Recenzie TP-Link Archer GX90: Wi-Fi 6 pentru pasionații de gaming!

Recenzie TP-Link Archer GX90: Wi-Fi 6 pentru pasionații de gaming!
Rating

TP-Link Archer GX90 este un router Wi-Fi 6 cu trei benzi, mare și agresiv, care concurează pe piața aglomerată a routerelor premium. Acestea sunt destinate în primul rând utilizatorilor cu bugete generoase, conexiuni rapide la internet și așteptări mari. Lista de caracteristici oferite de acest router este lungă și include și compatibilitatea cu conexiunile la internet de 2,5 Gbps, care apar inclusiv la noi. Dar este acest router potrivit pentru astfel de conexiuni? Și cât de util este pasionaților de jocuri online? Pentru a afla, citește această recenzie:

Reclamă

Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:

 • Pasionații de jocuri online
 • Familiile care doresc securitate eficientă și control parental
 • Persoanele care au nevoie de acoperire Wi-Fi pentru zone cu o suprafață mai mare
 • Utilizatorii care au conexiuni la internet de 2,5 Gbps

Pro și contra

Iată lucrurile care-mi plac la TP-Link Archer GX90:

 • Performanță excelentă pe banda de 2,4 GHz
 • Arie mare de acoperire Wi-Fi
 • Hardware puternic
 • Ușor de utilizat și configurat
 • Aplicație mobilă utilă pentru controlul de la distanță
 • Instrumente eficiente de securitate și control parental
 • Multe funcții utile, orientate către jocurile online
 • Criptare WPA3 pentru rețeaua wireless
 • Poate folosi conexiuni la internet de 2,5 Gbps

Sunt și unele aspecte mai puțin pozitive:

 • Portul USB 3.0 este surprinzător de lent
 • Oferă canale cu lățimea de 160 MHz doar pe a doua bandă de 5 GHz
 • Viteza prin Wi-Fi nu depăsește niciodată 1 Gbps
Notă produs 4/5

Verdict

TP-Link Archer GX90 vrea să se poziționeze drept un router Wi-Fi 6 bun pentru jocuri, cu instrumente de securitate și performanțe de top, capabil să folosească și conexiuni la internet de 2,5 Gbps. Deși instrumentele sale de gaming sunt utile, iar uneltele de securitate foarte bune, alte aspecte ale acestui router nu sunt la fel cum par “pe hârtie”. De exemplu, acoperirea wireless este una dintre cele mai grozave pe care le-am întâlnit vreodată, dar viteza rețelei Wi-Fi lasă uneori de dorit, atunci când folosești standardul Wi-Fi 6. Alte routere similare sunt mai rapide decât Archer GX90 pe Wi-Fi 6. Pe de altă parte, deși poate folosi conexiuni la internet de 2,5 Gbps, viteza oferită de acest router pe Wi-Fi nu se potrivește pentru conexiuni atât de rapide. Prin urmare, dacă ai internet de 2,5 Gbps, este mai bine să cauți un alt router, mai bine echipat pentru a profita la maxim de o astfel de conexiune.

Nu spun că este un router slab, ci doar că există unele contraste care nu trebuiesc ignorate la acest model. Per total, TP-Link Archer GX90 este un router echilibrat și bun pentru utilizatorii ce nu au conexiuni la internet mai rapide de 1 Gbps și care sunt interesați de jocurile online.

Ambalajul în care vine routerul TP-Link Archer GX90 AX6600 tri-band Wi-Fi 6 este foarte agresiv, gândit pentru pasionații de jocuri care-și doresc Wi-Fi rapid pentru rețeaua lor de acasă. Pe partea de sus, avem o imagine mare a routerului și o listă cu principalele caracteristici ale acestuia.

Cutia în care vine TP-Link Archer GX90 AX6600

Cutia în care vine TP-Link Archer GX90 AX6600

Găsești informații suplimentare despre router, caracteristicile sale hardware și software pe spatele și pe părțile laterale ale cutiei. Atunci când o deschizi, găsești înăuntru o altă cutie neagră, care protejează routerul și accesoriile acestuia. După ce o deschizi, ești întâmpinat(ă) de un mesaj: „Let the Games Begin (Să înceapă jocurile)”, alături de un ghid pas cu pas despre cum să configurezi noul tău router TP-Link Archer GX90. O abordare plăcută! 🙂

Un ghid jucăuș despre cum să-ți configurezi routerul

Un ghid jucăuș despre cum să-ți configurezi routerul

Atunci când scoți totul din cutie, găsești următoarele: routerul în sine, cele opt antene externe detașabile, alimentarea, un scurt cablu Ethernet CAT 5e, ghidul de instalare rapidă, garanția și alte pliante.

Tot ce găsești în cutia routerului

Tot ce găsești în cutia routerului

Experiența de despachetare a routerului TP-Link Archer GX90 AX6000 este foarte plăcută, cu o mulțime de detalii de care publicul țintă se va bucura.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

TP-Link Archer GX90 cântărește 920 de grame și este foarte mare: are 311 × 207 × 174 mm în lățime x adâncime x înălțime (fără antene). Antenele externe sunt impresionante prin dimensiune și culoare. Cu toate acestea, le găsesc puțin cam exagerate pentru gustul meu și nu cred că vor fi pe placul utilizatorilor interesați de un router mai discret.

TP-Link Archer GX90 este masiv și agresiv

TP-Link Archer GX90 este masiv și agresiv

Pe partea de sus a routerului, sunt grilele de ventilație și sigla TP-Link, aceasta fiind singurul led de pe Archer GX90. În interior, găsim hardware puternic: un chipset Broadcom BCM6755 cu patru nuclee la frecvența de 1,5 GHz, 256 MB RAM și 128 MB spațiu de stocare pentru firmware. O nemulțumire minoră pe care o am este legată de RAM: deoarece acest router poate funcționa cu conexiuni la internet de 2,5 Gbps și are multe funcții orientate spre gaming, cred că ar fi fost ideal să fie echipat cu 512 MB de RAM în loc de 256 MB.

Pe spatele TP-Link Archer GX90, avem un port de 2,5 Gbps care poate fi utilizat pentru conexiunea la internet sau pentru rețea. Există, de asemenea, patru porturi Ethernet la viteza de 1 Gbps, dintre care unul poate fi folosit pentru conexiunea WAN. Găsim și butonul Reset, mufa pentru alimentare și butonul On/Off (Pornit/Oprit).

Porturile de pe spatele TP-Link Archer GX90

Porturile de pe spatele TP-Link Archer GX90

Pe partea dreaptă a routerului, găsim un port USB 3.0 și unul USB 2.0. Având în vedere că este un router de gaming premium, aș fi preferat două porturi USB 3.0 sau unul USB 3.2 Gen 1.

TP-Link Archer GX90 vine cu două porturi USB

TP-Link Archer GX90 vine cu două porturi USB

Pe partea din față, sunt butoanele pentru WPS, Wi-Fi și ledul de pe router.

Butoanele de pe TP-Link Archer GX90

Butoanele de pe TP-Link Archer GX90

Pe partea stângă, nu există porturi sau butoane. Atunci când întorci routerul cu susul în jos, vezi mai multe grile de ventilație, patru picioare de cauciuc pentru a-l ține pe loc fără a aluneca și două găuri pentru montarea pe perete. Găsești și un autocolant cu informații despre routerul pe care l-ai cumpărat și despre cum te conectezi la acesta pentru a-l configura.

TP-Link Archer GX90 poate fi montat pe perete

TP-Link Archer GX90 poate fi montat pe perete

TP-Link Archer GX90 este un router wireless cu trei benzi, cu lățimea de bandă maximă teoretică împărțită astfel: 547 Mbps pe banda wireless 2,4 GHz, 1201 Mbps pe prima bandă de 5 GHz (atunci când folosește Wi-Fi 6) și 4804 Mbps pe a doua bandă de 5 GHz (prin Wi-Fi 6 și lățimea canalului de 160 MHz). Aș fi preferat ca Archer GX90 să ofere o lățime a canalului de 160 MHz și pe prima bandă de 5 GHz, nu doar pe a doua.

A doua bandă de 5 GHz este cea mai rapidă

A doua bandă de 5 GHz este cea mai rapidă

TP-Link Archer GX90 oferă atât transferuri wireless 2x2 MU-MIMO pe banda de 2,4 GHz și pe prima bandă de 5 GHz, cât și transferuri 4x4 MU-MIMO pe a doua bandă de 5 GHz. Pentru un router de jocuri premium, ar fi fost mai bine să avem transferuri 4x4 MU-MIMO pe ambele benzi de 5 GHz. De asemenea, routerul oferă suport pentru criptarea prin WPA3, utilă atunci când vrei o rețea wireless cât mai sigură.

Pentru mai multe informații tehnice despre acest produs, îți recomand să vizitezi pagina sa oficială: TP-Link Archer GX90 - Router Wi-Fi 6 Tri-Band AX6600 pentru Gaming.

Reclamă

Configurarea TP-Link Archer GX90 se poate face atât folosind un browser web pe un PC care este conectat la rețeaua administrată de router, cât și prin utilizarea aplicației Tether pentru Android și iOS. Aplicația este gratuită și ușor de utilizat, dar expertul de configurare din browser oferă mai mult control, așa că am ales să-l folosesc pentru configurarea inițială. Pașii sunt cei obișnuiți: setezi parola de administrator, fusul orar pentru regiunea în care te afli, alegi tipul conexiunii la internet și introduci detaliile de conectare, apoi setezi numele și parola pentru Wi-Fi. La final, este afișat un rezumat al setărilor inițiale și poți asocia un cont TP-Link Cloud, dacă dorești să controlezi de la distanță acest router.

Configurarea inițială a unui TP-Link Archer GX90 este ușoară

Configurarea inițială a unui TP-Link Archer GX90 este ușoară

Un aspect care-mi place este că, imediat ce Archer GX90 se conectează la internet, verifică și dacă există actualizări de firmware și-ți recomandă să le instalezi, dacă acestea sunt disponibile. Ar trebui să urmezi această recomandare pentru a te bucura de o experiență de utilizare cât mai bună și sigură, precum și de funcții noi, care nu existau în versiunea inițială de firmware, cum ar fi funcția Client VPN.

Este înțelept să instalezi cel mai nou firmware

Este înțelept să instalezi cel mai nou firmware

Interfața de administrare a TP-Link Archer GX90 folosește negru și roșu drept culori principale, asemeni multor alte routere de gaming de pe piață. De asemenea, utilizarea acesteia nu e deloc dificilă. Toate setările sunt împărțite în secțiuni logice și, la început, vezi opțiunile de bază.

Interfața de utilizare a fost gândită pentru pasionații de jocuri

Interfața de utilizare a fost gândită pentru pasionații de jocuri

Dacă vrei mai multe setări, fila Advanced (Avansat) este locul potrivit. Aici poți configura tot ce are de oferit acest router. Setările sunt împărțite în secțiuni bine organizate, cu multe informații utile, care ar trebui să te ajute să înțelegi ce ai de făcut atunci când vrei să schimbi ceva.

Primești multe setări avansate

Primești multe setări avansate

Un plus este că interfața cu utilizatorul este disponibilă în douăzeci de limbi, printre care se numără și limba română. Pe lângă asta, ai direct în interfață linkuri către serviciul de Suport, acestea fiind utile atunci când ai probleme de depanat.

De asemenea, poți utiliza și aplicația Tether de pe smartphone pentru a-ți gestiona routerul. Este gratuită și ușor de folosit. Așa cum se vede în captura de ecran de mai jos, aceasta folosește o temă vizuală specială pentru TP-Link Archer GX90 și oferă acces și la funcțiile orientate spre gaming și familie, ceea ce este un plus.

Aplicația Tether are o temă specială pentru TP-Link Archer GX90

Aplicația Tether are o temă specială pentru TP-Link Archer GX90

Aplicația Tether nu oferă atât de multe setări precum interfața web, dar ar trebui să fie suficientă pentru majoritatea utilizatorilor, mai ales atunci când nu sunt acasă și trebuie să-și gestioneze rețeaua de la distanță.

În cele zece zile în care am testat TP-Link Archer GX90, am observat câteva aspecte interesante:

 • Acoperirea Wi-Fi este excelentă. Acest router este foarte bun pentru apartamentele de mari dimensiuni ori pentru casele cu etaj.
 • Atunci când folosești standardul Wi-Fi 4, performanța acestuia este remarcabilă. Din păcate, trecerea la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz aduce o performanță mai scăzută, ceea ce este dezamăgitor.
 • Portul USB 3.0 este surprinzător de lent la scrierea datelor, ceea ce îl face mai puțin util pentru persoanele care doresc să-și transforme routerul într-un NAS (Network Attached Storage).
 • Chiar dacă TP-Link Archer GX90 poate funcționa cu conexiuni la internet de 2,5 Gbps, nu l-am văzut niciodată să treacă peste viteza de 1 Gbps pe Wi-Fi, ceea ce înseamnă că nu poate profita pe deplin de astfel de conexiuni rapide.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanța reală oferită de TP-Link Archer GX90, dă clic pe pagina următoare a acestei recenzii, unde prezint măsurători detaliate și comparații cu alte routere.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless