Review Synology WRX560: Un router mesh Wi-Fi 6 excelent!

Review Synology WRX560: Un router mesh Wi-Fi 6 excelent!
Rating

Sistemele mesh Wi-Fi au devenit mult mai populare în ultimii ani. Acestea reprezintă o alegere foarte bună atunci când vrei acoperire wireless pentru locuințe sau birouri mai mari, iar cele mai multe dintre ele oferă aproape aceleași caracteristici ca și routerele tradiționale. Asta este valabil și pentru Synology WRX560, cel mai recent router mesh de la Synology. Acest model oferă compatibilitate cu Wi-Fi 6 și este capabil să lucreze cu conexiunile de internet ultrarapide de 2,5 Gbps care apar treptat în întreaga lume, inclusiv în România. Dacă ești curios să afli mai multe despre Synology WRX560 și ce are de oferit, citește această recenzie:

Reclamă

Synology WRX560: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem mesh Wi-Fi este o alegere potrivită pentru:

 • Utilizatorii cu conexiuni rapide la internet, de 1 Gbps sau 2,5 Gbps
 • Persoanele care au nevoie de acoperire Wi-Fi pentru spații mai mari, inclusiv case cu mai multe etaje sau birouri mici
 • Utilizatorii ce-și doresc ca routerul lor să ofere securitate eficientă, controale parentale, VPN și alte caracteristici avansate
 • Rețele Wi-Fi cu multe dispozitive conectate
 • Persoanele în căutarea unui router mesh cu un port USB rapid, pe care intenționează să-l transforme într-un NAS sau server media

Pro și contra

Iată lucrurile care-mi plac la Synology WRX560:

Vezi prețul:
 • Hardware solid, care poate gestiona multe dispozitive de rețea
 • Performanță excelentă atunci când folosești Wi-Fi 6
 • Compatibilitate cu criptarea WPA3
 • Firmware modular cu multe opțiuni avansate
 • Port USB 3.2 Gen 1 ultra-rapid
 • Instrumente de securitate și controale parentale de top
 • Documentație excelentă

Există și unele dezavantaje:

 • Ar fi trebuit să aibă mai mult de un port LAN 2,5 Gbps
 • Atunci când folosești Wi-Fi 5 (802.11ac), viteza atinsă nu este atât de mare
Notă produs 5/5

Verdict

Synology WRX560 este un router mesh perfect pentru casele inteligente moderne și birourile mici. Acesta include conectivitate Wi-Fi 6, software excelent, capacitatea de a lucra cu conexiuni de internet ultra-rapide de 2,5 Gbps și multe caracteristici suplimentare, precum VPN Plus, controale parentale eficiente și instrumente de securitate avansate. Dacă ai deja un router Synology și dorești să-ți extinzi acoperirea rețelei, Synology WRX560 este o alegere excelentă. Același lucru este valabil și în cazul în care construiești un sistem mesh Wi-Fi de la zero. Îl recomand tuturor celor care doresc o soluție mesh excelentă pentru locuința lor sau pentru biroul unei firme mici.

Despachetarea routerului Synology WRX560

Synology WRX560 sosește într-o cutie de carton simplă, cu un abțibild pe ea. Poți vedea o imagine a dispozitivului și câteva dintre cele mai importante caracteristici ale sale.

Ambalajul lui Synology WRX560 este foarte simplu

Ambalajul lui Synology WRX560 este foarte simplu

Pe spate, există câteva informații despre hardware și o listă cu ce ar trebui să găsești în cutie.

Există câteva detalii tipărite pe spate

Există câteva detalii tipărite pe spate

De îndată ce deschizi cutia, vezi o husă neagră, care protejează routerul mesh. Când scoți totul, găsești Synology WRX560, adaptorul său de alimentare, un cablu de rețea scurt CAT5e și ghidul de instalare rapidă.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Despachetarea lui Synology WRX560 este o experiență simplă. În interiorul cutiei, se găsesc doar elementele de bază, necesare pentru a începe.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Synology WRX560 este un router mesh, ceea ce înseamnă că a fost proiectat pentru a fi utilizat în tandem cu alte routere Synology sau dispozitive mesh pentru a furniza Wi-Fi pe o suprafață mai mare, precum o casă cu mai multe etaje, un mic birou sau spațiu industrial. L-am folosit împreună cu un router Synology RT6600ax analizat acum câteva luni. După cum observi în imaginea de mai jos, acest router mesh nu are un design clasic.

Synology WRX560 în tandem cu Synology RT6600ax

Synology WRX560 în tandem cu Synology RT6600ax

Synology WRX560 este un dispozitiv vertical înalt, fără antene externe. Dimensiunile sale sunt de 233 mm x 194 mm x 66 mm în înălțime x lățime x adâncime. Cântărind 1,35 kg, nu este un dispozitiv mic, dar nici nu este la fel de greu ca un router obișnuit. Pe partea din față, observi logoul Synology, câteva grile de ventilație discrete, numele modelului și ledurile care indică starea de funcționare a dispozitivului.

Synology WRX560 nu are antene externe

Synology WRX560 nu are antene externe

Pe partea din spate, se află un abțibild cu informații despre routerul mesh pe care tocmai l-ai cumpărat, numărul de serie, adresa MAC și așa mai departe. Ai, de asemenea, butonul de pornire și mufa de alimentare, un port WAN de 1 Gbps, un port WAN/LAN de 2,5 Gbps și trei porturi LAN care funcționează la 1 Gbps. Butonul de resetare se află lângă ele.

Porturile de pe spate

Porturile de pe spate

Având în vedere că Synology WRX560 este un router mesh Wi-Fi 6 puternic, aș fi preferat ca acesta să aibă cel puțin două porturi de 2,5 Gbps, dacă nu chiar mai multe, pentru a permite mai multor dispozitive să beneficieze de puterea sa.

Pe o latură a routerului mesh, găsești un port USB 3.2 Gen 1, alături de butoanele WPS și WiFi.

Synology WRX560 are un port USB 3.2 Gen 1

Synology WRX560 are un port USB 3.2 Gen 1

Pe partea inferioară, se află patru picioare de cauciuc, utile pentru a menține routerul mesh fixat pe o suprafață plană, și mai multe grile de ventilație. Din păcate, nu există niciun sistem disponibil pentru montarea lui Synology WRX560 pe pereți, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru unii utilizatori.

Patru picioare de cauciuc mențin Synology WRX560 pe poziție

Patru picioare de cauciuc mențin Synology WRX560 pe poziție

Acest router mesh dual-band emite semnal pe benzile de 2,4 GHz și 5 GHz. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 600 Mbps pe frecvența radio de 2,4 GHz și de 2400 Mbps pe cea de 5 GHz. De asemenea, oferă transferuri 2x2 MU-MIMO pe banda de 2,4 GHz și 4x4 MU-MIMO pe 5 GHz. Synology WRX560 poate funcționa cu toate standardele wireless până la Wi-Fi 6 și oferă și compatibilitate și pentru criptarea WPA3. De asemenea, poate utiliza un canal cu o lățime de 160 MHz în banda de 5 GHz. În interiorul lui Synology WRX560, se găsește un procesor quad-core Qualcomm Hawkeye IPQ8071A, care funcționează la 1,4 GHz și 512 MB de memorie RAM DDR4 și ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Detalii despre configurația sa hardware

Detalii despre configurația sa hardware

Pentru și mai multe informații tehnice despre acest produs, îți recomand să vizitezi pagina sa oficială: Synology WRX560.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului Synology WRX560

Înainte de a instala Synology WRX560, recomand să citești acest ghid despre cum îți poți configura rețeaua Wi-Fi: How do I deploy my Synology Wi-Fi system to achieve the best connection? Din păcate, informațiile nu sunt disponibile în limba română.

Deși Synology WRX560 funcționează foarte bine de unul singur, este mai bine să-l cuplezi cu un router mai puternic, precum Synology RT6600ax, pe care l-am folosit pentru această recenzie. Pentru mai multe informații despre routerele Synology și despre capacitățile acestora, accesează această pagină: Familia de routere Synology.

Produse Synology pentru mesh Wi-Fi

Produse Synology pentru mesh Wi-Fi

Poți configura Synology WRX560 folosind un browser web pe un calculator conectat la rețeaua gestionată de acest router mesh și cu aplicația DS router pentru Android sau iOS. Însă, deoarece construiam o rețea mesh, am configurat mai întâi routerul principal (Synology RT6600ax) și am adăugat ulterior Synology WRX560. Instrucțiunile pentru adăugarea stațiilor Wi-Fi sunt clare și ușor de urmat.

Este ușor să adaugi Wi-Fi Points din aplicația DS router

Este ușor să adaugi Wi-Fi Points din aplicația DS router

Înainte de a adăuga Synology WRX560 la sistemul mesh, trebuie să actualizezi mai întâi firmware-ul SRM de pe routerul principal la cea mai recentă versiune, pentru a te asigura că acesta este compatibil cu WRX560.

Este necesar să actualizezi SRM-ul

Este necesar să actualizezi SRM-ul

Poți adăuga unul sau mai multe terminale Wi-Fi Synology WRX560 la rețeaua ta, în funcție de nevoile tale. Le vei vedea în Network Map (Harta rețelei), iar acestea vor clona automat setările de pe routerul principal Synology.

O rețea mesh Wi-Fi cu dispozitive Synology

O rețea mesh Wi-Fi cu dispozitive Synology

Prin urmare, orice modificare a setărilor de pe routerul principal este reprodusă de stațiile WiFi din rețea, iar acestea vor funcționa ca o singură entitate, nu independent unele față de celelalte.

DS router include multe setări

DS router include multe setări

Aplicația DS router oferă o listă amplă de opțiuni de configurare. Poți să gestionezi setările Wi-Fi, să partajezi detaliile conexiunii cu alții, să gestionezi dispozitivele conectate, să configurezi controlul parental și să accesezi multe alte funcții, precum VPN, reguli de redirecționare a porturilor, firewall sau actualizări de firmware. Deși aplicația DS router nu este la fel de detaliată ca interfața web de administrare a routerului (Synology Router Manager sau SRM), aceasta include majoritatea lucrurilor necesare.

Trecând la SRM, acesta este disponibil în douăzeci de limbi (din nefericire, limba română nu este inclusă), incredibil de modular (instalezi caracteristicile/pachetele pe care le vrei și le elimini pe cele nedorite), bine organizat și cu o mulțime de opțiuni de configurare avansată.

SRM este disponibil în douăzeci de limbi

SRM este disponibil în douăzeci de limbi

Navigarea prin această interfață seamănă cu utilizarea unui desktop Linux, ceea ce este excelent și o face ușor de utilizat, chiar dacă nu ești foarte priceput la tehnologie.

SRM arată ca un desktop Linux

SRM arată ca un desktop Linux

Un alt avantaj este documentația bine organizată și ușor accesibilă pentru utilizatori. Chiar dacă dai peste setări mai tehnice, ai la dispoziție toate informațiile necesare pentru a configura totul corect. Și poți, de asemenea, să contactezi echipa de asistență Synology direct din interfața SRM, ceea ce este foarte util atunci când întâmpini probleme pe care nu le poți rezolva.

Documentația ajutătoare este foarte detaliată

Documentația ajutătoare este foarte detaliată

Un alt aspect pe care-l apreciez la SRM este accentul pe securitate și confidențialitate. Poți configura diferite conturi de utilizator cu roluri diferite și permisiuni explicite și poți chiar activa verificarea în doi pași pentru a te asigura că cineva din afara rețelei tale nu o poate accesa (hack) cu ușurință.

Nu am întâmpinat nicio problemă de conectare sau de stabilitate cât timp am folosit rețeaua mesh Wi-Fi gestionată de cele două dispozitive Synology primite pentru testare. Am apreciat cât de bine a mers rețeaua atunci când am folosit Wi-Fi 6 și cât de stabile au fost transferurile de rețea, în special pe banda de 5 GHz. Mai jos, ai un exemplu de transfer de rețea realizat prin intermediul dispozitivului Synology WRX560 într-o cameră separată de un perete de routerul principal (Synology RT6600ax). Este foarte stabil, cu diferențe mici între viteza minimă și cea maximă.

Un transfer de date Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz

Un transfer de date Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz

Per total, sunt mulțumit de experiența mea cu Synology WRX560. Este un router mesh excelent care-ți oferă aproape tot ce ai nevoie.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanța din scenarii reale oferită de Synology WRX560, mergi la pagina următoare a acestei recenzii, unde prezint măsurători și comparații detaliate.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless