Review Gigabyte Z690 AORUS Pro: Mid-range puternic

Review Gigabyte Z690 AORUS Pro: Mid-range puternic
Rating

Unul dintre primii producători care au lansat plăci de bază Z690 pentru a acompania procesoarele Intel Alder Lake este Gigabyte. Iar unul dintre cele mai interesante modele de la ei, pe care îl poți găsi în magazine acum, este Gigabyte Z690 AORUS Pro, o opțiune mid-range cu multe caracteristici și specificații tehnice excelente. Am testat această placă de bază câteva zile și, în acest review, îți vom spune tot ce am aflat despre ea, astfel încât să poți lua o decizie informată dacă vrei să o cumperi. Fără să mai pierdem timpul, hai să începem:

Reclamă

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Pentru cine este o alegere potrivită?

Gigabyte Z690 AORUS Pro este o placă de bază excelentă dacă:

 • Vrei o placă de bază Z690 cu multe caracteristici
 • Ai nevoie de o placă de bază care oferă performanță excelentă
 • Vrei să plătești un preț rezonabil pentru o placă de bază mid-range

Pro și contra

În opinia noastră, cele mai bune lucruri la Gigabyte Z690 AORUS Pro sunt:

Vezi prețul:
 • Este bazată pe chipsetul Intel Z690
 • Oferă suport pentru PCI Express 5.0 (GPU) și PCI Express 4.0 (M.2)
 • Este compatibilă cu RAM DDR5
 • Poate acomoda multe unități de stocare M.2, precum și unități SATA
 • Are o selecție generoasă de porturi USB
 • Vine cu Ethernet și Wi-Fi 6 de mare viteză
 • Calitatea construcției este excelentă
 • VRM-ul poate oferi până la 90 Amperi (potrivit pentru overclocking)

Singurul lucru care s-ar putea să nu fie pe placul unor utilizatori este faptul că această placă de bază nu are leduri. Însă nu este ceva esențial din perspectiva noastră.

Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Gigabyte Z690 AORUS Pro este una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ai putea face atunci când îți construiești un calculator desktop cu unul din procesoarele Intel din generația 12. Are toate caracteristicile de care ai putea avea nevoie, specificațiile sale tehnice sunt de top, iar prețul este rezonabil. Benchmarkurile ne-au arătat că performanța pe care o primești de la această placă de bază este similară cu cea a altora mult mai scumpe, așa că nu puteam ajunge decât la o singură concluzie: Gigabyte Z690 AORUS Pro este o alegere foarte bună și pentru gameri, precum și pentru profesioniști și entuziaști în general.

Despachetarea plăcii de bază Gigabyte Z690 AORUS Pro

Gigabyte AORUS Z690 Pro este o placă de bază mid-range creată pentru a lucra cu procesoarele din ultima generație (12) de la Intel, lucru pe care îl afli imediat ce te uiți la caracteristicile și specificațiile menționate pe cutie. Ambalajul arată bine, este făcut din carton rigid și are un design SF cu o imagine stilizată a unui vultur cibernetic pe partea superioară.

Cutia plăcii Gigabyte Z690 AORUS Pro

Cutia plăcii Gigabyte Z690 AORUS Pro

La deschiderea cutiei, vezi placa de bază și accesoriile incluse cu ea. Din păcate, noi am primit un exemplar pentru testare, așa că probabil cutia nu conținea totul. Am găsit însă manualul de utilizare, niște șuruburi, cabluri SATA, precum și câteva cabluri și conectori RGB și ARGB. Teoretic, ar trebui să primești și o antenă Wi-Fi, deoarece placa de bază are și conectivitate wireless.

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Ce găsești în cutie

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Ce găsești în cutie

Când am despachetat Gigabyte Z690 AORUS Pro, primul lucru pe care l-am observat a fost cât de bine arată, per total, această placă de bază.

Reclamă

Specificații hardware și design

Gigabyte Z690 AORUS Pro este o placă de bază adresată în special gamerilor care caută ceva mid-range, dar cu multe caracteristici și un preț rezonabil. Pe scurt, această placă de bază este una dintre puținele modele cu prețuri rezonabile bazate pe chipsetul Z690 disponibile la momentul scrierii acestui review. La un preț de aproximativ 1600 de lei, îți oferă o mulțime de opțiuni și caracteristici.

Să începem cu designul, deoarece este primul lucru pe care îl vezi când o primești. Placa de bază folosește negrul drept culoare primară, dar majoritatea radiatoarelor de pe ea sunt gri. Partea de circuite și panoul de intrări/ieșiri sunt colorate în negru, intrând în contrast cu nuanțele de gri mai deschise de pe radiatorul VRM și de pe placa ce acoperă sloturile M.2. Deși are headere RGB pe ea, placa de bază în sine nu are leduri RGB incluse. Singurul lucru care este iluminat este textul mic Aorus de pe panoul de intrări/ieșiri.

Perspectivă asupra Gigabyte Z690 AORUS Pro

Perspectivă asupra Gigabyte Z690 AORUS Pro

Pe partea de hardware, unul din lucrurile ce atrag atenția este VRM-ul (Modulul de reglare a voltajului) de calitate, răcit pasiv. Este capabil să ofere până la 90A, ceea ce înseamnă că poți să îți supratactezi procesorul fără temeri. 🙂

Procesorul își preia energia electrică de la placa de bază prin intermediul unui conector ATX standard cu 24 de pini aflat în partea dreaptă sus, dar și prin intermediul a doi conectori suplimentari (unul cu 8 pini și unul cu 4 pini) poziționați în colțul din stânga sus al plăcii de bază.

VRM și conectorii de alimentare CPU

VRM și conectorii de alimentare CPU

Deoarece este creată pentru a lucra cu procesoarele Intel Alder Lake, sau a 12 generație Core dacă preferi, placa de bază folosește noul soclu LGA1700. Ceea ce înseamnă că, la publicarea acestei recenzii, opțiunile pe care le ai sunt Intel Core i9-12900K și KF, Intel Core i7-12700K și KF sau Intel Core i5-12600K și KF. Totuși, în primăvara lui 2022, Intel ar trebui să lanseze și alte modele de procesoare.

Slotul procesorului de pe Gigabyte Z690 AORUS Pro

Slotul procesorului de pe Gigabyte Z690 AORUS Pro

Unul dintre cele mai bune lucruri la noua serie de procesoare Intel este că, pe lângă DDR4, ele suportă și RAM DDR5. Placa de bază Gigabyte Z690 AORUS Pro funcționează cu varianta mai rapidă: DDR5. Pe ea, găsești patru sloturi DDR5 DIMM, capabile să utilizeze un maxim de 128 GB. Placa de bază suportă și XMP 3.0 care, în funcție de modulele RAM pe care le folosești, îți permite să le setezi rapid viteza până la un maxim de 6200MHz. În plus, poți să crești și mai mult viteza RAM-ului dacă vrei, prin overclocking.

Sloturi RAM, headere și conector ATX

Sloturi RAM, headere și conector ATX

Fiind bazată pe chipsetul Z690, placa de bază suportă și PCIe 5.0, deși doar pentru slotul plăcii grafice (x16). Totuși, mai există și două sloturi PCIe 3.0 în partea de jos a plăcii, sub placa gri ce acoperă unele din sloturile M.2. Și, pentru că tot le-am menționat, toate unitățile M.2 pe care le conectezi pot lucra în modul PCIe 4.0 x4.

Slotul PCI Express 5.0 x16 pentru placa video

Slotul PCI Express 5.0 x16 pentru placa video

Opțiunile de conectarea la rețele de date de pe Gigabyte Z690 AORUS Pro sunt excelente. Pentru conexiunile prin cablu, primim un cip Intel I225-V, ce suportă viteze de până la 2,5 Gbps, iar pentru wireless, primim până la 2,4 Gbps de la un cip Intel Wi-Fi 6 AX200!

Reclamă

Gigabyte Z690 AORUS Pro oferă și audio de calitate înaltă. Este echipată cu un Realtek ALC4080 CODEC cu un raport SNR (semnal zgomot) excelent de 120 dB pentru redarea audio și 110 dB pentru înregistrare. Puțin ciudat, Gigabyte a ales să includă doar două jack-uri audio pe placa de bază: unul pentru ieșirea audio stereo și unul pentru microfon. Însă, portul SPDIF OUT suportă redarea audio în mod surround 7.1 dacă vrei acest lucru.

Panoul de intrări/ieșiri de pe Gigabyte Z690 AORUS Pro

Panoul de intrări/ieșiri de pe Gigabyte Z690 AORUS Pro

Pentru a continua cu opțiunile de conectivitate, pe panoul de intrări/ieșiri, ai la dispoziție și destul de multe porturi USB și de alte tipuri: un port USB Type-C cu suport pentru USB 3.2 Gen 2x2, patru porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A (cele roșii), patru porturi USB 3.2 Gen 1, patru porturi USB 2.0, doi conectori de antenă SMA (2T2R), precum și un DisplayPort.

Apoi, mai sunt și toți ceilalți conectori și headerele interne de pe placa de bază. Lista este lungă, dar s-ar putea să vrei să știi ce opțiuni ai, așa că iată-le: un header pentru ventilatorul CPU, un header pentru răcirea cu apă CPU, patru headere pentru ventilatoarele de sistem, două headere pentru ventilatoare/pompe de apă, două headere pentru leduri adresabile, două headere pentru leduri RGB, un header pentru panoul frontal, un header audio pentru panoul frontal, un header USB Type-C cu suport pentru USB 3.2 Gen 2x2, un header USB 3.2 Gen 1, două headere USB 2.0/1.1, un header pentru detecție zgomot, doi conectori Thunderbolt, un header Trusted Platform Module, precum și două headere pentru senzori de temperatură. Suplimentar, placa de bază are și câteva butoane și jumpere, după cum urmează: un buton de pornire, un buton de resetare, un buton Q-Flash Plus, un jumper de resetare și un jumper Clear CMOS.

Sloturi M.2 aflate sub o placă de răcire și sloturi PCIe suplimentare

Sloturi M.2 aflate sub o placă de răcire și sloturi PCIe suplimentare

Dacă vrei mai multe detalii despre caracteristicile și specificațiile tehnice ale acestei plăci de bază, vizitează-i pagina web oficială, aici: Gigabyte Z690 AORUS Pro Specificații.

Gigabyte Z690 AORUS Pro este o placă de bază cu multe caracteristici, ce oferă aproape tot ce vrei din punct de vedere hardware, dacă intenționezi să construiești un PC puternic cu un procesor Alder Lake, DDR5 și SSD-uri rapide. Per total, apreciem mult calitatea construcției. Dar, în ceea ce privește aspectul, am fi preferat să fie complet neagră, inclusiv radiatoarele. În opinia noastră, ar fi fost mai bine, pentru că am fi avut opțiunea de a crea un PC complet negru, mai ales că nu există lumini RGB pe placa de bază.

Citește pagina următoare a acestui review pentru a vedea cum s-a comportat placa de bază Gigabyte Z690 AORUS Pro în benchmarkuri, cu un procesor Intel Core i7-12700K, și cum se compară cu placa premium ASUS ROG Maximus Z690 Extreme.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows