ASUS RT-AX68U este succesorul spiritual pentru un router wireless foarte popular: ASUS RT-AC68U. Noul model are un aspect elegant, suport pentru Wi-Fi 6, funcții de securitate excelente și o aplicație VPN inovatoare pentru dispozitivele tale mobile. Dacă vrei să afli părerea noastră despre routerul ASUS RT-AX68U (AX2700) și detalii despre cum funcționează acesta în lumea reală, citește această recenzie:
ASUS RT-AX68U: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:
- Utilizatorii care doresc să folosească standardul Wi-Fi 6
- Persoanele cu dispozitive nu tocmai noi, care vor performanță bună și atunci când folosesc standarde mai vechi în rețeaua lor (Wi-Fi 4 și Wi-Fi 6)
- Părinții care vor control parental eficient pentru dispozitivele din rețea
- Utilizatorii care vor protecție antivirus și firewall de calitate pentru traficul din rețea
- Persoanele care vor să-și controleze routerul de oriunde de pe internet, folosind o aplicație mobilă
- Utilizatorii care vor să-și controleze rețeaua folosind Alexa și serviciul IFTTT (If This, Then That)
Pro și contra
Iată ce ne place la routerul ASUS RT-AX68U:
- Suport pentru standardul Wi-Fi 6
- Design plăcut și elegant
- Performanțe foarte bune atunci când folosești Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4
- Două porturi USB: un port USB 2.0 și un USB 3.0 foarte rapid
- Unelte de securitate și control parental foarte bune
- Poți să-l controlezi de oriunde de pe internet, printr-o aplicație mobilă
- Aplicație VPN care-ți conectează dispozitivele mobile la rețeaua de acasă
- Interfață și documentație de ajutor disponibile în multe limbi, inclusiv română
Există și unele neajunsuri:
- Nu are suport pentru canale cu lățime de bandă de 160 MHz
- Nu poate fi montat pe pereți
Verdict
ASUS RT-AX68U este unul dintre routerele noastre favorite cu Wi-Fi 6 din câteva motive: ne place cum arată și apreciem performanțele sale atunci când suntem nevoiți să folosim standarde mai vechi, precum Wi-Fi 4 și Wi-Fi 5. Multe familii și afaceri de mici dimensiuni nu au dispozitive foarte noi care merg bine cu Wi-Fi 6, iar majoritatea routerelor Wi-Fi 6 se concentrează să ofere performanțele cele mai bune atunci când este folosit acest nou standard. Un aspect foarte pozitiv este că ASUS RT-AX68U oferă performanțe foarte bune atunci când sunt folosite standardele mai vechi. În plus, noua aplicație mobilă Instant Guard îți permite să te conectezi la rețeaua de acasă prin VPN și să-ți protejezi dispozitivele mobile când ești în alte rețele. Dacă vrei un router cu Wi-Fi 6 echilibrat, ASUS RT-AX68U este o alegere excelentă, pe care o recomandăm tuturor.
Despachetarea routerului ASUS RT-AX68U dual-band AX2700 cu Wi-Fi 6
ASUS RT-AX68U vine într-o cutie neagră cu o poză a dispozitivului în partea de sus. Pachetul său este asemănător cu cel al altor routere ASUS cu Wi-Fi 6 și este foarte ușor de despachetat. Găsești multe informații despre caracteristicile hardware și software ale routerului cumpărat pe toate lateralele cutiei.
După ce despachetezi totul, găsești înăuntru următoarele elemente: routerul în sine, alimentarea sa, un cablu de rețea CAT5e, garanția, ghidul pentru configurarea rapidă și un pliant cu informații despre Wi-Fi 6. Acesta îți spune că pot exista probleme de compatibilitate între dispozitivele mai vechi și standardul Wi-Fi 6 și ce ai de făcut dacă acestea nu văd rețeaua emisă folosind acest standard.
ASUS RT-AX68U oferă o experiență de despachetare plăcută și rapidă. Așa cum este de așteptat, în cutie, ai tot ce este nevoie pentru a folosi routerul și a-ți configura rețeaua.
Caracteristici hardware și design
RT-AX68U urmează elementele de design ale unuia dintre cele mai populare modele ASUS: venerabilul RT-AC68U - un model ce a fost foarte bine vândut. ASUS RT-AX68U este totuși mai subțire, mai ușor, cu un design actualizat, care este mai modern și elegant decât al predecesorului său. ASUS RT-AX68U are trei antene externe nondetașabile și oferă suport pentru Wi-Fi 6, criptare WPA3 și transmisiuni wireless 3x3 MU-MIMO.
Routerul e realizat dintr-un material plastic ușor. Culoarea dominantă este negru, iar routerul arată foarte bine, potrivit unei sufragerii elegante în care poate vrei să-l amplasezi. Marginea de sus este argintie și, pe ea, se află câteva leduri discrete, care semnalizează starea de funcționare a routerului și a conexiunii Wi-Fi. Ledurile sunt foarte mici și bine integrate în zona argintie, astfel încât să nu deranjeze, nici măcar noaptea.
Acest router nu are găuri pentru montarea pe perete, iar pe partea de jos, găsești piciorușe de cauciuc, ce-l ajută să nu alunece de pe suprafețele plate pe care-l amplasezi. Tot acolo, sunt lipite niște abțibilduri cu informații despre dispozitivul pe care l-ai cumpărat.
ASUS RT-AX68U are o mărime de 25.8 x 6.75 x 18.6 cm și cântărește doar 625 de grame. Pe spatele său, sunt porturile disponibile: portul pentru WAN (conexiunea la internet) și patru porturi Ethernet, toate la viteza de 1 Gbps, un port USB 2.0 și unul USB 3.0. Mai găsești și mufa pentru alimentare, butoanele pentru funcția WPS și Reset, precum și cel pentru pornirea și oprirea routerului.
ASUS RT-AX68U are un procesor cu două nuclee Broadcom BCM4906, la frecvența de 1.8 GHz, 512 MB de RAM și 256 MB spațiu de stocare pentru firmware. Este un router dual-band, cu o lățime maximă de bandă teoretică împărțită astfel: 861 Mbps pe banda de 2.4 GHz și 1802 Mbps pe banda de 5 GHz, atunci când se folosește standardul Wi-Fi 6 pe ambele.
Dacă vrei să afli mai multe detalii tehnice despre acest router, vizitează această pagină: ASUS RT-AX68U Specificații.
Configurarea și utilizarea routerului ASUS RT-AX68U
Configurarea routerului ASUS RT-AX68U poate fi făcută atât dintr-un navigator web, cât și folosind aplicația mobilă ASUS Router. Procesul implică detectarea tipului de conexiune la internet, introducerea detaliilor necesare de conectare, alegerea unui nume și a unei parole pentru Wi-Fi și dacă vrei să activezi sau nu Wi-Fi 6.
Atunci când pornești Wi-Fi 6, ASUS te informează că unele plăci de rețea pot avea probleme de conectivitate pe acest standard. Înainte de a-l activa, este o idee bună să actualizezi driverele plăcilor de rețea de pe toate laptopurile, tabletele și calculatoarele.
NOTĂ: Dacă ai o consolă Sony PS5 și vrei să vezi cât de bine merge cu rețelele Wi-Fi 6, citește: Sony PS5 & Wi-Fi 6: Cum funcționează cu un router ASUS de gaming?
După ce ai terminat configurarea rapidă inițială, conectează-ți dispozitivele la rețea și accesează firmware-ul de pe router pentru setări mai detaliate. Interfața de administrare a routerului este ușor de folosit și organizată în secțiuni logice. În plus, este disponibilă în 25 de limbi, inclusiv limba română. Poți controla orice aspect dorești și atât utilizatorii începători, cât și cei avansați vor fi mulțumiți de nivelul de detaliu oferit.
Documentația de ajutor este ușor accesibilă: atunci când muți cursorul deasupra unei setări pe care nu o înțelegi, se afișează un semn al întrebării. Dă clic pe acesta și vezi informații care-ți explică setarea respectivă. Din păcate, documentația nu a fost actualizată astfel încât să includă informații despre funcțiile mai noi din firmware, așa că acest truc nu merge pentru orice. Totuși, merge suficient de des pentru a fi util.
Poți administra routerul și de pe orice iPhone sau telefon cu Android, folosind aplicația ASUS Router. Aceasta poate fi folosită de oriunde de pe internet și include suficient de multe setări care pot fi configurate.
Pentru a fi și mai interesant, ASUS RT-AX68U, la fel ca alte routere Wi-Fi 6, oferă suport pentru Instant Guard - o nouă aplicație mobilă creată de ASUS care-ți permite să te conectezi la rețeaua de acasă prin VPN, de pe orice Wi-Fi public. Astfel, poți beneficia de o conexiune criptată care nu poate fi spionată ușor, dar și de funcțiile de protecție ale modulului AiProtection inclus pe ASUS RT-AX68U.
Pentru a verifica calitatea rețelei Wi-Fi emisă de ASUS RT-AX68U, am luat laptopul nostru de teste și ne-am dus într-o cameră separată de router printr-un perete. Am realizat un transfer wireless și am măsurat viteza media și variabilitatea transferului respectiv. Pe banda de 2.4 GHz și standardul Wi-Fi 4, viteza medie a fost mai mare decât cea oferită de alte routere cu Wi-Fi 6 pe care le-am testat recent. Dar variabilitatea transferului de date a fost relativ ridicată.
Am trecut la banda de 5 GHz și standardul Wi-Fi 5 și am fost foarte mulțumit atât de viteza medie obținută pentru descărcarea datelor, cât și de stabilitatea transferului.
Am trecut la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz și transferul de date a fost și mai stabil decât pe Wi-Fi 5, dar viteza medie ușor mai scăzută.
Am fost mulțumit de cum a performat ASUS RT-AX68U în testele realizate, mai ales atunci când am folosit standardele mai vechi precum Wi-Fi 4 și Wi-Fi 5. Dacă ai dispozitive vechi care nu merg bine cu Wi-Fi 6, s-ar putea să preferi acest router datorită performanțelor sale solide atunci când folosești standardele mai vechi.
Pentru mai multe detalii despre performanța oferită de ASUS RT-AX68U în lumea reală, inclusiv comparații cu alte modele de routere wireless, mergi la următoarea pagină a acestui review.