Review ASUS ZenScreen MB249C: Monitor portabil de nișă

Review ASUS ZenScreen MB249C: Monitor portabil de nișă
Rating

ASUS ZenScreen MB249C merită luat în considerare dacă ești interesat de un monitor portabil, de dimensiuni mari. Cu un ecran IPS de 24 de inci, acest monitor portabil depășește limitele a ceea ce credeam că înseamnă portabil. Totuși, cu ajutorul unui mâner inteligent încorporat, care servește și ca suport, a unui braț de birou și a unui suport de perete, incluse în pachet, ZenScreen MB249C ar putea fi monitorul „portabil” pe care ți l-ai dorit întotdeauna. În această recenzie, voi analiza designul, performanța și capacitatea de utilizare a lui ZenScreen MB249C. Dacă ești curios să vezi ce poate face, citește mai departe:

Reclamă

ASUS ZenScreen MB249C: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS ZenScreen MB249C poate fi o alegere excelentă pentru cei care:

 • Sunt în căutarea unui monitor, pe care-l pot muta cu ușurință prin casă sau birou
 • Vor un monitor secundar atât pentru laptop, cât și pentru PC
 • Sunt dispuși să plătească un preț ridicat pentru un monitor ASUS frumos

Pro și contra

ASUS ZenScreen MB249C are mai multe calități:

Vezi prețul:
 • Este un monitor cu un design frumos
 • Include HDMI și USB-C cu Power Delivery de 60 W
 • Îl poți monta pe suportul său încorporat, care are și rol de mâner
 • Pachetul include un braț de birou, precum și o suport de perete
 • Panoul IPS permite o reproducere bună a culorilor, un contrast ridicat și unghiuri largi de vizualizare
 • Timpul de răspuns de 5 ms și rata de refresh de 75 Hz sunt mai mult decât ceea ce primești pe monitoarele obișnuite de birou

Trebuie, de asemenea, să menționez câteva dezavantaje:

 • Monitorul este destul de scump
 • Lipsa unor porturi suplimentare, precum DisplayPort sau USB-A
 • 1080p este o rezoluție destul de mică pentru un ecran de 24 de inci
 • Difuzoare încorporate de slabă calitate
Notă produs 4/5

Verdict

Cu un panou IPS de 24 de inci, rezoluție Full HD și un pachet generos de accesorii, ASUS ZenScreen MB249C este un monitor portabil fără egal. Eu, personal, nu am mai văzut până acum vreun monitor portabil atât de mare. Însă, deși ASUS îl prezintă ca fiind un ecran portabil, adevărul este că vei fi destul de limitat în ceea ce privește portabilitatea. Deși îl poți transporta prin casă la fel de ușor cum îl poți muta între birouri sau chiar între diferite etaje la locul de muncă, ASUS ZenScreen MB249C nu este un dispozitiv pe care să-l poți lua cu tine în deplasări. Sau, cel puțin, n-o să-ți dorești asta. Dar, dacă ești în căutarea unui monitor cu multe opțiuni de montare, unul pe care să-l poți lua de pe birou și să-l pui cu ușurință pe o masă sau să-l agăți pe un perete despărțitor în sala de conferințe de la serviciu, ASUS ZenScreen MB249C poate fi alegerea potrivită. Bănuiesc că nișa sa este destul de mică, dar este totuși o nișă, nu?

Despachetarea monitorului ASUS ZenScreen MB249C

Deși ASUS ZenScreen MB249C este promovat ca fiind un monitor portabil, acesta împinge puțin limitele a ceea ce înseamnă portabil. Cu un ecran de 24 de inci, este un dispozitiv destul de mare, iar cutia sa este și mai mare, adăpostind multe accesorii. Ambalajul este din carton gros obișnuit și, deși monitorul în sine poate fi privit ca un dispozitiv premium, cutia este sub așteptări. Pe ea sunt imprimate puține detalii, iar mesajul de bază pare să fie “Incredible comes from within” - Incredibilul vine din interior. 🙂

Ambalajul lui ASUS ZenScreen MB249C

Ambalajul lui ASUS ZenScreen MB249C

În cutie, monitorul este protejat de o ramă suplimentară din carton, gândită și pentru a adăposti accesoriile incluse în pachet. Când despachetezi totul, găsești monitorul portabil cu adaptorul de alimentare și cablul său, un braț de birou, un cablu HDMI și un cablu USB-C, o șurubelniță în formă de L, un suport pentru pereți despărțitori, format din două elemente, ghidul de pornire rapidă și garanția.

Ce găsești în cutia lui ASUS ZenScreen MB249C

Ce găsești în cutia lui ASUS ZenScreen MB249C

Despachetarea monitorului ASUS ZenScreen MB249C este o experiență plăcută și impresionantă. Deși ambalajul pare simplu, conține un set generos de accesorii, iar grija pentru detalii este evidentă.

Reclamă

Design și specificații hardware

Când vine vorba de monitoare portabile, te gândești probabil la ecrane cu diagonala de 15,6 inci sau poate până undeva la 17 inci. În mod surprinzător, aș putea spune, ASUS ZenScreen MB249C are un panou de 23,8 inci! Măsurând 539,34 pe 346,3 pe 23,6 mm în lățime, înălțime și grosime și cântărind 2,85 kg, acesta este cu siguranță mai mare și mai greu decât orice monitor portabil pe care l-am văzut până acum. Și pare să vizeze o nișă specială, formată din cei care vor în principal să-și poată muta monitorul prin birou sau prin casă. Este clar că nu este făcut pentru a fi băgat în geantă sau în rucsac, împreună cu laptopul.

ASUS ZenScreen MB249C are un suport încorporat

ASUS ZenScreen MB249C are un suport încorporat

Dincolo de dimensiunea sa, similară cu cea a unui monitor obișnuit de birou, opțiunile de montare oferite de ASUS ZenScreen MB249C sunt destul de spectaculoase. Poți să-l așezi pe orice suprafață plană cu ajutorul suportului încorporat, să-l montezi pe brațul de birou inclus în pachet sau să-l agăți pe o partiție de perete, unde îi montezi cârligele. Atunci când este așezat pe brațul de birou, merită menționat că monitorul portabil îți permite să-i reglezi înălțimea, precum și să-l înclini, să-l rotești sau să-l pivotezi în modul portret (90°).

Primești și un braț de birou cu ASUS ZenScreen MB249C

Primești și un braț de birou cu ASUS ZenScreen MB249C

ASUS ZenScreen MB249C dispune de un panou IPS cu ecran lat de 24 de inci, cu un raport de aspect 16:9 și o rezoluție FHD de 1920 x 1080 pixeli. Ecranul are unghiuri de vizualizare generoase (178° atât pe orizontală, cât și pe verticală), oferind o bună reproducere a culorilor, un raport de contrast maxim de 1000:1 și o luminozitate maximă de 250 cd/m2. Deși acestea sunt specificații obișnuite pentru monitoarele de birou, ZenScreen MB249C merge puțin mai departe, oferind un timp de răspuns ușor mai rapid (5 ms) și o rată de refresh ușor mai mare (75 Hz) decât ecranele de birou obișnuite. Și, deși nu acceptă HDR, monitorul este compatibil cu AMD FreeSync, ceea ce poate fi util dacă-l conectezi la laptopul tău de gaming.

Rezoluție 1080p și rată de refresh de 75 Hz

Rezoluție 1080p și rată de refresh de 75 Hz

Monitorul portabil este prevăzut cu un port USB-C (cu DisplayPort Alt Mode și Power Delivery de 60 de wați), un port HDMI 1.4 și o mufă pentru căști de 3,5 mm. Toate aceste porturi se găsesc pe marginea stângă, spre partea de jos.

Porturile disponibile pe ASUS ZenScreen MB249C

Porturile disponibile pe ASUS ZenScreen MB249C

Pe partea opusă (marginea din dreapta) se află butonul de pornire, un sistem de blocare Kensington și trei butoane fizice pentru a naviga prin meniul OSD al monitorului.

Butoanele sunt în partea dreaptă

Butoanele sunt în partea dreaptă

Din păcate, nu vei găsi niciun port DisplayPort sau USB Type-A pe acest monitor portabil. Având în vedere nișa pe care o vizează, aș spune că acestea ar fi fost binevenite. Dar hei, poate că o versiune viitoare a monitorului le va include și pe acestea.

Reclamă

ASUS ZenScreen MB249C are un consum tipic de energie de 13 wați. În modul de economisire a energiei, ar trebui să consume mai puțin de 0,5 wați, iar atunci când este oprit, necesită mai puțin de 0,3 wați. Datorită portului său USB-C, care acceptă până la 60 de wați de Power Delivery, poți folosi monitorul și, în același timp, îți poți încărca laptopul de la el.

Portul USB-C acceptă Power Delivery de 60 de wați

Portul USB-C acceptă Power Delivery de 60 de wați

Teoretic, atunci când este conectat prin USB-C, monitorul ar trebui să poată fi alimentat direct de la laptop, fără a avea nevoie de propriul său acumulator, atâta timp cât laptopul poate furniza cel puțin 60 de wați de energie. Însă, în testele mele, asta nu a fost posibil, chiar dacă am încercat cu un ASUS ROG Strix G17 G713, care ar trebui să ofere până la 100 de wați.

Dacă vrei să vezi toate specificațiile și caracteristicile pentru ASUS ZenScreen MB249C, accesează această pagină: ASUS ZenScreen MB249C Tech Specs.

Specificațiile lui ASUS ZenScreen MB249C sunt tipice pentru monitoarele de birou, dar nu și designul său. Arată modern, iar numărul de accesorii pe care le primești împreună cu el este generos. Îmi place aspectul său și cu siguranță apreciez opțiunile din fabrică la capitolul opțiuni de montare. Deși este un ecran prea mare pentru a-l considera un monitor cu adevărat portabil, pe care să-l poți lua cu tine în deplasări, ASUS ZenScreen MB249C pare a fi o alegere bună pentru cei care au nevoie de un ecran atât de portabil încât să-l mute cu ușurință de pe un birou pe altul, de pe peretele despărțitor al unei săli de ședințe într-un spațiu de birou și așa mai departe.

Experiența de utilizare a lui ASUS ZenScreen MB249C

Există câteva lucruri care-mi plac destul de mult la monitorul portabil ASUS ZenScreen MB249C. Folosindu-l zilnic timp de aproximativ o săptămână, consider calitatea afișajului său ca fiind potrivită nevoilor mele zilnice. Navigarea pe internet în căutare de știri și informații, cititul și scrisul, precum și vizionarea de clipuri pe YouTube au fost activități satisfăcătoare. Culorile sunt vii, contrastul este bun, luminozitatea este ridicată, iar fonturile au un aspect cursiv. Totuși, trebuie să menționez că am avut monitorul mai mult montat pe birou, pe brațul său, la distanță de mine.

Panoul IPS oferă o calitate bună a imaginii

Panoul IPS oferă o calitate bună a imaginii

Dacă trebuie să-l muți des de la un birou la altul sau pur și simplu îți place să lucrezi pe măsuța ta de cafea, suportul încorporat este cel mai potrivit. După părerea mea, aceasta este cea mai bună alegere dacă intenționezi să-l folosești ca monitor secundar, precum și pentru situațiile când trebuie să le arăți o prezentare colegilor de serviciu. Suportul este destul de robust, iar rama inferioară a monitorului se termină într-un sprijin transparent, asemănător cu sticla, cu o bază din cauciuc. Toate acestea înseamnă stabilitate și o bună aderență pe orice suprafață pe care așezi monitorul.

Suportul încorporat oferă o aderență bună

Suportul încorporat oferă o aderență bună

Pe de altă parte, când am folosit ASUS ZenScreen MB249C, sprijinit pe suportul său încorporat, ca monitor secundar pentru laptopul meu, am avut tendința de a poziționa monitorul mai aproape de ochii mei. În această situație, fonturile de pe ecran păreau grosiere, iar marginile imaginilor de pe ecran erau destul de granulate. Din păcate, aceasta este o consecință directă a dimensiunii mari a ecranului față de rezoluția destul de mică. Pentru un afișaj de 24”, 1080p pare un pic cam mic; o rezoluție de 1440p ar fi fost cu siguranță ceva mai bună. Totuși, asta ar fi crescut și prețul monitorului portabil, care este oricum destul de scump.

Fonturile par fragmentate dacă ții monitorul aproape

Fonturile par fragmentate dacă ții monitorul aproape

Când vine vorba de vizionarea de filme și de gaming, ASUS ZenScreen MB249C se descurcă destul de bine pentru un monitor portabil. Deși nu se poate compara cu un monitor pentru jocuri, timpul de răspuns de 5 ms, împreună cu rata de refresh de 75 Hz și compatibilitatea cu AMD FreeSync, oferă o experiență de joc bună. L-am folosit pentru a mă juca pe laptop și, în ceea ce mă privește, apreciez suprafața mai mare a ecranului oferită de acest monitor.

Reclamă

Din păcate, există un lucru care nu-mi place și probabil nu-ți va plăcea nici ție, când vine vorba de multimedia: difuzoarele încorporate. Sunt două, dar la 1 watt fiecare, sunt prea slabe pentru a oferi o experiență audio plăcută. Deși nu sunt extraordinare, am descoperit că difuzoarele laptopului meu sunt mai bune decât cele de pe acest monitor portabil.

Experiența multimedia și de gaming este bună

Experiența multimedia și de gaming este bună

Nu în ultimul rând, un lucru pe care trebuie să-l menționez este meniul OSD al lui ASUS ZenScreen MB249C. În loc să ofere un buton joystick, așa cum am văzut la majoritatea monitoarelor ASUS mai noi, acest model este dotat cu butoane fizice. Acestea își fac treaba, fără îndoială, însă navigarea prin meniul OSD nu este tocmai prietenoasă.

Navigarea prin meniul OSD ar fi mai ușoară cu un joystick

Navigarea prin meniul OSD ar fi mai ușoară cu un joystick

Per total, ASUS ZenScreen MB249C pare a fi o alegere excelentă pentru cei ce au nevoie de un monitor „mobil”. Nu-l pot numi chiar un monitor portabil, așa cum îl promovează ASUS, deoarece este prea mare și prea greu pentru a fi transportat în timpul călătoriilor. Însă, este un monitor ușor de transportat prin casă sau birou. Numeroasele sale accesorii îți permit să-l montezi pe un braț de birou, să-l așezi pe orice suprafață cu ajutorul suportului său cu picior și chiar să-l agăți pe o partiție de perete. Acest aspect este excelent pentru cei care au nevoie de acest tip de flexibilitate. În plus, ecranul arată bine, mai bine decât un monitor mediu de birou de 24”.

Ce părere ai despre ASUS ZenScreen MB249C?

După ce am testat și folosit ASUS ZenScreen MB249C, pot spune că mi s-a părut un monitor interesant. Portabilitatea sa este limitată, dar, în același timp, este mai mult decât ceea ce primești de la un monitor de birou standard. Este dotat cu multe accesorii, designul său este modern, iar calitatea imaginii este OK. Așadar, întrebarea este: Ai nevoie de un astfel de monitor „portabil”? Care este motivul pentru care l-ai cumpăra? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Windows