Review ASUS ZenWiFi Pro ET12: Mesh Wi-Fi pentru internet de 2.5 Gbps!

Review ASUS ZenWiFi Pro ET12: Mesh Wi-Fi pentru internet de 2.5 Gbps!
Rating

În acest an, am testat mai multe routere cu Wi-Fi 6 care m-au impresionat prin performanțele lor. Și a venit timpul să testez și un sistem mesh Wi-Fi 6. Mă refer la ASUS ZenWiFi Pro ET12 (AXE11000) - un sistem mesh cu trei benzi cu suport pentru standardul Wi-Fi 6E. La prima vedere, este impresionant prin aspectul și dimensiunile sale. Dacă îi citești specificațiile, te impresionează și hardware-ul puternic din interior. Dar cum se traduc toate acestea în utilizarea în viața reală? Este ASUS ZenWiFi Pro ET12 o achiziție avantajoasă? Pentru a afla, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS ZenWiFi Pro ET12: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem mesh Wi-Fi este o alegere bună pentru:

 • Persoane cu abonamente la internet ultrarapide de 2,5 Gbps
 • Utilizatorii care doresc conectivitate Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E ultra-rapidă
 • Locuințele mari sau birourile mici
 • Cei care-și doresc o rețea sigură cu protecție antivirus și firewall excelentă
 • Părinții care au nevoie de controale parentale eficiente pentru rețeaua lor

Pro și contra

Iată ce ne place la ASUS ZenWiFi Pro ET12:

Vezi prețul:
 • Design atrăgător
 • Suport pentru Wi-Fi 6E
 • Performanță excelentă la utilizarea Wi-Fi 6 pe ambele benzi (2,4 GHz și 5 GHz)
 • Hardware performant care poate gestiona rețele cu multe dispozitive conectate
 • Poate profita de conexiunile la internet de 2,5 Gbps
 • Oferă și un port LAN de 2,5 Gbps
 • Instrumente de securitate și controale parentale de top
 • Aplicație VPN inovatoare care conectează dispozitivele mobile la rețeaua ta de acasă

Există și câteva dezavantaje de luat în considerare:

 • Prețul nu este pentru toată lumea
 • Nu are port USB
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

ASUS ZenWiFi Pro ET12 este cel mai rapid sistem Wi-Fi mesh pe care l-am testat până acum. Este mare și greu, dar și puternic și frumos, cu o mulțime de caracteristici utile. Dacă dorești o conectivitate wireless extinsă într-o casă mare sau într-un birou mic, viteze excelente prin Wi-Fi și instrumente de securitate puternice, ASUS ZenWiFi Pro ET12 este una dintre cele mai bune alegeri de pe piață. De asemenea, dacă ai o conexiune la internet de 2,5 Gbps și dorești un sistem Wi-Fi mesh în locul unui router, ASUS ZenWiFi Pro ET12 este cu siguranță soluția potrivită.

Despachetarea sistemului ASUS ZenWiFi Pro ET12

ASUS ZenWiFi Pro ET12 vine într-o cutie de carton mare și elegantă, cu o imagine mare pe capacul superior a celor două stații care alcătuiesc kitul. Pe părțile laterale și pe partea din spate a cutiei, vei vedea o mulțime de detalii tehnice despre acest sistem Wi-Fi mesh, inclusiv o prezentare detaliată a standardului Wi-Fi 6E și a porturilor de 2,5 Gbps de pe acest kit.

Ambalajul lui ASUS ZenWiFi Pro ET12 este foarte elegant

Ambalajul lui ASUS ZenWiFi Pro ET12 este foarte elegant

Totul este ambalat frumos, iar despachetarea dezvăluie următoarele elemente: cele două stații ZenWiFi Pro ET12 și adaptoarele lor de alimentare, un cablu de rețea RJ-45, ghidul de pornire rapidă, carduri de garanție și alte pliante. Un aspect plăcut este faptul că, pe piețele europene, acest kit vine cu adaptoare de alimentare pentru toate prizele folosite pe continent.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Experiența de despachetare a sistemului Wi-Fi mesh ASUS ZenWiFi Pro ET12 este foarte plăcută, făcându-te să simți că tocmai ai cumpărat un echipament de rețea premium pentru casa ta sau pentru o mică afacere.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Fiecare unitate ASUS ZenWiFi Pro ET12 este mare, având 115 x 241 mm în lungime x lățime x înălțime. Pe toate laturile, există grile de ventilație verticale cu un aspect plăcut. Designul general este elegant și demn de un dispozitiv premium, care se potrivește bine în orice sufragerie. Poți amplasa ZenWiFi Pro ET12 oriunde pe mobilă fără a strica designul interior al casei tale. Cu toate acestea, greutatea este la fel de mare ca și dimensiunea sa - aproximativ 1,5 kg pentru fiecare unitate.

Fiecare unitate ASUS ZenWiFi Pro ET12 are dimensiuni mari

Fiecare unitate ASUS ZenWiFi Pro ET12 are dimensiuni mari

Pe partea superioară, există un capac din plastic transparent care protejează opt antene (dintr-un total de zece) și câteva leduri RGB care se aprind folosind logoul ASUS. Ledurile nu au doar un rol estetic, ci și unul informativ. Iată ce înseamnă fiecare culoare:

 • Verde - indică faptul că ASUS ZenWiFi Pro ET12 pornește.
 • Albastru - sistemul este gata de a fi configurat.
 • Alb - ASUS ZenWiFi Pro ET12 este conectat la internet și funcționează bine.
 • Roșu - indică faptul că a căzut conexiunea la internet.
 • Verde deschis - sistemul Wi-Fi mesh execută procesul de optimizare.

Dacă nu-ți plac ledurile sau dacă te deranjează, le poți dezactiva din setările sistemului sau din aplicația mobilă.

Ledurile din partea superioară oferă informații utile

Ledurile din partea superioară oferă informații utile

Pe partea din spate a fiecărui ASUS ZenWiFi Pro ET12, există două porturi Ethernet de 1 Gbps cu suport pentru Link Aggregation, un port WAN de 2,5 Gbps pentru conexiuni de internet ultrarapide și un port Ethernet de 2,5 Gbps, util pentru conectarea unui NAS (Network Attached Storage), a unui PC, a serverului de acasă sau a unei console care poate beneficia de un plus de viteză. Găsești, de asemenea, butonul WPS, butonul de resetare, un buton de pornire/oprire și mufa de alimentare. Din păcate, ASUS ZenWiFi Pro ET12 nu dispune de un port USB.

Porturile de pe partea din spate a fiecărui ASUS ZenWiFi Pro ET12

Porturile de pe partea din spate a fiecărui ASUS ZenWiFi Pro ET12

Partea inferioară a fiecărui ASUS ZenWiFi Pro ET12 este realizată din cauciuc, ceea ce îl împiedică să alunece atunci când este așezat pe sticlă sau pe alte suprafețe alunecoase. Pe acesta, vei vedea, de asemenea, detalii despre dispozitivul pe care-l ai și despre cum te conectezi la el.

Baza fiecărei stații este din cauciuc

Baza fiecărei stații este din cauciuc

SFAT: Pentru mai multe informații despre cum te conectezi la orice router ASUS sau sistem Wi-Fi mesh, citește acest ghid: Cum te conectezi la un router ASUS.

În fiecare stație ASUS ZenWiFi Pro ET12, se află un system-on-a-chip Broadcom BCM4912 de înaltă performanță cu patru nuclee la frecvența de 2 GHz, 1 GB de memorie RAM și 256 MB spațiu de stocare pentru firmware. Acest hardware puternic ar trebui să facă față multor clienți de rețea, rulând transferuri de date intensive, cum ar fi streamingul de filme 4K pe mai multe dispozitive în paralel.

ASUS ZenWiFi Pro ET12 este dotat cu un SoC de la Broadcom cu patru nuclee

ASUS ZenWiFi Pro ET12 este dotat cu un SoC de la Broadcom cu patru nuclee

ASUS ZenWiFi Pro ET12 este un sistem Wi-Fi mesh tri-band pentru întreaga locuință, cu suport pentru standardul Wi-Fi 6E, iar lățimea de bandă maximă teoretică totală este împărțită după cum urmează:

 • O bandă de 2,4 GHz, cu o lățime de bandă maximă totală de 1148 Mbps. Această bandă poate funcționa folosind fie Wi-Fi 4, fie Wi-Fi 6.
 • O bandă de 5 GHz, cu o lățime de bandă maximă totală de 4804 Mbps. Aceasta poate funcționa fie cu Wi-Fi 5, fie cu Wi-Fi 6.
 • O bandă de 6 GHz cu o lățime de bandă maximă totală de 4804 Mbps. Funcționează folosind standardul Wi-Fi 6E și este singura bandă în care Wi-Fi 6E este disponibil pe ASUS ZenWiFi Pro ET12. În mod implicit, această bandă este utilizată pentru backhalul (racordul) wireless între stațiile care alcătuiesc sistemul Wi-Fi mesh. Dacă vrei să o eliberezi pentru dispozitivele Wi-Fi 6E, este o idee bună să creezi un backhaul Ethernet între stații folosind un cablu de rețea standard sau să setezi backhaul Wi-Fi pentru a utiliza banda de 5 GHz. Totuși, această ultimă alegere nu este ideală, deoarece limitează potențialul de viteză al întregului sistem.

Banda de 6 GHz este utilizată pentru backhaul wireless

Banda de 6 GHz este utilizată pentru backhaul wireless

Un aspect tehnic deosebit al lui ASUS ZenWiFi Pro ET12 este faptul că oferă transferuri 4x4 MU-MIMO pe toate cele trei benzi, nu doar pe una sau două, precum alte sisteme Wi-Fi mesh.

Dacă vrei mai multe informații tehnice despre acest produs, îți recomand să vizitezi pagina sa oficială: ASUS ZenWiFi Pro ET12 - AXE11000 Tri-Band Wi-Fi Router.

Reclamă

Configurarea și utilizarea sistemului ASUS ZenWiFi Pro ET12

Configurarea sistemului ASUS ZenWiFi Pro ET12 se poate face fie folosind un calculator și un browser web, fie aplicația mobilă ASUS Router de pe smartphone-ul tău. De data aceasta, am ales ruta aplicației mobile. După ce o pornești, trebuie să alegi dispozitivul pe care vrei să-l configurezi, să acorzi aplicației permisiunile de care are nevoie și să te conectezi la unitatea principală ASUS ZenWiFi Pro ET12, cea pe care ai ales-o pentru a te conecta la internet.

Conectarea aplicației ASUS Router la ASUS ZenWiFi Pro ET12

Conectarea aplicației ASUS Router la ASUS ZenWiFi Pro ET12

Procesul de configurare constă în introducerea informațiilor necesare pentru a te conecta la internet, setarea numelui și a parolei pentru Wi-Fi, configurarea unui cont de administrator pentru ASUS ZenWiFi Pro ET12 și adăugarea celui de-al doilea nod (de obicei, acesta este detectat și adăugat automat). La finalul procesului de configurare, vei vedea un rezumat al setărilor tale și se efectuează o verificare a actualizării firmware-ului. Dacă vrei să beneficiezi de cele mai recente remedieri și îmbunătățiri, ar trebui să mergi mai departe și să instalezi cel mai nou firmware disponibil.

Este ușor să configurezi ASUS ZenWiFi Pro ET12 din aplicația ASUS Router

Este ușor să configurezi ASUS ZenWiFi Pro ET12 din aplicația ASUS Router

După ce actualizarea firmware-ului s-a încheiat, merită să aprofundezi toate setările disponibile și să configurezi în continuare modul în care dorești să funcționeze ASUS ZenWiFi Pro ET12. Deși aplicația ASUS Router este folositoare și ușor de utilizat, dacă vrei să ai acces la tot ceea ce are de oferit acest sistem Wi-Fi mesh, îți recomand să accesezi interfața sa de administrare de pe un PC folosind un browser web. Acolo, vei găsi toate setările și instrumentele avansate pe care le-a creat ASUS pentru ASUS ZenWiFi Pro ET12.

ASUS ZenWiFi Pro ET12 oferă o mulțime de setări avansate

ASUS ZenWiFi Pro ET12 oferă o mulțime de setări avansate

Interfața de administrator pentru acest sistem este ușor de utilizat, bine organizată în secțiuni logice și disponibilă în douăzeci și cinci de limbi. Ai posibilitatea de a gestiona tot ceea ce dorești, iar atât utilizatorii ocazionali, cât și cei avansați vor fi mulțumiți de nivelul de control de care beneficiază. Documentația de ajutor este accesibilă ușor: este afișat un semn de întrebare atunci când îți muți cursorul peste o setare pe care nu o înțelegi. Dă clic pe semnul de întrebare și vei vedea informații care explică acea setare. Din păcate, documentația nu a fost actualizată pentru a oferi informații despre toate caracteristicile incluse de ASUS în cel mai recent firmware, deci acest truc nu funcționează pentru orice. Mi-ar fi plăcut ca ASUS să extindă această funcție la toate noile lor setări legate de Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, facilitând astfel gestionarea tuturor opțiunilor noi de configurare aduse de aceste standarde.

Este ușor să accesezi documentația de ajutor

Este ușor să accesezi documentația de ajutor

În cursul săptămânii în care am testat ASUS ZenWiFi Pro ET12, am fost foarte mulțumit de acoperirea wireless de care am beneficiat. De fapt, acest sistem mesh Wi-Fi este prea mult pentru apartamentul meu, deoarece poate face față unor locuințe mult mai mari sau chiar unor birouri. Wi-Fi-ul a fost rapid peste tot și nu am găsit niciun punct în care să nu am semnal sau în care rețeaua să fie lentă. Singura mică nemulțumire pe care o am este că, atunci când transferam date pe banda de 2,4 GHz, variabilitatea transferurilor în rețea era puțin cam mare. Cu toate acestea, atunci când am trecut la banda de 5 GHz, transferurile au fost foarte stabile și rapide.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale oferite de ASUS ZenWiFi Pro ET12, accesează pagina următoare a acestei recenzii, unde prezint măsurători și comparații detaliate.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless