Recenzie ASUS ROG Strix GS-AX5400: Wi-Fi 6 pentru gameri!

Rating

Performanța wireless

Să ne uităm mai întâi la apartamentul în care am făcut testele: routerul e amplasat în sufragerie. De obicei, puterea semnalului oferit de multe routere nu e grozavă în bucătărie și pe balconul mediu.

Apartamentul în care am testat ASUS GS-AX5400

Noi avem o conexiune la internet de 1 Gigabit, cu viteze de upload până la 800 Mbps. Am evaluat Wi-Fi-ul emis de ASUS GS-AX5400 folosind următoarele standarde: Wi-Fi 4 pe banda de 2.4 GHz, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz.

Pentru a ne face o idee mai bună despre performanțele oferite de ASUS GS-AX5400, l-am comparat cu ASUS RT-AX82U - un alt router AX5400 cu hardware identic, funcții, preț și marketing similare. De asemenea, l-am comparat și cu un router de gaming mai vechi, cu Wi-Fi 5 și aceeași lățime de bandă de 5400 Mbps - TP-Link Archer C5400X - pentru a vedea dacă sunt diferențe semnificative atunci când treci de la un router Wi-Fi 5 la unul Wi-Fi 6.

Am analizat mai întâi banda de 2.4 GHz folosind standardul Wi-Fi 4 și am măsurat puterea semnalului folosind NetSpot. Puterea semnalului oferit de ASUS GS-AX5400 a fost destul de bună în majoritatea camerelor din apartament.

Putere semnal pe banda de 2.4 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe banda de 2.4 GHz și Wi-Fi 4. Viteza de descărcare oferită de ASUS GS-AX5400 a fost destul de bună în toate camerele din apartament. În camere precum bucătăria, unde multe routere au probleme, ASUS GS-AX5400 a reușit să fie cel mai rapid din comparația noastră.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4

Atunci când ne-am uitat la viteza de upload (încărcare) pe banda de 2.4 GHz, ASUS GS-AX5400 ne-a oferit performanțe bune în toate camerele din apartament.

SpeedTest - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 4

Am folosit PassMark Performance pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea pe banda de 2.4 GHz, prin Wi-Fi 4. ASUS GS-AX5400 a fost campionul vitezei în toate camerele din apartament.

Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4

Atunci când am măsurat viteza de upload, ASUS GS-AX5400 ne-a oferit o experiență bună în toate camerele.

Viteza de încărcare prin Wi-Fi 4

Pe banda de 2.4 GHz, folosind standardul Wi-Fi 4, ASUS ROG Strix GS-AX5400 ne oferă performanțe solide și acoperire mare.

Pentru următorul set de măsurători, am analizat performanța pe banda de 5 GHz, folosind Wi-Fi 5. Ne-am uitat pentru început la evoluția semnalului în fiecare cameră. Așa cum se observă în graficul nostru, ASUS GS-AX5400 a fost undeva la mijlocul clasamentului.

Putere semnal pe banda de 5 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet atunci când eram conectați la banda de 5 GHz, folosind standardul Wi-Fi 5. În majoritatea camerelor, mai vechiul router de gaming TP-Link Archer C5400X cu Wi-Fi 5 a oferit viteze de download mai mari decât ASUS GS-AX5400.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5

Atunci când am măsurat viteza de upload, situația a fost diferită, iar ASUS GS-AX5400 a fost mai rapid în multe camere.

SpeedTest - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 5

După aceea, am folosit PassMark Performance pentru transfera date între două calculatoare conectate la rețea folosind Wi-Fi 5. ASUS GS-AX5400 a depășiț celelalte routere doar într-o singură cameră. Deși performanța sa generală a fost bună, nu a fost cel mai rapid din comparația noastră.

Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5

Numerele obținute nu au o oferit un câștigător clar atunci când am măsurat viteza de upload prin Wi-Fi 5.

Viteza de încărcare prin Wi-Fi 5

ASUS GS-AX5400 oferă performanțe bune pe banda de 5 GHz, folosind standardul Wi-Fi 5. Dar acesta nu este mai rapid decât alte routere cu o lățime de bandă similară.

Am rămas pe banda de 5 GHz și am trecut la standardul Wi-Fi 6. Deoarece TP-Link Archer C5400X este un router mai vechi, cu Wi-Fi 5, nu apare în graficele comparative care urmează.

Mai întâi am folosit SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când am folosit Wi-Fi 6. Când am măsurat viteza de download, ASUS GS-AX5400 s-a bătut de la egal la egal cu ASUS RT-AX82U.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6

La viteza de upload, ASUS GS-AX5400 s-a detașat de celelalte routere devenind un câștigător clar.

SpeedTest - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 6

Am folosit apoi PassMark Performance pentru a transfera date între două calculatoare din rețea folosind Wi-Fi 6. ASUS GS-AX5400 ne-a oferit viteze de download excelente în toate camerele.

Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6

La fel s-a întâmplat și atunci când am măsurat viteza de upload. Din nou, ASUS GS-AX5400 a fost mai rapid decât fratele său.

Viteza de încărcare prin Wi-Fi 6

Atunci când folosești Wi-Fi 6, ASUS ROG Strix GS-AX5400 este un router excelent, ce oferă transferuri rapide și o acoperire foarte bună.

Performanța pentru rețelele cu fir

A sosit momentul să evaluăm performanța atunci când folosim conexiuni Ethernet. Când am testat celelalte routere din comparația noastră, conexiunea noastră la internet avea un maxim de 1 Gbps pentru viteza de download și 500 Mbps pentru cea de upload. Între timp, viteza maximă de upload a crescut la 800 Mbps. Atunci când am folosit SpeedTest, ASUS GS-AX5400 a atins potențialul maxim al conexiunii noastre la internet.

SpeedTest prin conexiuni Ethernet

După aceea, am făcut un transfer prin rețea între două calculatoare folosind PassMark Performance. ASUS GS-AX5400 s-a apropiat de maximul posibil de 1 Gbps. Dar la fel au făcut și celelalte două routere.

Transfer fișiere prin conexiuni Ethernet

ASUS ROG Strix GS-AX5400 nu are probleme în a folosi conexiuni la internet de 1 Gbps și a livra date prin cablu la viteze de aproape 1 Gbps.

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil la portul USB 3.2 de pe spatele ASUS GS-AX5400 și am făcut câteva transferuri de date. Am măsurat o viteză medie de download de 722.07 Mbps și una de upload de 391.90 Mbps. Sunt viteze foarte bune, care vor fi pe placul multor utilizatori.

Viteza portului USB

Funcții suplimentare

Securitatea și uneltele de gaming sunt foarte importante pentru ASUS ROG Strix GS-AX5400. Acest router vine cu modulul AiProtection, care include următoarele:

 • Router Security Assessment – verifică nivelul de securitate al setărilor routerului. Atunci când găsește probleme, te anunță în mod proactiv și te îndrumă la zonele unde trebuie să faci schimbări.
 • Malicious Sites Blocking – o unealtă de securitate bazată pe cloud, pentru blocarea site-urilor malițioase pe toate dispozitivele conectate la rețea.
 • Two-Way IPS – un sistem de prevenție al intruziunilor, care te protejează de spam, de atacuri de tip DDOS, de atacuri la nivel de rețea, etc. În plus, scanează atât pachetele care intră în rețea, cât și pe cele care ies din rețea.
 • Infected Device Prevention and Blocking – dacă un dispozitiv din rețea este infectat și devine un zombie într-o rețea malware, este blocat automat și ești informat(ă) de această problemă pentru a putea lua măsuri.
 • Parental Controls – controale parentale bazate pe cloud, pe care părinții le pot folosi pentru a crea reguli pentru accesul la internet al copiilor. Dacă vrei să afli mai multe despre cum se folosesc eficient, citește Configurează controlul parental pe un router ASUS și Folosește-ți routerul ASUS pentru a controla timpul copilului tău pe internet.

Uneltele de securitate incluse în modulul AiProtection

Routerul vine și cu funcții și aplicații pentru pasionații de jocuri:

 • Game Boost - un set de unelte pentru pasionații de jocuri:
  • Gear Accelerator - îți permite să prioritizezi în rețea dispozitivele de gaming (console, PC-uri de gaming etc).
  • Mobile Game Mode - cu ajutorul aplicației ASUS Router, poți activa un mod de gaming specializat pentru smartphone sau tabletă.
  • Open NAT - un mod simplu de a crea reguli de port-forwarding pentru jocurile online și a optimiza rutarea pachetelor pentru consola ta de gaming.
 • Gaming port - un port LAN special, pe spatele routerului, care prioritizează în mod automat orice dispozitiv conectat. Nu trebuie să-l configurezi. Conectează PC-ul tău de gaming, consola PlayStation 5 sau Xbox în acel port și vei fi primul în lista de prioritizare din rețea.

Găsești multe unelte pentru gameri pe ASUS GS-AX5400

Lista funcțiilor avansate nu se oprește aici:

 • AiMesh - poți să folosești acest router, împreună cu alte routere ASUS, pentru a-ți crea propria rețea mesh Wi-Fi cu o acoperire largă.
 • Guest network – poți activa până la trei rețele wireless pentru oaspeți pe fiecare bandă (2.4 GHz și 5 GHz) și setări de personalizare a tipului de acces.
 • Adaptive QoS – un serviciu avansat de tipul Quality of Service care poate fi folosit pentru a optimiza traficul în rețea, inclusiv pe cel pentru gaming online.
 • Traffic Analyzer – statistici vizuale, care te ajută să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum.
 • USB Applications - poți configura routerul să folosească hard disk-uri sau SSD-uri externe sau imprimante prin porturile sale USB. De asemenea, este oferit și suport pentru funcția Time Machine din macOS. Pentru mai multe informații, citește: Cum îți transformi routerul ASUS într-un NAS?
 • AiCloud 2.0 – uneltele necesare pentru a-ți crea propriul serviciu de stocare în cloud, folosind un hard disk sau SSD conectat la router.
 • Dual WAN - poți folosi două conexiuni la internet în același timp.
 • IPv6 – suport pentru adresele IPv6, care devin noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
 • VPN – îți poți configura routerul să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP, OpenVPN și IPSec VPN. De asemenea, se oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
 • Instant Guard - o aplicație mobilă disponibilă pe unele routere ASUS, care-ți permite să realizezi o conexiune VPN către routerul tău atunci când ești pe mobil, conectat la rețele Wi-Fi publice și nesigure. O funcție foarte utilă dacă ne întrebi pe noi.
 • VPN Fusion - altă facilitate disponibilă doar pe unele routere ASUS. Acesta îi permite routerului să aloce dispozitivele din rețea unor tuneluri VPN diferite, concomitent. Astfel, poți avea dispozitivele de gaming conectate la un serviciu VPN specializat pentru jocurile online, în timp ce laptopul de muncă se conectează la serviciul VPN al companiei pentru care lucrezi.
 • Network Tools – o colecție de unelte care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, routerul sau conexiunea la internet.
 • DDNS – un serviciu care îți permite să te conectezi la routerul wireless chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat.
 • Integrare cu Amazon Alexa, Google Assistant și IFTTT– poți spune comenzi precum “Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware” pentru a realiza diverse sarcini (în acest caz, actualizarea de firmware). De asemenea, poți automatiza sarcini repetitive sau conecta dispozitive care în mod obișnuit nu ar putea comunica unul cu celălalt, prin IFTTT.

Routerul GS-AX5400 Wi-Fi 6 vine cu tot ce are mai bun ASUS de oferit în materie de funcții și unelte, inclusiv noi aplicații și servicii, precum VPN Fusion și Instant Guard.

Care este părerea ta despre routerul ASUS GS-AX5400?

Acum știi ce ne place și ce nu la routerul de gaming ASUS ROG Strix GS-AX5400 cu Wi-Fi 6. De asemenea știi ce puncte forte și ce slăbiciuni are. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta. Ești interesat(ă) de acest router? Dacă-l ai deja, care este experiența ta cu el de până acum? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează