Review ASUS RT-AX59U: Discret, frumos și flexibil

Review ASUS RT-AX59U: Discret, frumos și flexibil
Rating

Unora nu le plac routerele wireless tradiționale cu antene externe. Alți utilizatori vor să-și ascundă routerul de ochii lumii, montându-l pe un perete sau punându-l într-un colț al unei încăperi. Însă doar câteva routere satisfac aceste nevoi. Din fericire, ASUS a lansat recent pentru acești utilizatori modelul RT-AX59U. Un router dual-band Wi-Fi 6 cu un design frumos, hardware solid și o listă extinsă de caracteristici, care-l fac potrivit pentru utilizatorii casnici și afacerile mici. Dacă vrei să vezi performanțele sale și cum merge ASUS RT-AX59U în scenarii din viața reală, citește recenzia mea:

Reclamă

ASUS RT-AX59U: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:

 • Apartamente de dimensiuni medii și spații de birouri de dimensiuni similare
 • Utilizatorii ce-și doresc controale parentale, antivirus și protecție firewall eficiente
 • Conexiuni la internet cu viteze de până la 1 Gbps
 • Cei care vor să-și controleze routerul de la distanță, de oriunde de pe internet, cu ajutorul unei aplicații mobile
 • Utilizatorii care doresc să-și controleze rețeaua de acasă folosind Alexa și IFTTT (If This, Then That)

Pro și contra

Iată lucrurile care ne plac la ASUS RT-AX68U:

Vezi prețul:
 • Merge bine atunci când folosește standardul Wi-Fi 6 pe ambele benzi
 • Design atractiv
 • Are două porturi USB
 • Instrumente de securitate și controale parentale excelente
 • Îl poți controla de la distanță de oriunde cu o aplicație mobilă
 • Funcții inovatoare de VPN
 • Poate fi montat pe pereți

Există și câteva dezavantaje:

 • Are performanțe mai puțin grozave atunci când folosește standarde mai vechi, precum Wi-Fi 4 și Wi-Fi 5
 • Prețul este ușor ridicat pentru performanța pe care o primești
Notă produs 4.5/5

Verdict

Deși ASUS RT-AX59U este echipat cu un procesor MediaTek, acest router nu are performanțe slabe. Dimpotrivă, performanțele sale sunt cele la care te-ai aștepta de la un router bun din gama medie. Și pentru ca lucrurile să fie și mai atrăgătoare, caracteristicile modelului RT-AX59U sunt la fel ca cele pe care le primești pe routerele mai premium de la ASUS. Per total, acest router wireless fiabil și atractiv se potrivește de minune apartamentelor sau spațiilor de birouri de dimensiuni medii, care au conectivitate la internet de până la 1 Gbps. În plus, ca bonus, dispune de un sistem de montare flexibil, ce-ți permite să-l plasezi oriunde vrei, inclusiv pe pereți.

Despachetarea routerului ASUS RT-AX59U

ASUS RT-AX59U este un router wireless dual-band AX4200 care sosește într-o cutie neagră de carton, tipică pentru routerele ASUS. Pe partea de sus a ambalajului, se află o imagine a routerului și o listă cu cele mai importante caracteristici ale acestuia.

Ambalajul lui ASUS RT-AX59U AX4200 dual-band

Ambalajul lui ASUS RT-AX59U AX4200 dual-band

Poți găsi mai multe informații despre produs pe spatele și pe lateralele cutiei. Când o deschizi, vezi mai multe pliante și, sub ele, routerul în sine. Dacă scoți totul afară, ar trebui să ai la dispoziție următoarele elemente: ASUS RT-AX59U și adaptorul de alimentare, un cablu de rețea CAT5e, câteva șuruburi pentru montarea pe perete și un ghid de montare, ghidul de configurare rapidă, certificatul de garanție, un ghid de depanare și alte pliante.

Despachetarea lui ASUS RT-AX59U

Despachetarea lui ASUS RT-AX59U

Experiența de despachetare este rapidă și poți trece imediat la treabă: citește ghidul de configurare rapidă, scoate routerul din punga protectoare de plastic și instalează-l.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

ASUS RT-AX59U este un router wireless elegant, înalt, cu Wi-Fi 6. Are o dimensiune de 15 pe 20 cm în lățime pe înălțime și o grosime de 6 cm. Este, de asemenea, destul de ușor, cântărind doar 476 de grame. Un aspect de design care va fi apreciat de mulți este că toate cele cinci antene ale sale sunt interne. Ca urmare, ASUS RT-AX59U nu arată ca majoritatea routerelor. Este un aspect excelent dacă ești interesat(ă) să folosești dispozitive minimaliste, dar frumoase, acasă sau la birou.

ASUS RT-AX59U are un design minimalist

ASUS RT-AX59U are un design minimalist

RT-AX59U dispune de un sistem de montare flexibil, care-i permite să fie amplasat pe birouri și alte suprafețe plane, precum și pe pereți. După cum poți vedea, suportul de la bază poate fi desfăcut și mutat în altă poziție.

Suportul de la bază poate fi desfăcut

Suportul de la bază poate fi desfăcut

Atunci când introduci suportul în găurile din partea de sus a routerului, poți folosi șuruburile incluse în pachet pentru a instala RT-AX59U pe tavan sau pe perete, poate undeva ascuns.

Este ușor să montezi acest router pe un perete

Este ușor să montezi acest router pe un perete

Pe spatele routerului, se află trei porturi Ethernet care funcționează la 1 Gbps și un port WAN. Există, de asemenea, un port USB 3.2 Gen 1 și un port USB 2.0. Ai, de asemenea, mufa de alimentare, butonul WPS și cel de resetare.

Porturile de pe spatele routerului

Porturile de pe spatele routerului

Spre partea de jos, ASUS RT-AX59U are un singur led, care-și schimbă culoarea pentru a indica starea de funcționare. După cum vezi, este discret și poate fi dezactivat din software-ul său dacă te deranjează, sau poți face ca acesta să se oprească automat pe timp de noapte și să se aprindă pe timp de zi.

Ledul din partea de jos a routerului

Ledul din partea de jos a routerului

Lățimea de bandă maximă teoretică totală este împărțită după cum urmează: 574 Mbps pe banda de 2,4 GHz și 3603 Mbps pe banda de 5 GHz atunci când folosește standardul Wi-Fi 6. Pentru transmiterea datelor, ASUS RT-AX59U utilizează 2x2 MU-MIMO pe banda de 2,4 GHz și 3x3 MU-MIMO pe banda de 5 GHz.

Reclamă

La evaluarea caracteristicilor hardware ale acestui router, este clar că acesta este un model din gama medie, care-și propune să ofere un bun echilibru între preț, performanță și caracteristici. Pentru mai multe informații despre specificațiile oficiale ale acestui router, accesează această pagină: ASUS RT-AX59U - Tech Specs.

Configurarea și utilizarea routerului ASUS RT-AX59U

Poți instala ASUS RT-AX59U folosind aplicația mobilă ASUS Router pentru Android și iOS sau un calculator conectat la router printr-un browser web. De data aceasta, am decis să folosesc aplicația mobilă. Procesul de configurare este același ca și în cazul altor routere ASUS: te conectezi la rețeaua Wi-Fi implicită, selectezi routerul pe care vrei să-l instalezi și furnizezi detaliile pentru conectarea la internet.

Configurarea lui ASUS RT-AX59U

Configurarea lui ASUS RT-AX59U

Apoi, introdu numele și parola pe care le vrei pentru Wi-Fi, alege un nume de utilizator și o parolă de administrator și așteaptă ca routerul să aplice setările.

Configurarea rețelei Wi-Fi

Configurarea rețelei Wi-Fi

La final, apare un rezumat al setărilor tale și poți decide dacă vrei să activezi o conexiune la distanță, care-ți permite să controlezi routerul de oriunde de pe internet. Apoi, poți începe să folosești aplicația ASUS Router pentru a configura alte setări mai avansate, precum controalele parentale sau integrarea routerului cu Alexa sau Google Assistant.

Reclamă

Aplicația ASUS Router este ușor de utilizat și oferă mai multe opțiuni de configurare de care ai putea avea nevoie. Cu toate acestea, oferă acces doar la unele dintre instrumentele și caracteristicile RT-AX59U.

Aplicația mobilă ASUS Router este ușor de folosit

Aplicația mobilă ASUS Router este ușor de folosit

Dacă vrei să ai acces la tot ceea ce oferă ASUS RT-AX59U, trebuie să folosești un browser web pentru a te conecta cu parola de administrator pe care ai setat-o. Interfața web este intuitivă, bine organizată și disponibilă în 25 de limbi (inclusiv română). De asemenea, nivelul de control de care dispui este impresionant: poți configura tot ceea ce vrei, de la funcțiile VPN la protecția antivirus și redirecționarea de porturi și până la numeroșii parametri ai rețelei wireless.

ASUS RT-AX59U are multe caracteristici legate de VPN

ASUS RT-AX59U are multe caracteristici legate de VPN

Un aspect pe care-l apreciez este capacitatea de actualizare automată a firmware-ului. Îți recomand s-o activezi și să alegi pentru aceasta o oră târzie, atunci când dormi, pentru a evita întreruperea conexiunii atunci când routerul wireless repornește pentru a finaliza actualizarea.

Dacă nu înțelegi o anumită setare, documentația de ajutor este ușor de accesat prin intermediul linkurilor către manual din partea de jos a interfeței web. De asemenea, poți vedea un semn de întrebare pentru unele setări atunci când treci cu mouse-ul peste ele. Dacă dai clic pe el, apar informații despre rolul acelei setări.

Multe setări au descrieri utile despre ceea ce fac

Multe setări au descrieri utile despre ceea ce fac

Mi-am conectat fără probleme toate dispozitivele la rețeaua wireless, chiar și atunci când am folosit criptarea WPA3 sau canalele de 160 MHz pe banda de 5 GHz. Performanța de ansamblu a fost bună, iar stabilitatea transferurilor de rețea a fost deosebit de bună pe banda de 5 GHz atunci când am utilizat Wi-Fi 6. Iată, de exemplu, un transfer realizat prin Wi-Fi pe un calculator amplasat într-o cameră separată de router prin doi pereți. După cum poți vedea, transferul a fost constant.

Un transfer wireless pe banda de 5 GHz

Un transfer wireless pe banda de 5 GHz

Însă, pe banda de 2,4 GHz, variabilitatea transferurilor wireless este relativ ridicată - cu toate acestea, routerul a compensat prin asigurarea unei zone de acoperire bune pe această bandă.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale oferite de ASUS RT-AX59U, inclusiv o comparație cu alte routere, accesează pagina următoare a acestei recenzii, unde prezint măsurători detaliate.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless