Recenzie ASUS ZenBook Pro Duo: Frumusețea inovației!

Recenzie ASUS ZenBook Pro Duo: Frumusețea inovației!
Rating

Experiența de utilizare a ASUS ZenBook Pro Duo

ASUS ZenBook Pro Duo este cel mai elegant laptop cu două ecrane. Din moment ce este un dispozitiv futurist, care încearcă să inoveze, nu ne așteptam să fie atât de robust și de bine construit. Din fericire, ASUS a folosit materiale de înaltă calitate și inginerie de top pentru a crea ZenBook Pro Duo, iar rezultatul final este un laptop care pare durabil și care arată bine în același timp. Rezistența la standarde militare promisă de ASUS nu pare să fie o inginerie de marketing, ci o realitate. Totuși, un neajuns al acesteia este faptul că ZenBook Pro Duo are o greutate destul de ridicată, de 2,5 kg.

Utilizarea ASUS ZenBook Pro Duo
Utilizarea ASUS ZenBook Pro Duo

Ecranul principal de pe ZenBook Pro Duo folosește un panou OLED, la care este o plăcere să te uiți. Culorile arată excelent, iar culoarea negru este intensă și clară. Să te uiți la filme 4K pe acest ecran este o experiență superbă. Este unul din acele laptopuri care sunt puse în valoare de Modul Întunecat (Dark Mode) din Windows 10, deoarece ecranul arată minunat. Dar boxele nu sună așa de bine pe cât te-ai fi așteptat de la un dispozitiv certificat de Harman Kardon. Sunetul se aude bine, dar nu atât de tare pe cât ai fi crezut și nu pare să aibă "greutate".

Reclamă

Al doilea ecran, numit ScreenPad Plus este plăcut și util. Singurul său neajuns este faptul că nu este la fel de luminos precum ecranul principal. Dar asta nu îl face mai puțin util. Poți să tragi aplicații pe acest ecran, să comuți aplicațiile între ecranul secundar și cel principal, să salvezi grupuri de programe într-un anumit aranjament, să schimbi rezoluția de la 3840 x 1100 pixeli la 1920 x 550, să configurezi optimizarea pentru baterie, etc.

Setările disponibile pentru ScreenPad Plus
Setările disponibile pentru ScreenPad Plus

ScreenPad Plus este util atât pentru productivitate, cât și pentru gaming. Atunci când editezi un video sau creezi conținut artistic, este util să scoți ASUS Pen din cutie și să-l folosești pe oricare din cele două ecrane. Artiștii vor aprecia faptul că pot să își retușeze creațiile digitale cu el, în timp ce alți utilizatori îl vor găsi bun pentru scrierea de mână pe ecran. Singura problemă este că ASUS Pen nu are un loc anume pentru a fi păstrat cu laptopul tău, așa că trebuie să ai grijă să nu uiți să-l iei în geanta laptopului atunci când călătorești.

ASUS Pen este oferit împreună cu ASUS ZenBook Pro Duo
ASUS Pen este oferit împreună cu ASUS ZenBook Pro Duo

Tastatura este plăcută atunci când tastezi, mai ales dacă utilizezi ZenBook Pro Duo pe un birou. Tastele au o distanță scurtă de călătorie și înregistrează imediat apăsările. Cu toate acestea, atunci când ții ZenBook Pro Duo pe picioare, tastatura este foarte aproape de corp și este posibil să ai tendința să apeși tastele greșite un timp, până când te adaptezi la poziția de tastare și îți dai seama unde se află toate tastele. Trackpad-ul de precizie este excelent. Are suport pentru gesturile cu trei degete și patru degete, care pot fi personalizate cu ușurință. Sensibilitatea este excelentă, iar trackpad-ul poate fi transformat și într-un NumberPad, prin apăsarea unui buton. Majoritatea utilizatorilor vor iubi acest trackpad, dar, cu toate acestea, pentru productivitate maximă, un mouse Bluetooth portabil rămâne cea mai bună opțiune.

Trackpad-ul poate fi folosit și ca NumberPad
Trackpad-ul poate fi folosit și ca NumberPad

Având în vedere hardware-ul puternic dinăuntrul ASUS ZenBook Pro Duo, nu este surprinzător faptul că performanța este excelentă pe acest laptop, indiferent de ce faci, de la utilizarea de aplicații Office, până la dezvoltare de software, editare video sau foto, precum și gaming. Acest laptop poate rula toate jocurile moderne în rezoluția 1080p, fără probleme, la setări de înaltă calitate. Această performanță, precum și cele două ecrane, vin cu un cost: autonomia nu este aproape de cele 7,5 ore promise de compania ASUS. În realitate, obții în jur de 3 ore de utilizare, în funcție de ceea ce faci. Dacă te joci pe ASUS ZenBook Pro Duo, nu te aștepta ca bateria să țină mai mult de două ore.

Dacă efectuezi activități care consumă multe resurse pe acest laptop, laptopul se încălzește și sistemul de răcire începe să se tureze. Am observat că ZenBook Pro Duo tinde să se încălzească la mijloc, în marginea de sus a tastaturii. Dacă îl ții pe picioare în timp ce se încălzește, poate deveni inconfortabil de utilizat. Atunci când laptopul se încălzește prea mult, poți apăsa butonul Turbo pentru a crește viteza ventilatorului.

Zona în care se încinge ASUS ZenBook Pro Duo
Zona în care se încinge ASUS ZenBook Pro Duo

Webcam-ul de pe ASUS ZenBook Pro Duo oferă suport pentru autentificarea prin Windows Hello și recunoaștere facială. Este utilă și pentru apeluri video, dar nu te aștepta să te impresioneze. Are o rezoluție 720p și este suficientă pentru a vorbi cu prietenii, familia și colegii de muncă.

Webcam-ul de pe ASUS ZenBook Pro Duo
Webcam-ul de pe ASUS ZenBook Pro Duo

Un alt aspect deosebit la ASUS ZenBook Pro Duo este faptul că are o placă de rețea wireless Intel Wi-Fi 6 AX200, care merge bine cu routerele cu Wi-Fi 6. Atunci când am conectat laptopul la o rețea wireless emisă de un router ASUS ROG Rapture GT-AX1100, am ajuns la o viteză de descărcare prin WiFi de 762,03 Mbps. O viteză impresionantă.

Viteza prin WiFi pe ASUS ZenBook Pro Duo
Viteza prin WiFi pe ASUS ZenBook Pro Duo

Suntem foarte mulțumiți de ASUS ZenBook Pro Duo. Este un laptop inovator, cu performanțe excelente și idei interesante.

Reclamă

Performanța în teste sintetice

Am rulat câteva teste sintetice (benchmark-uri) pe ASUS ZenBook Pro Duo, pentru a avea o perspectivă mai realistă asupra performanței. Mai întâi am măsurat cât de rapid pornește, folosind BootRacer. Așa cum se vede în captura de ecran de mai jos, acest laptop pornește Windows 10 în 28 de secunde.

Cât de rapid pornește ASUS ZenBook Pro Duo
Cât de rapid pornește ASUS ZenBook Pro Duo

Pentru a verifica performanțele SSD-ului din ASUS ZenBook Pro Duo, am folosit aplicația CrystalDiskMark. În captura de ecran de mai jos, vezi rezultatele: vitezele obținute au fost bune atât la citirea, cât și la scrierea de date. Totuși, alte laptopuri pot oferi SSD-uri și mai rapide.

ASUS ZenBook Pro Duo - rezultatele în CrystalDiskMark
ASUS ZenBook Pro Duo - rezultatele în CrystalDiskMark

Utilizatorii care cumpără ASUS ZenBook Pro Duo îl vor folosi și pentru multe sarcini de productivitate. Am folosit testele oferite de PCMark 10 și acest laptop a avut un scor de 5046 puncte, care arată că acest laptop este capabil să ofere performanțe excelente pentru productivitate și creare de conținut digital.

ASUS ZenBook Pro Duo - Scorul în PCMark 10
ASUS ZenBook Pro Duo - Scorul în PCMark 10

Apoi am rulat testul Time Spy oferit de 3DMark, care ne-a arătat că acest laptop este capabil să ruleze jocurile moderne bine. Scorul obținut este de 5809 puncte.

ASUS ZenBook Pro Duo - Scorul din 3DMark
ASUS ZenBook Pro Duo - Scorul din 3DMark

Am vrut să vedem și cât de bine poate rula experiența de realitate virtuală (VR) pe laptopul ASUS ZenBook Pro Duo, deci am folosit benchmark-ul SuperPosition VR dezvoltat de Unigine. Scorul obținut a fost de 9794 de puncte, care ne arată că acest laptop este capabil să ofere experiențe VR la calitate optimă.

ASUS ZenBook Pro Duo - Scorul în SuperPosition VR
ASUS ZenBook Pro Duo - Scorul în SuperPosition VR

Am testat sistemul de răcire al laptopului, folosind aplicația FurMark. După câteva zeci de minute, la încărcare maximă, placa video a ajuns la o temperatură de 78 de grade Celsius, în timp ce procesorul a ajuns la 95 de grade. Este destul de fierbinte și ar trebui să activezi modul Turbo atunci când rulezi aplicații care consumă multe resurse.

ASUS ZenBook Pro Duo - Cât de mult se încălzește
ASUS ZenBook Pro Duo - Cât de mult se încălzește

Am folosit PowerMark pentru a vedea cât de mult rezistă bateria. Folosind testele Balanced (Echilibrate), care măsoară autonomia atunci când navighezi pe internet, scrii documente în Word și ocazional, faci puțină editare video și gaming lejer, ASUS ZenBook Pro Duo a rezistat 2 ore și 29 de minute, cu ambele ecrane pornite.

Cât ține bateria cu ambele ecrane pornite
Cât ține bateria cu ambele ecrane pornite

Atunci când am închis ecranul secundar, ASUS ZenBook Pro Duo a rezistat 3 ore și 2 minute, ceea ce nu este mult.

Cât ține bateria doar cu ecranul principal pornit
Cât ține bateria doar cu ecranul principal pornit

Testele sintetice pe care le-am rulat pe ASUS ZenBook Pro Duo ne arată că este un dispozitiv capabil să ruleze orice dorești și să-ți ofere o experiență satisfăcătoare.

Aplicațiile incluse pe ASUS ZenBook Pro Duo

Laptopul ASUS ZenBook Pro Duo pe care l-am primit în teste avea surprinzător de puțin bloatware. Exceptând aplicațiile implicite, incluse de Microsoft în Windows 10, și toate driverele necesare, am găsit pe laptop și următoarele aplicații:

Aplicația MyASUS
Aplicația MyASUS
  • McAfee Personal Security - o versiune de încercare a unui produs de securitate care include protecție antivirus, protecție web și un manager de parole. Majoritatea utilizatorilor o vor dezinstala, deoarece alte produse de securitate tind să ofere o protecție mai bună.
  • MyASUS - o aplicație utilă pe care o poți utiliza pentru a accesa serviciul de asistență pentru clienți, instrumente pentru diagnosticul sistemului și actualizări software pentru laptop și pentru a configura ventilatoarele, modul de încărcare sau ecranul și temperatura de culoare a acestuia.
  • Realtek Audio Console - o aplicație standard pe care o poți utiliza pentru a configura difuzoarele și microfonul de pe laptop. Nu oferă nicio opțiune specială în comparație cu Windows 10, așa că poate vei dori să o dezinstalezi și să economisești spațiu de stocare.
  • ScreenXpert - o aplicație Windows folosită pentru a controla ecranul secundar de pe ZenBook Pro Duo și modul în care funcționează acesta.
  • Thunderbolt Control Center - util pentru a configura dispozitivele Thunderbolt pe care le conectezi la ZenBook Pro Duo.

Pe laptopul ASUS ZenBook Pro Duo este puțin bloatware inclus de compania producătoare. Este o surpriză plăcută și am fost bucuroși să vedem că majoritatea aplicațiilor incluse sunt utile.

Ce părere ai despre ASUS ZenBook Pro Duo?

Acum șii ce ne place și ce nu ne place la ASUS ZenBook Pro Duo și multele sale inovații. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne părerea ta despre acest produs și dacă iei în considerare să-l cumperi. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Windows