Review ASUS ZenWiFi Pro ET12: Mesh Wi-Fi pentru internet de 2.5 Gbps!

Rating

Performanța wireless

Apartamentul unde am efectuat testele este configurat în mod similar cu diagrama de mai jos. După cum poți vedea, am plasat dispozitivul principal ASUS ZenWiFi Pro ET12 în cea mai mare cameră, unde îmi petrec cea mai mare parte a zilei. Din nefericire, apartamentul meu este prea mic pentru a testa pe deplin un sistem Wi-Fi mesh atât de puternic și am plasat a doua stație în Camera 1 pentru a oferi un Wi-Fi mai bun și în Camera 2, unde majoritatea routerelor au dificultăți.

Apartamentul în care am testat ASUS ZenWiFi Pro ET12

Am evaluat calitatea rețelei wireless gestionate de ASUS ZenWiFi Pro ET12 prin măsurători efectuate în trei locuri diferite:

 • Înregistrez vitezele maxime atunci când nu există pereți care să absoarbă semnalul wireless, în camera în care este amplasat dispozitivul principal.
 • Camera 1 - este separată de stația principală printr-un perete.
 • Camera 2 - este separată de stația principală prin doi pereți, care absorb semnalul wireless. De asemenea, peretele dintre Camera 1 și Camera 2 este de două ori mai gros decât cel dintre camera routerului și Camera 1. Camera 2 poate fi o provocare dificilă pentru multe routere, dar nu ar trebui să fie o problemă pentru un sistem mesh Wi-Fi.

Am făcut toate măsurătorile folosind un laptop ASUS ROG Zephyrus G14 nou, care funcționează foarte bine în rețele Wi-Fi 6E și care rulează Windows 11 cu cele mai recente drivere și actualizări ale sistemului de operare.

Mi-am făcut măsurătorile pe un ASUS ROG Zephyrus G14

A trebuit să fac câteva comparații pentru a înțelege mai bine cum se comportă acest sistem Wi-Fi mesh. Din păcate, nu am testat niciun alt mesh Wi-Fi în noul meu apartament, așa că am comparat ASUS ZenWiFi Pro ET12 cu Synology RT6600ax (unul dintre routerele mele preferate Wi-Fi 6) și cu TP-Link Archer GX90 (un router puternic pentru gaming cu o acoperire wireless excelentă).

Performanța sistemului ASUS ZenWiFi Pro ET12 pe banda de 2,4 GHz

Am măsurat mai întâi puterea semnalului folosind NetSpot. Atunci când am folosit standardul Wi-Fi 4 pe banda de 2,4 GHz, puterea semnalului oferit de ASUS ZenWiFi Pro ET12 a fost solidă peste tot. Mă așteptam la acest lucru datorită faptului că avem de-a face cu un sistem Wi-Fi mesh cu două stații în loc de un router. Este mai ușor pentru un Wi-Fi mesh să ofere o putere de semnal mai bună pe o suprafață mare decât un router.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 4 (banda de 2,4 GHz)

Trecerea la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz a însemnat o mai bună putere a semnalului peste tot în apartament.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 6 (banda de 2,4 GHz)

În continuare, am folosit aplicația SpeedTest pentru a măsura viteza maximă obținută a conexiunii la internet pe banda de 2,4 GHz, folosind Wi-Fi 4. Din nou, vitezele de descărcare au fost bune peste tot în apartamentul meu, în special în Camera 2, unde routerele nu oferă de obicei o acoperire puternică.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)

Încărcările au fost realizate la viteze mai mici, dar au fost totuși rapide în toate camerele.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)

Am trecut apoi la Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz și am repetat aceleași măsurători. Din nou, ASUS ZenWiFi Pro ET12 a oferit o îmbunătățire remarcabilă a vitezei de descărcare, în special în camerele cele mai îndepărtate de stația principală.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)

Uploadurile au fost la fel de impresionante atunci când am folosit Wi-Fi 6 pe banda de 2,4 GHz.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)

Pentru următorul set de măsurători, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea. Am folosit din nou banda de 2,4 GHz și standardul Wi-Fi 4. Din păcate, de data aceasta, vitezele de descărcare oferite de ASUS ZenWiFi Pro ET12 nu au fost atât de impresionante.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)

Cu toate acestea, viteza de upload s-a îmbunătățit, apropiindu-se de cifrele pe care le-am văzut mai devreme cu SpeedTest.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 4 (2,4 GHz)

Am repetat aceleași măsurători pe banda de 2,4 GHz, folosind standardul Wi-Fi 6. Din nou, am observat o îmbunătățire semnificativă a vitezei de descărcare, în special în camerele cele mai îndepărtate de stația principală.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)

Același lucru s-a întâmplat și cu viteza de upload, care a crescut semnificativ peste tot în apartamentul meu.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 6 (2,4 GHz)

ASUS ZenWiFi Pro ET12 oferă o zonă mare de acoperire pe banda de 2,4 GHz. Apreciez că trecerea de la Wi-Fi 4 la Wi-Fi 6 pe această bandă oferă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește viteza și puterea semnalului, ceea ce este excelent.

Performanța sistemului ASUS ZenWiFi Pro ET12 pe banda de 5 GHz

Am trecut la banda de 5 GHz și am repetat aceleași măsurători ca pe banda anterioară. Am început prin a folosi standardul Wi-Fi 5 și am pornit NetSpot pentru a analiza puterea semnalului. ASUS ZenWiFi Pro ET12 nu ne-a dezamăgit și a oferit rezultate excelente în toate camerele.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 5 (banda de 5 GHz)

Situația a fost similară atunci când am trecut la Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz.

Puterea semnalului prin Wi-Fi 6 (banda de 5 GHz)

Mergând mai departe, am folosit aplicația SpeedTest pentru a vedea cât de rapidă este conexiunea la internet atunci când folosesc standardul Wi-Fi 5. ASUS ZenWiFi Pro ET12 a oferit descărcări rapide peste tot în apartamentul meu, depășind cu ușurință performanțele routerelor cu care l-am comparat.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5 (5 GHz)

Încărcările de date au fost, de asemenea, foarte rapide în toate camerele apartamentului meu.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 5 (5 GHz)

Când am trecut la standardul Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz, viteza de download s-a îmbunătățit și mai mult în toate camerele, ceea ce este minunat.

SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6 (5 GHz)

Viteza de upload s-a îmbunătățit într-o măsură mai mică. Cu toate acestea, Wi-Fi 6 a fost în continuare mai rapid decât Wi-Fi 5.

SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6 (5 GHz)

Am trecut la PassMark Performance test și am transferat date între două calculatoare conectate la rețea. Acest benchmark îmi spune viteza medie pe care o obții atunci când transferi date numai în interiorul rețelei și nu pe internet. De exemplu, atunci când am folosit Wi-Fi 5, vitezele de descărcare oferite de ASUS ZenWiFi Pro ET12 au depășit pragul de 1 Gbps, ceea ce este excelent.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 5 (5 GHz)

Și uploadurile au fost rapide, dar sub pragul de 1 Gbps.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 5 (5 GHz)

Trecerea la standardul Wi-Fi 6 a însemnat că descărcările au devenit puțin mai rapide peste tot. ASUS ZenWiFi Pro ET12 s-a comportat excelent în toate camerele apartamentului meu, demonstrând cu ușurință avantajul de acoperire oferit de un sistem Wi-Fi mesh față de un singur router.

Viteza de descărcare în rețea prin Wi-Fi 6 (5 GHz)

Uploadele au fost și ele foarte rapide, dar au depășit 1 Gbps doar în camera în care se afla unitatea principală.

Viteza de upload în rețea prin Wi-Fi 6 (5 GHz)

ASUS ZenWiFi Pro ET12 are performanțe excelente pe banda de 5 GHz, atât atunci când folosește Wi-Fi 5, cât și Wi-Fi 6. Oferă acoperire, putere de semnal și viteze excelente.

Performanța pentru rețelele prin cablu

A venit momentul să evaluăm performanța conexiunilor de rețea Ethernet. Conexiunea mea de internet oferă o viteză maximă de 1 Gbps pentru download și 800 Mbps pentru upload.

Atunci când am folosit SpeedTest, ASUS ZenWiFi Pro ET12 nu a avut probleme în a se apropia de vitezele maxime permise de furnizorul meu de internet.

SpeedTest prin conexiuni Ethernet

Potențialul lui ASUS ZenWiFi Pro ET12 este puțin irosit în cazul conexiunilor la internet de până la 1 Gbps. Dacă vrei să profiți de tot ceea ce oferă, este mai bine să îl folosești cu o conexiune la internet de 2,5 Gbps. Există, de asemenea, un dezavantaj minor: ASUS ZenWiFi Pro ET12 nu are port USB, chiar dacă soluții mai accesibile de la aceeași companie, precum ASUS ZenWiFi AC (CT8), au un port USB 3.0 încorporat.

Funcții suplimentare

Firmware-ul de pe ASUS ZenWiFi Pro ET12 are o mulțime de funcții avansate, pe care le vor aprecia mulți utilizatori. În primul rând, securitatea este un aspect important pe acest sistem Wi-Fi mesh, iar acesta oferă următoarele instrumente:

 • AiProtection - un set cuprinzător de instrumente de securitate, care-ți protejează rețeaua de atacuri, site-uri malițioase, dispozitive infectate și setări slabe ale routerului. Poți găsi un tutorial util despre această funcție aici: ASUS AiProtection: Pornit sau oprit? Cum îți crești securitatea rețelei?
 • Parental Controls - controale parentale eficiente bazate pe cloud, dezvoltate de ASUS împreună cu Trend Micro, alături de modulul lor AiProtection. Poți afla mai multe despre ce fac acestea din acest articol: 7 moduri în care ASUS Parental Controls îți protejează copilul.
 • VPN - este o categorie importantă de interes, cu trei servicii diferite:
  • VPN Server - routerul poate fi setat să funcționeze ca server VPN pentru rețeaua ta, folosind protocoalele PPTP, OpenVPN și IPSec VPN.
  • Instant Guard - o aplicație mobilă ce ajută utilizatorii de smartphone-uri să navigheze în siguranță pe internet stabilind o conexiune VPN la rețeaua lor de acasă. Aplicația este folositoare mai ales atunci când trebuie să folosești rețele Wi-Fi publice gratuite, care pot fi nesigure. Pentru mai multe detalii, citește: Cum configurezi și folosești Instant Guard pe un router ASUS.
  • VPN Fusion - îți permite să te conectezi simultan la mai multe servere VPN și să aloci dispozitivele client din rețea unor tuneluri VPN diferite.

ASUS ZenWiFi Pro ET12 dispune de instrumente de securitate utile

Lista de caracteristici nu se oprește aici. ASUS ZenWiFi Pro ET12 include și:

 • AiMesh - poți adăuga mai multe unități ASUS ZenWiFi Pro ET12 sau alte routere ASUS pentru a-ți extinde și mai mult rețeaua. Dacă vrei mai multe detalii despre cum funcționează, citește: Ce este o rețea ASUS AiMesh și cum îți creezi una?.
 • Adaptive QoS - o funcție Quality of Service ușor de utilizat, care-ți permite să prioritizezi traficul pe care vrei să obții mai multă lățime de bandă: jocuri, streaming, muncă de acasă, studiu de acasă, navigare pe internet etc.
 • Guest Network - poți activa trei rețele wireless de oaspeți cu setări individuale de securitate și de acces pe fiecare bandă (2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz).
 • Traffic Analyzer - statistici vizuale de trafic, care-ți oferă o imagine clară a modului în care este utilizată rețeaua ta și ce dispozitive o folosesc.
 • DDNS - îți permite să te conectezi la rețeaua Wi-Fi mesh de pe internet, chiar dacă furnizorul tău de internet îți atribuie o adresă IP publică dinamică.
 • Dual WAN - poți folosi două conexiuni la internet în același timp. Însă a doua trebuie să folosească un port de 1 Gbps. Nu poți folosi simultan două conexiuni la internet de 2,5 Gbps.
 • Amazon Alexa - poți spune comenzi precum „Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware” pentru a realiza diverse sarcini.
 • Network Tools - pentru a analiza rețeaua și a identifica ce este în neregulă. Acestea sunt utile atunci când trebuie să remediezi probleme.

Caracteristicile oferite de ASUS ZenWiFi Pro ET12 sunt multe, puternice și utile. Acestea corespund foarte bine cu ceea ce își doresc oamenii de la dispozitivele de rețea premium.

Tu ce părere ai despre ASUS ZenWiFi Pro ET12?

Au fost multe de scris despre sistemul ASUS ZenWiFi Pro ET12. La sfârșitul acestei recenzii, ar trebui să înțelegi pe deplin ce primești atunci când îl cumperi și dacă se potrivește nevoilor tale. Înainte de a închide această recenzie, spune-mi ce părere ai despre ASUS ZenWiFi Pro ET12: îl consideri un sistem Wi-Fi mesh bun? Ai de gând să îl cumperi? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează