Review D-Link DIR-822: Un router WiFi foarte accesibil!

Review D-Link DIR-822: Un router WiFi foarte accesibil!
Rating

Când citești pagina produsului pentru routerul wireless D-Link DIR-822 AC1200, găsești termeni precum "acoperire extremă" sau "dual-band with a kick" sau "QoS inteligent". Sunt exprimări amuzante și destul de pompoase, atunci când realizezi că descriu un router foarte ieftin, care costă mai puțin de 180 de lei. Piața routerelor wireless AC1200 este plină de dispozitive accesibile și multe persoane le cumpără datorită prețului redus și, uneori, datorită caracteristicilor software. Am testat routerul wireless D-Link DIR-822 pentru a vedea dacă descrierea companiei D-Link se potrivește cu performanța în lumea reală a acestui produs. Află ce performanțe oferă, din această recenzie:

Reclamă

D-Link DIR-822 este o alegere bună pentru:

 • Apartamente de mici dimensiuni și rețele cu un număr mic de dispozitive
 • Persoanele cu un buget redus
 • Utilizatorii care nu au nevoie de un port USB pe routerul lor și de facilități avansate de rețelistică

NOTĂ: Am primit routerul D-Link DIR-822 AC1200 în teste, de la magazinul Gearbest.com. Este un magazin online din China, care oferă prețuri foarte bune și transport internațional gratuit. Poți cumpăra acest router la un preț bun, de aici.

Pro și contra

D-Link DIR-822 are următoarele aspecte pozitive:

 • Este foarte ieftin
 • Poate fi montat pe perete
 • Oferă suport pentru standardul 802.11ac și transferuri 2x2 MU-MIMO
 • Are performanțe bune pe banda de 2.4 GHz

Există și neajunsuri de luat în considerare:

 • Nu există un port USB
 • Rețeaua WiFi are căderi bruște de performanță care scad calitatea experieței de rețelistică
 • Performanța pe banda de 5 GHz este mai slabă decât a competiției
 • Este incapabil să folosească conexiuni la internet mai rapide de 100 Mbps
 • Porturile Ethernet funcționează la maxim 100 Mbps
 • Este dificil de configurat în comparație cu router-ele altor brand-uri
 • D-Link are practici de securitate neinspirate în pagina Easy Setup (Configurare Rapidă)
Notă produs 2/5

Verdict

D-Link DIR-822 AC1200 este un router wireless dual-band foarte accesibil la preț. Nu are un hardware foarte puternic și nici caracteristici avansate cu care să se laude. Am fost plăcut surprinși să vedem că banda WiFi pe 2.4 GHz este rapidă pentru un router wireless AC1200. Dar, semnalul wireless suferă de scăderi bruște de performanță, iar banda de 5 GHz tinde să fie mai lentă decât cea oferită de alte routere similare. De asemenea, interfața de administrare este destul de învechită și greu de folosit. La un preț similar, vei găsi opțiuni mai bune de la competiție. Îți recomandăm să cauți un alt model de router wireless.

Routerul D-Link DIR-822 AC1200 vine într-o cutie albastră cu o poză a dispozitivului pe partea din față. Pe laterale sunt tipărite câteva dintre aspectele sale cele mai importante, precum și alte informații de bază despre produs.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

Când deschizi pachetul, înăuntru găsești următoarele: routerul, alimentarea, un cablu de rețea scurt, ghidul pentru configurarea rapidă, garanția și informații despre termenii de licențiere pentru firmware-ul D-Link. Cablul de alimentare este destul de scurt și te forțează să ții routerul aproape de o priză.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

Experiența de despachetare este rapidă și ușoară, așa cum te-ai aștepta de la un dispozitiv ieftin. În pachet găsești doar elementele de bază pentru funcționarea routerului.

Caracteristici hardware și design

D-Link DIR-822 folosește un procesor cu un singur nucleu Realtek RTL8197DL, la frecvența de 660 MHz, 64 MO de RAM și doar 8 MO spațiu de stocare pentru firmware. Procesorul oferă suport pentru cel mai nou standard wireless 802.11ac și transferuri 2x2 MU-MIMO.

Acest router este dual-band, cu o lățime de bandă maximă teoretică de 300 Mbps pentru banda de 2.4 GHz și de 867 Mbps pentru cea de 5 GHz. Pe partea de sus, are leduri care semnalează starea conexiunii la internet, a celor două rețele wireless emise și a porturilor Ethernet.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

Pe partea de jos a sa găsești câteva găuri de montare, astfel încât să-l poți monta pe un perete. În spatele său, sunt patru porturi LAN care funcționează la un maxim de 100 Mbps și un port pentru conexiunea routerului la internet. Apoi, ai mufa de alimentare, butonul de Pornire/Oprire și butonul WPS.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

În ceea ce privește mărimea sa, D-Link DIR-822 este destul de mic, având 190 x 133 x 38 mm în lungime x lățime x înălțime. De asemenea, el cântărește doar 263 de grame.

Dacă vrei să afli caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: D-Link DIR-822 Datasheet.

Reclamă

Pentru a configura routerul D-Link DIR-822 folosind un calculator și un navigator web, sau un smartphone și o aplicație mobilă specializată. Cea mai rapidă metodă presupune folosirea paginii Easy Setup care se deschide atunci când introduci adresa IP a routerului într-un browser web. Această pagină îți cere detaliile conexiunii la internet, precum și numele și parola celor două rețele wireless care vor fi emise de router.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

Deși această metodă este incredibil de rapidă, nu include setarea unei parole pentru administrarea routerului și nici a securității folosite pentru WiFi, făcând routerul ușor de spart și controlat de către alte persoane în afara administratorului rețelei.

Cea mai bună metodă este să încarci expertul de configurare Internet Connection Setup Wizard, care începe prin a seta o parolă pentru router și apoi îți configurează conexiunea la internet. După ce ai terminat, încarcă interfața de administrare, configurează-ți rețeaua wireless, schimbă modul în care funcționează routerul și actualizează firmware-ul la cea mai recentă versiune.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

O altă metodă facilă este să folosești aplicația QRS Mobile pentru iOS și Android. Aceasta îți permite să alegi modul de operare al routerului, să îți configurezi conexiunea la internet, numele și parola rețelelor WiFi, să activezi notificări de firmware și să-ți salvezi setările.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

După ce ai terminat configurarea inițială, ar trebui să încarci interfața de administrare. Din păcate, aceasta are un aspect învechit și este greoi de folosit. Sunt prea multe lucruri afișate, folosește prea mult jargon tehnic și sunt prea multe setări manuale de efectuat. Dacă nu ești o persoană tehnică, îți va fi greu să nu te simți copleșit(ă).

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

Până și caracteristicile pe care D-Link le descrie a fi simple, precum serviciul "inteligent" de QoS, sunt dificil de configurat dacă nu ești un utilizator cunoscător. Trebuie să alegi tipul de stivă, să configurezi ID-uri și greutatea fiecărui ID, iar apoi să adaugi reguli de clasificare.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

Din cauza acestei complexități, trebuie să consulți documentația de utilizare, astfel nu vei putea configura corect facilitățile mai avansate. Deși documentația este completă, nu este la fel de ușor de navigat ca pe routerele altor companii.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

Interfața de utilizare este disponibilă în mai multe limbi, dar nu este clar ce limbi sunt suportate. Din păcate, limba română nu este disponibilă. D-Link are abordare diferită față de alți producători și nu-ți oferă un mod ușor de a schimba limba de afișare. Limba disponibilă este încărcată automat în funcție de țara de unde ai cumpărat routerul și pachetele de limbă instalate pe el.

După ce am configurat routerul wireless D-Link DIR-822, am conectat toate dispozitivele la el: PC-uri desktop, laptopuri, console, smartphone-uri, prize inteligente, un bec inteligent, o imprimantă wireless și o consolă Xbox One. Nu am avut probleme în a ne conecta dispozitivele și am putut efectua transferuri cu ușurință. Viteza pe care am avut-o a fost bună pentru un router AC1200, mai ales pe frecvența wireless de 2.4 GHz. Dar, am observat și căderi de performanță care ne-au afectat unele transferuri în rețea. Se poate vedea mai jos un grafic al unui transfer prin WiFi, realizat în aceeași cameră cu routerul. Deși viteza medie a fost bună, am observat căderi de viteză bruște, pe parcursul transferului. Am întâlnit această problemă zilnic, în toată săptămâna în care am testat routerul wireless D-Link DIR-822.

D-Link DIR-822
D-Link DIR-822

Configurarea inițială a routerului D-Link DIR-822 este ușoară. Dar, interfața de administrare este învechită și dificil de folosit pentru un utilizator casnic care nu are multe cunoștințe tehnice. D-Link are trebui să-și facă firmware-ul mai prietenos și ușor de folosit.

Dacă vrei să afli mai multe despre performanța în lumea reală a acestui router wireless și cum a performat în testele noastre, citește următoarea pagină a acestei recenzii.

Descoperă: Smarthome Recenzii Rețea și Internet Wireless