Review Xiaomi Mi Router AX1800: Wi-Fi 6 pentru apartamente mici!

Review Xiaomi Mi Router AX1800: Wi-Fi 6 pentru apartamente mici!
Rating

Xiaomi este un brand renumit pentru smartphone-urile și tabletele sale. Cu toate acestea, compania produce o mulțime de dispozitive, inclusiv routere wireless. În următoarele săptămâni, voi analiza toate modelele lor cu Wi-Fi 6 și am decis să încep seria cu routerul lor entry-level: Xiaomi Mi Router AX1800. Este un dispozitiv accesibil cu hardware serios, suport pentru Wi-Fi 6 și câteva caracteristici interesante. Dar este un router bun? Care este publicul țintă pentru Xiaomi Mi Router AX1800? Află răspunsurile la aceste întrebări și multe altele din această recenzie detaliată:

Reclamă

Xiaomi Mi Router AX1800: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest router wireless este o alegere potrivită pentru:

 • Persoanele care doresc un router Wi-Fi 6 la un preț accesibil
 • Apartamente cu două sau trei camere
 • Cei ce vor să-și controleze routerul printr-o aplicație mobilă

Pro și contra

Iată lucrurile care ne plac la Xiaomi Mi Router AX1800:

 • Preț foarte rezonabil
 • Hardware-ul puternic poate gestiona mulți clienți în rețea
 • Suport pentru Wi-Fi 6 și criptare prin WPA3
 • Firmware-ul este ușor de utilizat și de configurat
 • Îl poți controla de la distanță cu o aplicație mobilă
 • Poate fi montat pe pereți
 • Suport pentru Mesh Wi-Fi

Există și niște dezavantaje:

 • Arie de acoperire mică pe banda de 2,4 GHz
 • Aproape niciun avantaj atunci când folosești Wi-Fi 6 față de Wi-Fi 5
 • Fără funcționalitate de server VPN și fără port USB
 • Firmware-ul are nevoie de puțin mai multă finisare
Notă produs 3.5/5

Verdict

Din punct de vedere al prețului și al specificațiilor, Xiaomi Mi Router AX1800 pare promițător. Hardware-ul său este modern și puternic, aplicația mobilă pentru managementul de la distanță este ușor de utilizat, iar vitezele pe care le obții se încadrează în așteptări atât pentru standardul Wi-Fi 4, cât și pentru Wi-Fi 5. Cu toate acestea, firmware-ul routerului nu este încă pe deplin matur, iar aria de acoperire pe banda de frecvență de 2,4 GHz este relativ mică. De asemenea, nu există beneficii tangibile la utilizarea standardului Wi-Fi 6 comparativ cu Wi-Fi 5. Prin urmare, recomand Xiaomi Mi Router AX1800 doar celor ce locuiesc în apartamente mici și care-și doresc un router Wi-Fi 6 la preț redus.

Despachetarea routerului Xiaomi Mi Router AX1800

Xiaomi Mi Router AX1800 sosește într-o cutie de carton precum cea de mai jos. Pe partea din față, poți vedea o imagine a routerului, numele și principalele sale caracteristici. În plus, ai o prezentare pe larg a caracteristicilor sale hardware și software pe spatele ambalajului.

Ambalajul folosit pentru Xiaomi Mi Router AX1800

Ambalajul folosit pentru Xiaomi Mi Router AX1800

Atunci când despachetezi totul, găsești următoarele elemente: routerul, adaptorul de alimentare, un cablu de rețea scurt CAT5e, ghidul de instalare rapidă și garanția.

Ce găsești în cutie

Ce găsești în cutie

Experiența de despachetare este simplă. În interiorul cutiei, vei găsi toate elementele de bază de care ai nevoie pentru a începe.

Reclamă

Caracteristici hardware și design

Xiaomi Mi Router AX1800 are un design clasic, caracteristic unui dispozitiv de acest tip. Routerul este alb, având doar două leduri mici în partea de sus, care semnalizează starea de funcționare a routerului și conexiunea la internet. Nu există niciun led pentru Wi-Fi sau pentru porturile Ethernet, ca pe alte routere. De asemenea, Mi Router AX1800 are patru antene externe nedetașabile.

Xiaomi Mi Router AX1800 are un design clasic

Xiaomi Mi Router AX1800 are un design clasic

În interiorul routerului, vei găsi un procesor quad-core Qualcomm Atheros IPQ6000, care rulează la 1,2 GHz, 256 GB de RAM și 128 MB de spațiu de stocare pentru firmware. Routerul are grile de ventilație atât în partea superioară, cât și în partea de jos, pentru a răci tot acest hardware. Pe partea inferioară, există două găuri pentru montarea sa pe pereți, împreună cu abțibilduri cu informații despre modelul exact pe care tocmai l-ai cumpărat (RA67) și numele implicit pentru Wi-Fi. Dacă ești atent la imaginea de mai jos, vei observa patru picioare de plastic pe partea inferioară a routerului, care ajută la menținerea acestuia la locul său atunci când îl poziționezi pe mobilă și alte suprafețe. Eu prefer picioarele din cauciuc, deoarece acestea oferă mai multă aderență, mai ales atunci când poziționezi routerul pe suprafețe alunecoase, cum ar fi sticla.

Partea inferioară are găuri pentru montarea pe pereți

Partea inferioară are găuri pentru montarea pe pereți

Partea din spate a Xiaomi Mi Router AX1800 este destul de simplă: este prevăzută cu mufa de alimentare, patru porturi Ethernet de 1 Gbps (dintre care unul este utilizat pentru conexiunea la internet) și mufa de resetare. Din nefericire, nu există butoane de alimentare și WPS, ca pe routerele de la alte mărci.

Porturile de pe spatele lui Xiaomi Mi Router AX1800

Porturile de pe spatele lui Xiaomi Mi Router AX1800

Xiaomi Mi Router AX1800 are 247 x 141 x 180 mm și o greutate de doar 376 de grame. Este un router dual-band wireless cu Wi-Fi 6, 2x2 MU-MIMO și transferuri OFDMA atât pe banda de 2,4 GHz, cât și pe 5 GHz. Fiind un router cu Wi-Fi 6, acesta oferă suport pentru criptare WPA3, dar nu are o lățime de bandă a canalului de 160 MHz. Lățimea de bandă maximă teoretică este de 1201 Mbps pe banda de frecvență de 5GHz și 574 Mbps pe banda de 2,4GHz. Pentru mai multe informații tehnice despre acest router, vizitează pagina sa web oficială: Mi Router AX1800.

Reclamă

Configurarea și utilizarea routerului Xiaomi Mi Router AX1800

Configurarea routerului Xiaomi Mi Router AX1800 se poate face de pe un calculator, folosind un browser web, sau de pe un smartphone/tabletă cu aplicația mobilă Mi Wi-Fi pentru Android și iOS. Eu am preferat să folosesc un laptop și un browser web pentru configurarea inițială și am navigat la router.miwifi.com pentru a începe procesul. Expertul de configurare este sumar: îți solicită parola de administrator pe care vrei s-o setezi, detalii despre conexiunea ta la internet și setările Wi-Fi de bază, cum ar fi numele și parola pe care dorești să le folosești pentru a-ți conecta dispozitivele.

Este ușor să configurezi Xiaomi Mi Router AX1800

Este ușor să configurezi Xiaomi Mi Router AX1800

Rețeaua a fost instalată și funcțională în scurt timp, iar apoi, de fiecare dată când am vrut să mă conectez la interfața de administrare a routerului din browserul web, mi-a recomandat să folosesc aplicația Mi Wi-Fi.

Xiaomi promovează intensiv aplicația Mi Wi-Fi

Xiaomi promovează intensiv aplicația Mi Wi-Fi

Există un motiv pentru această recomandare: interfața web este foarte rudimentară și nu oferă unele caracteristici prezente în aplicația mobilă. Cu toate acestea, interfața de administrare arată bine și este simplu de navigat și utilizat. Vei găsi rapid toate setările, alături de explicații text pentru elementele mai avansate. Din păcate, nu există un manual pe care să-l descarci sau o documentație de ajutor separată pe care să o accesezi. Pe de altă parte, interfața de administrare este disponibilă în 13 limbi, inclusiv în spaniolă, germană, franceză sau chineză. Aceasta este o îmbunătățire binevenită față de ultima dată când am testat un router Xiaomi, în 2018. Cu toate astea, limba română nu este pe listă.

Interfața de administrare arată bine și este ușor de folosit

Interfața de administrare arată bine și este ușor de folosit

Nu am găsit multe setări avansate și cred că utilizatorii tehnici vor fi dezamăgiți de Xiaomi Mi Router AX1800. De exemplu, nu poți dezactiva Wi-Fi 6 doar pentru o singură bandă, ca pe routerele de la alte mărci. În schimb, poți fie să dezactivezi Wi-Fi 6 pentru ambele benzi, fie să îl ai activat pentru ambele. De asemenea, dezactivarea Wi-Fi 6 necesită activarea comutatorului pentru „Wi-Fi 5 (802.11ac) Compatible Mode,” ceea ce nu este ușor de intuit nici măcar pentru o persoană care analizează routere de mulți ani, ca mine.

Pentru a dezactiva Wi-Fi 6, trebuie să activezi Wi-Fi 5 (802.11ac) Compatible Mode

Pentru a dezactiva Wi-Fi 6, trebuie să activezi Wi-Fi 5 (802.11ac) Compatible Mode

Majoritatea setărilor sunt modificate imediat, în timp ce altele necesită o repornire, care durează aproximativ 30 de secunde. Am apreciat că timpul de repornire este destul de rapid, chiar și în comparație cu routerele premium. Deși nu am avut probleme în a mă orienta, cred că interfața de administrare pe web este cam nefinisată. De asemenea, am întâlnit o eroare enervantă care nu mi-a permis să folosesc simbolul & (ampersand) în interiorul parolei Wi-Fi. Însă aplicația Mi Wi-Fi app îți permite să faci asta, la fel ca toate routerele de la alți producători.

Nu poți folosi simbolul & în parola ta Wi-Fi. De ce?

Nu poți folosi simbolul & în parola ta Wi-Fi. De ce?

Un alt dezavantaj este că unele funcții, precum activarea și configurarea conexiunii Wi-Fi pentru oaspeți, sunt disponibile doar în aplicația Mi Wi-Fi. Acest lucru este contraintuitiv, deoarece alți furnizori îți oferă în primul rând toate funcțiile în interfața lor web.

Configurarea conexiunii Wi-Fi pentru oaspeți se face numai din aplicația Mi Wi-Fi

Configurarea conexiunii Wi-Fi pentru oaspeți se face numai din aplicația Mi Wi-Fi

Apropo de aplicația Mi Wi-Fi, mi s-a părut ușor de utilizat și relativ prietenoasă. Are unele caracteristici care nu sunt prezente în interfața de administrare web, ceea ce o face mai utilă în anumite situații. Cu toate acestea, nu oferă toate caracteristicile interfeței de administrare web. Prin urmare, dacă vrei să te familiarizezi cu tot ceea ce poate face acest router, trebuie să le accesezi pe amândouă. Cred că Xiaomi ar trebui să-și îmbunătățească abordarea și să se asigure că toate funcțiile routerului sunt incluse în interfața de administrare web, în loc să le aibă împrăștiate în diferite locuri. Asta va îmbunătăți cu siguranță experiența de utilizare.

Aplicația Mi Wi-Fi este ușor de folosit

Aplicația Mi Wi-Fi este ușor de folosit

Am folosit Xiaomi Mi Router AX1800 timp de aproximativ trei săptămâni și am observat că aria de acoperire nu este foarte mare. Acest router pare a fi potrivit doar pentru apartamentele mici. De asemenea, cam o dată pe săptămână, laptopul meu se plângea de faptul că nu avea o conexiune la internet disponibilă pentru câteva secunde. Apoi se conecta din nou la internet fără ca eu să fac nimic, după 5-10 secunde. Aceasta pare a fi o problemă de stabilitate, care ar trebui să fie investigată și rezolvată de Xiaomi.

De asemenea, acest router a părut să fie mai rapid atunci când a folosit Wi-Fi 5, în loc de Wi-Fi 6! Bineînțeles, acest lucru mi-a stârnit curiozitatea și am decis să continui cu un set complet de măsurători și analize. Dacă vrei să afli mai multe despre performanțele reale oferite de Xiaomi Mi Router AX1800, mergi la pagina următoare a acestei recenzii.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Rețea și Internet Wireless