Review placă video ASRock AMD Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+

Review placă video ASRock AMD Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+
Rating

Plăcile video RX 5700 XT de la AMD sunt deja cunoscute pentru performanțele ridicate și calitatea de care dau dovadă. Mai mult, majoritatea producătorilor de hardware pentru calculatoare au creat plăci video proprii bazate pe referința AMD, iar ASRock este unul dintre ei. Am testat placa lor video de top ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+, aceasta fiind o implementare extraordinar de frumoasă. Dacă vrei să știi părerea noastră despre această placă video și cât de bine se descurcă în jocurile noi, citește această recenzie:

Reclamă

ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+: Pentru cine este o alegere potrivită?

Această placă video este o alegere excelentă pentru gamerii care vor:

 • Una dintre cele mai bune plăci video disponibile pe piață în prezent
 • Să se joace la calitate video ultra și la un număr ridicat de cadre pe secundă
 • Să se joace ultimele jocuri apărute, în rezoluția 1440p

Pro și contra

Sunt multe lucruri pozitive de spus despre ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+:

 • Performanța excelentă atât în jocuri cât și în benchmark-uri
 • Folosește ultima arhitectură AMD RDNA și un proces de fabricație pe 7 nanometri
 • Are 8 GO de RAM GDDR6, mai mult decât adecvat pentru orice joc modern sau experiență VR
 • Suportă noua interfață PCI Express 4.0
 • Sistemul de răcire este puternic și face o treabă bună la a păstra temperaturile sub control
 • Are un design frumos

Sunt și câteva lucruri negative de menționat:

 • Are un preț mai mare decât alte implementări AMD Radeon RX 5700 XT de la alți producători
 • Nu suportă ray tracing, în timp ce plăcile video Nvidia cu prețuri și performanțe similare o fac
Notă produs 5/5

Verdict

Noi ne-am îndrăgostit de ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+. Roțile dințate de pe placa metalică de pe spatele ei, precum și luminile RGB o fac să fie atrăgătoare pentru oricine este interesat de construcția unui calculator de gaming frumos. Din punct de vedere al performanței pe care o oferă, ce poți să ceri mai mult? Rulează orice joc la setări de calitate ultra și o face la un număr mare de cadre pe secundă. Dacă nu te deranjează să cheltuiești ceva mai mulți bani decât prețul mediu al unei plăci bazate pe AMD Radeon RX 5700 XT și nu ai o problemă cu lipsa tehnologiei ray tracing, atunci ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ este o alegere excelentă.

Despachetarea plăcii video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+

ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ sosește într-o cutie mare, din carton. Pe partea superioară poți vedea numele ei, caracteristicile și specificațiile sale esențiale, tipărite pe un fundal mat gri închis. De asemenea, tot pe partea superioară a cutiei, găsești un design interesant cu roți dințate ce ne-au dus cu gândul la cyberpunk.

Ambalajul plăcii video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+
Ambalajul plăcii video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+

Spatele pachetului este plin cu detalii despre specificațiile plăcii video, caracteristici și cerințe, precum și ilustrații cu placa și software-ul ei.

Spatele cutiei
Spatele cutiei

Deschiderea cutiei îți arată pentru ce ai plătit: placa video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+, un set de abțibilduri ASRock și alte lucruri similare, ghidul de utilizare și documentația pentru garanție.

Ce găsești în cutia plăcii video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+
Ce găsești în cutia plăcii video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+

Despachetarea plăcii video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ este rapidă și, în cutie, găsești destul de multe lucruri, deci putem spune că ne-a plăcut această experiență.

Reclamă

Design și specificații hardware

Primul lucru pe care l-am observat la ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ este faptul că este extraordinar de frumoasă. Placa metalică de pe spate are un design frumos cu roți dințate ce te fac să ai senzația că vine direct dintr-un joc cyberpunk. Însă, placa metalică nu este acolo doar ca să arate bine, ci și pentru a ajuta la disiparea căldurii. Mai mult, pentru că este metalică, ajută și la protejarea plăcii video de posibile îndoiri.

Placa metalică de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+
Placa metalică de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+

Sistemul de răcire este impresionant în comparație cu design-ul original al plăcii video de referință AMD Radeon RX 5700 XT. ASRock a folosit trei ventilatoare așezate deasupra unui radiator masiv. Cele două ventilatoare din capete au 90 mm, iar cel din centru are 80 de mm și este și iluminat RGB.

Ventilatoarele de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+
Ventilatoarele de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+

Când placa video funcționează, ledurile RGB de pe cooler iluminează și o serie de rotițe dințate aflate pe partea vizibilă a plăcii video. Deși nu am folosit ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ pe o placă de bază tot de la ASRock, trebuie să știi că această placă video oferă suport pentru tehnologia Polychrome SYNC a companiei, ce îți permite să îi sincronizezi efectele de lumină cu cele configurate pe o placă de bază ASRock compatibilă.

ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ montată în PC-ul nostru de teste
ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ montată în PC-ul nostru de teste

ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ beneficiază de ultima arhitectură de la AMD, RDNA (Navi) și de cel mai mic proces de fabricație din lume (7 nanometri). Are o frecvență de bază de 1820 MHz, o frecvență de joc de 1935 MHz, iar frecvența turbo maximă este de 2025 MHz. Placa vine cu 8 GO de GDDR6 ce rulează la o viteză de 14 Gbps și o magistrală de memorie pe 256 de biți. De asemenea, este construită să funcționeze pe PCI Express (PCIe) 4.0 x16 și suportă DirectX 12 și OpenGL 4.6.

Specificațiile afișate de GPU-Z
Specificațiile afișate de GPU-Z

Compania ASRock a fost generoasă cu numărul de porturi disponibile. AMD Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ are 6 ieșiri video: patru DisplayPort 1.4 cu DSC 1.2a și două HDMI 2.0b. În comparație, versiunea standard Radeon RX 5700 XT de la AMD îți oferă doar trei DisplayPort 1.4 și un HDMI.

Ieșirile video de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+
Ieșirile video de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+

Placa video își trage energia electrică suplimentară prin intermediul a doi conectori cu 8 pini și are un design al fazelor de putere 10+1. Este mai mult decât ce recomandă AMD (7+1) și te asigură că placa video primește destulă putere electrică chiar dacă funcționează în modul supratactat. De asemenea, ASRock recomandă o sursă de alimentare de 700 de wați, cu 100 de wați mai mult decât recomandarea AMD pentru placa video de referință Radeon RX 5700 XT.

Conectorii cu 8 pini de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+
Conectorii cu 8 pini de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+

Și pentru că tot vorbim de supratactare, această placă video este supratactată din fabrică și vine cu două versiuni de BIOS: una pentru rularea în modul OC (Overclock) și una pentru modul Silent (Silențios). Poți controla care versiune de BIOS este încărcată de GPU folosind comutatorul Dual BIOS aflat pe placa video. În mod implicit, placa este setată să meargă în modul OC.

Comutatorul OC BIOS / Silent BIOS
Comutatorul OC BIOS / Silent BIOS

Din punct de vedere al dimensiunilor fizice, placa video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ este mare. Ocupă două sloturi și are o lungime de 324,35 mm, o lățime de 145,39 mm și o înălțime de 53,18 mm.

Ledurile de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ atunci când sunt pornite
Ledurile de pe ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ atunci când sunt pornite

ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ este o placă video frumoasă, ce a reușit să ne impresioneze cu designul său, iar specificațiile hardware sunt ceva mai bune decât cele ale referinței AMD Radeon RX 5700 XT. Este de ajuns să arunci o privire pe specificații ca să îți dai seama că această placă video este puternică și poate să facă față oricărui joc, în 1440p sau 1080p, la cea mai bună calitate.

Reclamă

Performanțe în jocuri și benchmark-uri

Pentru a vedea cât de rapidă este placa video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+, am testat-o în mai multe jocuri și benchmark-uri. Iată platforma hardware și software pe care am testat această placă video:

Am început prin a testa performanța oferită în World War Z. Am folosit Vulkan API și setările de calitate grafică Ultra. Când am rulat jocul la rezoluția de 2560 x 1440, am obținut un minim de 113 cadre pe secundă (fps), un fps mediu de 130 și un fps maxim de 178. Folosind rezoluția de 1920 x 1080, fps-ul minim a fost 123, media 178, iar maximum 272.

Rezultate benchmark în World War Z
Rezultate benchmark în World War Z

Star Control: Origins este un joc ce folosește DirectX 11 și nu oferă un instrument de benchmark. Totuși, am măsurat numărul de cadre pe secundă randate în timp ce conduceam un vehicul pe luna Triton, folosind cele mai înalte setări grafice posibile, atât în 1440p, cât și în 1080p. În rezoluția QHD (2560 x 1440 pixeli), am măsurat un fps minim de 74, o medie de 98 și un fps maxim de 120. În FHD (rezoluție 1920 x 1080), am măsurat 99 fps minim, 117 medie și 145 maxim.

Rezultate benchmark în Star Control: Origins
Rezultate benchmark în Star Control: Origins

Battlefield V este un alt joc popular și unul care cere o mulțime de resurse hardware pentru a rula la calitatea maximă posibilă. Pentru el, am folosit DirectX 12 și setările de calitate Ultra. Când am rulat jocul la rezoluția de 2560 x 1440, am avut fps minim 81, în medie 101 și maxim 135. La rezoluția 1920 x 1080, fps-ul minim a fost 106, media 134 și maximul 146.

Rezultate benchmark în Battlefield V
Rezultate benchmark în Battlefield V

Shadow of the Tomb Raider este un joc cu detalii vizuale extraordinare, dar calitatea grafică are prețul său și necesită o placă video foarte puternică pentru a rula bine. L-am testat cu DirectX 12, TAA (Temporal Anti-Aliasing) și presetul Highest pentru calitatea grafică. Când am evaluat jocul în 1440p (rezoluție de 2560 x 1440 pixeli), am măsurat un fps (cadre pe secundă) minim de 64, o medie de 82 și un maxim de 119. În Full HD (rezoluție 1920 x 1080), am avut un minim de 94 fps, o medie de 124 și un maxim de 192.

Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider
Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

Tom Clancy's The Division 2 include un instrument de benchmark care ne spune doar media fps. Folosind DirectX 12 și profilul de calitate grafică Ultra, am obținut un fps mediu de 75 în rezoluția 1440p și 106 fps în rezoluția 1080p.

Rezultate benchmark în Tom Clancy's The Division 2
Rezultate benchmark în Tom Clancy's The Division 2

Metro Exodus are niște cerințe hardware foarte ridicate, dacă vrei să îl joci la calitatea grafică cea mai bună. De asemenea, este și jocul care a redat cele mai puține cadre pe secundă în testele noastre. Folosind DirectX 12, profilul video Ultra și o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, am reușit să obținem doar un minim de 21 fps, o medie de 55 fps și un maxim de 108 cadre pe secundă. Trecerea la rezoluția de 1920 x 1080 pixeli a însemnat o creștere mică a numărului de fps: un minim de 25, o medie de 60 și un maxim de 89.

Rezultate benchmark în Metro: Exodus
Rezultate benchmark în Metro: Exodus

De asemenea, am testat ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ în Fortnite, un joc fără cerințe foarte mari, dar foarte popular online. Am folosit setările grafice Epic și am măsurat un fps minim de 46, o medie de 120 și un maxim de 191 cadre pe secundă în rezoluția 2560 x 1440 pixeli. Când am trecut pe rezoluția de 1920 x 1080 de pixeli, jocul a redat un minim de 158 fps, o medie de 180 și un maxim de 196. După cum vezi, fps-ul minim din rezoluția 1440p a fost destul de mic. Însă, acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că implementarea DirectX 12 din Fortnite este în stadiu Beta pentru moment și, drept urmare, mai sunt probleme de rezolvat. Per total, însă, media de fps a fost foarte mare în ambele rezoluții testate.

Rezultate benchmark în Fortnite
Rezultate benchmark în Fortnite

În Apex Legends, un alt joc online de tip battle royale foarte popular, folosind cea mai bună calitate grafică, am măsurat un minim de 93 fps, o medie de 117 fps și un maxim de 145 fps în rezoluția 1440p. În Full HD, am măsurat un minim de 130 fps, o medie de 143 fps și un maxim de 145 fps.

Rezultate benchmark în Apex Legends
Rezultate benchmark în Apex Legends

La final, am rulat și câteva benchmark-uri specializate pentru gaming, de la 3DMark și Unigine. În 3DMark Time Spy, ce folosește DirectX 12, la rezoluția de 2560 x 1440 pixeli, am obținut un scor de 9600 de puncte. În Unigine SuperPosition, folosind profilul grafic Extreme și rezoluția 1080p, am obținut un scor de 3460 de puncte cu DirectX 11 și 4415 de puncte cu OpenGL.

Rezultate benchmark în 3DMark Time Spy
Rezultate benchmark în 3DMark Time Spy

De asemenea, am vrut să vedem cât de multă energie electrică este consumată de placa video atunci când rulezi jocuri sau aplicații similare ce îi folosesc intensiv resursele. Am descoperit că placa video ajunge și la 229 wați, ceea ce înseamnă că recomandarea făcută de ASRock pentru o sursă de alimentare de 700 de wați este bună și ar trebui să o urmezi.

Un alt aspect important este căldura produsă de placa video. Pentru a vedea cât de mult se încălzește, am jucat Metro Exodus timp de aproape 15 minute la calitatea video ultra, în timp ce monitorizam temperaturile. Am aflat că ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ atinge 79 de grade Celsius. Acesta este un rezultat bun și reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de placa de referință AMD Radeon RX 5700 XT, care se încălzește foarte mult: până la 86 de grade Celsius.

ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+ s-a dovedit a fi una dintre cele mai rapide și mai puternice plăci video pe care le-am testat în acest an. Este capabilă să ruleze orice joc la setări ultra, fără probleme, atât în rezoluții Full HD, cât și în 1440p.

Aplicații incluse

Pentru placa video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+, producătorul ne oferă un instrument numit ASRock Taichi Tweak. Este o aplicație de desktop pentru Windows, ce îți permite să monitorizezi frecvențele GPU și pe cele ale memoriei sale, utilizarea lor, vitezele ventilatoarelor și temperaturile. În plus, poți să ajustezi și să personalizezi și frecvențele și viteza memoriei, precum și să controlezi viteza ventilatoarelor.

ASRock Taichi Tweak
ASRock Taichi Tweak

Aplicația ASRock Taichi Tweak este un software simplu ce oferă elementele esențiale de lucru cu placa video. Nouă ni s-a părut a fi utilă, în special pentru ajustarea vitezelor ventilatoarelor.

Ce părere ai despre ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+?

Acum știi ce impresie ne-a făcut placa video ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+. Este o excelentă implementare a referinței AMD Radeon RX 5700 XT, oferind performanțe incredibile. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai tu despre ea. Ai cumpăra această placă video? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Windows