Review Mercusys Halo H80X: Simplitate la maxim!

Review Mercusys Halo H80X: Simplitate la maxim!
Rating

Când întrebi lumea ce își dorește de la un router wireless sau de la un sistem mesh Wi-Fi, mulți îți vor spune că vor să fie accesibil și simplu de configurat și de folosit. Mercusys Halo H80X este un sistem mesh Wi-Fi dual-band, care-și propune să satisfacă nevoile acestui public specific. Ca urmare, prețul său este unul dintre cele mai mici pe care le-am văzut la un sistem mesh Wi-Fi pentru întreaga locuință, iar configurarea sa este super ușoară pentru oricine, inclusiv pentru persoanele fără abilități tehnice. Dar oare îl fac aceste caracteristici alegerea ideală pentru tine? Citește această recenzie și află:

Reclamă

Mercusys Halo H80X: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest sistem mesh Wi-Fi este o alegere potrivită pentru:

  • Utilizatorii care vor un sistem mesh Wi-Fi la un preț accesibil
  • Persoanele ce au conexiuni la internet de până la 500 Mbps
  • Rețele cu un număr moderat de dispozitive
  • Cei ce nu au nevoie de caracteristici avansate pentru rețeaua lor Wi-Fi

Pro și contra

Iată lucrurile care-mi plac la Mercusys Halo H80X:

  • Preț accesibil
  • Design minimalist
  • Ușor de instalat și de configurat
  • Optimizat pentru standardul Wi-Fi 6
  • Poate să acopere locații mai mari

Există și unele aspecte, care merită îmbunătățite:

  • Are probleme cu pereții groși pe banda de 2,4 GHz
  • Îi lipsesc caracteristici avansate și opțiuni de personalizare
  • Nu are port USB
Notă produs 3.5/5

Verdict

Mercusys Halo H80X are câteva puncte forte importante: un design plăcut, potrivit pentru majoritatea locuințelor, un preț foarte bun, care-l face accesibil multora, și o concentrare încăpățânată pe simplitate. Deși multă lume va aprecia cât de ușor este să-l folosească, aceasta are un cost, ca toate lucrurile în viață. Cel mai important fiind că performanța sa nu este la fel de bună ca a altor sisteme mesh Wi-Fi cu hardware similar. Un alt cost este că abordarea sa minimalistă se traduce prin lipsa unor instrumente avansate și a unor opțiuni de configurare, ceea ce nu-l va face atrăgător pentru utilizatorii experimentați, care au nevoie de mai mult decât de conectivitate prin Wi-Fi 6. Prin urmare, recomand Mercusys Halo H80X celor care nu au nevoie de caracteristici avansate de rețea, dispun de o conexiune la internet cu viteze de până la 500 Mbps și vor să asigure o acoperire wireless bună pentru spații de locuit mai mari. Dacă te încadrezi în acest public, vei fi mulțumit de Mercusys Halo H80X. Ceilalți ar trebui să caute alternative mai scumpe, care se potrivesc mai bine nevoilor lor mai complexe.

Despachetarea sistemului Mercusys Halo H80X

Mercusys Halo H80X este un sistem mesh Wi-Fi dual-band, cu conectivitate Wi-Fi 6. Acesta sosește într-o cutie de carton, mare, roșie, cu numele companiei imprimat pe partea de sus și pe laterale și cu mai multe imagini ale dispozitivelor care compun kitul. Compania vinde Halo H80X în kituri de două sau trei stații. După cum poți vedea, pentru această recenzie, am primit versiunea cu trei stații, care ar trebui să asigure o acoperire wireless generoasă pentru locații de până la 650 de metri pătrați.

Cutia lui Mercusys Halo H80X

Cutia lui Mercusys Halo H80X

Pe spatele și pe lateralele cutiei se găsesc informații detaliate despre produs, caracteristicile și funcțiile sale. Când deschizi cutia, găsești mai multe pliante deasupra unităților care alcătuiesc sistemul mesh Wi-Fi.

Despachetarea lui Mercusys Halo H80X

Despachetarea lui Mercusys Halo H80X

Când scoți totul, găsești două sau trei unități Halo H80X (în funcție de kitul pe care l-ai cumpărat), un cablu de rețea scurt, adaptoarele de alimentare pentru fiecare unitate, ghidul de instalare rapidă și alte pliante cu informații despre garanție, licență și depanare.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Despachetarea durează ceva timp, deoarece ai destul de multe elemente. Totuși, procesul este simplu, iar Mercusys îți oferă toate elementele de bază, necesare pentru a-ți configura rețeaua mesh. Îți recomand să instalezi aplicația Mercusys pe smartphone înainte de a începe.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

La momentul scrierii acestui articol, există trei versiuni hardware pentru Mercusys Halo H80X: V1, V1.20 și V2. Din păcate, am primit versiunea mai veche V1 pentru testare. Prin urmare, informațiile tehnice și statisticile de performanță prezentate în această recenzie se aplică doar modelelor V1. Nu pot să comentez cât de bine se comportă noile versiuni V1.20 și V2.

Mercusys Halo H80X este disponibil în mai multe versiuni hardware

Mercusys Halo H80X este disponibil în mai multe versiuni hardware

Indiferent de versiunea pe care o cumperi, dimensiunea și designul fiecărei unități sunt aceleași. Un Halo H80X are o dimensiune de 128 × 81 × 83,7 mm și cântărește aproximativ 281 de grame.

Fiecare Halo H80X este mic și ușor

Fiecare Halo H80X este mic și ușor

Pe partea din față a fiecărei stații, poți vedea numele mărcii și un led mic. Ledul se poate aprinde în galben, albastru, alb sau roșu și indică starea fiecărei unități. În partea superioară, grilele de ventilație discrete ajută la răcire. Arată destul de elegant, nu crezi?

Partea din față are logoul Mercusys

Partea din față are logoul Mercusys

Pe spatele fiecărei unități, găsești mufa de alimentare, butonul de resetare și trei porturi Gigabit. Toate pot fi folosite pentru conexiuni WAN (conectarea lui Halo H80X la internet) sau LAN (conectarea dispozitivelor tale la rețeaua gestionată de Halo H80X). Poate ai observat că nu există un buton WPS. Din fericire, funcționalitatea WPS poate fi controlată din aplicația mobilă Mercusys.

Porturile din spate

Porturile din spate

Pe partea inferioară a fiecărei unități se află patru picioare de cauciuc, pentru a menține dispozitivul la locul său, câteva grile de ventilație și un abțibild cu informații despre unitatea ta, inclusiv adresa MAC, adresa web pentru accesarea acesteia și numele implicit al rețelei pe care o folosește pentru Wi-Fi. Din păcate, nu există găuri pentru a monta Mercusys Halo H80X pe pereți. Acest sistem mesh Wi-Fi a fost gândit pentru utilizatorii de acasă, care vor dispozitive mici, discrete și ușor de ascuns prin locuința lor.

Partea inferioară a fiecărui Mercusys Halo H80X

Partea inferioară a fiecărui Mercusys Halo H80X

În interiorul fiecărui Halo H80X se află un System on a Chip (SoC) cu două nuclee Qualcomm IPQ0518, care funcționează la 1 GHz, cu 512 MB de RAM și 128 MB de spațiu de stocare. Această configurație hardware este similară cu cea a routerului wireless TP-Link Archer AX55, pe care l-am testat acum ceva timp.

Interfața web arată consumul de resurse hardware în timp real

Interfața web arată consumul de resurse hardware în timp real

Mercusys Halo H80X este un sistem mesh Wi-Fi dual-band, fără un backhaul (racord) wireless dedicat. Lățimea de bandă teoretică totală este împărțită după cum urmează: 2402 Mbps pe banda de 5 GHz și 574 Mbps pe banda de 2,4 GHz atunci când folosește standardul Wi-Fi 6. Halo H80X oferă transferuri wireless folosind 2x2 MU-MIMO, este capabil să folosească criptarea securizată WPA3 și oferă o lățime de bandă a canalului de 160 MHz pe banda de 5 GHz.

Poți seta lățimea de bandă a canalului la 160 MHz

Poți seta lățimea de bandă a canalului la 160 MHz

Acestea sunt aspectele tehnice pe care le consider importante la Mercusys Halo H80X. Dacă vrei mai multe informații tehnice despre acest produs, consultă pagina sa oficială: Mercusys Halo H80X.

Reclamă

Configurarea și utilizarea sistemului Mercusys Halo H80X

Configurarea lui Mercusys Halo H80X se face prin intermediul aplicației Mercusys pentru Android și iOS. Urmează instrucțiunile aplicației și adaugă un cont Mercusys și ar trebui să termini în doar câteva minute. Un aspect care ușurează lucrurile este că trebuie să configurezi doar unitatea principală din kit. După ce ai făcut asta, toate celelalte se conectează automat la ea și îi copiază setările.

Configurarea lui Mercusys Halo H80X

Configurarea lui Mercusys Halo H80X

Configurarea rapidă îți cere să introduci detaliile pentru a conecta la internet Mercusys Halo H80X, iar apoi să introduci numele și parola pe care vrei să le folosești pentru rețeaua ta Wi-Fi. Funcția Smart Connect este activată implicit și nu poate fi dezactivată. Aceasta înseamnă că poți folosi un singur nume de rețea și o singură parolă pentru ambele benzi: 2,4 GHz și 5 GHz. Deși este ușor pentru persoanele fără cunoștințe tehnice, Smart Connect scade viteza obținută prin Wi-Fi. De asemenea, este frustrant pentru utilizatorii tehnici, care doresc să configureze lucrurile în felul lor și sunt blocați de faptul că Smart Connect este impus.

Setarea numelui și a parolei pentru Wi-Fi

Setarea numelui și a parolei pentru Wi-Fi

Un aspect pe care l-am apreciat este că aplicația Mercusys verifică automat dacă există actualizări de firmware și recomandă instalarea acestora atunci când sunt disponibile. Și tu ar trebui să instalezi ultimul firmware și să beneficiezi de remedierea unor bug-uri și de îmbunătățiri de performanță.

Este o idee bună să actualizezi firmware-ul

Este o idee bună să actualizezi firmware-ul

Aplicația Mercusys este foarte ușor de utilizat și include foarte puține setări. Persoanele care nu au cunoștințe de rețelistică vor adora simplitatea sa. Vor găsi doar câteva lucruri, care pot fi activate și dezactivate, majoritatea fiind ușor de înțeles. Totuși, utilizatorii experimentați se vor simți frustrați. Asta pentru că Mercusys nu oferă caracteristici și instrumente avansate, precum cele de pe sistemele mesh de la alte mărci. De exemplu, nu beneficiezi de nicio protecție firewall pentru rețeaua ta, niciun antivirus și nicio funcționalitate de server VPN.

Aplicația Mercusys nu include multe setări și instrumente

Aplicația Mercusys nu include multe setări și instrumente

Chiar și funcția Quality of Service este destul de simplă și nu permite o configurare avansată. Sau poți activa Wi-Fi pentru oaspeți, dar nu poți stabili nicio regulă pentru acesta, precum limitarea accesului la rețeaua locală, stabilirea unor limite specifice de lățime de bandă sau a unor limite de timp pentru perioada în care oaspeții tăi pot accesa rețeaua Wi-Fi.

Reclamă

Acest accent pus pe simplitate este evident și atunci când accesezi interfața de administrare web, care nu conține aproape nicio setare pe care s-o poți configura. Singurele lucruri pe care le poți face de aici sunt să cauți actualizări de firmware, să verifici jurnalele sistemului, să setezi ora și să verifici câțiva parametri de sistem. Nu poți modifica setările Wi-Fi și alege protocolul pe care-l vrei pentru fiecare bandă. Nu poți dezactiva Smart Connect și folosi nume de rețea și parole diferite pentru fiecare bandă de frecvență și nu poți seta canalele specifice pe care să le folosești pentru Wi-Fi. Din nou, persoanele mai tehnice nu vor agrea asta și vor simți că producătorul le răpește autonomia. În același timp, începătorii vor fi fericiți, pentru că nu trebuie să se chinuie cu nimic. Sistemul mesh Wi-Fi va face totul pentru ei în mod automat.

Interfața web oferă câteva setări

Interfața web oferă câteva setări

Deși pentru mulți utilizatori poate părea o idee bună să lase sistemul să-și facă treaba, utilizarea lui Mercusys Halo H80X a dovedit contrariul. Un aspect tehnic important este că acest sistem mesh dual-band nu are un backhaul wireless dedicat. Folosește un backhaul (racord) partajat, ceea ce scade performanța prin Wi-Fi. Apoi vine Smart Connect, care scade și mai mult performanța Wi-Fi. Drept urmare, nu am atins vitezele ridicate pe care le-am avut cu routerele wireless și sistemele mesh cu o configurație hardware similară. Pentru a depăși această problemă, soluția este să folosești un backhaul Ethernet între stații și să le conectezi cu ajutorul unor cabluri de rețea. Din fericire, de îndată ce conectezi stațiile prin intermediul cablurilor de rețea, Mercusys Halo H80X trece automat la un backhaul Ethernet și nu trebuie să schimbi nicio setare. Totuși, majoritatea oamenilor cumpără un sistem mesh Wi-Fi pentru că vor să scape de cabluri, așa că mi-am continuat testele folosind configurația implicită de backhaul wireless partajat.

Poți folosi un backhaul Ethernet pentru a îmbunătăți performanța

Poți folosi un backhaul Ethernet pentru a îmbunătăți performanța

Deși rețeaua Wi-Fi a funcționat bine pe banda de 5 GHz atunci când am folosit standardul Wi-Fi 6, experiența mea cu banda de 2,4 GHz a fost uneori frustrantă. Conectivitatea Wi-Fi a fost bună în camera în care a fost amplasată stația principală. Însă, în celelalte camere, unde dispozitivele erau conectate la stațiile secundare, transferurile wireless pe banda de 2,4 GHz nu au fost întotdeauna stabile. Iată un exemplu de transfer wireless de pe laptopul meu, aflat într-o cameră separată de un perete de stația principală și conectat la o stație secundară. După cum vezi, acest transfer wireless a avut momente în care viteza a scăzut la zero, iar Mercusys Halo H80X a avut probleme în a menține un debit constant.

Un transfer Wi-Fi pe banda de 2,4 GHz

Un transfer Wi-Fi pe banda de 2,4 GHz

În schimb, iată un alt transfer făcut pe banda de 5 GHz, folosind Wi-Fi 6, în aceeași cameră, pe același laptop. Viteza de transfer a fost mult mai mare și mai stabilă, oferind o experiență de utilizare bună.

Un transfer Wi-Fi pe banda de 5 GHz

Un transfer Wi-Fi pe banda de 5 GHz

O altă problemă, pe care am observat-o, a fost că încărcările de date (upload-urile) au fost destul de lente pe banda de 2,4 GHz, iar în unele camere, acestea au scăzut la viteze apropiate de 0. Asta m-a făcut să vreau să investighez mai mult, așa că nu ezita să citești următoarea pagină a acestei recenzii, unde prezint măsurători și comparații detaliate.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless