funcții avansate pe care nu le vei găsi nicăieri altundeva
 • Port USB 3.2 Gen 1 ultra-rapid
 • Suport pentru Mesh Wi-Fi
 • Instrumente de securitate și controale parentale de top
 • Documentație de ajutor excelentă

Există și câteva dezavantaje:

 • Toate porturile sale Ethernet ar fi trebuit să fie porturi de 2,5 Gbps, nu doar unul singur
 • Zonă de acoperire mică pe banda de 2,4 GHz
 • Este mai scump decât alte routere AX6000
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Synology RT6600ax este o combinație superbă de hardware și firmware, într-un pachet simplu, care nu promite lucruri pe care nu le oferă. Cu excepția ariei sale mici de acoperire pe banda de 2,4 GHz, Synology RT6600ax îndeplinește toate condițiile necesare pentru un router de top și a devenit rapid unul dintre modelele mele preferate. Îl recomand oricui și-l permite și își dorește un router Wi-Fi 6 bine realizat, nu doar rapid, ci și sigur, capabil să facă aproape tot ce-ți poți imagina. Îl recomand călduros și sunt convins că nu-ți va părea rău că l-ai cumpărat.

Despachetarea routerului Synology RT6600ax

Ambalajul folosit de Synology pentru produsele sale este întotdeauna destul de spartan, inclusiv cel pentru routerul RT6600ax. Acest produs sosește într-o cutie de carton simplă, ce are pe partea din față un abțibild care arată o imagine a routerului și principalele sale caracteristici tehnice.

Synology RT6600ax sosește într-o cutie simplă de carton

Synology RT6600ax sosește într-o cutie simplă de carton

Pe partea din spate și lateralele cutiei de carton, găsești detalii despre caracteristicile hardware și software ale routerului.

Spatele cutiei este chiar mai simplu decât partea din față

Spatele cutiei este chiar mai simplu decât partea din față

Atunci când despachetezi routerul, găsești următoarele elemente: routerul în sine, adaptorul de alimentare, un cablu de rețea CAT5e și manualul de utilizare.

Ce găsești în cutie

Ce găsești în cutie

Experiența de despachetare oferită de Synology este foarte directă, cu materiale simple. În interiorul cutiei, găsești tot ce ai nevoie pentru a începe să-ți configurezi imediat rețeaua.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Synology RT6600ax are un design clasic, cu șase antene externe nedetașabile. Pe partea superioară, vezi logoul Synology, câteva grile de ventilație și leduri care indică funcționarea routerului și caracteristicile sale: Wi-Fi, porturi Ethernet și acces la internet. Este un router tri-band cu Wi-Fi 6, cu lățimea de bandă totală teoretică împărțită după cum urmează: 600 Mbps pentru banda sa de 2,4 GHz, 4800 Mbps pentru prima bandă de 5 GHz și 1200 Mbps pentru cea de-a doua bandă de 5 GHz. Synology RT6600ax oferă transferuri wireless 4x4 MU-MIMO pe benzile de 5 GHz și 2x2 MU-MIMO pe banda de 2,4 GHz. Prima bandă de 5 GHz poate funcționa cu o lățime de bandă a canalului de 160 MHz, iar a doua cu un maxim de 80 MHz. De asemenea, poți utiliza criptarea WPA3 pe toate benzile, ceea ce este excelent.

Synology RT6600ax are șase antene externe

Synology RT6600ax are șase antene externe

Routerul are un aspect foarte agresiv, cu grile de ventilație pe partea din față și modelul scris discret în dreapta.

Synology RT6600ax văzut din față

Synology RT6600ax văzut din față

Pe partea dreaptă a routerului, se află butoanele pentru WPS și Wi-Fi, care activează sau dezactivează aceste funcții. Nu există butoane pe partea stângă a routerului, ci doar grile de ventilație similare celor din dreapta.

Butoanele pentru WPS și Wi-Fi

Butoanele pentru WPS și Wi-Fi

În partea de jos a Synology RT6600ax, există alte grile de ventilație care ajută la menținerea răcirii, un abțibild cu informații despre produsul cumpărat și două găuri pentru montarea routerului pe pereți.

Pe partea inferioară, găsești găuri pentru montarea routerului pe pereți

Pe partea inferioară, găsești găuri pentru montarea routerului pe pereți

Pe partea din spate a routerului, găsești un port USB 3.2 Gen 1, un port WAN care funcționează la 1 Gbps, un port de 2,5 Gbps ce poate fi utilizat fie pentru WAN, fie pentru LAN, și alte trei porturi Ethernet de 1 Gbps. Lângă acestea, poți vedea butonul de alimentare al routerului, o mufă de resetare și mufa de alimentare.

Porturile de pe spatele routerului Synology RT6600ax

Porturile de pe spatele routerului Synology RT6600ax

În interiorul lui Synology RT6600ax se află un procesor quad-core Atheros IPQ6018 de 1,8 GHz de la Qualcomm, 1 GB de memorie RAM DDR3 și o capacitate de stocare flash eMMC generoasă de 4 GB pentru firmware.

Routerul este destul de mare și greu, cu o dimensiune de 175 mm x 320 mm x 200 mm în înălțime x lățime x adâncime și o greutate de 1,6 kg.

Dacă vrei mai multe informații tehnice despre acest produs, îți recomand să vizitezi pagina oficială: Synology RT6600ax.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului Synology RT6600ax

Configurarea lui Synology RT6600ax se poate face atât cu ajutorul unui browser web de pe un calculator conectat la rețeaua gestionată de router, cât și cu ajutorul aplicației DS router pentru Android și iOS. De data aceasta am ales să folosesc aplicația mobilă pentru acest proces. Aplicația DS router oferă un asistent prietenos și complet pentru instalarea routerului. Acesta începe prin a te informa cu privire la confidențialitate, la tipurile de date pe care le colectează și în ce scopuri. Apoi, alege routerul Synology pe care dorești să-l configurezi, creează un cont de administrator pentru router, alege un nume și o parolă pentru Wi-Fi, selectează modul de funcționare pentru router, adaugă detaliile pentru conectarea la internet și acceptă termenii și condițiile de utilizare.

Configurarea routerului cu ajutorul aplicației DS router

Configurarea routerului cu ajutorul aplicației DS router

Aplicația DS router aplică setările tale și-ți cere să te reconectezi la Wi-Fi folosind detaliile pe care tocmai le-ai introdus. În continuare, poți alege să-ți conectezi routerul la un cont cloud Synology care-ți permite să configurezi și să monitorizezi rețeaua de oriunde, atâta timp cât ești conectat la internet. Acest pas este opțional. Odată ce s-a încheiat, vei vedea routerul Synology în aplicație și vei putea gestiona toate setările acestuia.

Aplicația DS router

Aplicația DS router

Ceea ce apreciez la aplicația DS router este faptul că oferă o listă extinsă de opțiuni de configurare. Poți să gestionezi setările Wi-Fi, să partajezi detaliile conexiunii cu alte persoane, să gestionezi dispozitivele conectate, să configurezi controlul parental (inclus în modulul Safe Access) și să accesezi multe alte funcții, precum VPN, reguli de redirecționare a porturilor, firewall sau actualizări de firmware. Deși aplicația mobilă nu este la fel de detaliată ca interfața web de administrare a routerului, aceasta include majoritatea lucrurilor de care ai nevoie. Apropo, sunt întotdeauna impresionat de cât de bine realizată este interfața web a Synology: se numește Synology Router Manager ori SRM - o versiune personalizată de Linux creată de Synology pentru gestionarea routerelor sale. Aceasta este disponibilă în douăzeci de limbi (din nefericire, româna nu este inclusă), este foarte modulară (instalezi modulele/caracteristicile pe care le dorești și le îndepărtezi pe cele pe care nu le vrei pentru a optimiza consumul de resurse), foarte bine organizată și cu o mulțime de opțiuni de configurare și caracteristici avansate.

SRM v1.3 este disponibilă în douăzeci de limbi

SRM v1.3 este disponibilă în douăzeci de limbi

În linii mari, SRM este foarte ușor de folosit și ar trebui să te orientezi fără probleme, chiar dacă nu ești un utilizator tehnic. Documentația de ajutor este foarte bine organizată și ușor de accesat. Prin urmare, chiar dacă dai peste setări mai tehnice, ai la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru a configura lucrurile corect. Singurul dezavantaj a fost că nu am putut seta Synology RT6600ax să NU folosească Wi-Fi 6 pentru toate benzile sale. Pe routerele tri-band, eu personal prefer să folosesc următoarea configurație: Wi-Fi 4 pentru banda de 2,4 GHz, Wi-Fi 5 pentru banda mai lentă de 5 GHz și Wi-Fi 6 pentru cea mai rapidă bandă de 5 GHz. Nu am putut face acest lucru aici, iar Wi-Fi 6 a fost activat pentru tot. Cred că Synology ar trebui să îmbunătățească acest aspect în viitoarele versiuni SRM.

Configurarea Wi-Fi pe Synology RT6600ax

Configurarea Wi-Fi pe Synology RT6600ax

Dincolo de această problemă, POȚI seta Synology RT6600ax să transmită folosind standarde mai vechi, alături de Wi-Fi 6. Prin urmare, nu există niciun motiv de panică, deoarece chiar și dispozitivele mai vechi ar trebui să vadă și să se conecteze la Wi-Fi, chiar dacă nu sunt compatibile cu rețelele Wi-Fi 6. Spuneam mai devreme că SRM-ul este modular. Asta înseamnă că include doar funcțiile pe care Synology le consideră ca fiind „esențiale” pentru router și pe care majoritatea oamenilor ar dori să le folosească. Funcțiile suplimentare, precum VPN Plus Server, Threat prevention și Media Server, pot fi instalate, configurate și actualizate ca module din Package Center (Centrul de pachete).

Package Center este locul de unde instalezi caracteristici avansate

Package Center este locul de unde instalezi caracteristici avansate

Din punctul meu de vedere, aceasta este o abordare foarte bună, deoarece nu supraîncarcă resursele hardware ale routerului cu funcții care sunt inactive și nu sunt utilizate. Utilizatorii pot instala și utiliza doar ceea ce doresc, fără bloatware, iar asta este foarte bine.

În săptămâna în care am folosit acest router, am observat următoarele aspecte:

 • Wi-Fi-ul este rapid pe toate cele trei benzi, iar descărcările sunt, în general, rapide peste tot în zona de acoperire.
 • Acoperirea pentru banda de frecvență de 2,4 GHz are probleme similare cu cele ale routerelor Xiaomi pe care le-am testat în ultimele săptămâni, toate echipate cu procesoare Qualcomm, la fel ca Synology RT6600ax.
 • Transferurile pe banda de 2,4 GHz suferă, de asemenea, de o variabilitate relativ mare, cu diferențe mari între vitezele minime și maxime obținute.
 • Performanțele Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 sunt foarte bune pe toate planurile.

Dacă vrei să afli mai multe despre vitezele reale oferite de Synology RT6600ax, mergi la pagina următoare a acestui review, unde prezint măsurători detaliate.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless